Οι κάτοικοι υπερασπίζονται την ιστορική πλατεία Εξαρχείων και το άγαλμα των τριών μικρών ερωτών

Κάτοικοι και συλλογικότητες μας καλούν στην πορεία διαμαρτυρίας απέναντι στα σχέδια της πολιτείας για την κατασκευή μετρό επί της ιστορικής πλατείας Εξαρχείων. Κάλεσμα συνάντησης στο Μουσείο για την υπεράσπιση των ελεύθερων χώρων της γειτονιάς.

Η Αθήνα αλλάζει συνεχώς πρόσωπο προσπαθώντας να προλάβει αυτό που ονομάζεται “ανάπτυξη”. Η εικόνα της πόλης αλλοιώνεται ενώ παράλληλα “βογγάει” από την έλλειψη ελεύθερου χώρου και πρασίνου αλλά και βασικών δομών ίσης συμπερίληψης και προσβασιμότητας. Η πόλη πασχίζει να κρατήσει την αυθεντικότητά της, υπό το βάρος της επέλασης της βραχυχρόνιας μίσθωσης, και “ασθενεί” σε ό,τι αφορά την ίση μεταχείριση πολίτων, κατοίκων σε σχέση με τα συμφέροντα. Είναι οι διαμαρτυρόμενοι κάτοικοι του κέντρου, αλλά και πιο συγκεκριμένα της ιστορικής γειτονιάς των Εξαρχείων, παράλογοι; 

Στις 9 Αυγούστου 2022 είδαμε τα 70 δέντρα της ιστορικής πλατείας των Εξαρχείων να φυλακίζονται πίσω από λαμαρίνες και να "καταδικάζονται". Η πολιτεία, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις, όχι ενάντια στην κατασκευή μετρό αλλά ενάντια στην κατασκευή μετρό επί της πλατείας, των κατοικών και των συλλογικοτήτων, αποφάσισε να επιβάλει μία νέου τύπου κατάληψη του δημόσιου χώρου αυτή τη φορά με αντίστροφους όρους. Έτσι, μια στρατιά από αστυνομικές δυνάμεις παρατάχθηκαν γύρω από 70 δέντρα και μία παιδική χαρά, παραβλέποντας την δημόσια διαβούλευση. Οι ενεργοί κάτοικοι των Εξάρχειων, πολίτες της πόλης των Αθήνων και μάρτυρες μιας πολλάκις διαστρεβλωμένης εικόνας για μία, πρωτα απ’ όλα, γειτονιά πολιτισμού και αλληλεγγύης, παραμένουν ενεργοί και ορθώνουν το ανάστημά τους ξανά και ξανά απέναντι στην αδιάφορη στάση της πολιτείας για ένα έργο που αφορά χιλιάδες ανθρώπους που κινούνται στην περιοχή και, όπως λένε κάτοικοι και συλλογικότες, δεν λαμβάνει υπόψη τις επιπτώσεις σε κοινωνικό επίπεδο και επίπεδο καθημερινής διαβίωσης ενός κατά τα άλλα έργου κοινής ωφέλειας.

Τα σχέδια για την κατασκευή μετρό στα Εξάρχεια είναι όσο παλιά όσο είναι και το ίδιο το μετρό. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν, ότι επανεξετάστηκε αρκετές φορές ο τρόπος που θα κατασκευαστεί. Παρά τις εναλλακτικές και πιο ήπιες σε ό,τι αφορά στην αλλοίωση του πολιτισμικού, κοινωνικού και ιστορικού τοπίου αλλά και την εξυπηρέτηση των επισκεπτών των δύο σημαντικών μουσείων της περιοχής, και ενώ είχε γίνει απόδεκτη από τους κατοίκους η κατασκευή του σταθμού «Μουσείο-Εξάρχεια» επί της Τοσίτσα και Μπουμπουλίνας, ώστε να εξυπηρετεί Πολυτεχνείο, μουσεία και Εξάρχεια, η πολιτεία επέβαλε λαμαρίνες ένα ήσυχο ξημέρωμα του Αυγούστου. Τα υπόλοιπα είναι πλεόν γνωστά, παραβλέποντας το πολιτιστικό, ιστορικό και κοινωνικό κομμάτι, η πολιτεία επιβάλει τα παλαιότερα σχέδια κατασκευής με τρόπο εξόφθαλμα απόλυτο και επιθετικό. 

"Ο “εξευγενισμός” είναι το πιο δυνατό όπλο που είχε ποτέ η πολιτεία για να φιμώσει την αυθάδη γειτονιά μας", φωνάζουν οι κάτοικοι. Η συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε ένα μήνα μετά την τοποθέτηση των λαμαρινών ήταν, ίσως, η μεγαλύτερη πορεία στην ιστορία της περιοχής. Στις 9 Σεπτεμβρίου οι χιλιάδες που στάθηκαν σαν μια αγκαλιά στα δέντρα και την πλάτεια που ο παλμός της χαρακτηρίζει μία ολοκληρη πόλη. Στις 23 Σεπτεμβρίου η πολιτεία ξήλωσε το ιστορικό άγαλμα των μικρών ερωτών από την πλατεία με τους κατοίκους να ξαπλώνουν στο πάτωμα, σαν ασπίδες, για να εμποδίσουν την απομάκρυσή του. Ένα άγαλμα-σύμβολο για επαναστατημένες καρδιές, νέων και παλαιότερων.

Εικόνα
Πορεία στο Μουσείο

Περισσότερα στο κάλεσμα, για πορεία στις 24.9 στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών στις 18.00:

“Τα ξημερώματα της 9ης Αυγούστου δυνάμεις καταστολής απέκλεισαν τη γειτονιά των Εξαρχείων και στρατοπέδευσαν στην πλατεία προκειμένου να εγκατασταθεί το εργοτάξιο κατασκευής σταθμού μετρό. Από εκείνη τη νύχτα η γειτονιά τελεί υπό κατοχή και κάθε διαμαρτυρία αντιμετωπίζεται με καταστολή, ενώ οι φραστικές παρενοχλήσεις και εκφοβισμοί, αλλά και τα επεισόδια κακοποίησης δε σταματούν. Αυτός τελικά είναι ο μόνος τρόπος που τους έμεινε για να επιβάλουν ένα έργο που κανείς δε θέλει.

Δε μας τρομάζουν. Θα είμαστε στον δρόμο για όσο χρειαστεί μέχρι να κερδίσουμε... Και ξέρουμε ότι αυτό θα γίνει!

Η πορεία στις 9 Σεπτέμβρη έδωσε ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Είμαστε χιλιάδες και δε μας τρομοκρατούν. Συνεχίζουμε!

Στις 24 Σεπτεμβρίου... Πλατεία, Στρέφης, Πολυτεχνείο.. πάνε στο Μουσείο! Δίνουμε το παρόν 6μ.μ. στο Αρχαιολογικό Μουσείο.

Θέλουμε μια πλατεία ζωντανή για όλους και όλες. Μια πλατεία με πράσινο και χώρο, μια πλατεία της συνύπαρξης, της αλληλεγγύης και της συντροφικότητας. Δε χαρίζουμε τα Εξάρχεια στο κέρδος και την τουριστικοποίηση.”
 

Διαβάστε περισσότερα σχετικά εδώ:

- Γιορτή για την υπεράσπιση του Λόφου Στρέφη

- Αυτοοργανωμένο Καρναβάλι Εξαρχείων: Οι συλλογικότητες των Εξαρχείων δεν σταματούν να υπερασπίζονται τον δημόσιο χώρο

- Μετρό στην Πλατεία Εξαρχείων: κάτοικοι και συλλογικότητες της περιοχής έχουν διαφορετική άποψη

- Βρεθήκαμε στην συμβολική περικύκλωση του Λόφου του Στρέφη και μιλήσαμε με τους κατοίκους

- Τι τρέχει με τον Στρέφη; Σημειώσεις από την πρώτη συνάντηση των κατοίκων και η επίσημη ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας Κατοίκων Εξαρχείων  

- Λόφος Στρέφη: Η απόφαση του δήμου για την ανάθεση της ανάπλασης του Λόφου του Στρέφη σε ιδιωτική εταιρεία βρίσκει απέναντί της την Πρωτοβουλία Κατοίκων Εξαρχείων

 

Ο οδηγός της πιο ζωντανής και ανήσυχης περιοχής της Αθήνας.

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebook, instagram, twitter, youtube

Στην ίδια κατηγορία

Ο πολιτιστικός Χώρος 2510, διοργανώνει το 4ο Πασχαλινό Μπαζάρ στην γειτονιά των Εξάρχειων. Έως και 40 χειροτέχνες, σχεδιαστές κοσμημάτων και εκθέτες συμμετέχουν προβάλλοντας τη δουλειά τους.

local

H Aphrodite HGW και ο συνεργάτης της, συνθέτης και μουσικός παραγωγός Sifudindan, παρουσιάζουν το πρώτο ολοκληρωμένο άλμπουμ της, με τίτλο "Ατάλαντη" στο HGW std. Η παρουσίαση του άλμπουμ, θα έχει την μορφή...

local

Η μεγάλη εβδομάδα του βιβλίου από τις Εκδόσεις των Συναδέλφων μας περιμένει στο βιβλιοπωλείο, με μεγάλες προσφορές σε χιλιάδες τίτλους βιβλίων.

local

Newsletter