Μια βόλτα στην ελεύθερη πολιτεία της Κριστιάνια στην Κοπεγχάγη

Ταξιδέψαμε στη Δανία και είδαμε από κοντά την «ελεύθερη πολιτεία» της Κριστιάνια, μια ανεξάρτητη, αυτοδιαχειριζόμενη κοινότητα πολύ κοντά στο κέντρο της Κοπεγχάγης.

κείμενο/φωτογραφίεςΔιονύσης Ρόκος 
 
Η Κριστιάνια (FreetownChristiania) είναι μια εντυπωσιακή περιοχή τόσο από άποψη φυσικής ομορφιάς όσο και για τον τρόπο με τον οποίο οι κάτοικοι έχουν μάθει να ζουν μέσα σε μια αυτοοργανωμένη κοινότητα στο κέντρο της Κοπεγχάγης.  Αυτοοργάνωση και αλληλεγγύη είναι λέξεις κλειδιά στην κοινότητα αυτή των 850 περίπου μόνιμων κατοίκων, η οποία έχει καταφέρει να συνυπάρχει με τη διαφορετικότητά της μέσα σε ένα σύγχρονο σκανδιναβικό κράτος. Δημιουργήθηκε το 1971 όταν μία ομάδα ανθρώπων κατέλαβε μια μεγάλη έκταση στην περιοχή Κριστιανσχάβν(Christianshavn) η οποία άνηκε στον στρατό και μέχρι τότε δεν ήταν προορισμένη για συγκεκριμένη χρήση.  Οι πρώτοι κάτοικοι ήλπιζαν να βρουν ένα μέρος να μεγαλώσουν τα παιδιά τους κάπως διαφορετικά, μακριά από την βοή της πρωτεύουσας Κοπεγχάγης (καθώς και μεγάλο εμπορικό λιμάνι, Κοπεγχάγη=λιμάνι των εμπόρων).

 
 

Εικόνα
Ελεύθερη πολιτεία της Κριστιάνια


 
Δεν θα μπορούσαν να βρούν πιο ειδυλλιακό μέρος για να το πετύχουν. Η ελεύθερη αυτή πολιτεία βρίσκεται σε μια περιοχή γεμάτη πράσινο, χαμηλά χομπιτόσπιτα (αφού έτσι έμοιαζαν) γεμάτα χρώματα και ένα πανέμορφο κανάλι (Stadsgraven) που φιλοξενεί από κύκνους και διάφορα εντυπωσιακά πουλιά μέχρι μποέμ σπίτια-βάρκες αραγμένα στις όχθες του. Όλα αυτά 3-4 μόνο χιλιόμετρα μακριά από το δημαρχείο και το κέντρο της Κοπεγχάγης.

Η Κριστιάνια δεν θεωρείται Δανία όσο και αν το κράτος και η βασίλισσα διαφωνούν. Μάλιστα μια πινακίδα στην είσοδο της κοινότητας σε προειδοποιεί ότι φεύγεις από την Κοπεγχάγη και την Ευρωπαϊκή Ένωση και εισέρχεσαι σε μια αυτόνομη γειτονιά.  

 

Εικόνα
Κριστιάνια

η παραπάνω φότο "κλεμμένη" από εδώ 

Εικόνα
Ελεύθερη πολιτεία της Κριστιάνια


Εικόνα
Ελεύθερη πολιτεία της Κριστιάνια


 

Εικόνα
Ελεύθερη πολιτεία της Κριστιάνια

 

Η αστυνομία για παράδειγμα έχει πρόσβαση αν συντρέξει κάποιος λόγος. Τα αυτοκίνητα απαγορεύονται ρητά αν και δεν χρειάζονται καθώς την γυρνάς άνετα με τα πόδια ή με ποδήλατο. 


Φτάσαμε στο σταθμό των τρένων της Κοπεγχάγης στις 12 το μεσημέρι. Μετά από την απαραίτητη μπύρα στην Toldbog Bodega την αυτοαποκαλούμενη και ως 3η καλύτερη παμπ της Κοπεγχάγης και ένα βρώμικο αμφιβόλου ποιότητος χοτ ντογκ από την καντίνα ακριβώς απ’έξω, ήμασταν πλέον έτοιμοι. Με 3 ποδήλατα και με ένα χάρτη στο χέρι ξεκινήσαμε για το καθιερωμένο τουρ στα αξιοθέατα της πόλης.  Μετά από αρκετές βόλτες και τρία παρολίγον τροχαία με το ποδήλατο αποφασίσαμε να κατευθυνθούμε προς την Κριστιάνια. Αφού χαθήκαμε (πάλι) για κάμποση ώρα στους πανομοιότυπους δρόμους της Κοπεγχάγης αποφασίσαμε να ακολουθήσουμε τον πατροπαράδοτο τρόπο. Ρωτώντας πάνε στην Κριστιάνια. Σταθήκαμε τυχεροί καθώς το πρώτο άτομο που ρωτήσαμε –μια 22χρονη Δανή φοιτήτρια- πήγαινε προς τα εκεί για τα εβδομαδιαία της ψώνια.  Όχι για φαί ή ρούχα αλλά για χασίς, καθώς η Κριστιάνια είναι διαδεδομένη για το ανοιχτό εμπόριο κάνναβης το οποίο απαγορεύεται στην υπόλοιπη χώρα.  Τα σκληρά ναρκωτικά απαγορεύονται αυστηρά και στην Κριστιάνια και οι κάτοικοι είναι απόλυτοι σε αυτό. 



Εικόνα
Ελεύθερη πολιτεία της Κριστιάνια



Εικόνα
Ελεύθερη πολιτεία της Κριστιάνια


 

Η συζήτηση για το θέμα αυτό κρατάει δεκαετίες στη Δανία καθώς πολλοί (συμπεριλαμβανομένων και των αρχών φυσικά) είναι αυτοί που εναντιώνονται στο εμπόριο κάνναβης στην περιοχή. 


"Θεωρούν την κάνναβη σαν το πρώτο βήμα προς την εφιαλτική εξάρτηση των σκληρών ναρκωτικών και ένα αρνητικό παράγοντα για τον «υγιή» όπως τον αποκαλούν τουρισμό. "


 

Το κράτος πολλές φορές έχει προσπαθήσει να επιβληθεί, με διάφορα μέσα και δυνάμεις καταστολής, χωρίς αποτέλεσμα στην περιοχή. Υπάρχουν βέβαια και οι απόψεις που θεωρούν ότι η Κριστιάνια κατά κάποιο τρόπο είναι υπό τον έλεγχο του κράτους ή έστω την ανοχή του, με σκοπό τα έμμεσα κέρδη από τον ναρκοτουρισμό. Η Κριστιάνια αποτελεί πόλο έλξης μεγάλου όγκου τουριστών όχι μόνο για την διαφορετικότητά της σαν πόλη αλλά γι’αυτήν ακριβώς την ελεύθερη διακίνηση κάνναβης. Ο ναρκοτουρισμός δεν είναι ένα καινούργιο φαινόμενο καθώς απασχολεί πολλές χώρες στις οποίες γίνεται μαζική -και συγκεντρωμένη σε συγκεκριμένες περιοχές- διακίνηση. Για καιρό υπήρχε κόντρα συμμοριών για τον έλεγχο της διακίνησης του εμπορίου κάνναβης στην Κριστιάνια με αποκορύφωμα το θάνατο ενός 26χρονου και τον τραυματισμό άλλων τριών σε ένοπλη διαμάχη το 2005.


-----------

Δείτε ακόμη: 
Τελαίθριον Project: Το πρώτο σχολείο αυτάρκειας και βιωσιμότητας στη χώρα

-----------


Μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να βγαίνει πολιτικά μια άκρη με το θέμα οπότε η διακίνηση γίνεται εν μέρει ελέυθερα αλλά ταυτόχρονα παράνομα.  Μέσα στην Κριστιάνια πωλείται χωρίς πρόβλημα στη λεγόμενη και ως Pusher Street ή αλλιώς Green Light District αλλά η κατοχή και το εμπόριο απαγορεύονται στην υπόλοιπη Κοπεγχάγη, κυριολεκτικά ένα δρόμο παρακάτω. Οι dealers έχουν συνεχώς κρυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους με fullface, κασκόλ, κουκούλες και γυαλιά ηλίου και οι φωτογραφίες απαγορεύονται αυστηρότατα, όπως άλλωστε επισημαίνουν και οι πολλές ταμπέλες στην περιοχή που είναι μαζεμένοι οι αυτοσχέδιοι πάγκοι όπου γίνεται το εμπόριο. Εμάς μάλιστα μας «τσαμπουκάλεψαν» δύο διαφορετικές παρέες εμπόρων για τις φωτογραφικές καθώς περνάγαμε από το σημείο (αν και δεν τραβάγαμε  φωτογραφίες εκείνη τη στιγμή) αναγκάζοντας μας ουσιαστικά να τοποθετήσουμε τα καπάκια στις κάμερες που κρεμόντουσανστο λαιμό μας. Το περιστατικό έγινε κάπως άκομψα και μας χάλασε λίγο τη διάθεση αλλά αυτό δεν κράτησε πολύ καθώς όταν απομακρυνθήκαμε από το συγκεκριμένο σημείο η ομορφιά της υπόλοιπης περιοχής μας μάγεψε. Χαμένοι μέσα στα στενά μονοπάτια ανάμεσα από τα μικρά χρωματιστά σπίτια όπου και αν έστριβες (όχι έτσι ρε, εκεί το μυαλό σας) έβλεπες πανέμορφες εικόνες.  Κάτι τα παλικάρια στην άκρη του δρόμου που έπαιζαν μπλουζιές, τα υπέροχα γκραφίτι και οι ζωγραφιές που κάλυπταν σχεδόν κάθε σπιθαμή τοίχου, η απουσία αυτοκινήτων και το μπόλικο πράσινο, οι νέες παρέες που έδιναν ακόμη περισσότερη ζωντάνια στην περιοχή και οι οικογένειες με τα παιδιά, σκυλιά, γατιά που έκαναν τη βόλτα τους, έδιναν μια διαφορετική εικόνα από αυτή που συναντήσαμε λίγο πριν στο μέρος που «έσπρωχναν» χασίς.  


Εικόνα
Ελεύθερη πολιτεία της Κριστιάνια

 

Εικόνα
Ελεύθερη πολιτεία της Κριστιάνια


Εικόνα
Ελεύθερη πολιτεία της Κριστιάνια


 

Εικόνα
Ελεύθερη πολιτεία της Κριστιάνια

 

Πράγματα που καλό είναι να ξέρεις για την Κριστιάνια

Οι κάτοικοι έχουν δικούς τους κανόνες που απαγορεύουν στην περιοχή τα αυτοκίνητα, τα σκληρά ναρκωτικά, οποιαδήποτε μορφής βία, όπλα, μαχαίρια και τα συναφή. Αρχικός στόχος των κατοίκων της Κριστιάνια ήταν να δημιουργηθεί μια περιοχή όπου ανθεί ο πολιτισμός, η ελευθερία της έκφρασης και της διαφορετικότητας και φυσικά η ισότητα.  Από την αρχή δημιουργήθηκε το αυτόνομο στέκι GayHouse(Bøssehuset) το οποίο στηρίζει τη ΛΟΑΤ κοινότητα. Εκεί διοργανώνονται και διάφορα καλλιτεχνικά δρώμενα όπως μαθήματα φωτογραφίας, χορού, μουσικής κλπ. Η Κριστιάνια έχει και τη δική της θεατρική ομάδα Solvognen με εμφανίσεις σε διάφορες πόλεις της Δανίας αλλά και τη Σουηδία.

Παζάρι ρούχων

Υπάρχει μέρος ανταλλαγής ρούχων.  Δίνεις όσα ρούχα δεν χρειάζεσαι και διαλέγεις και παίρνεις από τα ρούχα που έχουν αφήσει οι προηγούμενοι.

ChristianiaDollar

Ναι καλά κατάλαβες. Οι τύποι εκτός από την κορώνα Δανίας έχουν και το δικό τους νόμισμα, το δολάριο της Κριστιάνια, το οποίο δεν θα το βρείς προφανώς να συναλλάσεται στο χρηματιστήριο της γειτονιάς σου. Άμα είσαι κάτοικος Κριστιάνια βοηθάς στην καθαριότητα της περιοχής στο ποσοστό που σου αναλογεί. Άμα βοηθήσεις κάπου έξτρα παίρνεις δολάρια Κριστιάνια τα οποία τα χρησιμοποιείς μόνο φυσικά στα μαγαζιά της περιοχής π.χ. για φαί ή ποτό.

Αυτή είναι λοιπόν η Κριστιάνια. Μια διαφορετική περιοχή με τα καλά και τα κακά της που φιλοξενεί ανθρώπους που έχουν διαλέξει να ζουν αλλιώς, κυρίως με αυτοοργάνωση και αλληλεγγύη.  Αν σε βγάλει ο δρόμος σου στην Κοπεγχάγη αξίζει να περάσεις μια βόλτα και από εκεί. 


Εικόνα
Ελεύθερη πολιτεία της Κριστιάνια

 

Εικόνα
Ελεύθερη πολιτεία της Κριστιάνια

 



κείμενο/φωτογραφίεςΔιονύσης Ρόκος 
ακολουθήστε το inExarchia στο facebookinstagramtwitter

Ο οδηγός της πιο ζωντανής και ανήσυχης περιοχής της Αθήνας.

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebook, instagram, twitter, youtube

Στην ίδια κατηγορία

Πενήντα τέσσερις γυναίκες tattoo artists, συμμετέχουν στην έκθεση που θα φιλοξενηθεί στον καινούργιο χώρο τέχνης HeartbeatInk Gallery, στο κέντρο της Αθήνας.

think

Η παράσταση "Προσοχή: Εκτελούνται Έργα" σε σύλληψη και σκηνοθεσία της Νοεμή Βασιλειάδου, μετά από μια δυναμική εκκίνηση στη Θεσσαλονίκη, έρχεται στο Θέατρο Εμπρός, επαναφέροντας στο προσκήνιο το πλέον καίριο...

think

Το Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων, στην οδό Κύπρου στην Κυψέλη, φιλοξενεί στο ξεκίνημα τις νέας χρονιάς, μουσικές παραστάσεις, spoken word με ανοιχτό μικρόφωνο και περφόρμανς.

think

Πρόσφατα Άρθρα

Newsletter