Διηγήματα "9 ώρες στα Εξάρχεια" -συλλογικό έργο από 9 διαφορετικούς ανθρώπους με κοινό παρονομαστή, τον τόπο, τα Εξάρχεια

Ένα βιβλίο με 9 διαφορετικές ιστορίες από διαφορετικούς ανθρώπους με κοινό παρονομαστή, τον τόπο, τα Εξάρχεια. Μια συλλογή από ιστορίες που δεν ακολουθούν τον προβλέψιμο συνειρμό, δεν μετράνε βόμβες και ανθρωποκυνηγητά, δεν προάγουν την ψευτοκουλτούρα, ενώ σε καμία σελίδα δεν συναντάμε τη λέξη «Άβατο».

Εννέα ώρες, Εννέα ιστορίες.
Μια γειτονιά στο κέντρο της Αθήνας.
Τα Εξάρχεια φωνάζουν, συζητούν, σωπαίνουν. Διαφορετικές φωνές, κοινός τόπος. Μέσα από προσωπογραφίες και εξομολογήσεις, ο γείτονας και
ο περαστικός συστήνονται στον αναγνώστη, σχηματίζοντας
ένα μωσαϊκό εικόνων και συναισθημάτων.
Το συλλογικό αυτό έργο είναι η διαδρομή εννέα ξένων
που ανέβηκαν στο ίδιο λεωφορείο.

Διηγήματα
Μαρουσώ Αθανασίου, Τζούλια Γκανάσου, Χρήστος Δασκαλάκης, Αλέξανδρος Διονυσόπουλος, Τάσος Ελένας, Αλέξανδρος Κεφαλάς, Νέστορας Πουλάκος, Βαγγέλης Προβιάς, Βαγγέλης Σωτήρης

Επιμέλεια
Αρετή Βανά

Εκδόσεις Λέμβος 2016

Που θα το βρω
Το βιβλίο «9 ώρες στα Εξάρχεια» μπορείτε να το αποκτήσετε και από το φιλικό Apples to Zebras. Σε περίπτωση που βρίσκεστε στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων μπορείτε να καλέσετε στο 
210 3634512 (ώρες 11.00-20.00) για να γίνει η παράδοση στο χώρο σας, χωρίς έξοδα αποστολής.  


Εικόνα
9 ώρες στα Εξάρχεια - Διηγήματα

 

Εικόνα
9 ώρες στα Εξάρχεια - Διηγήματα



Γράφει η φίλη και κάτοικος Εξαρχείων Αρετή Βανά που επιμελήθηκε του βιβλίου: 


"Πρόκειται για ένα βιβλίο, το οποίο αποτελείται από εννιά διαφορετικές ιστορίες, τόσο από θεματολογική άποψη όσο και από τρόπο γραφής. Έχουν όμως έναν κοινό παρονομαστή και αυτός είναι ο τόπος, τα Εξάρχεια.
Δεν ξέρω αν κάποιος έχει διαβάσει ολόκληρη τη συλλογή, καθώς κυκλοφόρησε πολύ πρόσφατα, υποθέτω όμως ότι έχουν διαβαστεί διαφορετικές ιστορίες από διαφορετικούς αναγνώστες.

Όπως λοιπόν κάποιοι έχετε καταλάβει, και οι υπόλοιποι θα δείτε στην πορεία, οι ιστορίες δεν αποτελούν έναν αναμενόμενο ή προβλέψιμο συνειρμό που έρχεται αυτοματοποιημένος σε κάποιον στο άκουσμα της λέξης «Εξάρχεια». Δεν μετράνε βόμβες, δεν αναφέρονται σε εγκληματικότητα, δεν εξιστορούν ανθρωποκυνηγητά, δεν προάγουν ψευτοκουλτούρα και σε καμία σελίδα δεν συναντάμε τη λέξη «Άβατο».
Η καθεμία ιστορία θα μπορούσε να διαδραματίζεται, με μικρότερη ίσως ευκολία και έκταση, σε κάποια άλλη περιοχή. Το ενδιαφέρον όμως είναι ότι όλες οι ιστορίες μαζι, ταυτόχρονα ή όχι, αλλά σε μικρή απόσταση μεταξύ τους, θα μπορούσαν να συμβαίνουν μόνο εδώ.

Και αυτό είναι το ωραίο με τα Εξάρχεια.
Η παράξενη «φιλοξενία» ή αλλιώς οικειότητα για τους περαστικούς. Η αίσθηση της γειτονιάς, που έχει εκλείψει. Μια ανεξήγητη αισιοδοξία και μια ανεξάντλητη ενέργεια. Η αίσθηση της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και αυτή της ισότητας. Το μέρος όπου η αλληλεγγύη βρίσκει τον ορισμό της σε μικρές καθημερινές πράξεις, αλλά και σε μεγαλύτερες, με κοινωνικές εκφάνσεις. Το αυθεντικό και το αληθινό για τους μόνιμους και μια προσιτή απόδραση για τους επισκέπτες.
Και το στημένο ή το παρεξηγημένο δεν μας ανησυχεί. Γιατί έρχεται και παρέρχεται, αλλάζει μορφές και τελικά δεν αντέχει. Το αυθεντικό και το τίμιο όμως υπάρχει σταθερά, πιο διακριτικά, αλλά και πιο γερά. Και αυτό έχει αποδειχθεί επειδή αντέχει στον χρόνο. Και μένει όχι ανεπηρέαστο αλλά αναλλοίωτο.
Και μπορεί να τα βλέπω ρομαντικά, αλλά είναι και αυτό κομμάτι της γειτονιάς μου, το ονειρικό, που ας ελπίσουμε δεν δημιουργεί αυταπάτες."


Αρετή Βάνα 

 

-----------

Δείτε ακόμη:  

 
Πρώτος Τόμος: H ιστορία του graffiti στην Ελλάδα 1984-1994 [Συνέντευξη & φωτογραφίες}

Ποστεράκι, χάρτης των Εξαρχείων, για τους τοίχους σας - inExarchia Map Vol.1 - Go Out
 

-----------

 

Εικόνα
9 ώρες στα Εξάρχεια - Διηγήματα

 
 

Εικόνα
Beatniks Road Bar στα Εξάρχεια: Αυθεντικό, ορθάδικο και ροκενρολ.


 
φωτογραφίες: George Fiorakis 
Ακολουθήστε το inExarchia στο facebookinstagramtwitteryoutube 

Ο οδηγός της πιο ζωντανής και ανήσυχης περιοχής της Αθήνας.

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebook, instagram, twitter, youtube

Στην ίδια κατηγορία

Το φιλοζωικό μπαζάρ που διοργανώνει η ομάδα "Αδέσποτα Εξάρχεια" στην πλατεία Εξαρχείων, με βίγκαν φαγητά και γλυκά, αλλά και λαμπάδες, ρούχα, τσάντες, χειροποίητα αντικείμενα, κοσμήματα, βιβλία και είδη δώρων...

local

Με συνέπεια και αφοσίωση στο D.I.Y. ήθος και την ελευθεριακή κουλτούρα, θέτοντας ως βασικό άξονα τις αξίες της συμμετοχικότητας, της αλληλεγγύης και της αλληλοβοήθειας, η μουσική ομάδα του Punk Against...

local

Η ζωή και το έργο της θρυλικής Frida Kahlo ξαναζωντανεύει μέσα από την παράσταση του Ανδρέα Ζαφείρη και την Θεατρική Ομάδα 2510.

local

Πρόσφατα Άρθρα

Newsletter