Η Ψύρρα ήρθε Εξάρχεια! Το ντισκοκαφενείο, που μεγαλώσαμε παρέα στου Ψυρρή, έγινε εικοσιτριών χρονών και έφερε ψυχή και σώμα στα Εξάρχεια!

Το μικρό καφενεδάκι, από το πεζοδρόμιο στου Ψυρρή που μαζεύονταν φοιτητές, γνωρίστηκαν παρέες, μέθυσαν γλυκά και ερωτεύτηκαν Αθηναίες και Αθηναίοι -ενώ η πόλη γύρω- άλλαζε μορφές, στα Εξάρχεια. Η Αγάπη και ο Σταύρος, η Ψύρρα και το μουσικό πρότζεκτ Cuatro Caminos, συμπράττουν στον νέο χώρο τους στη γειτονιά, μας φιλεύουν και μας ξεσηκώνουν με μουσικές του κόσμου. Το ρακάδικο και ντισκοκαφενείο έφερε ζωή και μαζώξεις στη γωνιά της Λόντου και Σόλωνος.

Συντάκτης: Κλέλια Αρμπηλιά / Eπιμέλεια δημοσίευσης & φωτογραφίες: George Fiorakis - advart

 

Ε.. Καλά.. και ποια/ος δεν έχει περάσει από τη Ψύρρα; Υπήρξαν κάποια χρόνια που η γειτονιά του Ψυρρή δεν έμοιαζε σε τίποτα στο φασαριόζικο σημερινό προφίλ της. Στην αυγή των 2000s όταν ακόμα η νυχτερινή ζωή της Αθήνας κυλούσε στα απόνερα της dance και των φυλών των 1990s, στην παλιά συνοικία με τις μικρές βιοτεχνίες, ένα κορίτσι από την Κρήτη, φοιτήτρια ακόμα, άνοιξε στην οδό Μιαούλη, ένα μικρούτσικο καφενεδάκι με πέντε μόλις τραπέζια. Ένα ρακάδικο που έμελλε να ορίσει τη μετάβαση στο μεγάλο κύμα κοινωνικού ανακατέματος που οι ρακοκατανύξεις και τα αυθόρμητα γλέντια όρισαν ως ένα φρέσκο, τότε, τρόπο διασκέδασης. Το ανθρώπινο μπλέξιμο και ο ρυθμός που ξεχείλισε από το έθνικ μπαρόκ σκηνικό του μικρού καφενείου το όρισε ως ντισκοκαφενείο. Στο πεζοδρόμιο του μαζευτήκαν φοιτητές, γνωρίστηκαν παρέες, μέθυσαν γλυκά και ερωτεύτηκαν Αθηναίες και Αθηναίοι, γύρω του η πόλη άλλαζε, η Ψύρρα όμως ακάθεκτη μεγάλωνε τις γενιές του παρόντος με μουσικές και αυθορμητισμό. Η συνάντηση στην Ψύρρα, ήταν αυτή που ποτέ δεν ήξερες πως θα καταλήξει το βράδυ σου, στο ανεπιτήδευτο συναπάντημα στα τραπεζάκια της έρρεαν κρητικά αποστάγματα, εξωτικές νότες και γλυκά ξημερώματα με τους θαμώνες να μαζεύουν καρέκλες, και όταν η γειτονιά της έγινε μια ανταριασμένη θάλασσα από ντόπιους και τουρίστες, ήταν απάγκιο και σταθερή αξία για τις ημέρες και τα βράδια στο κέντρο. Όμως η Ψύρρα δεν άλλαξε και όταν ήρθε η ώρα να αφήσει το πρώτο της σπίτι οι άνθρωποί της, η Αγάπη και ο Σταύρος καβάλησαν αυθόρμητα το κύμα που τους έφερε στα Εξάρχεια. Στα Εξάρχεια, στην γωνία της Λόντου με την Σόλωνος, στο κέντρο της Αθήνας. 

 

Εικόνα
Ψύρρα Ψυρρή Εξάρχεια Ρακάδικο Λόντου Φαγητό Ρακές

 

Εικόνα
Ψύρρα Ψυρρή Εξάρχεια Ρακάδικο Λόντου Φαγητό Ρακές

 

Εικόνα
Ψύρρα Ψυρρή Εξάρχεια Ρακάδικο Λόντου Φαγητό Ρακές

Ψύρρα / Σόλωνος 116 & Λόντου / Facebook - Instagram

 

Για την ιστορία: Η πρώτη Ψύρρα ανοίγει πριν 23 χρόνια το 2000 σε συνολικά 18 τετραγωνικά. Η Αγάπη φέρνει το στερεοφωνικό από το σπίτι, μαζεύει ανάμεικτα αντικείμενα από ποτήρια έως καρέκλες και στήνει -χωρίς κανένα πλάνο- το μαγαζί. Αυθόρμητα και diy σε πέντε ελεύθερα τετραγωνικά αρχίζει και γίνεται στέκι. Ένας φίλο, ο Κωστής, τη βαφτίζει ντισκοκαφενείο, μιας και δεν ήταν ούτε μπαρ, ούτε καφενείο και τα υπόλοιπα είναι ιστορία.

 

Σε μια Αθήνα που αλλάζει, τα στέκια μαγειρεύουν τη μίξη του παλιού και του νέου. Η μικρή Ψύρρα έφυγε από την πρώτη της γειτονιά, όμως η νομαδική της φύση την έφερε στην νοητή συνέχεια της Μεσολογγίου, στον πεζόδρομο της Λόντου γωνία με Σόλωνος, για να μεγαλώσει και να εμπλουτίσει τις εξαρχειώτικες μέρες και τα βράδια μας. Γνωρίσαμε την ομάδα, που η φιλία και η γειτνίαση της έγινε συνεργασία και συγκατοίκηση στον νέο χώρο που μεταφέρθηκε το ντισκοκαφενείο. Τα παιδιά ακόμα και αν πέρασαν δύο δημιουργικές δεκαετίες από το άνοιγμα της Ψύρρας παραμένουν νεότατα και φαίνεται να μη χάνουν λεπτό τις δονήσεις και τον αέρα της πόλης. ”Μετά το κλείσιμο της μικρής Ψύρρας, δεν ψάχναμε επίσημα να συνεχίσουμε. Σκεφτόμασταν το αύριο αόριστα μέχρι που τυχαία μας βρήκε ο χώρος.. όλα έγινα μέσα σε ελάχιστες μέρες”, μας λένε. 

 

Εικόνα
Ψύρρα Ψυρρή Εξάρχεια Ρακάδικο Λόντου Φαγητό Ρακές

  
 

Εικόνα
Cuatro Caminos

φωτογραφία από τη μουσική ομάδα Cuatros Caminos που θα βρεις στην Ψύρρα

 

Εικόνα
Psirra party!

Και ένα στιγμιότυπο από βιντεάκι σε λάιβ μουσική - πάρτυ στην Ψύρρα γιατί οι μουσικές και χορευτικές βραδιές της Ψύρρας αξίζουν και με το παραπάνω. Τσεκ εδώ

 

Στον παλιό φούρνο της Σόλωνος, στο ανάμεικτο σκηνικό που μοιάζει με παλαιοπωλείο ή κάποιο μπαρ στην Κούβα, σύσσωμη η ομάδα ξαναέστησε την Ψύρρα αλλά και τη συνέχεια του Pangea Project που τρέχει ο Σταύρος, το Cuatro Caminos. Η αλλαγή ήταν ομολογουμένως αισθητή για όσους περνάμε από εκεί. Ο μέχρι πρότινος ανοιχτός χώρος που καταλήγει ο πεζόδρομος της Λόντου σαν να γέμισε χρώμα, το ποδήλατο που έκανε βόλτες τις κόρες της η Αγάπη -οι όποιες είναι πλέον μέρος της ομάδας-, η ιστορική ντισκομπάλα, η χαρακτηριστική ταμπέλα και το υπόγειο με τις μουσικές όλα βρήκαν τη θέση τους αρμονικά σε μια γειτονιά που ούτως ή άλλως αγαπάει τα μέρη με ταυτότητα και δε “κυριλέυει και δε μεγαλώνει”, όπως ακριβώς και η Ψύρρα. Ο Σταύρος και η Αγάπη γνωρίστηκαν στου Ψυρρή, έγιναν φίλοι, μοιράστηκαν την αγάπη τους για την Κούβα και τη Λατινική Αμερική, ταξίδεψαν παρέα στην Κούβα και τελικά συμπράττουν στον νέο χώρο συνδυάζοντας τα δύο τους πρότζεκτ. Η φιλοσοφία λοιπόν είναι ότι πρόκειται για έναν ethnic χώρο με μια κρητική κουζίνα στην καρδιά της. Άλλωστε τα πιο όμορφα πράγματα προκύπτουν από την ανάμειξη των πολιτισμικών στοιχείων από διαφορετικές κουλτούρες και γεύσεις.Το Ψυρρή ήταν ένα χωριουδάκι, μαζί με τη Ρεβέκα και τον Ηλιόσπορο ήταν από τα πρώτα μαγαζιά στην περιοχή, τα πρώτα χρόνια μαζεύαμε τους λόκαλ κόσμο από τα Εξάρχεια, μας έλεγαν κάτω Εξάρχεια συχνά. Τώρα πια έχουν γίνει σε μεγάλο βαθμό όλα ξενοδοχεία.. Και η μικρή Ψύρρα ξενοδοχείο θα γίνει.. Στα Εξάρχεια ακόμα κρατιέται αυτή η αίσθηση της γειτονιάς και όταν ήρθαμε νιώσαμε σαν να ήμασταν εξ’αρχής εδώ.“

 

Εικόνα
Ψύρρα Ψυρρή Εξάρχεια Ρακάδικο Λόντου Φαγητό Ρακές

 

Εικόνα
Ψύρρα Ψυρρή Εξάρχεια Ρακάδικο Λόντου Φαγητό Ρακές

 

Εικόνα
Ψύρρα Ψυρρή Εξάρχεια Ρακάδικο Λόντου Φαγητό Ρακές

 

Το Pangea World Music Center, ήταν σχολή κρουστών και χορού, και το υπόγειο της μαμάς Ψύρρας, υπήρξε προβάδικο που μαζεύτηκε και χόρεψε ρούμπα η κουβανέζικη κοινότητα και πολλά μουσικά ανακατέματα και εγχειρήματα προέκυψαν. Το Cuatro Caminos, η συνέχειά του, είναι ένα μουσικό σταυροδρόμι για μουσικές από όλο τον κόσμο και φιλοξενείται και πάλι στο υπόγειο της Ψύρρας! Αυτή τη φορά στη Λόντου και εκεί προκύπτουν τζαμαρίσματα, ηχογραφήσεις, μαθήματα και πολλά άλλα. Το Cuatro Caminos εμβαθύνει στη μουσική ανταλλαγή μελωδίας και κουλτούρας από τις τρεις Ηπείρους, και όχι μόνο, που η Ελλάδα συνορεύει. Εδώ θα μάθεις, θα χορέψεις και θα ακούσεις αφρικανικά κρουστά, κουβανέζικα και λάτιν, θα γνωρίσεις τις έθνικ κοινότητες της Αθήνας και θα συντονιστείς με ινδικά σιτάρ. Συγχρόνως στο ντισκοκαφενείο τα λαιβ δίνουν και παίρνουν με εμφανίσεις από μπάντες όπως οι Afrodyssey Orchestra, οι Petralonikos, οι Mojoshpere, οι Jamaroots και άλλοι. “Η Ψυρρά μένει πάντα νέα. Συντονιζόμαστε με τους νέους και θέλουμε να τους ξεσηκώσουμε. Έχουν αλλάξει οι γενιές, ο κόσμος δε χορεύει όπως παλιά, στην αρχή τους φαίνεται παράξενο αλλά τελικά στο τέλος νικάει η μουσική γινόμαστε ένα ολοι και χαιρόμαστε πολύ γι αυτό.”

 

Εικόνα
Ψύρρα Ψυρρή Εξάρχεια Ρακάδικο Λόντου Φαγητό Ρακές

 

Εικόνα
Ψύρρα Ψυρρή Εξάρχεια Ρακάδικο Λόντου Φαγητό Ρακές

 

Εικόνα
Ψύρρα Ψυρρή Εξάρχεια Ρακάδικο Λόντου Φαγητό Ρακές

 

Μπορεί η Ψύρρα να “είναι ένας ζωντανός οργανισμός” όπως μας λένε τα παιδιά, αλλά συγχρόνως παραμένει ένα ολοήμερο σημείο με μια πολύ ενδιαφέρουσα κουζίνα που συνδυάζει μεζέδες, πρωινά με καλοφτιαγμένο καφέ και εκλεκτά εδέσματα από τα χωριά και μικρούς παραγωγούς της Κρήτης αλλά και εξωτικά κόλπα όπως το Τζαμαϊκανό νερό και τα Batida de banana και Batida de coco (ναι δεν είναι μόνο τραγούδι της εξαρχειώτισσας Αρλέτας) και όλα τα ωραία και detox σε χυμούς και ροφήματα. Εννοείται η ρακή είναι κρητική, και τη βρίσκουμε στο διάσημο ρακόμελο με βιολογικό μέλι της Ψυρρας αλλά και ως συστατικό σε κοκτέιλ. Τα αποστάγματα είναι εκλεκτά και επιλεγμένα, με ούζο καζανιστό και παλαιωμένη σε βαρέλια ρακή αλλά και βιολογικό κρασί από την Καλαμάτα. Στα τσιμπήματα; όρεξη να χεις! Απάκι κρητικό καπνιστό, μαραθόπιτα κρητική μυζυθροπιτάκια, μαριναρισμένο λαδοτύρι με βότανα, γαύρος με λαιμ και τζίτζερ, μανιτάρια με λάδι τρούφας και χαλούμι με μαρμελάδα ντομάτας είναι μερικά από αυτά που μας συνοδεύουν άψογα το φαγοπότι μετα-μουσικής στο σταυροδρόμι της Σόλωνος, σε όποια διατροφική κατηγορία και να ανήκουμε. 

Η Ψύρρα λοιπόν ήρθε στα Εξάρχεια, όμως μοιάζει να άνηκε εδώ. Τώρα δε χρειάζεται να αλλάξουμε καν γειτονιά για να ακούσουμε, να νιώσουμε, να δοκιμάζουμε μεζέδια και να λικνιστούμε, απλώς δίνουμε ραντεβού στη Λόντου.
 

Συντάκτης: Κλέλια Αρμπηλιά / Eπιμέλεια δημοσίευσης & φωτογραφίες: George Fiorakis - advart

 

Information

Ψύρρα 
Μεζεδοπωλείο - Ρακάδικο - Ντισκοκαφενείο

 
Σόλωνος 116, Εξάρχεια - Αθήνα
21 0324 4046 

Facebook - Instagram

Ο οδηγός της πιο ζωντανής και ανήσυχης περιοχής της Αθήνας.

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebook, instagram, twitter, youtube

Στην ίδια κατηγορία

Η Μαριαλένα μεγάλωσε στο βιβλιοπωλείο της μητέρας της στο Βαρθολομιό και αποφάσισε να ανοίξει ένα μικρό βιβλιοπωλείο στα Εξάρχεια. Οικείο σαν τα βιβλιοπωλεία γειτονιάς που μας μεγάλωσαν, το Book/owski’s...

Go Out

Μια δραστήρια εξαρχειώτισσα, η Ευαγγελία Σωτηροπούλου, δημιούργησε το πρότζεκτ Oinosporos. Χειροποίητα φυσικά καλλυντικά και προϊόντα, από το λάδι του κουκουτσιού του σταφυλιού, με μια ολιστικά φιλική προς το...

Go Out

Στον πεζόδρομο της Τσαμαδού, η νεαρή και τολμηρή Αναστασία μας βουτάει στη σχεδόν κινηματογραφική αισθητική των 1970ς και 1980ς retro vintage ρούχων του Dark Cherry. Στην καρδιά του vintage, που είναι τα...

Go Out

Πρόσφατα Άρθρα

Newsletter