Miss Neapolis: Tα πιο νόστιμα Bao Buns στο νέο μπιστρό της Έφης, με τo βερολινέζικο στυλ, στους πρόποδες του Λυκαβηττού και στη Νεάπολη Εξαρχείων

Ο πεζόδρομος της Βελισσαρίου, επί της Ιπποκράτους στη Νεάπολη, ομόρφυνε αναπάντεχα εδώ και κάποιους μήνες! Γνωρίσαμε την Έφη, το κορίτσι που κόντρα στους καιρούς μας κάνει το όνειρό της πραγματικότητα, δοκιμάσαμε τα αφράτα μπάο μπαν και τις σούπες που συζητούνται στα Εξάρχεια.

Συντάκτης: Κλέλια Αρμπηλιά / Eπιμέλεια: George Fiorakis 
Φωτογραφίες: Advart
 

Κι έτσι, ξαφνικά, κάποιο ζεστό απόγευμα στις αρχές του περασμένου καλοκαιριού κάτι άλλαξε στην οδό Ιπποκράτους, στο νούμερο 156. “Είδατε το νέο εστιατόριο που άνοιξε μία κοπέλα;”, μας ρώτησαν οι φίλοι μας και η μία ευχάριστη έκπληξη διαδέχθηκε την άλλη. Η γωνία του μικρού πεζοδρόμου με τα χαρακτηριστικά σκαλάκια είχε ομορφύνει. To Miss Neapolis, το μπιστρό που άνοιξε η Έφη, το δυνατό κορίτσι -γέννημα θρέμμα Νεαπολίτισσα- είχε μετατρέψει, μια και καλή, την έως πρότινος εγκατελειμμένη όψη του ισογείου του ιδιαιτερου κτιρίου που στεγάζεται, σε ένα στέκι με το δικό του χαρακτήρα, που θυμίζει τα μπιστρό και εστιατόρια του Kreuzberg. Μοντέρνο και φιλόξενο, όπως το κορίτσι που το τρέχει κόντρα στους παράξενους καιρούς μας, με δοτικότητα και χαμόγελο, το Miss Neapolis, με την μίξη ασιατικών και μεσογειακών πιάτων και τον αέρα του αθηναϊκού κέντρου, είναι η φρέσκια προσθήκη στα μικρά εγχειρήματα με μεγάλη ψυχή, από λόκαλς που μας κέρδισαν προσφάτως στη γειτονιά.


Γνωρίζοντας την Έφη, τον άνθρωπο πίσω από το εστιατόριο Miss Neapolis, μαθαίνουμε για τα παιδικά παιχνίδια της στην Πλατεία Αργεντινής Δημοκρατίας και τις εκδρομές με το σχολείο στον Λόφο του Στρέφη. Η Έφη, μεγάλωσε μέσα στο εστιατόριο που διατηρούσε η οικογένειά της, στην πράσινη πλατεία στα Παναθήναια. Από μικρούλα μπλεκόταν στα πόδια της μαγείρισσας γιαγιάς της, από την οποία κληρονόμησε την αγάπη για τη γαστρονομία. Μεγαλώνοντας, η επαγγελματική της πορεία πέρασε από όλα τα πόστα που απαιτεί η ενασχόληση με ένα εστιατόριο. Έχοντας πια αποφασίσει να κάνει το όνειρό της, για έναν δικό της χώρο, πραγματικότητα, ερωτεύτηκε κεραυνοβόλα τη γλυκιά ντεκαντάνς της γωνιάς που συνάντησε σε ένα περίπατο της στο “χωριό της”, όπως μας λέει, την Νεάπολη. “Με ιντριγκάρουν τα εγκαταλελειμμένα σημεία της πόλης. Μόλις είδα το ενοικιαστήριο ήξερα πως έπρεπε να το φτιάξω", μας εξιστορεί. Το ίδιο το κτίριο, αποτελεί το κόνσεπτ για το όνομα του μπιστρό: “Πρόκειται για μία πολυκατοικία που φτιάχτηκε τέλη του 1940 - αρχές 1950. Το κτίριο και το σημείο, σχεδόν κινηματογραφικά, γέννησαν στο μυαλό μου αυτή τη γυναικεία φιγούρα. Μια φιγούρα που κατοικεί στην γειτονιά και αλλάζει με τις εποχές: από τη κυρία που κατοικούσε τότε σε κάποιο διαμέρισμα του έως την δική μας “Μiss Neapolis” που αναφέρεται στα κορίτσια που περιδιαβαίνουν με τον σκύλο τους την Ιπποκράτους καθημερινά, και σταματούν να συναντήσουν μια φίλη, να τσιμπήσουν και να πιουν ένα κρασί”.  Στη, ζωγραφισμένη στο χέρι, ταμπέλα του μπιστρό το άβαταρ της Miss Neapolis με το σκυλάκι -που έφτιαξε ο Σπύρος Κολόμβος από το γειτονικό επίσης φρέσκο εργαστήρι και art shop: Σκουμπρί Art Studio- αναγνωρίζουμε τη σύγχρονη εκδοχή, του θηλυκού πνεύματος που κατοικεί στο νούμερο 156 της Ιπποκράτους. Kαι πολύ μας αρέσει αυτή η παρουσία.   


Εικόνα
Miss Neapolis Bao Buns Εστιατόριο Εξάρχεια Αθήνα



 

Εικόνα
Miss Neapolis Bao Buns Εστιατόριο Εξάρχεια Αθήνα

 

Εικόνα
Miss Neapolis Bao Buns Εστιατόριο Εξάρχεια Αθήνα

Facebook / Instagram / Παραγγελία μέσω E-Food & μέσω Wolt


Τα τραπεζάκια στον πεζόδρομο, με το χάζι στην βόρεια πλευρά της Ιπποκράτους και τα σκαλάκια της Βελισσαρίου, στη Νεάπολη, είναι από μόνα τους ένας λόγος να καθίσεις για ένα κρασάκι ή γεύμα τις ηλιόλουστες μέρες και τα ζεστά απογεύματα. Όμως, εμείς θα ομολογήσουμε ότι η ατμόσφαιρα εντός είναι ακόμα πιο ιδιαίτερη. Η περιμετρική τζαμαρία με την έρμπαν θέα προς το απέναντι κτίριο από τα παλιά που παλεύει να μείνει όρθιο, η περατζάδα του κόσμου, ο ωραίος φωτισμός και οι ανάμεικτες φερ φορζε άνετες πολυθρόνες, παραπέμπουν σε μικρά μπιστρό, που μέχρι πριν λίγα χρόνια συναντούσαμε σε ταξίδια και ανυπονούσαμε να συναντήσουμε και στην Αθήνα. Φρέσκα πράσινα φυτάκια: ζάμιες και πλούσιες φτέρες, ωραία μουσική και το “ντίν” από το κουδούνι από τα έτοιμα πιάτα, σχεδόν μας έκανε να πιστέψουμε ότι παίζουμε σε κάποιο στόρι γερμανικού ανεξάρτητου σινεμά. Πίσω στις γήινες απολαύσεις, όμως, ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για το φαγητό.


> Μην χάνεις τη λεπτομέρεια: Οι πίνακες που απευθείας θα παρατηρήσεις στο βάθος, είναι αφίσες του έλληνα ζωγράφου Γιάννη Τσαρούχη, προσωπικό δώρο του ίδιου στον θείο της Έφης. Βρίσκονται εδώ κληρονομιά από γενιά σε γενιά και για να τιμούν την μνήμη του αγαπητού της συγγενή.


Εικόνα
Miss Neapolis Bao Buns Εστιατόριο Εξάρχεια Αθήνα



 

Εικόνα
Miss Neapolis Bao Buns Εστιατόριο Εξάρχεια Αθήνα

 

Εικόνα
Miss Neapolis Bao Buns Εστιατόριο Εξάρχεια Αθήνα

 

Εικόνα
Miss Neapolis Bao Buns Εστιατόριο Εξάρχεια Αθήνα

για κρατήσεις 2106467780 / take away 10% έκπτωση / Ιπποκράτους 156, Νεάπολη Εξαρχείων
 

Η ιστορία θέλει τα μπιστρό να είναι μικρά ρεστό που προσφέρουν γρήγορο, απλό και ποιοτικό φαγητό και χρονολογείται από τον 19ο αιώνα, όταν τα πρώτα ισόγεια σε πανδοχεία ετοίμαζαν οικονομικά πιάτα, σέρβιραν ροφήματα και κρασί και γρήγορα έγιναν σημείο συνάντησης για καλλιτέχνες και διανοούμενους που αναζητούσαν κάποιο μικρό ζεστό καταφύγιο.

Στο Miss Neapolis το μενού είναι μικρό και προσφέρει μία μίξη από μεσογειακή και ασιατική κουζίνα. Υπεύθυνος για το μενού είναι ο Ικαριώτης μάγειρας Σταύρος Καλογερής και οι επιλογές που συναντάμε απαρτίζονται, για τώρα, από πέντε ειδών μπάο μπανς, φρέσκες σούπες με λαχανικά εποχής, φρέσκα ζυμαρικά και πλούσιες σαλάτες. Δοκιμάζουμε τα μπαο μπανς με το χοιρινό και αναγνωρίζουμε την οικεία επίγευση των μεσογειακών υλικών με το ασιατικό αποτέλεσμα! Τα υλικά τους μαρινάρονται, όπως μάθαμε, σε υλικά της ελληνικής γης όπως το Μεσσηνιακό πετιμέζι (το όποιο αγαπούσε πολύ και η γιαγιά μαγείρισσα) ή το ικαριώτικό μέλι και τα βότανια, όλα από επιλεγμένους προμηθευτές. Αργομαγειρεύονται για τέσσερις και ώρες και συνδυάζονται με φρέσκα λαχανικά που γεμίζουν τα μαλακά αφράτα ασιατικά ψωμάκια στον ατμό. Μία βόλτα στην Νεάπολη ή ένα κλικ στη σελίδα του Miss Neapolis για delivery θα σας κόλλησουν και εσάς “μπαομπανομανία”. Στις σαλάτες, η χορταστική τρίχρωμη κινόα με γλυκοπατάτα, ντοματίνια, αγγουράκι, φρέσκο κρεμμύδι, αβοκάντο, σταφίδες την χειροποίητη μαγιονέζα με κόλιανδρο και την γλυκύτητα του λάιμ μπορεί άνετα να σταθεί ώς ένα ελαφρύ γεύμα, κάθε ώρα της ημέρας. Στις λίγες και ολόφρεσκες σούπες διαλέξαμε αυτή με το κουνουπίδι γάλα καρύδας και κάρυ με τα χειροποίητα επίσης κρουτόν, επίσης σε μία σουπερ χορταστική μερίδα και με την λεπτομέρεια του ροζ πιπεριού που σπάει στο στόμα. “Δεν χρησιμοποιούμε ποτέ ενισχυτικά γεύσης, τα υλικά μας είναι στον μεγαλύτερό τους βαθμό φρέσκα -ή και βιολογικά- και θέλουμε να έχουμε και αρκετές επιλογές για βίγκαν και χορτοφάγους”, μας λέει η Έφη περήφανα και η αλήθεια είναι ότι ό,τι δοκιμάζουμε μας επιβεβαιώνει τα λεγόμενα της. Οι βίγκαν επιλογές δεν είναι η μόνη έκφραση αγάπης για τα ζωάκια του μπιστρό μίας και εδώ επιτρέπεται να έρθεις με το σκυλάκι σου και μέσα και έξω. “Είμαστε, εννοείται, pet friendly άλλωστε και στην ταμπέλα μας πρωταγωνιστεί και ένα σκυλάκι” συμπληρώνει η εστιατόρισσα και τη συμπαθούμε ακόμα παραπάνω.   

Στα ζυμαρικά οι επιλογές είναι λαχταριστές: παπαρδέλες με ποικιλία μανιταριών, κοτόπουλο, λευκή σός και τρούφα, φρέσκα ζυμαρικά “garganelli” (μοιάζουμε με τα δικά μας τα σκιουφιχτά) με φρέσκα ντοματίνια και γαρίδες, χειροποίητα νιόκι με γάλα καρύδας, σχοινόπρασο, φρέσκο κουρκουμά και τζίντζερ. “Τα ζυμαρικά δεν τα βάζουμε ντελίβερι, φτιάχνονται και σερβίρονται επιτόπου. Δεν θα θέλαμε να επηρρεάσουμε την τελική ποιότητα, φυσικά μπορεί κανείς να τα πάρει πακέτο και να γνωριστούμε κιόλας!” Το εστιατόριο είναι φρέσκο και το μενού θα αλλάζει και θα εμπλουτίζεται ανάλογα την εποχή. Το ίδιο και τα κρασιά στα οποία σιγά-σιγά η λίστα θα μεγαλώσει. Προς το παρόν εμείς ήπιαμε ένα ωραίο ροζέ Αμυνταίου, που διαλέξαμε ανάμεσα στη λευκή Μαλαγουζιά και το βιολογικό Μερλό. Στα μπυράκια βρήκαμε ανάμεσα σε άλλα, την Νήσο από την Τήνο. 
 

Εικόνα
Miss Neapolis Ασιατικό φαγητό ψωμάκια μπάο μπανς


 

Εικόνα
Miss Neapolis Ασιατικό φαγητό ψωμάκια μπάο μπανς

 

Εικόνα
Miss Neapolis Ασιατικό φαγητό ψωμάκια μπάο μπανς



 

Ήξερες ότι; 
Οι Γάλλοι και οι Ρώσοι διεκδικούν και οι δύο την λέξη "bistro". Οι Γάλλοι υποστηρίζουν ότι προέρχεται από την λέξη bistrouille (διαβάζεται μπιστρούγ) που είναι ένα απεριτίφ με καφέ και λικέρ, ενώ οι Ρώσοι ότι προέρχεται από την λέξη bystro (στα ρώσικα 6bictpo) η οποία σημαίνει “γρήγορο”. Από ότι φαίνεται έχουν δίκιο οι δεύτεροι, μιας και η ιστορία θέλει τους ρώσους στρατιώτες κατα την διάρκεια του πρώτου παγκοσμίου πολέμου, όταν η Γαλλία ήταν υπό την κατοχή τους, να βιάζονται να σερβιριστούν και να φωνάζουν “Bystro, Bystro”!


Είναι πάντα ευχάριστο να ανακαλύπτεις μέρη, χώρους και ανθρώπους που τολμούν να κάνουν αυτό που αγαπούν τρόπο ζωής. Η Ιπποκράτους και η Νεάπολη ανθίζει και είναι γεγονός. Η Miss Neapolis της Έφης ακόμα μεγαλώνει σαν ένα μικρό κορίτσι της γειτονιάς που παίζει τα Σαββατοκύριακα στου Στρέφη και στον Λυκαβηττό. Με την στήριξη των Αθηναίων, που ήδη την έχουν κάνει στέκι, τα ποιοτικά πιάτα και τα κρυφά μυστικά της γιαγιάς στις έθνικ και μοντέρνες εκδοχές τους, είναι σίγουρο ότι το όμορφο μπιστρό θα στεριέψει στη πόλη μας.





Συντάκτης: Κλέλια Αρμπηλιά / Eπιμέλεια: George Fiorakis 
Φωτογραφίες: Advart

Information

Miss Neapolis 
Εστιατόριο - Μπιστρό
Ανοιχτά καθημερινά από τις 11.50πμ, για λαχταριστά BAO BUNS

Τηλέφωνο για κρατήσεις
2106467780

Facebook | Wolt | E-Food

 

Ο οδηγός της πιο ζωντανής και ανήσυχης περιοχής της Αθήνας.

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebook, instagram, twitter, youtube

Στην ίδια κατηγορία

Η Αργυρώ και η Ευαγγελία Κοκκίνη συνεχίζουν την παράδοση και εξελίσσουν τις υπηρεσίες στον νέο χώρο του στεγνοκαθαριστηρίου Athens Laundry. Βουτάμε στα καθαρά μας ρούχα και την ιστορία ενός επαγγέλματος και...

Go Out

Η Μαριαλένα μεγάλωσε στο βιβλιοπωλείο της μητέρας της στο Βαρθολομιό και αποφάσισε να ανοίξει ένα μικρό βιβλιοπωλείο στα Εξάρχεια. Οικείο σαν τα βιβλιοπωλεία γειτονιάς που μας μεγάλωσαν, το Book/owski’s...

Go Out

Μια δραστήρια εξαρχειώτισσα, η Ευαγγελία Σωτηροπούλου, δημιούργησε το πρότζεκτ Oinosporos. Χειροποίητα φυσικά καλλυντικά και προϊόντα, από το λάδι του κουκουτσιού του σταφυλιού, με μια ολιστικά φιλική προς το...

Go Out

Πρόσφατα Άρθρα

Newsletter