Εκεί που σταματάει ο θόρυβος της πόλης, στο βιβλιοκαφέ Literature House. Βρεθήκαμε στο σπίτι της λογοτεχνίας, στην οδό Δροσοπούλου στην Κυψέλη.

Γνωρίσαμε την Ανδρονίκη, που σαν άλλη ηρωίδα ενός μυθιστορήματος έστησε το Literature House, το φρέσκο βιβλιοκαφέ της Κυψέλης με σκοπό να μας δώσει τον χώρο και τον χρόνο που χρειαζόμαστε για να ζήσουμε τις πολλές ζωές που μας δίνουν τα βιβλία.

Συντάκτης: Κλέλια Αρμπηλιά / Eπιμέλεια: George Fiorakis 
Φωτογραφίες: Advart
 

Στις βόλτες μας στο κέντρο της Αθήνας και τις γειτονιές της, μας αρέσει να ανακαλύπτουμε τις γωνιές και τα σημεία αυτά της πόλης που δημιουργούν στο φαντασιακό μας επίπεδο μία άλλη εικόνα πέρα από το γκρίζο, πιο κινηματογραφική. Στην παλιά σαν την Αθήνα γειτονιά της Κυψέλης, με την οποία μοιραζόμαστε την πρόσβαση στην πρασινάδα του Πεδίου αλλά και τους όμορφους φανοστάτες, σήμα κατατεθέν της πλατείας των Εξαρχείων και του Αγίου Γεωργίου, με τους “έρωτες”, μας ενώνουν ακόμη πολλά. Από τη μία αυτή η αίσθηση παλιάς Αθήνας που ξεπηδά από την αρχιτεκτονική που μπλέκει μεσοπολεμικά κτίρια, αστικές παλιές πολυκατοικίες και κτίρια που έζησαν ποιητές και δημιουργικά μυαλά της πόλης, από την άλλη ο κοινός πολυπολιτισμικός χαρακτήρας των δύο γειτονιών που μπλέκει στέκια με ιστορία, έθνικ κουζίνες, μαγαζάκια και ένα πολύχρωμο μωσαϊκό ανθρώπων, σκέψεων, ιδεών και ήχων. Στον πιο ζωντανό δρόμο της Κυψέλης, στην Φωκίωνος Νέγρη συναντιούνται παρόν και παρελθόν σε ένα αδιάκοπο δυναμικό ανθρώπινο πάρε-δώσε.

Εικόνα
Literature House - Βιβλιοκαφέ - Κυψέλη


 

Λίγα μέτρα πριν τη Φωκίωνος λοιπόν, επί της Δροσοπούλου στην Κυψέλη, στον αριθμό 67, ανακαλύψαμε και γνωρίσαμε το βιβλιοκαφέ “Literature House” που έστησε η Ανδρονίκη. Έναν χώρο αφιερωμένο στη λογοτεχνία, στα βιβλία, στην καλλιέργεια της φαντασίας αλλά και στην ανάπαυλα που όλοι χρειαζόμαστε από τους φρενήρεις ρυθμούς της Αθήνας. Το βιβλιοκαφέ Literature House (Σπίτι της Λογοτεχνίας) μοιάζει όντως σαν ένα σπίτι - πύλη για τον κόσμο του βιβλίου. Συζητώντας με την υπεύθυνη για τον χώρο, μάθαμε την πολύ μυθιστορηματική ιστορία του και χαλαρώσαμε στα ειδικά διαμορφωμένα σημεία διαβάσματος και χαλαρών συναντήσεων του χώρου. Η πολύ βαθιά σχέση της και το δέσιμό της με το βιβλίο βρίσκουν την απαρχή τους στην επαγγελματική της ενασχόληση με τον χώρο. Ως εργαζόμενη στο χώρο των εκδόσεων και της παραγωγής βιβλίων επί τριάντα χρόνια, η Ανδρονίκη γνωρίζει και αγαπά όλη την διαδικασία παραγωγής τους, από το “χειρόγραφο” έως το στήσιμο ενός βιβλίου, για την οποία μας λέει και λάμπουν τα μάτια της  “είναι σαν να φτιάχνεις ένα έργο τέχνης”. Ενόσω μιλάμε, η “Αλεπουδίτσα”, η πιτσιλωτή γατούλα που ζει στο βιβλιοπωλείο νιαουρίζει και μας καλωσορίζει, άλλωστε η σχέση των συγγραφέων με τις γάτες είναι μια ιστορία παλιά σχεδόν όσο το ίδιο το βιβλίο. Η βιβλιοπώλισσα μας ξεδιπλώνει την ιστορία του Literature House, του ονείρου ζωής που έγινε πραγματικότητα μέσα από τον ανάμεικτο κοινωνικό ιστό της Κυψέλης. Η Ανδρονίκη ήθελε από καιρό να δημιουργήσει ένα χώρο βιβλιοφιλικό στην γειτονιά της. Η ίδια είναι άνθρωπος του κέντρου, πρώην κάτοικος Εξαρχείων, “του φυτώριου της διανόησης” όπως μας τα ονομάζει, και μετέπειτα αιωνίως ερωτευμένη, όπως μας είπε, με την Κυψέλη. Στην Φωκίωνος λοιπόν και ενώ δούλευε με το λάπτοπ της στα τοπικά καφέ γνώρισε έναν κάτοικο με ρίζες από την Δανία, ο οποίος έβρισκε έμπνευση για την ποίησή του στην μποέμ γειτονιά της Αθήνας. Ο άνθρωπος αυτός επένδυσε στο όνειρο της Ανδρονίκης και έτσι σαν deus ex machina, έδωσε το απαραίτητο καύσιμο που χρειαζόταν για αρχίσει το πρότζεκτ. Το βιβλιοκαφε είναι όλο σχεδιασμένο και φτιαγμένο στο χέρι, άνοιξε τον Μάρτιο του 2020 εν μέσω της πανδημίας και σιγά-σιγά όλα και κάτι νέο προστίθεται. Πολλά από τα έπιπλα είναι σχεδιασμένα από την ίδια και άλλα από το γνωστό φιλανθρωπικό second hand Ρετο. 

 

Εικόνα
Literature House - Βιβλιοκαφέ - Κυψέλη

 
 

Εικόνα

 

Εικόνα
Literature House - Βιβλιοκαφέ - Κυψέλη

Literature House / Site - FacebookInstagram
 

“Το Literature House είναι ένας χώρος όπου μπορείς να διαβάσεις, να δουλέψεις και να συγκεντρωθείς, χωρίς να έχεις περισπασμούς” 


Ο χώρος του βιβλιοκαφέ χωρίζεται σε διαφορετικά σημεία και επίπεδα: την ισόγεια αίθουσα με το βιβλιοπωλείο που είναι αφιερωμένο στη λογοτεχνία, τον σπιτίσιο πάγκο που σου φτιάχνουν περιποιημένο καφεδάκι, τοστάκι, μπύρα και μεζεδάκι που απολαμβάνεις, ενώ κάνεις τη στάση σου, ανακαλύπτοντας στα ράφια γύρω ενδιαφέροντες τίτλους και εκδόσεις. Στο πατάρι θα απομονωθείς με θέα από ψηλά στο καφέ και την Δροσοπούλου, είτε για να διαβάσεις, είτε για να βρεις τίτλους που αφορούν ιστορία, φιλοσοφία αλλά και ένα μεγάλο τμήμα θεάτρου. Το πατάρι φιλοξενεί επίσης τις χειμωνιάτικες παρουσιάσεις βιβλίων και άλλες εκδηλώσεις και συναντήσεις. Στο ισόγειο λειτουργεί και το παιδικό τμήμα, στη δική του αίθουσα για τους εκκολαπτόμενους βιβλιοφάγους. Πίσω, ετοιμάζεται η ανοιξιάτικη έρμπαν κρυφή αυλή για τους ζεστούς μήνες του χρόνου και σιγά-σιγά στα πλάνα της πολυμήχανης βιβλιόφιλης είναι και ο υπόγειος χώρος να γίνει ένα σημείο με βιβλία από δεύτερο χέρι, συναντήσεις, workshops και άλλες εκδηλώσεις. Τέλος, η ταράτσα έχει ήδη φιλοξενήσει εαρινές εκδηλώσεις κάτω από τον κυψελιώτικο ουρανό και σύντομα αναμένουμε και το φετινό της άνοιγμα. “Έχουμε πολλά να περιμένουμε από το χώρο” μας λέει η Ανδρονίκη και ανυπομονούμε να εμπλακούμε και εμείς σε αυτό το αλισβερίσι των ανθρώπων από όλο τον κόσμο που αποτελούν το ζωντανό υλικό της γειτονιάς.

 

Εικόνα
Literature House - Βιβλιοκαφέ - Κυψέλη

 

Εικόνα
Literature House - Βιβλιοκαφέ - Κυψέλη

 

Εικόνα
Literature House - Βιβλιοκαφέ - Κυψέλη

 

Σε ένα κόσμο που όλα τείνουν στο ψηφιακό, οι άνθρωποι δείχνουν μεγάλη αντίσταση στο να αποχωριστούν το βιβλίο. Όσο και αν βρισκόμαστε πάνω από τις οθόνες μας, η σχέση μας με το έντυπο παραμένει μία πνευματική και ψυχική ανάγκη, άρρηκτα δεμένη με την καλλιέργεια και τη παιδεία μας. “Το βιβλίο ενεργοποιεί όλες τις αισθήσεις, την αφή, την όσφρηση, την όραση, την ακοή και αυτό βοηθάει στο να βυθιστείς στον κόσμο που διαβάζεις. Οι αισθήσεις μας είναι η πύλη μας στον κόσμο, και όταν ενεργοποιούνται όλες, ξυπνάνε και ζούμε πολλές ζωές μέσα από το διάβασμα. Όσο διαβάζουμε μεταφερόμαστε σ έναν άλλο κόσμο και σε άλλες ζωές. Ο ψηφιακός κόσμος βοηθάει στην έρευνα, στην διευκόλυνση πρόσβασης στην πληροφορία, στις μεταφράσεις αλλά όταν μιλάμε για λογοτεχνία τότε συμβαίνει το αντίθετο, για αυτό και έχουν πέσει έξω όλες οι δυσοίωνες προβλέψεις για τον θάνατο του εντύπου”, μας λέει η υπεύθυνη. 


Το έντυπο, η καταγραφή, η αφήγηση είναι κομμάτια του ανθρώπινου πολιτισμού που διατηρούν την ιστορία του. Η λογοτεχνία και ο γραπτός πολιτισμός, συμφωνούμε, ότι ακόμα και στο τέλος του κόσμου θα είναι το μέσο που θα διηγείται πάντα την ιστορία των ανθρώπων. Κι αν όλα τα παραπάνω δεν φτάνουν για να περιγράψουν τα πολλά πρόσωπα του Literature House, ενός βιβλιοχώρου που από τα πρώτα δείγματα δείχνει αυτά που θα ακολουθήσουν, τότε αξίζει να αναφερθεί ότι μέρος του πρότζεκτ αποτελούν και οι εκδόσεις Booklab, υπεύθυνες για την ελληνική έκδοση, μεταξύ άλλων, της ποιητικής συλλογής  “Μεταναστεύσεις”, της Γκλόρια Γκέρβιτς που το 2019 έλαβε το μεγάλο βραβείο Ιβηροαμερικανικής Ποίησης Πάμπλο Νερούδα.

 

Εικόνα
Literature House - Βιβλιοκαφέ - Κυψέλη

 

Εικόνα
Literature House - Βιβλιοκαφέ - Κυψέλη

 

Εικόνα
Literature House - Βιβλιοκαφέ - Κυψέλη

 


Τις ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις που φιλοξενούνται στο Literature House της γείτονα Κυψέλης μπορείς να τις ανακαλύψεις στο Facebook και το Instagram. Και αν είσαι από αυτούς που ζηλεύουν τις λέσχες ανάγνωσης που βλέπουμε συχνά σε ταινίες, τότε εδώ θα βρεις την λέσχη ανάγνωσης που τρέχει κάθε δεύτερη Πέμπτη του μήνα και αυτή την εποχή ασχολείται με το θεατρικό έργο. 


Τα βιβλιοπωλεία, ανέκαθεν ήταν και είναι κυψέλες πολιτισμού και γνώσης. Η ομορφιά των βιβλιοκαφέ κρύβει την επιθυμία του ανθρώπου να σταματάει, να ανοίγει ένα βιβλίο και να βουτά στα αχαρτογράφητα νερά της ιστορίας που διάλεξε να ζήσει, διαβάζοντας. Το Literature House, εύκολα κάποιος θα πρότεινε να το επισκεφτείς για να εργαστείς από απόσταση ή για να διαβάσεις, είναι πραγματικά ιδανικό! Εμείς προτείνουμε να το επισκεφτείς για να βρεις επιτέλους εκείνο τον χρόνο που θες για να διαβάσεις το καινούργιο σου βιβλίο, χωρίς να περιμένεις τις διακοπές. Τέτοιοι χώροι, πέρα από σημεία ομορφιάς στις γειτονιές της πόλης, είναι και σημεία ταξιδιού στον χρόνο: στο παρόν, στο παρελθόν στο μέλλον και στους μαγικούς κόσμους που γεννά το μυαλό.

 


Συντάκτης: Κλέλια Αρμπηλιά / Eπιμέλεια: George Fiorakis 
Φωτογραφίες: Advart

Information

Literature House
Δροσοπούλου 67, Αθήνα - Κυψέλη

2108230247

SITE / FACEBOOK / INSTAGRAM



 

Ο οδηγός της πιο ζωντανής και ανήσυχης περιοχής της Αθήνας.

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebook, instagram, twitter, youtube

Στην ίδια κατηγορία

Η Αργυρώ και η Ευαγγελία Κοκκίνη συνεχίζουν την παράδοση και εξελίσσουν τις υπηρεσίες στον νέο χώρο του στεγνοκαθαριστηρίου Athens Laundry. Βουτάμε στα καθαρά μας ρούχα και την ιστορία ενός επαγγέλματος και...

Go Out

Η Μαριαλένα μεγάλωσε στο βιβλιοπωλείο της μητέρας της στο Βαρθολομιό και αποφάσισε να ανοίξει ένα μικρό βιβλιοπωλείο στα Εξάρχεια. Οικείο σαν τα βιβλιοπωλεία γειτονιάς που μας μεγάλωσαν, το Book/owski’s...

Go Out

Μια δραστήρια εξαρχειώτισσα, η Ευαγγελία Σωτηροπούλου, δημιούργησε το πρότζεκτ Oinosporos. Χειροποίητα φυσικά καλλυντικά και προϊόντα, από το λάδι του κουκουτσιού του σταφυλιού, με μια ολιστικά φιλική προς το...

Go Out

Πρόσφατα Άρθρα

Newsletter