30ο Πανόραμα Ευρωπαικού Κινηματογράφου: Τι θα δούμε στο μακροβιότερο κινηματογραφικό φεστιβάλ της Αθήνας

Το κινηματογραφικό φεστιβάλ γιορτάζει τα 30 του χρόνια, με ένα γεμάτο πρόγραμμα προβολών όπου θα απολαύσουμε πρεμιέρες αλλά και κλασικά αφιερώματα. Διαβάστε λίγα λόγια για το φεστιβάλ, που περνάει από τα Εξάρχεια, και δείτε επίσης συγκεντρωμένες, ανά ημέρα, τις ταινίες που θα προβληθούν!

Οι κινηματογράφοι Ααβόρα και Έλλη φιλοξενούν το 30ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου καλύπτοντας πολλές πτυχές του ευρωπαϊκού κινηματογράφου που θα ικανοποιήσουν κάθε σινεφίλ.

Συνεχίζοντας μια παράδοση τριών δεκαετιών, το Πανόραμα θα τιμήσει και φέτος προσωπικότητες με αναγνωρισμένη προσφορά στην 7η τέχνη. Φέτος τιμητικά βραβεία θα λάβουν οι: Αλεξάντερ Πέιν, Κριστόφ Ζανούσι, Γιάννης Οικονομίδης και Βαγγέλης Μουρίκης. Προσκεκλημένοι επίσης θα είναι ο βραβευμένος με Όσκαρ Ελληνοαμερικανός σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός Αλεξάντερ Πέιν και ο Πολωνός σκηνοθέτης και μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου Κριστόφ Ζανούσι.
 
Οι προβολές του διαγωνιστικού θα πραγματοποιηθούν στον κινηματογράφο Έλλη από τις 26 έως τις 31 Οκτωβρίου. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εννέα επιλεγμένες ταινίες από την φετινή ευρωπαϊκή παραγωγή, οι οποίες διακρίθηκαν σε φεστιβάλ του εξωτερικού, ωστόσο δεν έχουν ακόμα παιχτεί στη χώρα μας.

 
//
Tο πρόγραμμα της 1ης εβδομάδας
στον κινηματογράφο Ααβόρα στην Ιπποκράτους:

 
Τρέιλερ / περιγραφές / ώρες προβολών:


1η ημέρα προβολών: Πέμπτη 19 Οκτωβρίου
2η ημέρα προβολών: Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 
3η ημέρα προβολών: Σάββατο 21 Οκτωβρίου
4η ημέρα προβολών: Κυριακή 22 Οκτωβρίου
5η ημέρα προβολών: Δευτέρα 23 Οκτωβρίου
6η ημέρα προβολών: Τρίτη 24 Οκτωβρίου
7η ημέρα προβολών: Τετάρτη 25 Οκτωβρίου

8η ημέρα προβολών: Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 


Εικόνα
Control Ian Curtis

 το πρόγραμμα ξεκινάει δυνατά - 1η ημέρα με το Control, Μικρή Άρκτος, Λευκές Νύχτες 

 
«Γιατί ευρωπαϊκός κινηματογράφος;», έγραφα τότε (τον Σεπτέμβρη του 88 όταν ξεκίνησε ο θεσμός) στο εισαγωγικό σημείωμα του καταλόγου. «Γιατί εδώ βρίσκονται οι ρίζες μας, αλλά κι οι ρίζες όλου του κινηματογράφου. Εδώ βρίσκονται οι αδερφοί Λιμιέρ, αλλά και ο θαυματοποιός Ζορτζ Μελιές, οι πρωτοπόροι της σχολής του Μπράιτον, ο Ζεκά και ο Αντρέ Ντιντ, ο Μαξ Λίντερ και ο Λουί Φεγιάντ. Εδώ φτιάχτηκαν το «Ταξίδι στη Σελήνη» και ο «Φαντομάς», ο «Νικ Κάρτερ» και το «Κβο Βάντις. Από ‘δω άντλησαν ο Έντουιν Πόρτερ και ο Ντέιβιντ Γουόρκ Γκρίφιθ, ο Τσάρλι Τσάπλιν και ο Τόμας Ινς. Για να δώσουν πίσω τη σκυτάλη στον Βίκτορ Σγιέστρεμ και τον Μόρις Στίλερ, στον Φριτς Λανγκ και τον Φρίντριχ Μούρναου, στον Σεργκέι Αϊζενστάιν και τον Βσέβολντ Πουντόβκιν και στους πρωτοπόρους της γαλλικής αβάν-γκαρντ.

Αυτό τον κινηματογράφο θελήσαμε να γιορτάσουμε τότε, κι αυτό τον κινηματογράφο εξακολουθούμε να γιορτάζουμε όλα αυτά τα χρόνια κι ελπίζω να μπορέσουμε να γιορτάζουμε και στο μέλλον. Τη δύναμη, την ομορφιά του, την εκπληκτική στα 120 τόσα χρόνια ιστορία του, το πλούσιο παρελθόν του, αλλά και τις δυνατότητές του, το όνειρο αυτό που μας προσφέρει, ένα όνειρο όμως όχι για να μας αποκοιμίζει – όπως προσπαθούν κάποιες κινηματογραφίες – αλλά για να μας αφυπνίζει, να μας κάνει να διερωτόμαστε, να ψαχνόμαστε, να προβληματιζόμαστε. Μαζί και να ψυχαγωγούμαστε.» 
από τον χαιρετισμό του καλλιτεχνικού διευθυντή του Πανοράματος, Νίνο Φένεκ Μικελίδη

 
//Δείτε ακόμη: 
- The Snake Charmer: το ντοκιμαντέρ της Νίνας Μαρίας Πασχαλίδου
- Blade Runner 2049: Μια -ολίγον- αυστηρή κριτική 
- Ντοκιμαντέρ Ludlow: Οι Έλληνες στους πολέμους του άνθρακα


Εικόνα
Έκθεση στην στοά Κοραή

Εικαστική έκθεση στα πλαίσια του φεστιβάλ: black beauty, στη γκαλερί STOArt (στοά Κοραή) 
 

Αφιέρωμα: H γοητεία του ασπρόμαυρου: Ταινίες που σφράγισαν την αισθητική του μαυρόασπρου κινηματογράφου στην σύγχρονη ιστορία του. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει κυρίως ελληνικές αλλά και κάποιες ευρωπαϊκές ταινίες 

1982 - Η κατάσταση των πραγμάτων, Β.Βέντερς
1986 - Down by Law, Τζ.Τζάρμους
1994 - Τέλος εποχής, Α.Κόκκινος
1997 - Αθώο σώμα, Ν. Κορνήλιος
1997 - No sympathy for the devil, Δ. Αθανίτης
1997 - No budget story, Ρ.Χαραλαμπίδης
1998 - Following, Κρ.Νόλαν
1999 - Juha, Α.Καουρισμάκι
2001 - Πες στη μορφίνη ακόμα την ψάχνω, Γ.Φάγκρας
2007 - Control, Α.Κόρμπιν
2010 - Μαχαιροβγάλτης, Γ.Οικονομίδης
2012 - Tabu, Μ.Γκομέζ
2015 - Μικρή άρκτος, Ε.Χρονοπούλου
2016 - Ρισάλτο, Β.Βαφέας 



Διαβάστε περισσότερα στην σελίδα του φεστιβάλ: 
http://www.panoramafest.org
 

Διαλέξτε πότε και που θα φάτε το ποπκόρν σας:
Εδώ όλες οι προβολές που έχουμε συγκεντρώσει




Εικόνα
Έντεκα ημέρες Ευρωπαϊκός Κινηματογράφος στο Ααβόρα Art Cinema στα Εξάρχεια

 
Ακολουθήστε το inExarchia στο facebookinstagramtwitteryoutube
 

Ο οδηγός της πιο ζωντανής και ανήσυχης περιοχής της Αθήνας.

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebook, instagram, twitter, youtube

Στην ίδια κατηγορία

Το φιλοζωικό μπαζάρ που διοργανώνει η ομάδα "Αδέσποτα Εξάρχεια" στην πλατεία Εξαρχείων, με βίγκαν φαγητά και γλυκά, αλλά και λαμπάδες, ρούχα, τσάντες, χειροποίητα αντικείμενα, κοσμήματα, βιβλία και είδη δώρων...

local

Με συνέπεια και αφοσίωση στο D.I.Y. ήθος και την ελευθεριακή κουλτούρα, θέτοντας ως βασικό άξονα τις αξίες της συμμετοχικότητας, της αλληλεγγύης και της αλληλοβοήθειας, η μουσική ομάδα του Punk Against...

local

Η ζωή και το έργο της θρυλικής Frida Kahlo ξαναζωντανεύει μέσα από την παράσταση του Ανδρέα Ζαφείρη και την Θεατρική Ομάδα 2510.

local

Πρόσφατα Άρθρα

Newsletter