Οι φανταστικοί κόσμοι της Ευγενίας Λώλη [Συνέντευξη & 18 εξαιρετικά κολάζ]

Ανακαλύψτε τα αφηρημένα, ρετροφουριστικά, ποπ-αρτ κολάζ της Ευγενίας Λώλη. Προσπαθήσαμε με λίγες ερωτήσεις να γνωρίσουμε και να καταλάβουμε όσο μπορούμε μια καλλιτέχνη με μαγευτική φαντασία αλλά και ψηφιακές χάρτινες ιδέες για την επικοινωνήσει.

συντάκτης/συνέντευξη: George Fiorakis
 
Η Ευγενία Λώλη μένει τα τελευταία χρόνια στο San Francisco και είναι από την Ελλάδα. Η δουλειά της είναι απίστευτη. Κολάζ που ο ίδιος δεν θα μπορούσες να φανταστείς, αλλά ξέρεις ότι πρέπει να είναι ακριβώς έτσι. “Ξεφυλλίζοντας” την συλλογή της καταλαβαίνει κανείς ότι όλα έχουν κάτι το ιδιαίτερο, σχεδόν πάντα προσπαθώντας να σου περάσουν κάποιο μήνυμα στημένο με εξαιρετική τεχνική. Παράλληλα, γεμάτα νοσταλγία για κάτι που δεν ίσως δεν συνέβει ποτέ. Η ιστορία της : νοσοκόμα, developer, δημοσιογραφος τεχνολογίας και film maker και animation. Διαφορετικοί κόσμοι όπως και κάθε δουλειά της Ευγενίας.

Μιλήσαμε μαζί της, μας είπε τις επιρροές της, τα αγαπημένα της έργα από άλλους καλλιτέχνες, μας έδωσε τη δική της αφήγηση για δικό της κολάζ που η ίδια επέλεξε και γενικότερα προσπαθήσαμε με τις παρακάτω ερωτήσεις να καταλάβουμε -όσο μπορούμε- μια καλλιτέχνη με τόσο μαγευτική φαντασία αλλά και χάρτινες ψηφιακές ιδέες για να την επικοινωνήσει. 


Συζήτηση με την Ευγενία Λώλη και 18 εξαιρετικά κολάζ

 

Πως και San Francisco; Ήταν επιλογή σου να ζήσεις στην Αμερική;

'Οχι, απλά παντρεύτηκα ένα Γάλλο που ζούσε και εργαζόταν στην Silicon Valley ( Google και Yahoo!). Πριν ζούσα στην Αγγλία.  Έφυγα από την Ελλάδα όταν ήμουν 23 χρονών, πήγα στην Αγγλία και μετά παντρεύτηκα και μετακόμισα στις ΗΠΑ.

 

Έρχεσαι ποτέ στην Ελλάδα; Σου λείπει κάτι από εδώ;
 

Ήμουν εκεί το Μάιο.  Έρχομαι σχεδόν κάθε χρόνο. Μου λείπει πολύ το χωριό μου στη Λάκκα Σουλίου. Και οι γονείς και ο αδερφός μου!  


Εικόνα
Lunar Vacations



Lunar Vacations 

 

Εικόνα
Training Partners


Training Partners 


Εικόνα
View from Rhodes

View from Rhodes 

Vintage στοιχεία, φανταστικοί φουτουριστικοί κόσμοι, αρκετή νοσταλγία.. όλα αποτυπωμένα σε ένα έργο. Ποιές οι επιρροές σου στην τέχνη σου και πως ξεκίνησε η ιδέα;    

Χάζευα στο Tumblr, όταν πρωτοείδα αυτόν τον καινούριο τύπο κολάζ το 2012, που είχε ενθουσιάσει τη νεολαία. Ενθουσιάστηκα κι εγώ και άρχισα να δουλεύω πάνω σ' αυτό.Με έχουν επηρεάσει και άλλοι ποπ καλλιτέχνες που ασχολούνται με κολάζ, όπως επίσης και οι περισσότερο κλασσικοί μοντέρνοι ζωγράφοι- Magritte, Klimt, Picasso.
 

-----------

Δείτε ακόμη: 

- Πήγαμε στα ΝΕΡΑΝΤΖΙΑ: Μια ομαδική έκθεση από 17 εκφραστές της street κουλτούρας στην Αθήνα [Συνέντευξη - φωτογραφίες}

Συζήτηση για το βιγκανισμό στα Εξάρχεια - Mιλήσαμε με τα παιδιά πίσω από το πρώτο και μοναδικό Vegan μαγαζί στην Ελλάδα

Ποστεράκι, χάρτης των Εξαρχείων, για τους τοίχους σας - inExarchia Map Vol.1 - Go Out


-----------



Εικόνα
Dependable Relationship




Dependable Relationship 
 


Εικόνα
Natural history museum

Natural history museum
 

Εικόνα
Interior design

Interior design 


"Αγαπημένο θέμα για κολάζ,  αφηρημένα-abstract στοιχεία. Περίπου το είδος που δεν αρέσει στους περισσότερους. Αυτό το είδος του κολάζ μοιάζει να είναι από καλλιτέχνες για καλλιτέχνες, ενώ οι άνθρωποι που δε σχετίζονται με την τέχνη προτιμούν "ποπ" θέματα, όπως ζευγάρια και αγάπη."




Πρέπει να έχει όρια η τέχνη; 

Δε νομίζω. Δεδομένου ότι δεν βάζει τους άλλους σε οποιοδήποτε κίνδυνο, δε βλέπω γιατί να έχει.


Θεωρείς ότι η τέχνη πρέπει πάντα να περνάει κάποιο μήνυμα; Ποιά η διαφορά από κάτι που γίνεται μόνο για αισθητικούς λόγους;
 

Υπάρχουν δυο είδη τέχνης: οι καλές/υψηλές τέχνες και η διακοσμητική τέχνη. Και οι δυο έχουν τη χρησιμότητά τους. Εγώ αισθάνομαι ότι βρίσκομαι κάπου στη μέση, τείνοντας προς τις καλές τέχνες. Τα περισσότερα από τα κολάζ μου έχουν κάποιο βαθύτερο μήνυμα και νόημα. 


Ένα καλό βιβλίο που σε ταξιδεύει μέσα από τις σελίδες του ή μια καλογυρισμένη ταινία με εξίσου “φανταστικό” σενάριο; Τι προτιμάς; 
 

Mια ταινία. Δε μου πολυαρέσει το διάβασμα. Βαριέμαι πολύ εύκολα γιατί είμαι οπτικός τύπος. Πρέπει να "δω",για να απολαύσω κάτι. Πριν αρχίσω τα κολάζ έκανα και ταινίες, οπότε όντως, ταινίες μέχρι τέλους.

 

Εικόνα
Speech on days past

Speech on days past 


Εικόνα
High attitude

High attitude 


Εικόνα
No more galaxies for today timmy

No more galaxies for today timmy

------

Ακολουθήστε το inExarchia |  facebook - instagram - twitter - youtube

------


Όπως διαβάσαμε στο artist statement βλέπεις κάθε έργο σου σαν μια οπτική αφήγηση. Σαν να είναι ένα frame, μια εικόνα από κάποια σουρεαλ ταινία έτσι ώστε ο καθένας να δημιουργεί το δικό του σενάριο. Θέλουμε να διαλέξεις ένα έργο σου, να μας πεις γιατί διάλεξες αυτό και να μας δώσεις ένα μικρό story plot. Πως το φαντάζεσαι εσύ. 

Επεξήγηση του  "Three minutes to Nirvana-Τρία λεπτά για τη Νιρβάνα": 
 

Εικόνα
Three minutes to Nirvana

Three minutes to Nirvana 
 

Αυτό το έργο έχει να κάνει με το ταξίδι που πρέπει να διανύσει η ανθρωπότητα για να φτάσει σε ένα υψηλότερο υπαρξιακό επίπεδο. Η δομή αυτή αντοπροσωπεύει όλα όσα μπορούμε να αντιληφθούμε με την αθρώπινή μας φύση. Είναι επίσης αυτό που μας κρατά εντός ορίων, περιορίζοντας την ύπαρξη, τις εμπειρίες και την κατανόησή μας.

Το κάτω επίπεδο έχει να κάνει με την ανάπτυξη, τη μάθηση και τη δοκιμή καινούριων μονοπατιών. Το δεύτερο επίπεδο έχει να κάνει με τη διεύρυνση των οριζόντων μας, τα βήματα προς ένα πεφωτισμένο στάδιο. Δυο άνθρωποι προσπαθούν να φτάσουν το τρίτο επίπεδο. Ο ένας σκαρφαλώνει με τον παραδοσιακό τρόπο, και ο άλλος χρησιμοποιεί εξωγήινη τεχνολογία για να φτάσει: και οι δυο επιλογές είναι αποδεκτές. Έτσι κι αλλιώς στο τέλος του δρόμου δε θα είναι ανθρώπινα όντα πλέον. 
 

Στην κορυφή, οι άνθρωποι που ανελίχθηκαν περιμένουν και άλλους να φτάσουν στην κορυφή. Σε όλο το έργο είναι οι μοναδικοί που βρίσκονται εκτός της δομής και μπορούν να δουν την όλη εικόνα. Εκείνοι είναι πέρα από το χωροχρόνο. Προσέξτε τον πλανήτη πάνω από τα κεφάλια τους, που υπαινίσσεται ότι μπορεί να υπάρχουν κι άλλα επίπεδα. Η γνώση και η σοφία δεν έχουν όρια- υπάρχει πάντα κάτι ακόμη να εξερευνήσεις, να μάθεις, να ζήσεις.
 


Νοσοκόμα, developer, technology journalist, filmmaker και animation. Τι κράτησες και τι άφησες πίσω από την κάθε σου δουλειά;

Όλες οι δουλειές μου με βοήθησαν να γίνω αυτό που είμαι σήμερα. Η ζωή δεν είναι τίποτε άλλο παρά επίπεδα, σαν από παιχνίδι, και χρειάζεσαι την προηγούμενη εμπειρία για να περάσεις από τα διάφορα επίπεδα. Οπότε όλα αφήνουν το δικό τους σημάδι πάνω σου. 


Εικόνα
maker

Maker 
 

Εικόνα
urban-camouflage

Urban camouflage 


Εικόνα
Rising mountain

Rising mountain  


Εικόνα
Spring crop at the rosseland crater

Spring crop at the rosseland crater  


Πες μας 5 κολάζ έργα που σου αρέσουν από άλλους καλλιτέχνες τις επιλογής σου.  (παρακάτω φωτογραφία)

Πάνω σειρά από αριστερά

"Shards" by Cur3es
"Untitled" by Caroline Alkire
"Seasick" by David Delruelle


Κάτω από αριστερά 

"The city's been dead (since you've been gone)" by Jesse Treece
"Untitled" by Cur3es
"Monster K looking for magenta" by Alex Coll


Εικόνα
Έξι αγαπημένα κολάζ της Ευγενίας


 

 

Τι λένε οι Έλληνες στην Αμερική για την κατάσταση στην Ελλαδα; 


Δεν έχω ιδέα. Δε γνωρίζω ούτε έναν Ελληνοαμερικανό εδώ. Πήγα μια φορά στην εκκλησία για Ανάσταση (νομίζω ήταν 2002), και με κοιτούσαν όλοι γιατί δεν ήξεραν ποιά ήμουν (ενώ αυτοί γνωρίζονται μεταξύ τους). Ε, δεν ξαναπάτησα εκεί, ούτε μου έλειψαν. Έχω ζήσει και στην Γερμανία, και τα ίδια ήταν μεταξύ των Ελλήνων και εκεί: κουτσομπολιό και άγιος ο Θεός. Να μου λείπει το βύσσινο.


Εικόνα
Cluster recycler

Cluster recycler
 

Εικόνα
Inappropriate business offer

Inappropriate business offer

Εικόνα
Omega-3

Omega-3 


Εικόνα
Ula space

Ula space

 
Δείτε περισσότερα έργα της Ευγενίας στο site της, στο facebook και το tumblr, αγοράστε υπογεγραμμένα αντίτυπα εδώ (δείτε στο luben πως θα παρακάμψετε τα capital controls). 

 



συντάκτης/συνέντευξηGeorge Fiorakis 
Ακολουθήστε το inExarchia στο facebookinstagramtwitteryoutube 
 

Ο οδηγός της πιο ζωντανής και ανήσυχης περιοχής της Αθήνας.

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebook, instagram, twitter, youtube

Στην ίδια κατηγορία

Το μεσημέρι του Σαββάτου, 20 Απριλίου, επιστρέφουμε στο Solaris για να γνωρίσουμε τον κόσμο του νέου Tomahawk Angel, σε έκδοση μίας από τις μεγαλύτερες ανεξάρτητες εταιρείες κόμικς των ΗΠΑ, της Dark Horse...

think

Μια συζήτηση για την καλλιτεχνική πρωτοβουλία Potential Project και την εικαστική έκθεση “Ενθύμιο” με τους επιμελητές Καρολίνα Αλειφεροπούλου και Δημήτρη Γεωργακόπουλο, στο νεοκλασικό κτήριο της Ανδρέα Μεταξά...

think

Ο Σταύρος Άλλος, μουσικός, τραγουδοποιός, ηχολήπτης και μουσικός παραγωγός, κυκλοφόρησε το πρώτο σόλο εγχείρημά του σε ελληνικό στίχο, με τίτλο “Για την Νόρα” σε βινύλιο, από τη Rudu Records.

think

Πρόσφατα Άρθρα

Newsletter