Απο τη Λωζάνη στον “καναπέ” της πλατείας Εξαρχείων

Δυο ελβετίδες couchsurfers γουστάρουν τις καινούριες εμπειρίες, και θέλουν να ανακαλύπτουν κάθε πόλη “απο μέσα”. Πέρασαν απο τα Εξάρχεια, μας μίλησαν για τα ταξίδια και την εμπειρία τους απο την Αθήνα.

Η Laura και η Billy ξεκίνησαν πριν απο μερικές εβδομάδες απο τη Λωζάνη για να ανακαλύψουν καινούρια πράγματα και να δουν καινούριες πόλεις και ανθρώπους. Αν και γνωρίζονταν μεταξύ τους, κάθε μια ξεκίνησε προς διαφορετικό προορισμό και με διαφορετικό μέσο. Συναντήθηκαν όμως για λίγο εκεί που τις γνωρίσαμε και εμείς. Στα Εξάρχεια, σε ενα punk-rock live στην πλατεία.

Η Billy, φόρτωσε το ποδήλατό της και ξεκίνησε απο τη Λωζάνη για το μεγάλο ταξίδι. Πέρασε απο τη Σλοβενία, πέρασε απο τη Βοσνία, την Αλβανία..ενώ ο στόχος είναι να φτάσει με το ποδήλατο στην Ινδία. Πολλά χιλιόμετρα, πολλοί μήνες ταξίδι, αλλά και πολλές νέες εικόνες και εμπειρίες. Η Laura απο την άλλη, είπε να κάνει πιο μικρή διαδρομή. Μπήκε στο αυτοκίνητο με φίλους και ξεκίνησαν για ενα tour αναρρίχησης στα Βαλκάνια.

Κάνουν *couchsurfing για να γνωρίσουν τους ντόπιους, να καταλάβουν πως ζούν, τι τρώνε και τι κάνουν στον ελεύθερό τους χρόνο. Όπως μας είπαν “το couchsurfing είναι καλύτερο απο οποιαδήποτε άλλη πολιτική πράξη”.

*couchsurfing: το μεγαλύτερο δίκτυο υπηρεσιών φιλοξενίας με 1.4 εκ μέλη σε 231 χώρες.
 

Εικόνα

 

Η Laura και η Billy, πήραν και μια γεύση - απο τα “σύγχρονα Δεκεμβριανά”. Ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία και για τις δύο.
 

- Laura -
 

Απο τη Λωζάνη για να κάνεις tour αναρρίχησης στις Βαλκανικές χώρες. Πως προέκυψε αυτό;

Αρχικά ήθελα να ταξιδέψω με την Billy, με τα ποδήλατα. Μετά χτύπησα το γόνατο μου και έπρεπε να βρω άλλο τρόπο για να ταξιδέψω. Το μόνο που ήθελα είναι να ξεκινήσει το ταξίδι. Ενας φίλος λοιπόν μου πρότεινε να πάμε μαζί στο Petzl Roctrip, υπήρχε χώρος στο αυτοκίνητο και είπα αμέσως ναι - χωρίς να έχω κάνει μέχρι τότε αναρρίχηση. Ήταν ενας καλός τρόπος για να ταξιδέψω με άλλους ανθρώπους και να γνωρίσω τη φύση των Βαλκανίων, της Τουρκίας και της Ελλάδας.

Τι κάνεις γενικά στη ζωη σου;

Δούλευα για αρκετά χρόνια σε ενα παιδικό σταθμό, σαν παιδαγωγός. Άφησα τη δουλειά μου για να ζήσω το όνειρό μου. Να ταξιδέψω για αρκετούς μήνες και να καταλάβω τη ζωή σε άλλες χώρες. Μεταξύ μας...κουράστηκα μόνο να δουλεύω, μια γαμημένη ζωή έχουμε!

Γιατί couchsurfing;

Διάλεξα το couchsurfing γιατί είναι “out of business”. Είναι ενας τρόπος για να αποδείξουμε οτι δεν χρειαζόμαστε πολλά χρήματα για να ταξιδέψουμε. Με αυτό τον τρόπο, τα ταξίδια είναι πλέον εφικτά για τον καθένα. Αν δεις στο site του couchsurfing, θα καταλάβεις οτι υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι που μπορούν να σε φιλοξενήσουν. Eίναι φανταστικό, το πόσοι δεκτικοί και ανοιχτόμυαλοι άνθρωποι υπάρχουν εκεί εξω.


"Διάλεξα το couchsurfing γιατί είναι “out of business”. Είναι ενας τρόπος για να αποδείξουμε οτι δεν χρειαζόμαστε πολλά χρήματα για να ταξιδέψουμε. Eίναι φανταστικό, το πόσοι δεκτικοί και ανοιχτόμυαλοι άνθρωποι υπάρχουν εκεί εξω."

Τι σε έκανε να μείνεις περισσότερο καιρό και να επισκεφθείς τα Εξάρχεια; Είχες ακούσει κάτι για τη γειτονιά πριν έρθεις;

Κάποιος μου είπε οτι η Ελλάδα είναι μια “αριστερή” χώρα..οπότε έπρεπε να το τσεκάρω. Ήρθα στην Αθήνα, επειδή είναι πολύ γνωστή πόλη. Αρχικά έμεινα στα Πετράλωνα σε ενα πολύ όμορφο μέρος. Στη συνέχεια μετακόμισα στα Εξάρχεια, χωρίς να ξέρω τι θα βρω εκει. Ενθουσιάστηκα όταν κατάλαβα οτι βρίσκομαι στο “κέντρο” της αριστερής - αναρχικής πλευράς της Αθήνας. Χάρηκα τόσο πολύ γι’αυτό..Ρώτησα τον “συγκάτοικο” πολλά..Δεν ήθελα να φύγω χωρίς να μάθω τι παίζει γύρω μου. Την ίδια εβδομάδα, ξεκίνησαν επεισόδια οπότε κατάλαβα τι συμβαίνει στην Αθήνα με την αστυνομία.

Σε συναντήσαμε σε ενα αυτοσχέδιο punk rock live στην πλατεία στα Εξάρχεια. Ήταν κάτι γνώριμο σε εσένα;

Έχουμε και στη Λωζάνη τέτοια live, αλλά λίγο διαφορετικά. Δεν επιτρέπεται να γίνονται σε εξωτερικούς χώρους, γιατί θα έρθει η αστυνομία και θα το σταματήσει. Έχω οργανώσει ενα παρόμοιο live, αλλά έπρεπε να πάρω άδεια απο την αστυνομία - αλλά και πάλι, η αστυνομία έρχεται να τσεκάρει αν είσαι “μέσα στους κανόνες”. Έχουμε όμως ενα “κλειστό χώρο” που μπορούμε και οργανώνουμε τέτοια live, χωρίς να πάρουμε απο κάποιον άδεια. Εκεί μπορούμε να κάνουμε οτι θέλουμε, όποτε θέλουμε και χωρίς την αστυνομία. Για να μην ενοχλούμε με τη μουσική μας τη γειτονία και να αποφεύγουμε τις “μάχες” των αναρχικών με την αστυνομία. χαχα!

Αναφέρθηκες στις καταλήψεις που υπάρχουν στη Λωζάνη. Πως είναι εκει τα πράγματα;

Οι καταλήψεις στη Λωζάνη, λέγονται squat. Οι άνθρωποι καταλαμβάνουν άδεια κτίρια, αρχικά λόγω έλλειψης σπιτιών στην Ελβετία. Επίσης, τα καταλαμβάνουν γιατί τα ενοίκια των διαμερισμάτων αυξάνονται συνεχώς. Με αυτό τον τρόπο, οι κάτοικοι προσπαθούν να αντιδράσουν και να δείξουν τη δυσαρέσκειά τους. Στα squats γίνονται κάποια live ή θεατρικές παραστάσεις που δεν βρίσκει κανείς εύκολα σε άλλο μέρος.

Στα squats μπορείς να κάνεις πολλά πράγματα, χωρίς να χρειάζεσαι απαραίτητα πολλά χρήματα. Έτσι μπορούν και προσελκύουν πολύ κόσμο.

Τι γνωρίζουν οι άνθρωποι στη Λωζάνη για τις δυσκολίες των τελευταίων χρόνων της Ελλάδας;

Στη Λωζάνη ξέρουμε οτι είστε μια αριστερή χώρα, ξέρουμε οτι υπάρχει κρίση, αλλά δεν έχω ακούσει περισσότερα...sorry!

Εικόνα

 

- Billy -
 

Απο την Ελβετία στην Ινδία με το ποδήλατο, και εντελώς μόνη. Πως σου ήρθε να κάνεις αυτό το ταξίδι και τι εντυπώσεις έχεις μέχρι τώρα;

Εν μέρει ήθελα να “προκαλέσω” τον εαυτό μου ψυχικά και πνευματικά. Αλλά, κατα κύριο λόγο, το έκανα επειδή δεν μου αρέσει να “μένω” μόνο σε ενα μέρος. Επίσης, αυτό που κατάλαβα είναι οτι τα ταξίδια, δεν είναι όπως στις ταινίες. Αυτή η μοναξιά μπορεί να σε κάνει να νιώθεις πολύ ευάλωτη και την ίδια στιγμή απίστευτα δυνατή.


"Εν μέρει ήθελα να “προκαλέσω” τον εαυτό μου ψυχικά και πνευματικά.Αυτή η μοναξιά μπορεί να σε κάνει να νιώθεις πολύ ευάλωτη και την ίδια στιγμή απίστευτα δυνατή."
 

Ποιά είναι η καλύτερη και η χειρότερη ανάμνηση απο τα ταξίδια σου, σαν couchsurfer;

Δυσκολη ερώτηση! Δεν μπορώ να πω οτι έχω κάποια πολύ κακή ανάμνηση έως τώρα (χτύπα ξύλο!). Μόνο μια φορά κοιμήθηκα στη σκηνή μου, στον κήπο ενός μεγάλου σε ηλικία ανθρώπου στη Βοσνία, ο οποίος ήταν λίγο “τρελός”...ή καλύτερα, πολύ μόνος. Εκείνη τη νύχτα την πέρασα με το σπρέυ πιπεριού στο χέρι.

Αντίθετα, υπήρξαν πάρα πολλές καλές στιγμές γνωρίζοντας ανθρώπους που δέθηκα αμέσως μαζί τους..μετά απο τα πρώτα λεπτά της συζήτησής μας. Πριν απο λίγες μέρες στην Αθήνα, οι συγκάτοικοί μου και οι φίλοι τους, μου έκαναν μια πολύ ευχάριστη έκπληξη φτιάχνοντας  μια τούρτα για τα γενέθλιά μου. Κάτι που δεν περίμενα καθόλου..

Το couchsurfing είναι μέρος μιας ανταλλακτικής οικονομίας, όπου καθένας μπορεί να ανταλλάξει “υπηρεσίες”, χωρίς να χρειάζεται να πληρώσει με χρήμα. Τι πιστεύεις γι’αυτό;

Προφανώς το υποστηρίζω απόλυτα! Στις μέρες μας, κανένας δεν μπορεί να αρνηθεί ότι το καπιταλιστικό σύστημα, βασισμένο στο συνεχώς αυξανόμενο κέρδος, δεν είναι βιώσιμο. Άρα πρέπει να βρεθούν κάποιες εναλλακτικές. Το couchsurfing ή το κλασσικό ωτοστόπ, είναι κάποιες απο τις εναλλακτικές.

Η ανταλλαγή, δεν έχει μόνο δύο πρωταγωνιστές, αλλά πρέπει να το δούμε περισσότερο σε παγκόσμια κλίμακα..και λιγότερο λογικά. Αν κάποιος με φιλοξενήσει, δεν σημαίνει ότι θα του επιστρέψω αμέσως την χάρη. Αλλά, απο τη στιγμή που βρίσκω ανθρώπους να με φιλοξενούν δεν το ξεχνώ. Ανταποδίδω την κίνηση σε άλλους… και αυτοί με την σειρά τους “αναπαράγουν” τη φιλοξενία σε άλλους.. και πάει λέγοντας. Εδω κολλάει η φράση “What goes around, comes around”.

Είχες ποτέ κάποιο παράξενο “συγκάτοικο”;

Ο καθένας μας είναι παράξενος...και αυτή είναι η ομορφιά του couchsurfing. Είναι σχεδόν αδύνατο να χαρακτηρίσεις κάποιον άνθρωπο παράξενο. Έχοντας μείνει σε τόσα τυχαία σπίτια, διαμερίσματα...και έχοντας αποκτήσει οικειότητα με πάρα πολλούς εντελώς άγνωστους σε εμένα ανθρώπους, με διαφορετικό  κοινωνικό background, κουλτούρα, θρησκεία ή ηλικία, καταλαβαίνεις οτι στο τέλος, μπορεί να είσαι εσυ “ο παράξενος” της υπόθεσης.


"Έχοντας μείνει σε τόσα τυχαία σπίτια, διαμερίσματα...και έχοντας αποκτήσει οικειότητα με πάρα πολλούς εντελώς άγνωστους σε εμένα ανθρώπους, με διαφορετικό  κοινωνικό background, κουλτούρα, θρησκεία ή ηλικία, καταλαβαίνεις οτι στο τέλος, μπορεί να είσαι εσυ “ο παράξενος” της υπόθεσης."
 

Γιατί ήρθες στην Αθήνα;

Ελπίζω να μην ακουστεί κοινότυπο και να μη φανώ πολύ nerd στους Αθηναίους, οι οποίοι πιθανόν να το έχουν ακούσει πολλές φορές..αλλά υπάρχει το όνομα του Σωκράτη που πλανάται πάνω απο την πόλη. Αγαπώ τους Έλληνες φιλόσοφους, γι’αυτό η Αθήνα είναι ενας τόπος “προσκυνήματος” για εμένα.

Ήταν μεγάλη έκπληξη για εμένα που τελικά ανακάλυψα μια νέα πόλη γεμάτη απο street art
και νέους “έτοιμους να δράσουν”.

Ποια είναι η μεγαλύτερη δυσκολία στο ταξίδι σου με το ποδήλατο;

Η κίνηση στους δρόμους! Μπαίνοντας ή βγαίνοντας από τις μεγάλες πόλεις, στις 2 ρόδες, μερικές φορές είναι ένας εφιάλτης. Το χειρότερο όμως δεν είναι τόσο η κίνηση, αλλά τα αυτοκίνητα και τα φορτηγά στους μεγάλους δρόμους που περνούν από δίπλα σου, σε λιγότερο απο 50 εκ. απόσταση, και σου κορνάρουν να κάνεις στην άκρη.

Στην Αθήνα, αφού δεν μου έμεινε σταγόνα αδρεναλίνης, δεν είχα άλλη επιλογή για να κινηθώ από το να κάνω ωτοστόπ..

Ποιο είναι το σημαντικότερο αντικείμενο που πήρες μαζί σου στο ταξίδι. Και ποιο το πιο ασήμαντο;

Το σημαντικότερο: το μαύρο μου σημειωματάριο
Το πιο ασήμαντο: ενα κουτί με κόκκινο χρώμα

Τι συμβουλεύεις κάποιον που θέλει να ξεκινήσει couchsurf;

Nothing, Do it!

Εικόνα



Εικόνα


 

 
Ευχαριστούμε τη Laura και την Billy για το χρόνο τους. Τους ευχόμαστε καλή συνέχεια και τους αφιερώνουμε ενα σχετικό κομμάτι..

Ο οδηγός της πιο ζωντανής και ανήσυχης περιοχής της Αθήνας.

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebook, instagram, twitter, youtube

Στην ίδια κατηγορία

Το μεσημέρι του Σαββάτου, 20 Απριλίου, επιστρέφουμε στο Solaris για να γνωρίσουμε τον κόσμο του νέου Tomahawk Angel, σε έκδοση μίας από τις μεγαλύτερες ανεξάρτητες εταιρείες κόμικς των ΗΠΑ, της Dark Horse...

think

Μια συζήτηση για την καλλιτεχνική πρωτοβουλία Potential Project και την εικαστική έκθεση “Ενθύμιο” με τους επιμελητές Καρολίνα Αλειφεροπούλου και Δημήτρη Γεωργακόπουλο, στο νεοκλασικό κτήριο της Ανδρέα Μεταξά...

think

Ο Σταύρος Άλλος, μουσικός, τραγουδοποιός, ηχολήπτης και μουσικός παραγωγός, κυκλοφόρησε το πρώτο σόλο εγχείρημά του σε ελληνικό στίχο, με τίτλο “Για την Νόρα” σε βινύλιο, από τη Rudu Records.

think

Newsletter