Είκοσι χρόνια Mystic Pizza. Είκοσι χρόνια τρώγεται και δεν καπνίζεται, μας αφηγείται ο δημιουργός της

Η ιστορία του Mystic Pizza, του εστιατορίου μεσογειακής κουζίνας που από το 2002 φτιάχνει πίτσα με μεράκι και αλεύρι από βιολογική κάνναβη, όπως μας την αφηγείται ο εμπνευστής του.

Είκοσι χρόνια πέρασαν όταν άρχισε να συζητείται στην Αθήνα και στον νεαρόκοσμο της εποχής το νέο εστιατόριο που άνοιξε στην οδό Μπενάκη, στα Εξάρχεια. Ένα εστιατόριο που στηρίζεται στην καλή γεύση και την υγιεινή διατροφή, βοηθώντας παράλληλα στην αποδέσμευση του φυτού ανοίγοντας δρόμο στις πολλαπλές εν δυνάμει χρήσεις του. Ο πρωτοπόρος -και σίγουρα επίμονος- Χαράλαμπος Ανανιάδης είχε βάλει σκοπό να απενοχοποιήσει την βιομηχανική κάνναβη και να σπάσει τα ταμπού της εποχής.   

Εν έτη 2002 η Mystic pizza ξεκίνησε να εισάγει τον κόσμο της Αθήνας σε ένα νέο γευστικό μονοπάτι – τα βιολογικά προϊόντα φτιαγμένα με παράγωγα ήμερης κάνναβης, ή αλλιώς Cannabis Sativa. Ένα φυτό, που παρά τα παράγωγα υψηλής διατροφικής αξίας και τις πολλαπλές πιθανές του χρήσεις ήταν και είναι κατά μεγάλο μέρος ακόμη και σήμερα παρεξηγημένο λόγω ημιμάθειας και παραπληροφόρησης. 

“Ηταν 6.30 πμ στις 2/1/2002 που χτύπησα το κουδούνι του φίλου μου ερχόμενος από την Σαλονίκη με μια βαλίτσα στο χέρι.

- Καλώς τον τι γίνεται;

- Ήρθα να μείνω στην Αθήνα.

Καλοκάθησα σε κείνο το σπίτι και έγινα μέλος της οικογένειας, για αρκετό καιρό, αφού τα οικονομικά μου ήταν σε άθλια κατάσταση. Το στήσιμο της Mystic pizza εμπεριείχε μεγάλο ρίσκο λόγω της κάνναβης. Τα εμπόδια που έβαζε η πολιτεία δημιούργησαν μια Οδύσσεια τριών ετών, αλλά με ποντιακό πείσμα και πίστη για το εγχείρημα, άνοιξε το πρώτο Mystic στα Εξάρχεια τον Μάη του 2002.

Το 1999 θέλοντας να ξεφύγω από τη νύχτα μετά από σχεδόν 20 χρόνια (Virgin, ΣτοΑ , Κεντρική Στοά) και διαβάζοντας για το φυτό Κάνναβη, αποφάσισα να ασχοληθώ με την εστίαση .. γιατί η νύχτα είναι όμορφη αλλά υπάρχει και ο κορεσμός.

Διάβασα λοιπόν ότι τα παράγωγα της κάνναβης (σπόροι, λάδι, αλεύρι), ήταν βασικό μέρος διατροφής για τον άνθρωπο και τα ζώα από την αρχαιότητα ως τις αρχές του 20ου αιώνα. Όμως, η σύνδεσή της με τα ναρκωτικά και με προφανείς πολιτικοοικονομικούς λόγους , πέρασε στην παρανομία. Ακόμη και η βιομηχανική κάνναβη (δεν την ακούς όσο και αν την καπνίσεις…) υπέστη διώξεις στην Ελλάδα για πολλές δεκαετίες!“

 
Μπορεί σήμερα να μπορούμε να επωφεληθούμε ελεύθερα από τα πολλαπλά οφέλη για τον άνθρωπο αλλά και την οικονομία που προσφέρει το φυτό της κάνναβης αλλά το 2002, οι μύθοι που “έζωναν” το φυτό αποτελούσαν τροχοπέδη για οποιοδήποτε προσπαθούσε να το απενοχοποιήσει. Στερεότυπα και άγνοια αλλά και συντηρητισμός για μία προσπάθεια, που είχε ξεκινήσει σε διεθνές άλλωστε επίπεδο, βρήκαν μπροστά τους μπροστάρηδες τους ανθρώπους που στήριξαν, διώχθηκαν ακόμα και νομικά (το ζήτημα έφτασε έως τη Χάγη) αλλά τελικά κατάφεραν να λύσουν το φυτό και τις πολλές χρήσεις του από τα τοπικά δεσμά του. 

 

Εικόνα




 

“Τα τεράστια οφέλη που προσφέρει η κάνναβη στην υγεία, στην οικονομία αλλά και στο περιβάλλον, ήταν η αιτία να πεισμώσω και να μην κάνω πίσω παρά τις αντίξοες συνθήκες εκείνης της εποχής. Οι υπάλληλοι των υπουργείων με χλεύαζαν, καθυστερούσαν να μου δώσουν απαντήσεις ή δεν απαντούσαν καν επί τρία χρόνια και μόνο με την παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη σε συνδυασμό με την συμπαράσταση δύο φίλων νομικών του Μωυσή Καραμπείδη και του Δημήτρη Χριστόπουλου οι οποίοι ασχολήθηκαν αφιλοκερδώς , έφτασε το θέμα στην Κομισιόν, οπότε αναγκάστηκε η τότε κυβέρνηση να ερμηνεύσει τον νόμο για τα ναρκωτικά ως όφειλε. Το επίμαχο σημείο ήταν  ότι η ένδειξη του φύλλου της κάνναβης δεν αποτελεί έμμεση ή άμεση προώθηση των ναρκωτικών. ’Ετσι λύθηκε το πρόβλημα και παρ’όλες τις δίκες και τηλεδίκες που υπέστην μετά την ερμηνεία του νόμου από την Κυβέρνηση, αθωώθηκα και η Mystic Pizza συνέχισε, μεγάλωσε και μακροημέρευσε.”

Όπως μας διηγείται ο ίδιος, το 2017 στο αφιέρωμα του inExarchia στην Mystic Pizza τις γεύσεις και την ιστορία της, η απόφαση του ανθρώπου που ξεκίνησε την Mystic, να ανοίξει ένα εστιατόριο όπου οι πρώτες ύλες, σπόροι, αλεύρι, θα παράγονται από το φυτό της Cannabis Sativa δεν ήταν απλώς κάτι νέο για την εποχή. Σε ένα περιβάλλον άγνοιας για τις πολλές χρήσεις της κάνναβης, από την κρατική σκοπιά αλλά και από τον περισσότερο κόσμο, η Mystic Pizza, αλλά και άλλοι, με σημαντικές προσπάθειες στην -όχι πλέον μικρή- κοινότητα απομυθοποίησης της κάνναβης, έκαναν τα πρώτα μεγάλα βήματα στην αποδέσμευση του φυτού από τα δεσμά του, αλλάζοντας σιγά-σιγά την οπτική μιας ολόκληρης κοινωνίας και πραγματοποιώντας την στροφή της, τελικά, στις εναλλακτικές καλλιέργειες. 

“Θεωρώ ότι η  Mystic συνέβαλε πολύ στην ενημέρωση για το φυτό, δεδομένου ότι οι χιλιάδες επισκέπτες μας τόσα χρόνια διαβάζουν ή ακούν από εμάς τι είναι αυτό που τρώνε και τι σημαίνει βιομηχανική κάνναβη. Το 2017, συμμετείχαμε στην πρώτη πανελλαδικά επανακαλλιέργεια της βιομηχανικής κάνναβης μετά από 70 χρόνια στο Υπατο Βοιωτίας, που ήταν και πρόδρομος για την εξάπλωση της καλλιέργειας  και της μεταποίησης. Το κυριότερο όμως είναι ότι με μπροστάρηδες τον Σεραφείμ Κανδήλα, τον Μιχάλη Θεοδωρόπουλο , τον Πράσινο Πλανήτη, το Kannabishop και την άοκνη διαχρονική προσπάθεια του γιατρού Γιώργη Οικονομόπουλου βοηθήσαμε το με τις γνώσεις μας για το φυτό υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο είχε άγρια μεσάνυχτα ακόμη και μετά την ψήφιση του νόμου για την καλλιέργεια της κάνναβης.” 


Είκοσι χρόνια μετά, η Mystic είναι ακόμα εδώ και οι αθηναίοι ξέρουν τις γεύσεις της απ’έξω. Εκτός από την πίτσα, η υγιεινή διατροφή, τα αγνά βιολογικά υλικά και η μεσογειακή κουζίνα συνεχίζουν να ολοκληρώνουν τα μενού και τα πιάτα του εστιατορίου. Τα Εξάρχεια παραμένουν το σπίτι της Mystic, η οποία έχει αποκτήσει στην εικοσάχρονη πορεία της τα αδελφά εστιατόρια στην γειτονιά του Καλλιμάρμαρου όπου εκτός από το προσεγμένο φαγητό φιλοξενεί και ενδιαφέροντα δρώμενα, αλλά και το πιο πρόσφατο εργαστήρι ζύμης στο νέο κατάστημα της στην Κατεχάκη. 


“Είναι γνωστό πλέον ότι ήδη δημιουργήθηκαν κάποιες χιλιάδες θέσεις εργασίας, αφού το ενδιαφέρον μικρών ή μεγάλων επενδυτών είναι μεγάλο, παρά τις δυσκολίες και  δυσλειτουργίες των υπουργείων η καλλιέργεια της βιομηχανικής αλλά και της φαρμακευτικής κάνναβης  στην Ελλάδα  είναι πραγματικότητα. Την επιτυχία της Mystic pizza  την αφιερώνω, σ’ αυτούς που μου συμπαραστάθηκαν, στους χιλιάδες φίλους μας, αρκετοί εκ των οποίων παραμένουν πελάτες εδώ και 20 χρόνια, και για διαφορετικούς λόγους στους τηλεδικαστές Αυτιά, Καμπουράκη, Κανέλλη στις εκπομπές των οποίων ακούστηκαν ωραία πράγματα, όπως 'Μέσω της πίτσας προωθώ τα ναρκωτικά , δεν είναι τυχαίο που το μαγαζί άνοιξε στα Εξάρχεια΄, ότι πρέπει να πάω φυλακή και άλλα όμορφα λόγια αντικειμενικότητας και αγάπης…

‘Ηταν το 2005, τότε που ενώ τους μιλούσα για καλλιέργεια της κλωστικής κάνναβης , αυτοί με ειρωνευοντουσαν και γελούσαν, έτσι και εγώ  με την σειρά μου μετέτρεψα την τηλεόρασή μου σε ενδιαφέρον φωτιστικό… 

Το κατάστημα των Εξαρχείων εδώ και 20 χρόνια υποδέχεται  χιλιάδες επισκέπτες. Στο νέο  Mystic Κατεχάκη εκτός από ντελίβερι, υπάρχει και το εργαστήριο ζύμης της Mystic pizza. Το Mystic στο Καλλιμάρμαρο από το 2015 είναι ένας πολυχώρος όπου εκτός από Mystic pizza πειραματιζόμαστε και με άλλες γεύσεις και δραστηριότητες όπως Brunch, Sweets, Μεσογειακή κουζίνα, κοκτέιλ Μπαρ, Mystic radio, εικαστικά, Stand up comedy… Όπως έγραψε και η Ελευθεροτυπία το 2002 η Mystic pizza TΡΩΓΕΤΑΙ ΔΕΝ ΚΑΠΝΙΖΕΤΑΙ.“

 

Εικόνα

 

H Mystic Pizza , οι Ηλιόσποροι, το Kannabishop και άλλοι, αποτελούν έως και σήμερα την κοινότητα που κατάφερε να ανοίξει τον δρόμο και στην Ελλάδα για τον διαχωρισμό της βρώσιμης και βιομηχανικής κάνναβης από την ψυχοτρόπο. Ο Χαράλαμπος Ανανιάδης μοιράστηκε μαζί μας τις σκέψεις του για τα είκοσι αυτά χρόνια. Εμείς με την σειρά μας, θα αντλούμε έμπνευση από την επιμονή και την αγάπη ανθρώπων για το διαφορετικό και χαιρόμαστε που τα Εξάρχεια ήταν το πρώτο σπίτι μιας προκλητικής και νόστιμης ιδέας.

Εικόνα

 
Ακολουθήστε το inExarchia στο facebookinstagramtwitteryoutube 

Ο οδηγός της πιο ζωντανής και ανήσυχης περιοχής της Αθήνας.

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebook, instagram, twitter, youtube

Στην ίδια κατηγορία

124 ταινίες από 42 χώρες, 40 περφόρμανς και 2 εργαστήρια μας περιμένουν για δύο ημέρες του Απριλίου, στο φεστιβάλ που διοργανώνει το Ινστιτούτο Πειραματικών Τεχνών, στο Θέατρο Εμπρός στου Ψυρρή.

think

«Όταν έχεις κουραστεί να κάνεις έρωτα με την ασχήμια, το να πέσεις σ’ έναν πελάτη με φιλντισένιο χαμόγελο που σου λέει πόσο όμορφη είσαι μες στη βροχή και κάτω απ’ το μπαλκόνι σου, κι έχει την πρόνοια να μη...

think

Το εξειδικευμένο κατάστημα ξυλείας, ειδών κιγκαλερίας και χρωματοπωλείο του Σωτήρη και της Νίκης για ό,τι χρειαζόμαστε για το σπίτι, το μπαλκόνι, την αυλή και όλα τα μαστορέματα του σπιτιού μας. Ξυλεία, χρώματα...

think

Newsletter