Αυθόρμητη πορεία - διαμαρτυρία για τις λαμαρίνες στον Λόφο του Στρέφη από κατοίκους των Εξαρχείων. Απάντηση με αστυνομική βία και καταστολή.

Αστυνομική καταστολή και βία για τους κατοίκους, τις συλλογικότητες και όλες και όλους όσους υπερασπίζονται τον ελεύθερο δημόσιο λόφο του Στρέφη από τα σχέδια ανάπλασής του από ιδιωτική εταιρεία.

Μετά τις λαμαρίνες στην πλατεία Εξαρχείων, σειρά είχε ο Λόφος του Στρέφη. Κοντέινερ και λαμαρίνες με συνοδεία αστυνομίας και ελεγχόμενη πρόσβαση στον λόφο εγκαταστάθηκαν για την έναρξη της σχεδιασμένης από την πολιτεία ανάπλασης. 

Τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου ξεκίνησαν οι εργασίες ανάπλασης του λόφου, οι οποίες απαντήθηκαν με ένα αυθόρμητο κάλεσμα και πορεία διαμαρτυρίας από κατοίκους που εδώ και μήνες υπερασπίζονται τους ελεύθερους δημόσιους χώρους. Αστυνομική καταστολή, 13 προσαγωγές και ξύλο από ΜΑΤ σε αμερικάνο δημοσιογράφο και βίαιο κυνηγητό από στα στενά της γειτονιάς, ήρθε σαν απάντηση της πολιτείας.

Η σταθερή παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων αλλά και η άρνηση δημόσιας διαβούλευσης - με το ισχυρό πλέον ρεύμα των ανθρώπων που αντιτίθεται στα πλάνα του μετρό και της ανάπλασης του Λόφου να αποτελείται από διαφορετικές ηλικίες, νέες και νέους, κατοίκους και θαμώνες- είναι μια νέα πραγματικότητα που αντιμετωπίζει η γειτονιά και οι άνθρωποι του αθηναϊκού κέντρου. 

Από το 2021 που ξεκίνησαν οι πρώτες διαμαρτυρίες για την ανάθεση της ανάπλασης του Λόφου του Στρέφη σε ιδιωτική εταιρεία, αλλά και με την νέα πραγματικότητα της κατασκευής του σταθμού μετρό στην Πλατεία Εξαρχείων, σύμφωνα με μεγάλο μέρος των κατοίκων, οι δημόσιοι χώροι της πόλης βάλλονται και βρίσκονται υπό καθεστώς τουριστικοποίησης, υποβάθμισης της πολιτισμικής και αστικής ιστορικής αξίας τους.
 

Εικόνα
Esto Association Strefis

*αφίσα στους δρόμους της γειτονιάς των Εξαρχείων, από το Esto Association 
 

Σήμερα, Τρίτη 4 Οκτώβρη, η "Πρωτοβουλία Κατοίκων Εξαρχείων" συμμετέχει σε συγκέντρωση στο Δημαρχεία, στηρίζοντας τα καλέσματα της γειτονιάς και των συλλογικοτήτων “Ανοιχτή Συνέλευση Υπεράσπισης του Λόφου Στρέφη” και του “Όχι μετρό στην πλατεία Εξαρχείων” με σκοπό τη διαμαρτυρία, όπως διαβάζουμε, για “τη συνεχιζόμενη καταστολή των ελευθεριών που ζούμε, την ουσιαστική απαγόρευσή μας από την πρόσβαση στον Λόφο Στρέφη και στην πλατεία Εξαρχείων, τη συνεχή παράδοση όλων των δημόσιων χώρων της πόλης σε κτηματομεσιτικές εταιρίες με σκανδαλώδες παρελθόν, την μόνιμη υποστελέχωση των δημοτικών υπηρεσιών που αδυνατούν να συντηρήσουν οποιαδήποτε κοινωνική δομή στην πόλη, την εκ των πραγμάτων εκδίωξη των μόνιμων κατοίκων και τη μετατροπή των Εξαρχείων σε transit μέρος.”

 
Το σίγουρο είναι ότι οι κάτοικοι δεν θα εγκαταλείψουν. 

 

Διαβάστε περισσότερες σχετικές δημοσιεύσεις εδώ:

Οι κάτοικοι υπερασπίζονται την ιστορική πλατεία Εξαρχείων και το άγαλμα των τριών μικρών ερωτών

- Γιορτή για την υπεράσπιση του Λόφου Στρέφη

- Αυτοοργανωμένο Καρναβάλι Εξαρχείων: Οι συλλογικότητες των Εξαρχείων δεν σταματούν να υπερασπίζονται τον δημόσιο χώρο

- Μετρό στην Πλατεία Εξαρχείων: κάτοικοι και συλλογικότητες της περιοχής έχουν διαφορετική άποψη

- Βρεθήκαμε στην συμβολική περικύκλωση του Λόφου του Στρέφη και μιλήσαμε με τους κατοίκους

- Τι τρέχει με τον Στρέφη; Σημειώσεις από την πρώτη συνάντηση των κατοίκων και η επίσημη ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας Κατοίκων Εξαρχείων  

- Λόφος Στρέφη: Η απόφαση του δήμου για την ανάθεση της ανάπλασης του Λόφου του Στρέφη σε ιδιωτική εταιρεία βρίσκει απέναντί της την Πρωτοβουλία Κατοίκων Εξαρχείων

 

Ο οδηγός της πιο ζωντανής και ανήσυχης περιοχής της Αθήνας.

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebook, instagram, twitter, youtube

Στην ίδια κατηγορία

Ο πολιτιστικός Χώρος 2510, διοργανώνει το 4ο Πασχαλινό Μπαζάρ στην γειτονιά των Εξάρχειων. Έως και 40 χειροτέχνες, σχεδιαστές κοσμημάτων και εκθέτες συμμετέχουν προβάλλοντας τη δουλειά τους.

local

H Aphrodite HGW και ο συνεργάτης της, συνθέτης και μουσικός παραγωγός Sifudindan, παρουσιάζουν το πρώτο ολοκληρωμένο άλμπουμ της, με τίτλο "Ατάλαντη" στο HGW std. Η παρουσίαση του άλμπουμ, θα έχει την μορφή...

local

Η μεγάλη εβδομάδα του βιβλίου από τις Εκδόσεις των Συναδέλφων μας περιμένει στο βιβλιοπωλείο, με μεγάλες προσφορές σε χιλιάδες τίτλους βιβλίων.

local

Newsletter