Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου: Η μουσική ξεπερνά τα χωροχρονικά όρια και φέτος στη Λέσβο

Το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου επιστρέφει και φέτος, στον παραδοσιακό οικισμό της Λέσβου, για να στείλει μήνυμα δύναμης και να σταθεί ως σύμβολο ελπίδας, επιμονής και δράσης σε δύσκολες περιόδους, υποστηρίζοντας τη δημιουργία μιας θετικής αντίρροπης δύναμης στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε.

Με τη θεματική Συγχρονισμός που συμβολίζει την ιδέα ότι η μουσική μπορεί να ξεπεράσει τα όρια του χρόνου και του χώρου για να στείλει ένα μήνυμα δύναμης, ελπίδας και ενότητας, το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου έρχεται να πλημμυρίσει με νότες τον παραδοισακό οικισμό Μήθυμνα (ή Μόλυβος), για δύο ημέρες του Αυγούστου.

Με ένα πρόγραμμα διαφορετικό από των προηγούμενων ετών, καταδεικνύει περισσότερο από ποτέ τον διεθνή του χαρακτήρα, τους στενούς δεσμούς που έχει αναπτύξει με τους σημαντικότερους σολίστες της εποχής μας, τη σημαντική θέση που έχει δίπλα στα σημαντικότερα φεστιβάλ κλασικής μουσικής της Ευρώπης αλλά και στην κοινωνία της Λέσβου.

Το θέμα του φετινού φεστιβάλ είναι Synchronicity (Συγχρονισμός), συμβολίζοντας την ιδέα ότι η μουσική μπορεί να ξεπεράσει τα όρια του χρόνου και του χώρου για να στείλει ένα μήνυμα δύναμης, ελπίδας και ενότητας, καθώς μουσικοί Έλληνες και ξένοι θα συγχρονιστούν από το Μόλυβο, την Στουτγάρδη και το Βερολίνο για να ερμηνεύσουν ένα πρόγραμμα απαιτητικό, αντάξιο της αξίας που έχει καθιερώσει το Φεστιβάλ στις συνειδήσεις των μουσικόφιλων, διεθνώς.

Το πρόγραμμα φέτος θα ενώσει την Ελλάδα και τη Γερμανία και θα μεταδοθεί στο σύνολό του μέσω live streaming από τα social media του Φεστιβάλ, ραδιοφωνικά στην Ελλάδα και στη Γερμανία, αλλά και τηλεοπτικά. 

Εικόνα
molyvos_festival_photo_inexarchiagr

Οι φετινές συναυλίες θα δοθούν σε ειδικά επιλεγμένο σημείο του Μολύβου, με άριστη ακουστική αλλά και τις προϋποθέσεις για να προβληθεί όσο το δυνατόν καλύτερα ο οικισμός ο οποίος θα "φωτιστεί" από το γνωστό σκηνοθέτη Δήμο Αβδελιώδη. Το πρωί της 18ης Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί κονσέρτο μπροστά από το "Βοστάνειο" νοσοκομείο στην Μυτιλήνη προς τιμήν των γιατρών και νοσοκόμων του νησιού, ενώ το βράδυ της ίδιας μέρας Έλληνες και ξένοι μουσικοί θα συγχρονιστούν για να ερμηνεύσουν το μουσικό πρόγραμμα.

Στο φετινό Φεστιβάλ θα παρουσιαστεί σε παγκόσμια πρεμιέρα το έργο του συνθέτη Νίκου Χαριζάνου „MOMENTS“ op.219. Εννέα παιδιά που ζουν στη Λέσβο ηχογράφησαν ήχους, τραγούδια και μελωδίες που αντιπροσωπεύουν το νησί ή αρέσουν στα ίδια και ο συνθέτης τα "έντυσε" με μελωδίες 4 οργάνων: φλάουτο, φαγκότο, τσέλο και γαλλικό κόρνο. Το έργο έχει 3 μέρη. Τα δύο θα παρουσιαστούν βιντεοσκοπημένα και το 3ο, ζωντανά στον Μόλυβο, από το μουσικό Στάθη Καραπάνο. 

Εικόνα
molyvos_festival_collage_inexarchiagr

 

Το Πρόγραμμα του Φεστιβάλ - ΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ

Δευτέρα 17 Αυγούστου:

J. Haydn: London Trio no. 1 (Hob. IV)
B. Bartók: Contrasts για κλαρινέτο, βιολί και πιάνο Sz. 111
G. Fauré: Sicilienne για φλάουτο και πιάνο
F. Mendelssohn: Konzertstück Nr. 2 (split screen) για basset horn, κλαρινέτο και πιάνο με τη συμμετοχή του Διονύση Γραμμένου (κλαρινέτο)
J. Brahms: Piano Trio C minor op. 101 

Τρίτη 18 Αυγούστου:

J. Haydn: Divertissement op. 100, no. 2 για φλάουτο, βιολί και τσέλο
Νίκος Χαριζάνος: „MOMENTS“ op.219 – για φλάουτο, φαγκότο, τσέλο και γαλλικό κόρνο. Παγκόσμια πρεμιέρα
N. Skalkottas: Duo για βιολί και τσέλο, AK 44
L.v. Beethoven: Duo για φλάουρο και κλαρινέτο WoO 2
C. Debussy: Piano Trio G major
Ελληνικός Εθνικός Ύμνος: split screen

//

Λίγο πριν την έναρξη του Φεστιβάλ, που θα πραγματοποιηθεί στις 17 και 18 Αυγούστου στον γραφικό Μόλυβο της Λέσβου, δύο εξαιρετικοί, διεθνούς φήμης σολίστες, ο βιολιστής Ιόνιαν - Ηλίας Kadesha και η βιολοντσελίστρια Βάστι Χάντερ, θα ερμηνεύσουν έργα μεγάλων δημιουργών στην Αθήνα, στο καφέ-μπαρ-εστιατόριο του ελληνικού περιοδικού δρόμου "σχεδία", στις 8 Αυγούστου.

Οι "Μουσικές Στιγμές" εκτυλίσσονται απρόσμενα σε διάφορα σημεία του Μολύβου, όπως ο οικισμός και οι παραλίες, όπου οι σολίστες που συμμετέχουν στο Φεστιβάλ προσφέρουν στους επισκέπτες σπάνιες μουσικές απολαύσεις. Την ίδια μουσική απόλαυση θα προσφέρουν και οι σπουδαίοι αυτοί μουσικοί, στις 8 Αυγούστου στο "σπίτι της σχεδίας", στέλνοντας ένα μήνυμα αλληλεγγύης μέσα από την παγκόσμια γλώσσα της κλασικής μουσικής.

Εικόνα
molyvos_festival_collage2_inexarchiagr


Σχεδία home, Κολοκοτρώνη 56

Σάββατο 8 Αυγούστου, 20:00
Είσοδος ελεύθερη


//


H σελίδα του Φεστιβάλ και η αφίσα για το 2020

Εικόνα
molyvos_festival_2020_poster_inexarchiagr

Εικόνα

 
Ακολουθήστε το inExarchia στο facebookinstagramtwitteryoutube

Ο οδηγός της πιο ζωντανής και ανήσυχης περιοχής της Αθήνας.

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebook, instagram, twitter, youtube

Στην ίδια κατηγορία

124 ταινίες από 42 χώρες, 40 περφόρμανς και 2 εργαστήρια μας περιμένουν για δύο ημέρες του Απριλίου, στο φεστιβάλ που διοργανώνει το Ινστιτούτο Πειραματικών Τεχνών, στο Θέατρο Εμπρός στου Ψυρρή.

think

«Όταν έχεις κουραστεί να κάνεις έρωτα με την ασχήμια, το να πέσεις σ’ έναν πελάτη με φιλντισένιο χαμόγελο που σου λέει πόσο όμορφη είσαι μες στη βροχή και κάτω απ’ το μπαλκόνι σου, κι έχει την πρόνοια να μη...

think

Το εξειδικευμένο κατάστημα ξυλείας, ειδών κιγκαλερίας και χρωματοπωλείο του Σωτήρη και της Νίκης για ό,τι χρειαζόμαστε για το σπίτι, το μπαλκόνι, την αυλή και όλα τα μαστορέματα του σπιτιού μας. Ξυλεία, χρώματα...

think

Newsletter