Χαϊμαλίνα: Τριήμερο φεστιβάλ για την αλληλεγγύη και την ανθρωπιά στα Ανώγεια της Κρήτης

Με όραμα να αποτελέσει μία νησίδα συνάντησης πολλών ιδεών και διαφορετικών πολιτισμικών στοιχείων και στόχο την προώθηση του πολιτισμού και την συμβολή στην έμπρακτη καθιέρωση της ειρηνικής συνύπαρξης, της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς, το αντιφασιστικό φεστιβάλ Χαϊμαλίνα, επισρέφει στις αρχές Αυγούστου στα Ανώγεια.

Το Φεστιβάλ Χαϊμαλίνα επιστρέφει στα Ανώγεια μετά από δύο χρόνια απουσίας. Τα δύο χρόνια που πέρασαν άφησαν αμέτρητες πληγές στα σώματα και τις ψυχές μας, γι' αυτό και η απόφαση των ανθρώπων του φεστιβάλ να συνεχίσουν, προέκυψε ως ανάγκη. Ανάγκη να μονιάσουμε, να κουβεντιάσουμε για όλα όσα μας προβληματίζουν και να ονειρευτούμε ξανά έναν κόσμο ελεύθερο.

Στόχος κάθε χρονιά είναι το φεστιβάλ να δίνει χώρο για την συνάντηση και συνύπαρξη πολλών διαφορετικών ιδεών, θεματικών, μουσικών ειδών και ανθρώπων.

Το κάλεσμα:

Οι στίχοι του Μιχάλη Σταυρακάκη (Νιδιώτη) μας οδηγούν από την πρώτη ημέρα, έτσι  και φέτος, θα μας ενώσουν κάτω από τον ίσκιο του ασφεντάμου. Παρακολουθούμε εδώ και καιρό με ανησυχία τις εξελίξεις γύρω από το περιβάλλον, την κλιματική και την ενεργειακή κρίση αλλά και τα σχέδια που αφορούν τα βουνά και τις θάλασσες μας.

Αποφασίσαμε λοιπόν, φέτος να καταπιαστούμε με όλα τα παραπάνω, να ενημερωθούμε σωστά και να προετοιμαστούμε για τις μάχες που θα πρέπει να δώσουμε συλλογικά, ενάντια στη λεηλασία της φύσης. Το αισθανόμαστε ως χρέος κάθε φορά που πατάμε στον τόπο μας, τον Ψηλορείτη, έναν τόπο που μας χαρίζει απλόχερα την δύναμη του και μας κουβαλάει στις πλάτες του.

Κάτω από τον ίσκιο του ασφεντάμου λοιπόν, θα γνωρίσουμε το Γεωπάρκο του Ψηλορείτη, θα κατανοήσουμε την εύθραυστη ισορροπία του και τη μεγάλη γεωλογική του σημασία. Θα ενημερωθούμε για την ελληνική πραγματικότητα με αφορμή το ενεργειακό πρόβλημα. Θα ταξιδέψουμε μέχρι τη Λατινική Αμερική, για να συστηθούμε με τους ιθαγενείς και να διδαχθούμε από τους αγώνες για την υπεράσπιση του τόπου τους. Στη συνέχεια θα καθίσουμε  όλοι μαζί γύρω από ένα τραπέζι, για να ρωτήσουμε και να μάθουμε για την "πράσινη ανάπτυξη", αλλά και την επίπτωση της στο φυσικό περιβάλλον.

Αφουγκραζόμενοι την φύση θα περπατήσουμε μαζί σε ιστορικά μονοπάτια ξετυλίγοντας το κουβάρι της αντίστασης στον λαβύρινθο της ναζιστικής κατοχής και καταλήγοντας στο σήμερα παρακολουθώντας και συζητώντας για την καταδίκη την Χρυσής αυγής και την σημασία του να κρατήσουμε τους αγώνες και τις μνήμες ζωντανές.

Όπως κάθε χρόνο, το φεστιβάλ θα πλαισιώσουν διάφορες παράλληλες δράσεις για μικρούς και μεγάλους, μέσα από τις οποίες θα προσεγγίσουμε το θέμα το περιβάλλοντος με πολύπλευρους τρόπους. Θα παίξουμε μπάλα, θα δούμε ταινίες και θα μαγειρέψουμε χωρίς να ξεχνάμε το καθιερωμένο μας ραντεβού στο Θέατρο Νίκος Ξυλούρης για να ακούσουμε μουσικές του κόσμου, να χορέψουμε και να γλεντήσουμε παρέα!

Η είσοδος, όπως κάθε χρονιά, θα είναι ελεύθερη για όλες τις εκδηλώσεις!

 

 

Εικόνα
haimalina_festival_2022_shirt_anogeia_inexarchiagr

 

 

Εικόνα
haimalina_festival_2022_concerts_anogeia_inexarchiagr

Με αφετηρία το 1ο Αντιφασιστικό Φεστιβάλ Ανωγείων, η ομάδα ΑνώγειαΝέοι πήρε την πρωτοβουλία να διοργανώσει το φεστιβάλ "Χαϊμαλίνα". Όπως οι ίδιοι λένε, μέσα από τη συμμετοχή στο προηγούμενο φεστιβάλ, συνειδητοποίησαν ότι υπάρχουν πολλά που θέλουν να προσφέρουν στον τόπο που μεγάλωσαν. Επιζητούν να αναπτύξουν τους προβληματισμούς τους, να δραστηριοποιηθούν μέσα από πολιτιστικά δρώμενα και έτσι να παρακινήσουν περισσότερους νέους ακόμη να είναι ενεργοί, να διεκδικούν και να εκφράζονται ελεύθερα.  

Ένα αναμνηστικό βίντεο από το 2018 για να μας βάλει στο κλίμα:  
 

To Φεστιβάλ Χαϊμαλίνα, πήρε το όνομα του από το ποίημα "Γράμμα σε μια Αφρικάνα", του Ανωγειανού ποιητή Μιχάλη Σταυρακάκη ή Νιδιώτη, που δημοσιεύτηκε το 1978 (Χαϊμαλίνα – το ποίημα) και έχει κοινωνικό, πολιτικό και πολιτιστικό χαρακτήρα με αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό πρόσημο.

 

 

Εικόνα
xaimalina-festival-ritsos_inexarchiagr

Street art από το φεστιβάλ Χαϊμαλίνα του 2019

 

Ο σκοπός του φεστιβάλ είναι η προώθηση των μηνυμάτων της κοινωνικής προσφοράς, της αλληλεγγύης και του σεβασμού καθώς και η ενημέρωση του κόσμου για τα ανθρώπινα δικαιώματα, το προσφυγικό, τον ρατσισμό και την ξενοφοβία στην Ελλάδα και την Ευρώπη. 

Σε μια εποχή που όλων των ειδών οι κρίσεις μας δοκιμάζουν καθημερινά, τα ανθρώπινα δικαιώματα καταπατούνται χωρίς δισταγμό, η αξιοπρέπεια μας τίθεται διαρκώς υπό διαπραγμάτευση και τα ρατσιστικά και φασιστικά φαινόμενα βρίσκονται σε έξαρση, δεν μπορούμε και δεν πρέπει να μένουμε αμέτοχοι. Αλλά να παλέψουμε ενωμένοι με αυτά τα σπουδαία και τα απλά που μας έχουν απομείνει. Την αλληλεγγύη και την ανθρωπιά.  

 

 

 

Εικόνα

 

 

 

 

 

Εικόνα

 
 
Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ «Χαϊμαλίνα»

Ομιλίες:

Παρασκευή 5 Αυγούστου
18.00 | Πλατεία Αρμι
Χαράλαμπος Φασούλας, Μάριος Διονέλλης, Λεωνίδας Οικονομάκης
Σάββατο 6 Αυγούστου
18.00 | Πλατεία Αρμι
Περιβάλλον SOS: ΑΠΕ, Εξορύξεις, Ενεργειακή κρίση - Όλα όσα πρέπει να ξέρουμε
Σταύρος Ξηρουχάκης, Βάνα Σφακιανάκη, Γεώργιος Σμπώκος, Γιάννης Βασιλάκης, Ασπασία Αναγνωστοπούλου, Γιάννης Χατζηγιαννάκης - Συντονισμός: Ελευθερία Κουμάντου 

 

Συναυλίες:

Παρασκευή 5 Αυγούστου | Θέατρο Νίκος Ξυλούρης | 20.30
.morelli & Xωρίς Κανόνα, Aeon, Έκαστος, Gemma, Babis Papadopoulos

Σάββατο 6 Αυγούστου | Θέατρο Νίκος Ξυλούρης | 21.00
Δημήτρης Παγωμένος, Los tre, Kadinelia

Κυριακή 7 Αυγούστου | Θέατρο Νίκος Ξυλούρης | 20.30
Mellow Lizard, Green Was Greener, FRENZEE, Μανωλάκης – Couleur Locale

 

 

 

Εικόνα
xaimalina-festival-inexarchiagr-alvado-joan2

Στιγμιότυπο του φωτογράφου Alvado Joan από τα Ανώγεια

 

//

Δείτε ακόμα:

- Το 12ο Φεστιβάλ Δρόμου Καλαμάτας επιστρέφει μεγαλύτερο στον Πολυχώρο ΑΣΟ Παμίσου

- Φεστιβάλ Βρύσης Τυρνάβου: Δέκα χρόνια τώρα χορεύουμε κάτω από τα δέντρα

//

 

Με το καλό να σμίξουμε.. "Κάτω απ’ τον ίσκιο του ασφεντάμου"

 

 

 

 

 

Εικόνα
haimalina_poster_2022_anogeia_inexarchiagr

 

 

αφίσα από τον Ioanni Ikonomaki

//

Extra Ίνφο 

Φεστιβάλ Χαϊμαλίνα 
Στα Ανώγεια Ρεθύμνου

 

 

Πότε
Παρασκευή 5 έως Κυριακή 7 Αυγούστου 2022
 
Διαμονή
Για όσους επιθυμούν να διανυκτερεύσουν στο χωριό τις δυο μέρες του φεστιβάλ, εκτός από δωμάτια και ξενοδοχεία που μπορείτε να επιλέξετε, υπάρχει χώρος ελεύθερου camping στο Γυμνάσιο-Λύκειο Ανωγείων, όπου μπορείτε να φέρετε σκηνές και sleeping bag.  

Περισσότερες πληροφορίες στην σελίδα και στο fb κάλεσμα

Πρόσβαση
Πληροφορίες εδώ

Είσοδος Ελεύθερη 

 

 

 

Εικόνα

 
Ακολουθήστε το inExarchia στο facebookinstagramtwitteryoutube 
 

Ο οδηγός της πιο ζωντανής και ανήσυχης περιοχής της Αθήνας.

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebook, instagram, twitter, youtube

Στην ίδια κατηγορία

Πενήντα τέσσερις γυναίκες tattoo artists, συμμετέχουν στην έκθεση που θα φιλοξενηθεί στον καινούργιο χώρο τέχνης HeartbeatInk Gallery, στο κέντρο της Αθήνας.

think

Η παράσταση "Προσοχή: Εκτελούνται Έργα" σε σύλληψη και σκηνοθεσία της Νοεμή Βασιλειάδου, μετά από μια δυναμική εκκίνηση στη Θεσσαλονίκη, έρχεται στο Θέατρο Εμπρός, επαναφέροντας στο προσκήνιο το πλέον καίριο...

think

Το Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων, στην οδό Κύπρου στην Κυψέλη, φιλοξενεί στο ξεκίνημα τις νέας χρονιάς, μουσικές παραστάσεις, spoken word με ανοιχτό μικρόφωνο και περφόρμανς.

think

Newsletter