"Ανάπλαση Τέλος, Ελεύθερα Εξάρχεια!": Δράση-γιορτή υπεράσπισης της γειτονιάς

Ομάδες, πρωτοβουλίες και συνελεύσεις της γειτονιάς των Εξαρχείων και καλλιτέχνες απ’ όλη την πόλη, στήνουν μια μεγάλη δράση-γιορτή στην πλατεία Εξαρχείων και στον Λόφο του Στρέφη. Μας περιμένουν με μουσικές, μπάσκετ, ποδόσφαιρό, μπαρ, συλλογική κουζίνα και τραπέζια ενημέρωσης.

Ανάπλαση Τέλος, Ελεύθερα Εξάρχεια φωνάζουν οι κάτοικοι και μας καλούν σε μία μεγάλη γιορτή στα Εξάρχεια. Μια μεγάλη γιορτή κόντρα στη βία και την καταστολή. Συλλογικότητες και κάτοικοι μας καλούν να περάσουμε μία μέρα παρέα στη γειτονιά με μουσική, παιχνίδια, φαγητό και πότο. Ενάντια στην αστυνομοκρατία και την επιβολή της ανάπλασης και του εξευγενισμού της γειτονιάς των Εξαρχείων οι κάτοικοι ανταμώνουν και διεκδικούν μια γειτονιά με ανοιχτούς και ελεύθερους δημόσιους χώρους. 

Στην γιορτή συμμετέχει η Ανοιχτή Ορχήστρα, καλλιτέχνες από όλη την πόλη, φυσικά η Χορωδία Εξαρχείων, η συλλογική κουζίνα El Chef και άλλες καλλιτεχνικές και μουσικές ομάδες όπως την αγαπημένη μπάντα δρόμου Αγία Φανφάρα. Επειδή δεν θέλουμε να ξεχάσουμε καμία ομάδα, παρακάτω θα βρείτε ολόκληρο το πρόγραμμα της μεγάλης γιορτής-υπεράσπισης της γειτονιάς των Εξαρχείων. 

"Στεκόμαστε απέναντι στη βίαιη επίδειξη εξουσίας που αγνοεί παντελώς τις ανάγκες και τα αιτήματα των κατοίκων, μετατρέπει τη γειτονιά από χώρο κατοίκησης σε χώρο-πέρασμα για την εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων και κατακερματίζει τους λιγοστούς χώρους πράσινου της πόλης. Δε θα συνηθίσουμε στη βία και την καταστολή, δε θα ζήσουμε μέσα στον φόβο και την αποξένωση. Όσο θα έρχονται με στολές, μηχανοκίνητα και εκφοβισμό, θα συναντιόμαστε στους δρόμους, θα σχεδιάζουμε εναλλακτικές, θα μοιραζόμαστε γέλια, όνειρα, χρώματα και μουσικές.", αναφέρουν συλλογικότητες και κάτοικοι των Εξαρχείων.

Πρόγραμμα

12:30: Πλατεία Εξαρχείων- "Έρως ανίκατε μάχαν" (Oι απαχθέντες έρωτες των Eξαρχείων διεκδικούν την υπό κατοχή πλατεία) Από τα κάτω εμψύχωση δημόσιας περιουσίας
13:30: Περίπατος προς τον Λόφο του Στρέφη
14:00: Μουσική δράση "Ζβάρα" με την Ανοιχτή Ορχήστρα και καλλιτέχνες απ’ όλη την πόλη στον Λόφο του Στρέφη
14:15: Τραγούδια με τη Χορωδία Εξαρχείων
14:30: Μουσική με την Ανοιχτή Ορχήστρα
15:00: Παιδική γωνιά με το "Σκασιαρχείο", συλλογική κουζίνα El Chef, τραπεζάκια ενημέρωσης, μπαρ
15:00: Τουρνουά ποδοσφαίρου με τους Hasta la Victoria Siempre και τουρνουά μπάσκετ με τον Αστέρα Εξαρχείων
16:30: Μουσική με τις Φρύδες
17:30: Γλέντι με την Αγία Φανφάρα
 

Στην γιορτή συμμετέχει και η Ανοιχτή Ορχήστρα η οποία αναφέρει, "Μια πόλη στην οποία η αστυνομία δε δολοφονεί παιδιά, οι άνθρωποι δεν εκδιώχνονται από τις γειτονιές τους, το λιγοστό πράσινο και οι δημόσιοι χώροι δε γίνονται βορά στα ιδιωτικά συμφέροντα, μια πόλη που δεν παραδίδεται στην αδυσώπητη ανάπτυξη, την ταχύτητα και τη μοναξιά της σύγχρονης ζωής.Έχουμε ιστορική μνήμη. Έχουμε κοινωνική συνείδηση. Είμαστε εδώ.Τα Εξάρχεια θα μείνουν γειτονιά! Η δική μας γειτονιά."
 

Εικόνα
Ανοιχτή ορχήστρα

 
Στη δράση μας καλούν: 
Ανοιχτή Συνέλευση για την Υπεράσπιση του Λόφου Στρέφη, Ανοιχτή Συνέλευση "ΟΧΙ Μετρό στην Πλατεία Εξαρχείων", Πρωτοβουλία Κατοίκων Εξαρχείων, Λαϊκή Συνέλευση Εξαρχείων, Χορωδία Εξαρχείων, Αστέρας Εξαρχείων, "Hasta La Victoria Siempre", Στέκι Μεταναστών - Κοινωνικό Κέντρο, Κατάληψη Στέγης Προσφύγων/Μεταναστών Νοταρά 26, Αυτοδιαχειριζόμενο Πάρκο Ναυαρίνου, Κοινωνική Παιδαγωγική Ομάδα "Το Σκασιαρχείο", Ανοιχτή Ορχήστρα
 

Εικόνα
Αφίσα ανάπλαση τέλος

*Το αφισάκι της Μαριλένας Γρίσπου (Marilena Lou) & το fb κάλεσμα στη γιορτή.
 

Σε συνέχεια των εκδηλώσεων υπεράσπισης της γειτονιάς, η πρωτοβουλία "Όχι μετρό στην Πλατεία Εξαρχείων, απενθύνε κάλεσμα για πορεία στις 26 Νοεμβρίου.

"Η ανοιχτή συνέλευση "Όχι μετρό στην πλατεία Εξαρχείων" είναι ένα συλλογικό σώμα όπου εκφράζονται και χωρούν διαφορετικές κοινωνικές τάσεις και απόψεις. Η προσφυγή στα δικαστήρια, και δη στο Συμβούλιο της Επικρατείας, από 50 κατοίκους, πολλοί από τους οποίους συμμετέχουν στη συνέλευσή μας, είναι μία από τις πολλές και πολλαπλές μάχες που δίνουμε για να μπορέσουμε να παραμείνουμε σ’ αυτήν τη γειτονιά, αποτελεί μέρος ενός πολύμορφου αγώνα [...] Καλούμε όλον τον κόσμο να δώσει το στίγμα του μέσα στον χώρο του Πολυτεχνείου και στην πορεία επικαιροποιώντας το σύνθημα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου για Ψωμί, Παιδεία, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ και στις 26 Νοεμβρίου καλούμε εκ νέου σε πορεία, 6 μ.μ. από το Μουσείο (Πατησίων) για την υπεράσπιση της γειτονιάς και της ζωής μας.", εδώ θα βρείτε ολόκληρο το κείμενο.
 

Εικόνα
Πορεία 26.11

 

 

Information

Που
Πλατεία Εξαρχείων & Λόφος Στρέφη - Χάρτης, εδώ.

Πότε
Κυριακή 20 Νοεμβρίου 
12.30 μ.μ.: Πλατεία Εξαρχείων
13.30 μ.μ.: Λόφος του Στρέφη

Ο οδηγός της πιο ζωντανής και ανήσυχης περιοχής της Αθήνας.

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebook, instagram, twitter, youtube

Στην ίδια κατηγορία

H Aphrodite HGW και ο συνεργάτης της, συνθέτης και μουσικός παραγωγός Sifudindan, παρουσιάζουν το πρώτο ολοκληρωμένο άλμπουμ της, με τίτλο "Ατάλαντη" στο HGW std. Η παρουσίαση του άλμπουμ, θα έχει την μορφή...

local

Η μεγάλη εβδομάδα του βιβλίου από τις Εκδόσεις των Συναδέλφων μας περιμένει στο βιβλιοπωλείο, με μεγάλες προσφορές σε χιλιάδες τίτλους βιβλίων.

local

Το φιλοζωικό μπαζάρ που διοργανώνει η ομάδα "Αδέσποτα Εξάρχεια" στην πλατεία Εξαρχείων, με βίγκαν φαγητά και γλυκά, αλλά και λαμπάδες, ρούχα, τσάντες, χειροποίητα αντικείμενα, κοσμήματα, βιβλία και είδη δώρων...

local

Newsletter