Coffee Owl. Για περιποιημένο καφέ και νόστιμα σνακς στη μέση της Ιπποκράτους από παιδιά της γειτονιάς!

Η κουκουβάγια της Ιπποκράτους είναι πρωινό πουλί. Περιποιημένα καφεδάκια στο χέρι, όσο γυρνάμε στα Εξάρχεια και τη Νεάπολη, μαζί με γρήγορα και φρέσκα σνακ από τα χέρια του Δημήτρη που δεν αλλάζει γειτονιά με τίποτα.

Συντάκτης: Κλέλια Αρμπηλιά / Eπιμέλεια: Γιώργης Φιοράκης  
 

Οι άνθρωποι που επιχειρούν στη γειτονιά των Εξαρχείων, τις περισσότερες φορές συνδέονται με την περιοχή με διαφορετικούς τρόπους. Είτε μένουν εδώ, είτε έχουν περάσει μέρος της ζωής τους εδώ, είτε βγαίνουν και κοινωνικοποιούνται εδώ. Στα Εξάρχεια, από την Ασκληπιού και τον Λυκαβηττό έως την Ομόνοια και την Αλεξάνδρας, όλα αυτά τα μαγαζάκια στους δρόμους τους είναι σχεδόν σπάνιο να μην κρύβουν μια ντόπια ιστορία. Έτσι λοιπόν δεν πέσαμε από τα σύννεφα όταν καταλάβαμε ότι ο Δημήτρης, υπεύθυνος του νέου καφέ που έστησε ο φίλος και ξάδερφός του Σωκράτης, που μας φτιάχνει πρωινά καφεδάκια στην μέση της Ιπποκράτους είναι απόλυτα συνδεδεμένος με την περιοχή και την κουλτούρα της.  
 

Γνωρίζοντας καλύτερα τον έμπειρο μπαρίστα πίσω από το Coffee Owl μαθάμε ότι είναι γεννημένος και μεγαλωμένος στα Εξάρχεια. Μαζί με τον Σωκράτη και την Βάνα αποτελούν την ομάδα που επιμελείται τα ωραία που βρήκαμε εδώ. Ακόμα και σήμερα ως μεγάλο παιδί, όταν βγαίνει κυκλοφορεί στα στέκια της γειτονιάς, “μεγαλώσαμε εδώ στους δρόμους και τα μαγαζιά της περιοχής, δε θα την άλλαζα τη γειτονιά”, μας μεταφέρει. Συγχρόνως μας μιλάει για την κοινωνική συνείδηση που αποκτά κανείς ζώντας στα Εξάρχεια, τις δυσκολίες αλλά και τη δράση των κατοίκων και φίλων της περιοχής. Όσο ήταν μικρός ήταν ο τυχερός της παρέας, έμενε εδώ και τα είχε όλα στα πόδια του. “Μεγάλωσα πάνω από το An Club”, συμπληρώνει, ενώ οι φίλοι ερχόντουσαν από άλλες γειτονιές για τα νεανικά και μουσικά αλητέματα. Μετά από δέκα χρόνια εμπειρίας στην εστίαση και στην παρασκευή του καφέ σε κέντρο-αθηναϊκά σημεία αλλά και σεμινάρια στο αντικείμενο, έδεσε με την ομάδα και το κόνσεπτ του φρέσκου πρωινού σημείου για καφέ στο χέρι και δεκατιανό επί της Ιπποκράτους, στη Νεάπολη, στο κέντρο της Αθήνας. 

 

Εικόνα
Coffee Owl Εξάρχεια - Καφές - Μικρογεύματα

Coffee Owl - Ιπποκράτους 126, Νεάπολη

Εικόνα
Coffee Owl Εξάρχεια - Καφές - Μικρογεύματα

 
Η εξίσωση του καφέ. 
Ρωτάμε να μάθουμε περισσότερα για το τι πρέπει να προσέχουμε για να πίνουμε πάντα σωστά τον καφέ μας, όταν δεν προλαβαίνουμε να τον πάρουμε στο χέρι από τα λόκαλ coffee spots της γειτονιάς όπως είναι και το Coffee Owl. Το μυστικό, μας λέει ο Δημήτρης, κρύβεται στη φρεσκάδα. Αντίθετα, λοιπόν με την ταχύτητα και την ευκολία της εποχής που συχνά μας οδηγεί σε κάψουλες και χαμηλή τελικά ποιότητα στην απόλαυση του αγαπημένου ροφήματος, εδώ το Coffee Owl ακολουθεί τη δική του συνταγή βασισμένη στις βασικές αρχές παρασκευής σωστού εσπρέσο. Η “συνταγή”, όπως μας εξηγούν, προκύπτει από το σωστό ζύγισμα, τη σωστή θερμοκρασία και φυσικά τις σωστές μηχανές. Μπορεί στο σπίτι μας να μην μπορούμε να πετύχουμε αυτό το αποτέλεσμα αλλά αν θέλουμε να φτάσουμε κοντά τότε “ο χρόνος, η ποσότητα που θα χρησιμοποιήσουμε και η ποιότητα” (πάντα να προτιμάμε φρεσκοκομμένο ή να κόβουμε κόκκους καφέ σε μύλο) θα μας δώσει λίγη από χαρά που έχουμε όταν μας φτιάνουν οι αγαπημένοι μας μπαρίστα τους αμερικάνο, τους καπουτσίνο και τα φρέντο μας. Στις λεπτομέρειες που μας άρεσαν, οι χαριτωμένες κουκουβάγιες που στολίζουν το χώρο- αλλά και το όνομά του- μάθαμε οφείλονται στη μεγάλη αγάπη που έχει ο Θοδωρής, ο μικρότερος της παρέας και γιος του Σωκράτη, στο σοφό αυτό πλάσμα! Η πρώτη ύλη για τα καφεδάκια μας έρχεται από την πολύ Αθηναία εταιρεία Samba Coffee Roasters που είναι γείτονες και εκείνοι στη Σολωμού. “Κόβουν και συσκευάζουν εδώ τους καφέδες που χρησιμοποιούμε έτσι είμαστε σίγουροι ότι είναι πάντα ολόφρεσκοι”. Το χαρμάνι είναι arabica 100%, brazil carmo λιγοψημένος ελαφρύς και κανονικός, Guatemala, Costa Rica με νότες σοκολάτας toffee και φουντουκιού. “Κρατάμε την ποιότητα σταθερή με μία μόνο ποικιλία της Samba σε συνεργασία με το Coffee Owl, με σκοπό ο καφές να είναι φρέσκος και σταθερός στη γεύση κάθε μέρα”.
 

Η κουκουβάγια της Ιπποκράτους αντίθετα με το αγαπημένο νυχτόβιο αγριοπούλι, είναι πρωινή. Το μικρό καφέ ανοίγει νωρίς το πρωί και κλείνει αργά το μεσημέρι όλες τις καθημερινές. Οι εργαζόμενοι της περιοχής περνάνε από εδώ για τον καφέ του ξυπνήματος και, όπως μας λέει ο Δημήτρης, η κοινότητα της Ιπποκράτους, η Χλόη από το Kyklo, η φαρμακοποιός, η κα Ειρήνη πιο κάτω και άλλοι έχουν ήδη επισκεπτεί το μαγαζί επανειλημμένως.  

 

Εικόνα
Coffee Owl Εξάρχεια - Καφές - Μικρογεύματα

 

Εικόνα
Coffee owl Ιπποκράτους

 

Και αν πεινάμε; Το άλλο δυνατό χαρτί του Coffee Owl είναι τα περιποιημένα σνακ που μπορούμε να τσιμπήσουμε μαζί με το ρόφημά μας. Εκτός από καφέ, σημειωτέον, μπορούμε να βρούμε γεύσεις σε τσάι και ωραία φτιαγμένη σοκολάτα. Τα μπέιγκελ περιορισμένης παραγωγής που κάθε πρωί φτιάχνει η ομάδα του Coffee Owl έχουν κάψει καρδιές, ειδικά αυτό με τη λιαστή ντομάτα, τις ελιές και τον φρέσκο βασιλικό εξαφανίζεται. Πρόσφατα προστέθηκαν και πίτες παραδοσιακές που ψήνονται εδώ για τις πρωινές πείνες. Για ενέργεια μπάρες και για λίγη ζάχαρη και γλύκα ωραία μάφινς.  

 
Τι χρειάζεται τελικά ένα κατάστημα με καφέ;
Στο Coffee Owl η απλότητα και το “λίγα και καλά” μαρτυρούν ότι με μεράκι, μεγάλη προσοχή στην ποιότητα και προσιτό χαρακτήρα, μικρά καφέ της γειτονιάς κερδίζουν σιγά-σιγά το κοινό τους. Γιατί πέρα από τον θαυμαστό κόσμο του μαγικού κόκκου που σε παγκόσμιο επίπεδο η ιστορία του εξελίσσεται καθημερινά, στο τέλος -όπως λέει η έκφραση- ή στην αρχή -όπως ταιριάζει στην περίσταση- της ημέρας, αυτό που έχει σημασία είναι η σταθερή γεύση, μια ζεστή καλημέρα και η χαρά του να στηρίζουμε τα πρότζεκτ που παρατείνουν τη ζωή της γειτονιάς μας μακριά από το μαζικό και αδιάφορο.

 

Information

Coffee Owl
Καφές - Μικρογεύματα

Ιπποκράτους 126, Νεάπολη - Αθήνα
211 423 4015

 

Ο οδηγός της πιο ζωντανής και ανήσυχης περιοχής της Αθήνας.

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebook, instagram, twitter, youtube

Στην ίδια κατηγορία

124 ταινίες από 42 χώρες, 40 περφόρμανς και 2 εργαστήρια μας περιμένουν για δύο ημέρες του Απριλίου, στο φεστιβάλ που διοργανώνει το Ινστιτούτο Πειραματικών Τεχνών, στο Θέατρο Εμπρός στου Ψυρρή.

think

«Όταν έχεις κουραστεί να κάνεις έρωτα με την ασχήμια, το να πέσεις σ’ έναν πελάτη με φιλντισένιο χαμόγελο που σου λέει πόσο όμορφη είσαι μες στη βροχή και κάτω απ’ το μπαλκόνι σου, κι έχει την πρόνοια να μη...

think

Το εξειδικευμένο κατάστημα ξυλείας, ειδών κιγκαλερίας και χρωματοπωλείο του Σωτήρη και της Νίκης για ό,τι χρειαζόμαστε για το σπίτι, το μπαλκόνι, την αυλή και όλα τα μαστορέματα του σπιτιού μας. Ξυλεία, χρώματα...

think

Πρόσφατα Άρθρα

Newsletter