Psarokokalo 2016 - Η ανεξάρτητη φωνή που αναζητά τα νέα ρεύματα στο κινηματογραφικό περιβάλλον

Το διεθνές φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους Psarokokalo κλείνει 10 χρόνια και φέρνει στον κινηματογράφο Άστορ -από 15 έως 21 Σεπτεμβρίου- τις πιο σύγχρονες εικόνες από την ελληνική και παγκόσμια παραγωγή. Τέσσερα διαγωνιστικά τμήματα, ειδικές προβολές και παράλληλες δράσεις παρουσιάζουν στο αθηναϊκό κοινό το ιδιαίτερο και αγαπημένο κόσμο του σινεμά μικρού μήκους.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Psarokokalo επιστρέφει για δέκατη συνεχή χρονιά -από τις 15 έως 21 Σεπτεμβρίου- στον κινηματογράφο Άστορ. Το φεστιβάλ αποτελεί μέρος ενός σχεδίου που στοχεύει στην προβολή, την ανάπτυξη, την έρευνα και την πρόοδο της κινηματογραφικής τέχνης και πρακτικής. Οι δράσεις του όλα αυτά τα χρόνια το καθιστούν πλέον σημείο αναφοράς για τους ανθρώπους του κινηματογράφου, τους θεατές, αλλά και τους εκκολαπτόμενους δημιουργούς.

Το Psarokokalo X Edition 2016 παρουσιάζει το πρώτο διαγωνιστικό τμήμα αποκλειστικά για ελληνικές παραγωγές, το κλασικό διεθνές διαγωνιστικό ταινιών μικρού μήκους, αλλά και άλλες ενδιαφέρουσες θεματικές όπως το διαγωνιστικό για ταινίες περιβαλλοντικού και αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος. Παράλληλα με τα διαγωνιστικά τμήματα θα υπάρχουν και κάποιες έξτρα -ιδιαίτερες προβολές- όπως ένα μικρό αφιέρωμα στον Ιαπωνικό κινηματογράφο και η προβολή του Late Shift, του πρώτου μεγάλου μήκους φίλμ όπου το κοινό έχει τη δυνατότητα να πάρει αποφάσεις για λογαριασμό του πρωταγωνιστή και να καθορίσει την πορεία της ταινίας.

Δείτε παρακάτω περισσότερα για τα διαγωνιστικά τμήματα και τις παράλληλες δράσεις του φεστιβάλ.

//

Διαγωνιστικό τμήμα για ελληνικές παραγωγές

Για τον εορτασµό των 10ων γενεθλίων του, το διεθνές φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους Psarokokalo εγκαινιάζει ένα ξεχωριστό διαγωνιστικό τμήμα αφιερωμένο αποκλειστικά στη Ελληνική παραγωγή. Τα τελευταία χρόνια οι ελληνικές παραγωγές έχουν κάνει πραγματικά άλματα, τόσο σε ποιότητα όσο και σε ποσότητα, και αυτή η σκληρή προσπάθεια των κινηματογραφιστών αξίζει μια καλύτερη προβολή.
 

Διεθνές διαγωνιστικό ταινιών μικρού μήκους

Το διεθνές διαγωνιστικό τμήμα περιλαμβάνει προβολές επιλεγμένων ταινιών μικρού μήκους από όλο τον κόσμο (μυθοπλασίας, κινούμενο σχέδιο, ντοκιμαντέρ και πειραματικές ταινίες). Οι περισσότερες ταινίες έχουν συμμετάσχει και διακριθεί σε μεγάλα διεθνή φεστιβάλ (Καννών, Βενετίας, Βερολίνου, Σάντανς, Κλερμοντ Φεραντ κ.α) και προβάλλονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Όλες οι ταινίες διαγωνίζονται για το βραβείο κοινού του φεστιβάλ. Όλες οι ταινίες προβάλλονται με αγγλικούς υπότιτλους.


Διεθνές διαγωνιστικό για περιβαλλοντικά ζητήµατα

Οι επεµβάσεις κορυφαίων κινηµατογραφικών προσωπικοτήτων πάνω στα περιβαλλοντικά ζητήµατα του πλανήτη γίνονται ολοένα και συχνότερες - όσο δηλαδή ο πλανήτης χειροτερεύει. Κι όµως το σινεµά ενδιαφέρθηκε από την πρώτη στιγµή για την καταγραφή της σχέσης ανθρώπου και περιβάλλοντος, από τον «Νανούκ του Βορρά» του Ρόµπερτ Φλαέρτι (1922) και το «Η γη τρέµει» του Λουκίνο Βισκόντι (1948) µέχρι το «Άβαταρ» του Τζέιµς Κάµερον και την πρόσφατη «Επιστροφή» του Αλεχάντρο Ινιαρίτου. Εκτός όµως από την ανάγκη της θεαµατικής αναπαράστασης, υπάρχει και αυτή της ενηµέρωσης. Οι ταινίες που επιλέχθηκαν φέτος, για το Eco τµήµα του φεστιβάλ συνδυάζουν µε τον καλύτερο τρόπο και τα δυο, ενώ µαρτυρούν την αλληλένδετη σχέση περιβάλλοντος (ή αν προτιµάτε, οικολογικής συνείδησης) και κοινωνίας.


Διεθνές διαγωνιστικό αρχιτεκτονικής

Χώρος και Χορός - Ας θεωρήσουµε ότι το ανθρώπινο σώµα και η κίνησή του, είναι αυτά που δίνουν ζωή στην αρχιτεκτονική. Η κίνηση του σώµατος σαν έκφραση της ψυχής. Η καθηµερινή πιο συνηθισµένη κίνηση, αλλά και η πιο απρόοπτη, αυθόρµητη και αιφνιδιαστική. Είναι ο χώρος αυτός που ορίζει την κίνηση του σώµατος ή η κίνηση του σώµατος και οι ανθρωποµετρικές διαστάσεις αυτά που ορίζουν τον χώρο;


Ειδικές προβολές

Late Shift _ Your Decisions Are You


To Late Shift είναι η πρώτη µεγάλου µήκους παραγωγή χτισµένη πάνω στο πρωτοποριακό κινηµατογραφικό format CtrlMovie, το οποίο δίνει µια µοναδική διαδραστική κινηµατογραφική εµπειρία. Το κοινό έχει τη δυνατότητα να πάρει αποφάσεις για λογαριασµό του πρωταγωνιστή µέσω ενός application και µε βάση τις επιθυµίες της πλειοψηφίας να καθορίσει την πορεία της ταινίας.

Ο Ματ, ένας έξυπνος φοιτητής, καλείται να αποδείξει την αθωότητά του, έχοντας αναγκαστεί να συµµετάσχει σε µια ληστεία κάποιου διάσηµου οίκου δηµοπρασιών του Λονδίνου. Οι συνέπειες της πράξης του τον οδηγούν σε ένα σκληρό και συχνά βίαιο ταξίδι µέσα στο Λονδίνο, σε µια προσπάθεια να ξεφύγει τον σκοτεινό ιστό που το κοινό έχει τη δύναµη να πλέξει. Εκείνος αγωνίζεται να ανακαλύψει την αλήθεια και να πάρει την εκδίκησή του. Πως θα αντιδράσει, όµως, το κοινό όταν όλα στρέφονται εναντίον του;
 

Focus on Japan

Εικόνα
Διεθνές φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους Psarokokalo X Edition

φωτογραφία από την ταινία μικρού μήκους "Every time we say goodbye"

Στο πλαίσιο της συνεργασίας με το διακεκριμένο "Short Shorts Film Festival & ASIA" το Psarokokalo Χ Edition μας φέρνει στην καρδιά του Γιαπωνέζικου Κινηματογράφου. Επτά νέες ταινίες (παραγωγής 2014 – 2016) που έχουν ξεχωρίσει σε φεστιβάλ της χώρας τους, καλύπτουν ένα ευρύ θεματικό φάσμα, από την επιστημονική φαντασία μέχρι την καθημερινή ζωή, ιδωμένα όμως μέσα από το πρίσμα μιας κουλτούρας τόσο διαφορετικής από τη δική μας.
 

-----------------

Δείτε ακόμη:  
Το πρώτο ταινιάκι του inExarchia: 
"Η Τέχνη του Δρόμου στα Εξάρχεια"


----------------
 
 

Παράλληλες δράσεις

Late Shift - Έκθεση και ανοιχτή συζήτηση

Εικόνα
Διεθνές φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους Psarokokalo X Edition

 
Με αφορµή την Πανελλαδική πρεµιέρα του Late Shift, της πρώτης διαδραστικής ταινίας που γυρίστηκε ποτέ, παρουσιάζεται έκθεση µε αναλογικό και ψηφιακό υλικό από τα γυρίσµατα. Εκτυπώσεις του διαδραστικού σεναρίου, ένα βιβλίο µεγέθους Α3 µε όλο το multioptional σενάριο καθώς και ένα εντεκάλεπτο ντοκυµαντέρ για το πως γυρίστηκε η ταινία θα ξεναγήσουν το κοινό στον κόσµο ενός φιλµ όπου τα πάντα καθορίζονται από τις προσωπικές του επιλογές. Ταυτόχρονα 2 συντελεστές της ταινίας θα επισκεφθούν την Αθήνα για να µας εξηγήσουν βήµα προς βήµα τη φιλοσοφία που διέπει την νέα τεχνολογία Ctrl movie, τις δυνατότητες που προσφέρει και πως µπορεί να αλλάξει το κινηµατογραφικό τοπίο όπως το ξέρουµε σήµερα.
 

Film Market
Το Film Market του Psarokokalo X edition, θα λειτουργεί στο Τhe Βox, καθ' όλη την διάρκεια του φεστιβάλ, κατόπιν ραντεβού. Για ραντεβού στείλτε email µε τα στοιχεία επικοινωνίας σας στο market@psarokokalo.gr ή καλέστε στο 6930902022 και το φεστιβάλ αναλαµβάνει τις απαραίτητες ενέργειες.

 

Απονομή βραβείων και πάρτυ λήξης
Όπως κάθε χρόνο τα βραβεία του φεστιβάλ σε όλα τα διαγωνιστικά τµήµατα, δίνονται από το κοινό µε τη χρήση ειδικού κουπονιού που δίνεται στο ταµείο του κινηµατογράφου µαζί µε το εισιτήριο και µαζεύεται στο τέλος της προβολής. Η ανακοίνωση την νικητών θα γίνει την Τετάρτη 21 Σεπτεµβρίου µετά το τέλος της τελευταίας προβολής και θα ακολουθήσει πάρτυ στο χώρο του κινηµατογράφου Άστορ.


//

Το συνοπτικό πρόγραμμα 


Εικόνα
Διεθνές φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους Psarokokalo X Edition

 

Extra info
Διεθνές φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους Psarokokalo X Edition
Κινηματογράφος ΑΣΤΟΡ 
Σταδίου 28 - Αθήνα
Είσοδος από στοά Κοραή (ΜΕΤΡΟ Πανεπιστήμιο)
210 3310820

Διάρκεια φεστιβάλ
Από 15 έως 21 Σεπτεμβρίου 2016

Είσοδος
Γενική είσοδος (1 προβολή): 5 ευρώ
Ηµερήσιο πάσο: 7 ευρώ
Kάρτα 8 προβολών: 20 ευρώ

Φέτος θα διατίθενται για πρώτη φορά και 6 εισιτήρια ανέργων ανα προβολή δωρεάν, µε σειρά προσέλευσης, από το ταµείο του κινηµατογράφου, 45 λεπτά πριν την έναρξη της κάθε προβολής. Οι δικαιούχοι µπορούν να πάρουν το εισιτήριό τους επιδεικνύοντας την κάρτα ανεργίας τους και την αστυνοµική τους ταυτότητα. Κάθε δικαιούχος έχει δικαίωµα να πάρει ένα εισιτήριο ανα προβολή. 

Η είσοδος στην έκθεση και στο πάρτυ είναι ελεύθερη!



Και η αφίσα του φεστιβάλ!

Εικόνα
Διεθνές φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους Psarokokalo X Edition

 


Εικόνα
Διεθνές φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους Psarokokalo X Edition

 
Ακολουθήστε το inExarchia στο facebookinstagramtwitteryoutube
 

Ο οδηγός της πιο ζωντανής και ανήσυχης περιοχής της Αθήνας.

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebook, instagram, twitter, youtube

Στην ίδια κατηγορία

Το φιλοζωικό μπαζάρ που διοργανώνει η ομάδα "Αδέσποτα Εξάρχεια" στην πλατεία Εξαρχείων, με βίγκαν φαγητά και γλυκά, αλλά και λαμπάδες, ρούχα, τσάντες, χειροποίητα αντικείμενα, κοσμήματα, βιβλία και είδη δώρων...

local

Με συνέπεια και αφοσίωση στο D.I.Y. ήθος και την ελευθεριακή κουλτούρα, θέτοντας ως βασικό άξονα τις αξίες της συμμετοχικότητας, της αλληλεγγύης και της αλληλοβοήθειας, η μουσική ομάδα του Punk Against...

local

Η ζωή και το έργο της θρυλικής Frida Kahlo ξαναζωντανεύει μέσα από την παράσταση του Ανδρέα Ζαφείρη και την Θεατρική Ομάδα 2510.

local

Πρόσφατα Άρθρα

Newsletter