Στα πέριξ και πέρα από το πάρκο του Πεδίου Άρεως. Βολτάρουμε στο “Μι Λα Ρε” στην Ευελπίδων για μεζεδάκια και δροσερά τσιμπήματα με θέα.

Ένα μεζεδοπωλείο - ταβερνάκι γειτονιάς, στην άλλη πλευρά του Πεδίου του Άρεως, για μικρά κοντινά διαλείμματα, φιλική ατμόσφαιρα και καλό φαγητό.

Συντάκτης: Κλέλια Αρμπηλιά / Φωτογραφίες: Georgia Maragopoulou / Eπιμέλεια δημοσίευσης: George Fiorakis 

 

Οι γειτονιές του κέντρου συναντιούνται στα πάρκα τους και στους λόφους, από του Στρέφη έως του Φιλοπάππου. Οι πράσινες ανάσες στη μεγαλούπολη, εκτός από τόποι αναψυχής, είναι τόποι συνάντησης των περιοίκων. Έτσι τα Εξάρχεια συχνά συναντιούνται με το Γκύζη και την Κυψέλη στο μεγαλύτερο αστικό πάρκο των Αθηνών, το Πεδίον του Άρεως. Βολτάροντας και διασχίζοντας το Πεδίον στις βόλτες μας, περνάμε απέναντι στα σύνορα με τη γειτονική και παλιά αθηναία, Κυψέλη και ανακαλύπτουμε τα στέκια και τα ωραία πέριξ του πρασίνου. Σε μία από αυτές τις βόλτες γνωρίσαμε την Ιωάννα και το ωραίο και “γειτονίστικό” μεζεδοπωλείο με το μουσικό όνομα Μι.Λα.Ρε στη μικρή πράσινη πλατεία Ευελπίδων, ό,τι πρέπει για μια στάση στις μικρές κοντινές μας εξορμήσεις με τα πόδια ή τα ποδήλατα και για παρεϊστικα συναπαντήματα με τα φιλαράκια μας από τις διαφορετικές γύρω γειτονιές. Περιμετρικά άλλωστε του πάρκου τα σύνορα των γειτονιών μπλέκονται και όταν ο καιρός ανοίγει οι Αθηναίοι αναζητούν τη δροσιά στα γύρω στέκια. Η πλατεία Ευελπίδων, έχει μια αυθεντικότητα, βρίσκεται στη μέση και θυμίζει πλατεία σε επαρχία, εκεί που δε χρειάζεται να δώσεις ραντεβού για να συναντήσεις φίλους και γνωστούς και να χαλαρώσεις με ένα ρακάκι. 

Ήξερες ότι; Η περιοχή που βρίσκεται ανάμεσα στο Πεδίον του Άρεως και τα Τουρκοβούνια, το Πολύγωνο διασχιζόταν τα παλιά τα χρόνια από τον χείμαρρο (ποτάμι) του Βριλλήσου. Όπως και τα περισσότερα ρέματα κα ποτάμια της Αθήνας, τώρα πια έχει καλυφθεί και ρέει υπόγεια. Αν αποφασίσεις να την περπατήσεις θα ανακαλύψεις πολλές παλιές μονοκατοικίες αφού η γειτονιά έχει κρατήσει σε μεγάλο βαθμό τον χαρακτήρα της χάρη στην ιδιαιτερότητα της κλίσης του εδάφους που δεν επιτρέπει την ανέγερση ψηλών κτιρίων! 

 

Εικόνα
Μιλαρε Κυψέλη Φαγητό Μεζεδοπωλείο  ​

 

Εικόνα
Μιλαρε Κυψέλη Φαγητό Μεζεδοπωλείο  ​

 

Εικόνα
Μιλαρε Κυψέλη Φαγητό Μεζεδοπωλείο  ​

Μι Λα Ρε | Ευελπίδων 87, Κυψέλη - Αθήνα

Η Ιωάννα μαγειρεύει στην κουζίνα του Μιλαρε τα τελευταία χρόνια πιάτα και νοστιμιές της Μεσογειακής και ντόπιας κουζίνας. Η μαγείρισσα και υπεύθυνη του μεζεδοπωλείου είναι η τρίτη δυνατή γυναίκα στο τιμόνί του από τον Αύγουστο του 2020, μετράει πάνω από είκοσι χρόνια εμπειρίας στις ντόπιες κουζίνες και παρόλο που η παιδική της γεύση ανήκει στην καταγωγή της από την Πολωνία, η Μεσόγειος την έχει κερδίσει και στη ζωή και στη δημιουργική της φύση. Το Μι.λα.ρε είναι ένα αρχικά μουσικό μεζεδοπωλείο που έφτιαξαν με πολύ μεράκι το 2015 δύο κορίτσια, η Γιάννα και η Ελένη. Όταν μετά τον κόβιντ αποφάσισαν να συνεχίσουν σε άλλους δρόμους, η Ιωάννα πήρε την απόφαση ζωής να συνεχίσει εκείνη να τρέχει το αγαπημένο της πια, μεζεδοπωλείο. “Με τη Γιάννα και την Ελένη είχαμε μία γεμάτη και όμορφή συνεργασία, το πονούσα το μαγαζί, το θεωρούσα δικό μου.. ήρθε σαν φυσική συνέχεια να το κρατήσω”. Η γοητευτική αδρεναλίνη και η δημιουργικότητα της μαγειρικής άλλωστε δε συγκρίνεται με τίποτα μας λέει η Ιωάννα, που υποστηρίζει ότι για να κάνεις αυτό που αγαπά χρειάζεται κόπος και σταθερότητα. Στις καθημερινές της ανάσες θα τη βρεις να κάνει βόλτες στη Φωκίωνος και το Πεδίο απέναντι και να ονειρεύεται τη θάλασσα. Όσο γνωρίζουμε το Μι.λα.ρε και την ομάδα -στο πλευρό της αρχιμαγείρισσας είναι η Βάσω, η Χριστίνα, η Μαρία, ο Αλέξανδρος, η Ειρήνη και η Δανάη- μπαίνει κόσμος και ρωτάει για τα πιάτα ημέρας. Κάθε μέρα μαζί με τα κεφτεδάκια, το μπουγιουρντί και τις ποικιλίες που καίνε καρδιές από νωρίς βγαίνουν μαγειρευτά όπως παραδοσιακά γιουβαρλάκια, μαμαδίσιο παστίτσιο, σούπες ημέρας (ειδικά το χειμώνα με την ψαρόσουπα να έχει την τιμητική της). Οι χειροποίητες πίτες και το φύλλο στο χέρι είναι κάτι που οπωσδήποτε πρέπει να δοκιμάσεις όταν βρεθείς εδώ, παρέα με μια παγωμένη μπυρίτσα και μεζεδάκια για όλες τις διατροφικές συνήθειες. Κρεατομεζέδες, επιλεγμένα ψαρικά, αλοιφές και σαλατικά.. ό,τι και να διαλέξεις θα φας και θα πιεις ωραία και προσιτά και το κυριότερο σ΄ένα σημείο με αίσθηση και φιλοξενία γειτονιάς! Το ελαιόλαδο που μπαίνει σε όλα τα πιάτα έρχεται από την Καλαμάτα και η ρακή απευθείας από την Κρήτη. Το κρασί από το κτήμα του Νικολακόπουλου. Σε καθημερινή βάση ο ψαράς φέρνει τα φρέσκα του και η ομάδα διαλέγει και από τις τοπικές λαϊκές αγορές λαχανικά και ζαρζαβατικά. Πέρα από τα τίμια και καλοφτιαγμένα μεζεδάκια, στα πλάνα, όπως μάθαμε, είναι να επιστρέψουν και οι ζωντανές μουσικές με λαϊκό και ρεμπέτικο.

 

Εικόνα
ΜιΛαΡε Μεζεδοπωλείο Αθήνα Κυψέλη Ρακάδικο Ταβέρνα

 

Εικόνα
Μιλαρε Κυψέλη Φαγητό Μεζεδοπωλείο  ​

 

Εικόνα
Μι Λα Ρε  Ευελπίδων 87, Κυψέλη - Αθήνα

 

Και λίγη ιστορία για τη γεύση. Η πίτα Καισαρείας η αλλιώς παστουρμαδόπιτα (δοκίμασε τα πιτάκια στο Μι.λα.ρε) είναι μια παραδοσιακή μικρασιατική ή πολίτικη συνταγή, φύλλο, ντομάτα, κασέρι και φυσικά παστουρμάς συνθέτουν τον μερακλίδικο μεζέ. Η ιδιαίτερη γεύση του παστουρμά έρχεται από το τσιμένι ένα ειδικό μείγμα μπαχαρικών από κύμινο, σκόρδο, πάπρικα και τηντιλίδα αρωματίζουν το αλλαντικό σε μία ειδική διαδικασία λιασίματος ή καπνίσματος και του προσδίδουν την ιδιαίτερη ανατολίτικη γεύση του.  

Τα μεζεδοπωλεία αποτελούν κομμάτι της διατροφικής μας κουλτούρας αλλά και της κοινωνικότητάς μας. Δε χρειάζεται πολλά ένα μεζεδοπωλείο για να μπει στα στέκια μας. Ζεστή φιλοξενία, νοστιμιές στο πιάτο και καλόδιαλεγμένα αποστάγματα. Στο Μι.λα.ρε τα βρήκαμε όλα και θα επιστρέψουμε μετά από τα λιασίματά μας στο πάρκο, στην πολύ ιδιαίτερη πλατεία να χαζέψουμε τους περαστικούς και να γυρίσουμε χορτασμένοι και χαλαροί στις γύρω γειτονιές μας.
 

Εικόνα
Μιλαρε Κυψέλη Φαγητό Μεζεδοπωλείο  ​

 

Εικόνα
Μιλαρε Κυψέλη Φαγητό Μεζεδοπωλείο  ​

 

Εικόνα
Μιλαρε Κυψέλη Φαγητό Μεζεδοπωλείο  ​

 

Συντάκτης: Κλέλια Αρμπηλιά / Φωτογραφίες: Georgia Maragopoulou / Eπιμέλεια δημοσίευσης: George Fiorakis 

 

Information

Μι Λα Ρε 
Ευελπίδων 87, Κυψέλη - Αθήνα
21 0823 9379

Facebook 

Ο οδηγός της πιο ζωντανής και ανήσυχης περιοχής της Αθήνας.

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebook, instagram, twitter, youtube

Στην ίδια κατηγορία

Η Μαριαλένα μεγάλωσε στο βιβλιοπωλείο της μητέρας της στο Βαρθολομιό και αποφάσισε να ανοίξει ένα μικρό βιβλιοπωλείο στα Εξάρχεια. Οικείο σαν τα βιβλιοπωλεία γειτονιάς που μας μεγάλωσαν, το Book/owski’s...

Go Out

Μια δραστήρια εξαρχειώτισσα, η Ευαγγελία Σωτηροπούλου, δημιούργησε το πρότζεκτ Oinosporos. Χειροποίητα φυσικά καλλυντικά και προϊόντα, από το λάδι του κουκουτσιού του σταφυλιού, με μια ολιστικά φιλική προς το...

Go Out

Στον πεζόδρομο της Τσαμαδού, η νεαρή και τολμηρή Αναστασία μας βουτάει στη σχεδόν κινηματογραφική αισθητική των 1970ς και 1980ς retro vintage ρούχων του Dark Cherry. Στην καρδιά του vintage, που είναι τα...

Go Out

Πρόσφατα Άρθρα

Newsletter