Μουσική, περφόρμανς και spoken word στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων στην Κυψέλη

Το Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων, στην οδό Κύπρου στην Κυψέλη, φιλοξενεί στο ξεκίνημα τις νέας χρονιάς, μουσικές παραστάσεις, spoken word με ανοιχτό μικρόφωνο και περφόρμανς.

 

Οι εκδηλώσεις αναλυτικά:

"Pénte" – Flugen
Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2024 | 21:00 | 8 ευρώ

Η Maya Aghniadis (aka Flugen) είναι μουσικοσυνθέτρια, ερμηνεύτρια και πολυοργανίστρια με καταγωγή από τον Λίβανο και την Ελλάδα. Παρουσιάζει στο ΚΕΤ το τελευταίο της άλμπουμ με τίτλο “Pénte”, σε συνεργασία με τον Αλέξη Μπόλοση (σαξόφωνο) και τη Ναταλία Μαντά (live visuals). Συνδυάζει ακουστικά όργανα και ηλεκτρονικούς ήχους, δημιουργώντας μια μουσική αφήγηση που αλλάζει μορφή με τον χρόνο, χωρίς να χάσει ποτέ το στοιχείο της οικειότητας. Ο ήχος της διαμορφώνεται μέσα από beats, μελωδίες και φωνητικές αρμονίες αναμεμειγμένες με νεοκλασικά και ambient στοιχεία.

Εικόνα
Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων Κυψέλη μουσική Flugen

 

Spoken Maik #4
Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2024 | 20:00 | είσοδος ελεύθερη

Το spoken word, μορφή προφορικής ποίησης με στοιχεία βιωματικά, πολιτικά ή και σατιρικά, επικεντρώνεται στις ίδιες τις λέξεις, τη δυναμική τους, τον τόνο της φωνής, τις χειρονομίες και τις εκφράσεις που συνοδεύουν την εκφορά του λόγου. Αντλεί τις ρίζες της από τη gospel, την jazz, τη soul, την ποίηση της Beat Generation, το κίνημα Harlem Renaissance. Αποτελεί σήμερα ένα παγκόσμιο και ποικιλόμορφο καλλιτεχνικό μέσο έκφρασης.

Επιμελημένη από τον Σταύρο Ανάγνου και τη Νίκη Παπαδογιαννάκη, η τέταρτη πολύγλωσση "open mic" βραδιά της σεζόν φιλοξενείται στο ΚΕΤ την Πέμπτη 11 Ιανουαρίου.

Όσα άτομα θέλουν να συμμετάσχουν έρχονται μισή ώρα νωρίτερα από την ώρα έναρξης (στις 19:30) και συμπληρώνουν το όνομά τους στη λίστα των συμμετεχόντων. Κάθε act μπορεί να διαρκέσει μέχρι 5 λεπτά.

Εικόνα
Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων Κυψέλη spoken word

 

ORIA (live electronics)
Παρασκευή 12 & Σάββατο 13 Ιανουαρίου, 2024 | 20:00 | 10 ευρώ | Προπώληση

Οκτώ μουσικοί από την underground ηλεκτρονική σκηνή της Αθήνας διοργανώνουν στο ΚΕΤ ένα διήμερο μίνι φεστιβάλ με κοινό παρονομαστή τον ηλεκτρονικό πειραματισμό, την εξερεύνηση νέων μουσικών δρόμων ανάμεσα στην ψυχαγωγία και την ανάγκη για προσωπική έκφραση, τον αυτοσχεδιασμό.

Παίζουν:
Παρασκευή 12 Ιανουαρίου: Olla Via, Zevla, Schema Musicalis, Impedance
Σάββατο 13 Ιανουαρίου: Stylianos Ou, Rcrender, Taylor Savage, AMR

Ο Στέλιος Παπαγρηγορίου (aka Stylianos Ou) ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Είναι συγγραφέας, εικαστικός και sound artist. Οι ικανότητές του βρίσκονται σε συνεχή συνομιλία: χρησιμοποιεί τη ζωγραφική, τη γλυπτική, τις εγκαταστάσεις, το λογοτεχνικό κείμενο, τον ήχο, το ψηφιακό βίντεο. Το έργο του περιστρέφεται γύρω από το θέμα της ανθρώπινης μορφής και των παραμορφώσεων που μπορεί να υποστεί.

Ο Olla Via (Γιάννης Παπαδάκης) είναι sound & visual artist με έδρα την Αθήνα. Το κύριο ενδιαφέρον του εστιάζεται στις διαδραστικές και επιτελεστικές εμπειρίες του ήχου και του ανθρώπινου στοιχείου. Ως μουσικός, εστιάζει στις πρωτογενείς πηγές ήχου που μπορούν να διαμορφωθούν μέσω πειραματικών ειδών ηλεκτρονικής μουσικής.

Το Rcrender είναι η τελευταία μουσική ενσάρκωση του Αδριανού Ζαχαρία, μετά τους desert squirt (drum and bass ντουέτο στο οποίο έπαιζε μπάσο και τραγουδούσε) και τους Sclavos (post-punk κουαρτέτο στο οποίο εκτελεί χρέη frontman και στιχουργού).

Ο Taylor Savage γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Ασχολείται με το djing εδώ και μια δεκαετία. Ανέπτυξε τον δικό του τολμηρό και εκλεκτικό ήχο παίζοντας σε μπαρ, underground events και πάρτι της Αθήνας. Συμμετέχει στο φεστιβάλ λόγω της συνήθειάς του να εμφανίζεται ακόμα με τα Cdjs 100s.

Ο Στέλιος Γιαννουλάκης (aka Schema Musicalis) είναι συνθέτης, sound designer, αυτοσχεδιαστής, πολυοργανίστας, μηχανικός, ερευνητής μουσικής τεχνολογίας και εκπαιδευτικός. Ασχολείται με την ηλεκτροακουστική μουσική, τα live electronics, τις διαχρονικές στιλιστικές μελέτες, τις ηχογραφήσεις ηχοτοπίων, τον ηχητικό σχεδιασμό καθώς και με την κάμψη κυκλωμάτων, το μοντάζ ήχου, τους μηχανισμούς παιχνιδιών, τη διαδραστικότητα και τη διεπιστημονική πρακτική έρευνα.

Η AMR είναι sound artist και συνθέτρια ηλεκτρονικής μουσικής. Δημιουργεί site specific συνθέσεις για live performance. Η δουλειά της έχει κυκλοφορήσει, μεταξύ άλλων, σε μορφή κασέτας από το παρισινό label Vice de Forme. Ο ήχος της χαρακτηρίζεται από θόρυβο και ηλεκτροακουστικά στοιχεία. Χρησιμοποιεί αναλογικό εξοπλισμό καθώς και γλώσσες προγραμματισμού για να παράγει ήχο και να επεξεργάζεται ζωντανές ηχητικές πηγές που προέρχονται από ημι-αρθρωτά συνθεσάιζερ, ακουστικά όργανα και ηχογραφήσεις πεδίου.

Ιδρύτρια του δικτυακού label Zela Archives η Zevla (aka KOKETAMC) είναι παραγωγός, DJ και εικαστική καλλιτέχνιδα από την Αθήνα.

Ο Impedance παίζει hardware live sets. Είναι μέλος του ντουέτου Krats και ασχολείται με το djing ως Complex Resistance. Εξελίχθηκε στην ηλεκτρονική σκηνή της Κρήτης ως μέλος του diy crew BA 2037. Ο ήχος του χαρακτηρίζεται από βαθιά drones, επιθετικά electro και techno beats, δημιουργώντας ένα θορυβώδες βιομηχανικό περιβάλλον. Μερικά κομμάτια του Impedance μπορούν να βρεθούν σε συλλογές VA που κυκλοφόρησαν οι Phormix, Craton και Modified Boredom.

Εικόνα
Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων Κυψέλη μουσική ORIA

 

Ο Αγγελοκρουσμένος
Κυριακές 14, 21, 28 Ιανουαρίου & 4 Φεβρουαρίου 2024 | 20:00 | 45' 

Προπώληση | 12 ευρώ, 10 ευρώ (φοιτητικό, άνω των 65), 5 ευρώ (κάρτα ανεργίας, ΣΕΗ, ΑΜΕΑ)

Ο Κωστής Καλλιβρετάκης μεταφέρει στη σκηνή του ΚΕΤ το διήγημα του Ανδρέα Νικολακόπουλου "Ο Aγγελοκρουσμένος". Το κοινό παραλαμβάνει από το ταμείο και φορά κατά τη διάρκεια της περφόρμανς μαντήλια μιας χρήσης, τα οποία εμποδίζουν την όραση.

"Στον «Aγγελοκρουσμένο», συνάντησα την πλέον οικεία και κατανοητή υπόθεση για το τι σημαίνει: «αφήνω την τελευταία μου πνοή» και «περνάω στο επέκεινα».

Σε αντίθεση με όλες τις θρησκευτικές παραδόσεις αυτού του τόπου, το κεντρικό πρόσωπο του διηγήματος, ο Σίμος, ανακαλύπτει «μέσα στον απόλυτο τρόμο» πως «η άλλη όχθη» δεν είναι μόνο το βασίλειο της αιώνιας μοναξιάς αλλά και εκείνο του αιώνιου μαρτυρίου· βρίσκεται δίπλα στους εν ζωή αγαπημένους του αλλά κανείς δεν αντιλαμβάνεται την παρουσία του.

Η περφόρμανς αποπειράται μια διαφορετική σκηνική εμπειρία για τον αφηγητή αλλά και για το κοινό. Αποφεύγει την πεπατημένη του «θεάτρου», δηλαδή του «θεάσθαι», και εστιάζει στην αφύπνιση της ακοής, της όσφρησης και της αφής, παραμερίζοντας την όραση. Μέσα από την αναμόχλευση των αισθήσεων και τη σύνδεσή τους με καταχωνιασμένες μνήμες και αγαπημένα πρόσωπα, το ίδιο το κοινό γίνεται όχι μόνο δέκτης αλλά και φορέας της αφήγησης.

Το όλον, όπως το γράφει ο Ανδρέας Νικολακόπουλος στην εισαγωγή του βιβλίου, «αφιερώνεται στις κινούμενες σκιές και τα αμίλητα πνεύματα των κατά καιρούς δωματίων μου. Εύχομαι να τελούν εν γαλήνη και να πορεύονται προς το φως»".

Κωστής Καλλιβρετάκης
 

Κείμενο: Ανδρέας Νικολακόπουλος (από τη συλλογή "Σάλτος", εκδόσεις Ίκαρος Αθήνα, 2022)
Σύλληψη, σκηνοθεσία, αφήγηση: Κωστής Καλλιβρετάκης
Βοηθός σκηνοθέτρια: Λένα Μπαμπασάκη
Μια παραγωγή της ΑΜΚΕ cloudsdonthaveshape

 

Εικόνα
Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων Κυψέλη performance

 

Musick for a While
Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2024 | 21:00 | 8 ευρώ | Προπώληση

Η Γεωργία Μπαλαμπίνη (σοπράνο) και ο Mislav Režić (ηλεκτρική κιθάρα, ηχητικά εφέ) παρουσιάζουν φωνητικά έργα του John Dowland (1563 – 1626) και του Henry Purcell (1659 – 1695), χτίζοντας γέφυρες ανάμεσα στα πρωτοποριακά lute-song του Dowland, τα τραγούδια του Purcell, την αναγεννησιακή αγγλική φωνητική παράδοση, το μπαρόκ, τον ηλεκτρονικό ήχο και την πρακτική του αυτοσχεδιασμού.

Πρόγραμμα:

John Dowland (1563-1626)

1. Preludium (Guitar solo)
2. If my complaints could passions move
3. Come away, come sweet love
4. Can she excuse my wrongs
5. Mr. Dowland's Midnight (Guitar solo)
6. Come again, sweet love doth now invite
7. Flow my tears
8. My Lady Hunsdon’s Allemande (Guitar solo)
9. Shall i sue
10. What if i never speed?
11. Go from my window (Guitar solo)

Henry Purcell (1659-1695)

1. Musick for a while
2. Strike the viol
3. They tell us that you mighty powers above
4. Why should men quarrel
5. There’s not a swain
6. Cold song
7. Thy hand Belinda! When I am laid in earth

Η Γεωργία Μπαλαμπίνη είναι λυρική σοπράνο (Ωδείο Athenaeum, Αττικό Ωδείο, Universität Mozarteum Salzburg) με εξειδίκευση στο oratorio-lied, την παλαιά μουσική και το μπαρόκ. Το πάθος της για τον αυτοσχεδιασμό την οδήγησε σε ποικίλα μονοπάτια, από την τζαζ μέχρι τη μεταμοντέρνα μουσική. 

Με διεθνή καριέρα τόσο σαν σολίστ, όσο και σαν εκτελεστής μουσικής δωματίου, ο Mislav Režić είναι ένας από τους πιο διακεκριμένους Κροάτες κιθαρίστες. Έχει δώσει σόλο συναυλίες στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική. Είναι ιδρυτικό μέλος του Ensemble Machetes (Ολλανδία) και του συνόλου Tetttix (Ελλάδα). Το ενδιαφέρον του για τη σύγχρονη μουσική και τις νέες τάσεις στη σύνθεση τον έχει οδηγήσει σε αναθέσεις νέων έργων και πρώτες εκτελέσεις έργων για κιθάρα. 

Εικόνα
Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων Κυψέλη μουσική

 

Το Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων 
Iδρύθηκε το 2012 από τη Φωτεινή Μπάνου και τον Δημήτρη Αλεξάκη στη θέση μιας παλιάς βιοτεχνίας ασπρόμαυρων τηλεοράσεων, στη γειτονιά της Κυψέλης. Ανεξάρτητος καλλιτεχνικός χώρος, φιλοξενεί από αρχές Οκτωβρίου μέχρι αρχές Ιουνίου θεατρικές και χορογραφικές παραστάσεις από την Ελλάδα και το εξωτερικό, προβολές, με έμφαση στο δημιουργικό ντοκιμαντέρ και τα live soundtracks (προβολή κινηματογραφικού έργου με ταυτόχρονη live μουσική επένδυση), συναυλίες (με έμφαση στον αυτοσχεδιασμό και τον πειραματισμό), performances, σεμινάρια, dj sets… Από τον Νοέμβριο του 2015, η Αγγελική Καράμπελα αποτελεί το τρίτο μέλος της ομάδας του KET.

 

Η fb σελίδα και το σάιτ του Κέντρου Ελέγχου Τηλεοράσεων 
 

 

Information

Που
Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων

Κύπρου 91Α, Κυψέλη, Αθήνα
213 00 40 496 | info@polychorosket.gr

Πότε 
Από Δευτέρα 9 έως Δευτέρα 15 Ιανουαρίου, 2024

Ο οδηγός της πιο ζωντανής και ανήσυχης περιοχής της Αθήνας.

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebook, instagram, twitter, youtube

Στην ίδια κατηγορία

Πενήντα τέσσερις γυναίκες tattoo artists, συμμετέχουν στην έκθεση που θα φιλοξενηθεί στον καινούργιο χώρο τέχνης HeartbeatInk Gallery, στο κέντρο της Αθήνας.

think

Η παράσταση "Προσοχή: Εκτελούνται Έργα" σε σύλληψη και σκηνοθεσία της Νοεμή Βασιλειάδου, μετά από μια δυναμική εκκίνηση στη Θεσσαλονίκη, έρχεται στο Θέατρο Εμπρός, επαναφέροντας στο προσκήνιο το πλέον καίριο...

think

Οι Βραδιές Αστυνομικής Μυθοπλασίας (crimes n’ beer), που διοργανώνει η Ελληνική Λέσχη Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας (ΕΛΣΑΛ) και το βιβλιοκαφέ red n’ noir, επιστρέφουν για δεύτερη χρονιά στον πολυχώρο του...

think

Πρόσφατα Άρθρα

Newsletter