Η ανθοπώλισσα της γειτονιάς μας Πηνελόπη, μας μαθαίνει πώς να στολίζουμε τον χώρο μας όλο τον χρόνο και να προσφέρουμε δώρα που κρατάνε!

Δε χρειάζεται να είναι γιορτές για να στολίζουμε με φρέσκα φυτά το χώρο μας, αλλά μπορούμε να ξεκινήσουμε από τις γιορτές και μετά να τα μεγαλώσουμε! Στο ανθοπωλείο Φλωράς, στα Εξάρχεια, η Πηνελόπη μας έμαθε τα πάντα για τα ετήσια και χειμωνιάτικα φυτά των εορτών και όχι μόνο, για να κάνουμε ένα δώρο που θα μείνει!

Συντάκτης: Κλέλια Αρμπηλιά / Eπιμέλεια & φωτογραφίες: Γιώργος Φιοράκης - Advart
 

Είναι μια καθημερινή στο κέντρο της Αθήνας, ο καιρός ακόμα σχετικά ζεστός μιας και το φθινόπωρο μοιάζει μακρύ! Πότε προλάβαμε να βγούμε από τη θάλασσα πότε ήρθαν οι γιορτές; Μπορεί ο ήλιος να μας μπερδεύει αλλά με αυτά και με αυτά ήρθε ο Δεκέμβρης. Και.. αν όλος αυτός ο καταναλωτισμός και ο εορταστικός παροξυσμός σε ξενίζει και τρομάζεις στην ιδέα των κομμένων ελάτων στις άκρες του δρόμου τον Ιανουάριο ή των άπειρων πλαστικών και αντικειμένων μίας χρήσης, τότε τα χειμωνιάτικα φυτά και μια διαφορετική σκέψη και προσέγγιση είναι ένας καλαίσθητος και οικολογικός τρόπος στο πώς μπορούμε να στολίσουμε τον χώρο μας ή να κάνουμε ένα δώρο που θα μείνει. Όλο τον χρόνο! Πήγαμε λοιπόν τη βόλτα μας από την ανθοπώλισσα της γειτονιάς και μας έμαθε πώς θα μπορούσαμε να στολίσουμε και να ομορφύνουμε τον χώρο μας με φρέσκα φυτά και υλικά της φύσης και μετέπειτα να τα μεγαλώνουμε στο μπαλκόνι ή στον εσωτερικό μας χώρο.

Η πρόσφατη εμπειρία της πανδημίας μας έδειξε ότι ο άνθρωπος έχει ανάγκη και αποζητά τη σύνδεση με τη φύση. Έρευνες έδειξαν ότι η ύπαρξη φυτών στον χώρο και το σπίτι μας βοήθησε να νιώθουμε καλύτερα και ότι ανακαλύψαμε ξανά την αξία του να τα φροντίζουμε. Σύμφωνα με τον White et al. (2013) τα άτομα που ζουν κοντά σε χώρους πρασίνου παρουσιάζουν χαμηλότερη ψυχική δυσφορία και υψηλότερη ευεξία και συγχρόνως η οπτική και σωματική έκθεσή τους στα φυτά ενισχύει τα θετικά συναισθήματα και μειώνει αντίστοιχα το στρες και το θυμό. Πόσοι και πόσοι δε “σωθήκαμε” τα τρία προηγούμενα χρόνια άλλωστε από τα φυτάκια και τα κατοικίδια μας;  
 

Εικόνα
Φλωράς Ανθοπωλείο Λουλούδια Εξάρχεια Φυτά

 

Εικόνα
Φλωράς Ανθοπωλείο Λουλούδια Εξάρχεια Φυτά

 

Εικόνα
Φλωράς Ανθοπωλείο Λουλούδια Εξάρχεια Φυτά

 

Φυσικά, δεν είναι η πρώτη φορά που αναζητούμε τη γνώση και αυτή την πολύ όμορφη αίσθηση που μας δίνουν οι επισκέψεις μας στο ανθοπωλείο του Φλωρά. Περνώντας από το ανθοπωλείο του Φλωρά, στην Αραχώβης 27, καταλαβαίνεις τις εποχές που αλλάζουν. Η μεγαλωμένη μες στα φυτά Πηνελόπη και η ομάδα από τα φοβερά κορίτσια που συναντάμε εδώ, την Κατερίνα και την Πολυξένη, συνεχίζει με μεράκι την παράδοση του παππού και της πολύ αγαπητής στη γειτονιά κυρίας Λούλας. Η αγάπη για τα φυτά και τα ζώα είναι αξίες που μοιραζόμαστε με τα κορίτσια και φέτος η Πηνελόπη μας μαθαίνει πώς να στολίζουμε με αγάπη προς τα φυτά και τη φύση αποφεύγοντας την καταναλωτική μανία των ημερών

“Συνήθως τα έλατα που αγοράζουμε στις γιορτές είναι κομμένα και ύστερα τα πετάμε, ακόμα και αυτά που βρίσκονται μέσα σε χώμα”, μας λέει. Είναι αλήθεια ότι υπάρχει παραγωγή ελάτων για τον λόγο αυτό, δεν κόβονται από τα δάση αναγκαστικά, αλλά δεν λέει κάτι αυτό. Αν θέλουμε να ξεφύγουμε από αυτή τη λογική, αντί για κομμένο έλατο ή πλαστικό, θα μπορούσαμε να πάρουμε ένα ζωντανό δεντράκι που στην πορεία θα μεταφυτεύσουμε και θα μας κάνει παρέα για πολύ καιρό στο μπαλκόνι μας. Στο ανθοπωλείο της Αραχώβης μπορούμε να διαλέξουμε ανάμεσα σε μια μεσογειακή ελιά ή στα κυπαρισσοειδή δεντράκια σε γλάστρες. Πιο συγκεκριμένα η ελιά μάθαμε ότι μεταφυτεύεται σε μεγαλύτερη γλάστρα μετά τις γιορτές, τη βγάζουμε σε εξωτερικό χώρο και “ζει για χρόνια και πάει πολύ καλά στο κλίμα της Αθήνας”! Τα μικρά κυπαρισσάκια ελ γούντι είναι αειθαλή και με μεταφύτευση και λίγη φροντίδα στο μπαλκόνι ή αν είμαστε τυχεροί και έχουμε κήπο, γίνονται όμορφα δέντρα. Το ίδιο ισχύει και για το μίνι ελατάκι που λέγεται πικέα, που όμως δεν του αρέσει πολύ η ζέστη και χρειάζεται εξωτερικό δροσερό χώρο για να μεγαλώσει. 

Εικόνα
Φλωράς Ανθοπωλείο Λουλούδια Εξάρχεια Φυτά

 

Εικόνα
Φλωράς Ανθοπωλείο Λουλούδια Εξάρχεια Φυτά
Εικόνα
Φλωράς Ανθοπωλείο Λουλούδια Εξάρχεια Φυτά

Μην πετάς τα φυτά! Πέρα από το δεντράκι μπορούμε απλά να διαλέξουμε κάποια χειμωνιάτικα φυτά όπως το κατακόκκινο βελούδινο αλεξανδρινό, ο ιξός (έτσι λένε στα ελληνικά το γκι) μία αρτίσια ή μία γωλθέρια που όταν σταματήσουν να ανθοφορούν τα κόκκινα χρώματά τους γίνονται όμορφα πράσινα φυτά εξωτερικού και εσωτερικού χώρου! Ειδικά για αυτά τα “χριστουγεννιάτικα” φυτά η Πηνελόπη μας λέει: “Τα αλεξανδρινά είναι πολύ παρεξηγημένα, συνήθως μας τα δωρίζουν και μετά τα πετάμε. Κι όμως,! Αν απλώς τα κλαδέψουμε και τα μεταφυτεύσουμε σε μεγαλύτερη γλάστρα ζουν και βασιλεύουν.. και ίσως του χρόνου τα δούμε να ξανακοκκινίζουν!”

Η ελληνική φύση μας δίνει απλόχερα κλαδιά από τα δέντρα και τα φυτά της που μπορούμε να φτιάξουμε σε ωραίες εορταστικές συνθέσεις και να τις κρατήσουμε ολόκληρο το χειμώνα. Τα κλαδιά από φυσικό βαμβάκι και το cotton salix δίνουν μια πιο χειμωνιάτικη αίσθηση και σε συνδυασμός με το κόκκινο ίλεξ (που λέγεται και αρκουδοπούρναρο), κλαδιά από έλατο ή ευκάλυπτο μπορούν να φέρουν τις γιορτές εύκολα και απλά σε ένα βάζο. Στου Φλωρά προσθέτουν και χειμωνιάτικα αποξηραμένα φρούτα και καρπούς: καρύδια, πορτοκάλια και έτσι “μοσχομυρίζει με φυσικό τρόπο όλο το σπίτι”. 

Εικόνα
Φλωράς φυτά άνθη Αθήνα

 

Εικόνα
Φλωράς φυτά άνθη Αθήνα

 

Εικόνα
Φλωράς φυτά άνθη Αθήνα

*αν δεν προλαβαίνεις να περάσεις από την Αραχώβης το ανθοπωλείο Φλωράς σου παραδίδει τα φυτά και τα δώρα σου μέσα από την πλατφόρμα του efood
 

Μια άλλη ιδέα που ανακαλύψαμε εδώ είναι να γεμίσουμε μία γυάλα με τις “πρωτοχρονιάτικες” κρεμμύδες (drimia maritima) που η λαϊκή παράδοση τις θέλει να μεταδίδουν τη μεγάλη ζωτική τους δύναμη στους ανθρώπους. Οι κρεμμύδες (με τις πολλές ονομασίες στην ελληνική επαρχία) είναι βολβοί που έχουν τη δυνατότητα ακόμα και όταν ξεριζωθούν από τη γη να αναπτύσσονται και να βγάζουν νέα φύλλα, έτσι τους έχουν αποδοθεί ανά τους αιώνες από μαντικές έως γούρικες ιδιότητες. Όταν παραμείνουν στη φύση γίνονται εκείνα τα ψηλόλιγνα κλαδιά με τα λευκά ανθάκια που χαζεύουμε  τα καλοκαίρια στην άκρη του δρόμου που παίρνουμε για τις παραλίες. 

Πέρα όμως από τα φυτά που συνδέονται με το χρώμα ή την παράδοση με τις γιορτές είναι και αυτά που το χειμώνα ανθίζουν κόντρα στο κρύο και έχουν ατίθασο χαρακτήρα που όσο να ναι στη γειτονιά μας ταιριάζουν γάντι. Έτσι, λοιπόν μπορούμε να γνωριστούμε με ένα χρωματιστό κυκλάμινο (που σημειωτέον κρατάμε και ξανανθίζει του χρόνου στη καρδιά του χειμώνα) ή με το μεθυστικό άρωμα από τους νάρκισσους (τα ζαμπάκια ή νεραγκούλες όπως είναι η λαϊκή ονομασία τους) είτε σε όμορφες ανθοδέσμες που θα μας φτιάξουν τα κορίτσια, που παίζουν την ανθοδετική στα δάχτυλα, είτε σε βολβούς και γλαστράκια που θα φυτέψουμε και θα φροντίζουμε στο πιο αντιστρές χόμπι εντός της πόλης, την αστική κηπουρική. 

Στα Εξάρχεια και το κέντρο της Αθήνας μικρά μαγαζάκια με μεγάλη ιστορία, όπως το τρίτης γενιάς ανθοπωλείο του Φλωρά, αποτελούν πολλές φορές τη ζωντανή ιστορία αυτής της πόλης. Η οικειότητα και η ανθρώπινη επαφή αλλά και η εμπιστοσύνη που μας εμπνέουν οι άνθρωποί τους είναι κομμάτια αυτού που ονομάζουμε “γειτονιά”. Ο χρόνος περνά γρήγορα ανάμεσα στα ψηλά κτίρια και τους δρόμους της πόλης, όμως στο μικρό μας ανθοπωλείο ερχόμαστε πάλι σε επαφή με τη φύση και τις εποχές του χρόνου.
 

Συντάκτης: Κλέλια Αρμπηλιά / Eπιμέλεια & φωτογραφίες: Γιώργος Φιοράκης - Advart

Information

Ανθοπωλείο Φλωράς
Αραχώβης 27, Εξάρχεια - Αθήνα
2103602232

Ο οδηγός της πιο ζωντανής και ανήσυχης περιοχής της Αθήνας.

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebook, instagram, twitter, youtube

Στην ίδια κατηγορία

Η Αργυρώ και η Ευαγγελία Κοκκίνη συνεχίζουν την παράδοση και εξελίσσουν τις υπηρεσίες στον νέο χώρο του στεγνοκαθαριστηρίου Athens Laundry. Βουτάμε στα καθαρά μας ρούχα και την ιστορία ενός επαγγέλματος και...

Go Out

Η Μαριαλένα μεγάλωσε στο βιβλιοπωλείο της μητέρας της στο Βαρθολομιό και αποφάσισε να ανοίξει ένα μικρό βιβλιοπωλείο στα Εξάρχεια. Οικείο σαν τα βιβλιοπωλεία γειτονιάς που μας μεγάλωσαν, το Book/owski’s...

Go Out

Μια δραστήρια εξαρχειώτισσα, η Ευαγγελία Σωτηροπούλου, δημιούργησε το πρότζεκτ Oinosporos. Χειροποίητα φυσικά καλλυντικά και προϊόντα, από το λάδι του κουκουτσιού του σταφυλιού, με μια ολιστικά φιλική προς το...

Go Out

Πρόσφατα Άρθρα

Newsletter