Οκτώ ομάδες/συλλογικότητες από τον τομέα της σίτισης ενώνουν τις δυνάμεις τους - Συντονιστικό Ομάδων & Δομών Αλληλεγγύης Αττικής

Οκτώ ομάδες και συλλογικότητες ενώσουν τις δυνάμεις τους και κάνουν το επόμενο βήμα με την δημιουργία του Συντονιστικού Ομάδων και Δομών Αλληλεγγύης Αττικής. Η δύναμή τους βρίσκεται στην αλληλεγγύη, και η άντλησή της από τους κρίκους της αλυσίδας που την απαρτίζουν, όπως αναφέρει το συντονιστικό.

Ένα πανελλαδικό δίκτυο διανομής και παραγωγής τροφής που θα εμπλουτίζεται συνεχώς με νέες δομές και ατομικότητες, ώστε να απαντήσει στην υγειονομική κρίση και την φτώχεια, με έμπρακτη αλληλεγγύη και αυτοοργάνωση, είναι ο στόχος του νέου Συντονιστικού Ομάδων & Δομών Αλληλεγγύης Αττικής.

Το πρώτο μήνυμα του νέου Συντονιστικού:

"Είμαστε 8 ομάδες/συλλογικότητες που δραστηριοποιούμαστε στον τομέα της σίτισης και από την έναρξη της πανδημίας, εδώ και έναν χρόνο, βαδίζουμε μαζί στον δρόμο της αλληλεγγύης, δίπλα σε όποιον και όποια έχει ανάγκη.

Με χιλιάδες μοιράσματα τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης, με πάνω από 3500 μερίδες μαγειρεμένου φαγητού κάθε εβδομάδα, συλλογικές κουζίνες, κοινωνικά κέντρα, δομές αλληλοβοήθειας, πρωτοβουλίες γειτονιών, αλληλέγγυοι και αλληλέγγυες, μία κυψέλη 300 περίπου ατόμων από μάγειρες, μαγείρισσες και διανομείς δουλεύουμε συλλογικά κάθε μέρα, έχοντας δημιουργήσει ένα δίχτυ αλληλοβοήθειας σε γειτονιές της Αθήνας.

Μέσα από αυτή την συνεργασία, αντιληφθήκαμε ότι η αλληλοϋποστήριξη μας κάνει πιο δυνατούς, πιο αποτελεσματικούς και γι' αυτό αποφασίσαμε ότι ήρθε η στιγμή να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να αναβαθμίσουμε την κοινή μας δράση μέσα από την δημιουργία ενός Συντονιστικού, του Συντονιστικού Ομάδων και Δομών Αλληλεγγύης Αττικής. Στόχος μας η δημιουργία ενός πανελλαδικού δικτύου διανομής και παραγωγής τροφής που θα εμπλουτίζεται συνεχώς με νέες δομές και ατομικότητες, ώστε να απαντήσουμε στην υγειονομική κρίση και την φτώχεια με έμπρακτη αλληλεγγύη και αυτοοργάνωση, με όσο το δυνατόν καλύτερους όρους.

Ελπίζουμε να τα καταφέρουμε, πρέπει να τα καταφέρουμε, γιατί η ανάγκη είναι μεγάλη. Φτάνει να σκεφτεί κανείς τις στρατιές των ανέργων, τους ανθρώπους που θα αναγκαστούν να ζήσουν για απροσδιόριστο χρόνο με επιδόματα, τους ανθρώπους που δεν έχουν κανένα εισόδημα, τις χιλιάδες οικογένειες που στερούνται τα αναγκαία, αλλά και τους "αόρατους" αυτού του κόσμου, τους αστέγους και τους πρόσφυγες. Η κυβερνητική διαχείριση της υγειονομικής κρίσης είναι καταστροφική για την κοινωνία. Μια πολιτική διαχείριση υπέρ των πλουσίων και εις βάρος των πολλών που, αγωνιώντας να επιβληθεί, επιστρατεύει μπόλικο αυταρχισμό και πολλή αστυνομία απέναντι σε όποιον και όποια αντιστέκεται και διεκδικεί, που οδηγεί στην φτωχοποίηση μεγάλα τμήματα του πληθυσμού στερώντας ακόμη και το βασικό αγαθό της τροφής, όπως μαρτυρούν με τρόπο τραγικό άλλωστε οι ατελείωτες ουρές σε σημεία διανομής τροφίμων αλλά και οι αριθμοί που καταγράφουμε εβδομαδιαία, κάνοντας ως δομές τον απολογισμό μας.

Ως δομές αυτοοργανωμένες δεν θα τα είχαμε καταφέρει χωρίς την ανταπόκριση και την βοήθεια του κόσμου, που μαζικά στηρίζει, είτε με προσφορές σε πρώτη ύλη για την παρασκευή των γευμάτων και είδη πρώτης ανάγκης, είτε με φυσική παρουσία και έμπρακτη βοήθεια. Βοήθεια που γίνεται πάντα με όρους ισότητας και αλληλοσεβασμού. Γιατί εμείς δεν οργανώνουμε φιλανθρωπική δράση, δεν αντιμετωπίζουμε όσους και όσες πλήττονται από την κρίση ως δυστυχείς πεινασμένους/ες.

Σκοπός μας είναι να ενεργήσουμε όλοι και όλες μαζί και μέσω της αλληλοβοήθειας, να καλλιεργήσουμε τις αντιστάσεις και την αυτοοργάνωση, να διαμορφώσουμε μορφές διαφορετικής κοινωνικής πραγματικότητας που θα μας κάνουν πιο δυνατούς, που θα μας απελευθερώνουν.

Σε αυτό σας καλούμε να συμμετέχετε. Σε αυτή την προσπάθεια, σε αυτόν τον αγώνα. Γιατί είμαστε εμείς που πρέπει να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας, να αγωνιστούμε ενάντια σε κάθε μορφή οικονομικής και κοινωνικής καταπίεσης, για την πρόσβαση όλων μας στα κοινά αγαθά, για την διασφάλιση και την προστασία των δικαιωμάτων μας."
 
 

Εικόνα
syntonistiko_omadwn_domwn_solidarity_inexarchiagr

φωτογραφίες από την ομάδα Συντονιστικό Ομάδων & Δομών Αλληλεγγύης Αττικής / κεντρική φωτογραφία από παλαιότερη δράση της ομάδας Mano Aperta
   


Στο Συντονιστικό Ομάδων και Δομών Αλληλεγγύης Αττικής συμμετέχουν:

Αυτοοργανωμένος Κοινωνικός Λαχανόκηπος Χαϊδαρίου
Αρχή Διαλόγου
Αυτόνομη Κοινωνική Κουζίνα Παγκρατίου
Λαϊκή Συνέλευση Γκύζη-Πολυγώνου
Mano Aperta
Ομάδα Αλληλεγγύης Αστέγων
Ρουβίκωνας
Συλλογική Κουζίνα El Chef 

Εικόνα


 
Το Σ.Ο.Δ.Α.Α καλεί όσους και όσες μπορούν και έχουν την διάθεση για έμπρακτη βοήθεια να γίνουν κρίκοι αυτής της αλυσίδας με τους εξής τρόπους: 

1) Προμήθεια πρώτης ύλης για την διεξαγωγή των μαγειρεμάτων, στις παρακάτω διευθύνσεις, ημέρες και ώρες (επικοινωνήστε μαζί μας για λίστα αναγκών): 

- Κοινωνική Κουζίνα Παγκρατίου, Πρατίνου 38 (Σχολή Χορού), Παγκράτι
Τετάρτη - Παρασκευή - Κυριακή 11.00-13.30
- ΑρΧή Διαλόγου, Κοραή 34, Χαϊδάρι
Παρασκευή 17.00-18.30
- Συλλογική Κουζίνα El Chef, Τσαμαδού 13Α-15, Εξάρχεια
Καθημερινά εκτός Πέμπτης 11.30-14.30
- Mano Aperta, Αριστείδου 121, Καλλιθέα
Σάββατο & Κυριακή 10.00-17.00


2) Προμήθεια ειδών πρώτης ανάγκης για τη διανομή τους σε ανθρώπους που δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν, στις παρακάτω διευθύνσεις, ημέρες και ώρες (επικοινωνήστε μαζί μας για λίστα αναγκών): 

- Κοινωνική Κουζίνα Παγκρατίου, Πρατίνου 38 (Σχολή Χορού), Παγκράτι
Τετάρτη - Παρασκευή - Κυριακή 11.00-13.30
- ΑρΧή Διαλόγου, Κοραή 34, Χαϊδάρι
Παρασκευή 17.00-18.30
- Συλλογική Κουζίνα El Chef, Τσαμαδού 13Α-15, Εξάρχεια
Καθημερινά εκτός Πέμπτης 11.30-14.30
- Mano Aperta, Αριστείδου 121, Καλλιθέα
Σάββατο & Κυριακή 10.00-17.00
- Λαϊκή Συνέλευση Γκύζη-Πολυγώνου, Ι. Σούτσου 62, Γκύζη
Δευτέρα έως Παρασκευή 18.00-20.00
- Κοινωνικό Κέντρο Σκοπευτήριο, Ηρώς Κωνσταντοπούλου 16-18, Καισαριανή 
Τρίτη & Παρασκευή 18.00-20.00 
 

3) Άμεση συμμετοχή, είτε στην διαδικασία των μαγειρεμάτων στις συλλογικές κουζίνες, είτε στις διανομές του μαγειρεμένου φαγητού και των τροφίμων όπου υπάρχει ανάγκη. 

4) Διάθεση προϊόντων από παραγωγούς και μικροκαλλιεργητές
 
5) Διάθεση χώρων είτε για την διεξαγωγή των μαγειρεμάτων, είτε για την αποθήκευση τροφίμων και πρώτων υλών. 


*Μάθετε περισσότερα στη fb σελίδα του Συντονιστικού

Εικόνα


Εικόνα

 
Ακολουθήστε το inExarchia στο facebookinstagramtwitteryoutube

Ο οδηγός της πιο ζωντανής και ανήσυχης περιοχής της Αθήνας.

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebook, instagram, twitter, youtube

Στην ίδια κατηγορία

Το Theatre of the NO, το πρώτο αγγλόφωνο θέατρο στο κέντρο της Αθήνας, άνοιξε τις πόρτες του με την παράσταση «Περιμένοντας τον Γκοντό» του Samuel Beckett, σε σκηνοθεσία του Νίκου Διονύσιου.

think

Μια επταμελής ομάδα Ελλήνων δημιουργών, όλοι τους από τη γενιά του Φαϊτάκη, συναντιούνται στη Roma Gallery για να τιμήσουν τον πρόωρα χαμένο ζωγράφο.

think

Σαν εργαστήρι δίνει νέα πνοή στα μεταχειρισμένα ρούχα, με τη μέθοδο του upcycling, δηλαδή την ανακατασκευή των ρούχων. Το υλικό δημιουργίας του smock αποτελείται από απλά καθημερινά ρούχα μέχρι και εξαιρετικής...

think

Newsletter