Η ταινία "Kagemusha" του Ακίρα Κουροσάβα, για μία προβολή, από την κινηματογραφική λέσχη Midnight Express

Το Midnight Express του Άκη Καπράνου, επανέρχεται στο αθηναϊκό κέντρο με μία προβολή του αριστουργήματος του Ακίρα Κουροσάβα, στον κινηματογράφο Όπερα. Tην ταινία θα προλογίσει η Λουκία Τζωρτζοπούλου.

Μεταμεσονύχτια, η προβολή της κινηματογραφικής λέσχης Midnight Express, έρχεται στο θρυλικό σινεμά Όπερα στην Ακαδημίας, που ανοίγει ξανά μετά από 8 μήνες λουκέτο υπό την επιμέλεια του Cinobo. Η ταινία Καγκεμούσα, ο Ίσκιος του Πολεμιστή, του 1980, ορόσημο στην καριέρα του Ακίρα Κουροσάβα, τιμήθηκε με Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Κανών (1980) ενώ βρέθηκε υποψήφια για δύο Όσκαρ.

 

Ο Ηλίας Δημόπουλος του cinemagazine.gr γράφει για την ταινία:

"Στα τέλη του '70 σημειωνόταν το παράδοξο. Ο δημιουργός λατρευόταν από τη νέα γενιά των δημιουργών (για να μην αναφερθούμε σε Μπέργκμαν, Ταρκόφσκι που του είχαν στήσει ανδριάντες), η Σοβιετική Ένωση τον τιμούσε έμπρακτα με το "Uzala" (ύψιστο βραβείο και στα Όσκαρ – Καλύτερη Ξένη Ταινία - και στα σοβιετικά βραβεία της Ακαδημίας), που η Mosfilm χρηματοδότησε, αλλά στην Ιαπωνία, ο Κουροσάβα αντιμετώπιζε καχύποπτη κριτική και πλήρη οικονομική δυσπραγία. Enter Τζορτζ Λούκας και Φράνσις Φορντ Κόπολα, αμφότεροι πανίσχυροι τότε τόσο παραγωγικά όσο και σε διασυνδέσεις, κι έτσι ιδού… τρίωρος "Καγκεμούσα" με διεθνή διανομή από την αμαρτήσασα 20th Century Fox. Η ταινία σημείωνε πολλαπλά την επιστροφή του βασιλιά, οι Κάννες συνεισέφεραν έναν Φοίνικα (εξ ημισείας με το "Η Παράσταση Αρχίζει"), Ντονατέλο, Σεζάρ, υποψηφιότητα Καλύτερης Ξένης Ταινίας και δεν συμμαζεύεται. Η δεκαετία θα ήταν η αυτή της έμπρακτης αναγνώρισης".

 

Τρέιλερ:

Remote video URL

 

Σύνοψη:
Ιαπωνία, 16ος Αιώνας. Ο Σίνγκεν Τακέντα, ένας πανίσχυρος πολέμαρχος, έχει ταυτίσει το όνομά του με το ρητό: "γρήγορος σαν τον άνεμο, σιωπηλός σαν το δάσος, μανιώδης σαν τη φωτιά". Καθώς βρίσκεται ένα βήμα πριν το θάνατο, όντας τραυματισμένος από τις μάχες, ο Σίνγκεν δίνει εντολή να βρεθεί ένας σωσίας του για να τον αντικαταστήσει. Με αυτόν τον τρόπο θα μείνει ο θάνατός του κρυφός και οι εχθροί του δεν θα επιτεθούν στη φυλή του. Ο Καγκεμούσα, ο ίσκιος του πολεμιστή, είναι ένας μικροεγκληματίας που πρέπει να μεταμορφωθεί σε σπουδαίο ηγέτη και να διοικήσει 25.000 στρατιώτες Σαμουράι.

Συντελεστές:
Σκηνοθεσία: Ακίρα Κουροσάβα
Παίζουν: Ντόναλντ Σάδερλαντ, Τατσούα Νακαντάι, Τσουτόμου Γιαμαζάκι, Κένι Χαγκιβάρα

 

Τι είναι το "Midnight Express";
Από τη σύντομη και νοσταλγική περιγραφή τους: "Μεταμεσονύχτιες προβολές. Μας λείπουν. Επίσης μας λείπει η φθορα του φιλμ και οι υπότιτλοι σε πολυτονικό (παίζουμε και HD, αν κόπια δεν υπάρχει). Κουβέντα στη κουβέντα, ταινία στη ταινία. Και κάθε μήνα, μία προβολή - έστω, ας ειναι αυτό το αρχικό πλάνο. Εδώ κάνουμε κουβέντα. Αν ξέρετε κόσμο που νοσταλγεί τη φάση, ασχέτως με το αν την έχει ζήσει ή όχι, κάντε τον invite. Άντε, να μαζευόμαστε." 

*Για να μάθετε ακόμη περισσότερα ακολουθήστε το γκρουπ στο fb

 

 

 

Information

Μεταμεσονύκτιες προβολές της κινηματογραφικής λέσχης "Midnight Express"

Που
Κινηματογράφος Cinobo Opera
 
Ακαδημίας 57, Αθήνα 

Πότε 
Σάββατο 27 Ιανουαρίου, 2024
Στις 00.15

Εισιτήρια
6 ευρώ
Ηλεκτρονική προπώληση, εδώ.

Ο οδηγός της πιο ζωντανής και ανήσυχης περιοχής της Αθήνας.

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebook, instagram, twitter, youtube

Στην ίδια κατηγορία

Το φιλοζωικό μπαζάρ που διοργανώνει η ομάδα "Αδέσποτα Εξάρχεια" στην πλατεία Εξαρχείων, με βίγκαν φαγητά και γλυκά, αλλά και λαμπάδες, ρούχα, τσάντες, χειροποίητα αντικείμενα, κοσμήματα, βιβλία και είδη δώρων...

local

Με συνέπεια και αφοσίωση στο D.I.Y. ήθος και την ελευθεριακή κουλτούρα, θέτοντας ως βασικό άξονα τις αξίες της συμμετοχικότητας, της αλληλεγγύης και της αλληλοβοήθειας, η μουσική ομάδα του Punk Against...

local

Η ζωή και το έργο της θρυλικής Frida Kahlo ξαναζωντανεύει μέσα από την παράσταση του Ανδρέα Ζαφείρη και την Θεατρική Ομάδα 2510.

local

Πρόσφατα Άρθρα

Newsletter