Ολονύχτια ρεμπέτικη τσάρκα: Ασεβή Τροπάρια με τους ήχους της Κάνναβης στον Βοτανικό

"Ασεβή Τροπάρια με τους Ήχους της Κάνναβης", η τελευταία συναυλία και παραγωγή του ανθρώπου που ταύτισε το όνομά του με το ρεμπέτικο και λαϊκό τραγούδι, του Κώστα Χατζηδουλή πραγματοποιείται αφιερωμένη στη μνήμη του, τον Μάιο.

Ο Κώστας Χατζηδουλής, μελετητής του ρεμπέτικου και λαϊκού τραγουδιού έφυγε ξαφνικά από τη ζωή, λίγες μέρες πριν τη τελευταία συναυλία την οποία επιμελήθηκε καλλιτεχνικά, τα "Ασεβή Τροπάρια με τους Ήχους της Κάνναβης". Η συναυλία θα γίνει όμως, το Σάββατο 11 Μαΐου στο χώρο Βοτανικός, ένα μεγάλο ρεμπέτικο αποχαιρετιστήριο γλέντι αφιερωμένο στη μνήμη του.

Ένας μελετητής επίμονος που φρόντισε να ξετρυπώσει όλες τις άγνωστες ιστορίες της Ιστορίας του λαϊκού τραγουδιού. Γενναιόδωρος, γιατί δεν τις κράτησε για εκείνον αλλά φρόντισε να τις πει σε όλους εμάς, μέσα από τα άρθρα και τα βιβλία του ("Ρεμπέτικα και λαϊκά", "Βασίλης Τσιτσάνης, καλλιτέχνης" κ.α.) αλλά και τους δίσκους και της μουσικές εκδηλώσεις που επιμελήθηκε.
 
Ακολουθήστε:
το AthensKannabisExpo, το Μουσείο της Κάνναβης και το κάλεσμα για την ρεμπέτικη βραδιά (τηλ.κρατήσεων 697 714 6462)


Ώρες με θρέφει ο λουλάς, ώρες αδυνατάω,
ώρες με ρίχνει σε νταλκά κι ανθρώπου δε μιλάω.
Γυρίζει ο νους μου εδώ κι εκεί
κι όλος ο λογισμός μου
κι αισθάνομαι πώς μια στιγμή
θα ‘ρθει ο θάνατός μου. 


Ήταν ένα από τα τραγούδια που είχε διαλέξει ο Κώστας Χατζηδουλής για να παιχτεί στη συναυλία που είχε ετοιμάσει με πολλή αγάπη. Στην τελευταία πρόβα που έγινε στο σπίτι του, έκανε τις τελευταίες αλλαγές στο πρόγραμμα και τις τελευταίες παρατηρήσεις στους μουσικούς του. 

Τα "Ασεβή Τροπάρια με τους Ήχους της Κάνναβης" θα είναι είναι λοιπόν μια γιορτή σαν ευχαριστώ στον Κώστα Χατζηδουλή αλλά κι αυτές τις ευλαβικές μορφές της δισκογραφίας που διατήρησαν ζωντανό το σπόρο του ρεμπέτικου και της κάνναβης μέσα από τις ανυπέρβλητες δημιουργίες τους. Ένα μουσικό ταξίδι που θα ξεκινήσει από τα τέλη του 19ου αιώνα, θα κάνει ένα πέρασμα από την Σμύρνη και τον Πειραιά, θα συνεχίσει την πορεία του με τα πρώτα ρεμπέτικα της εποχής της απαγόρευσης και καταλήξει στην μεταπολεμική περίοδο με τραγούδια που κράτησαν ζωντανή αυτή την, μοναδική διεθνώς, μουσική.

Μια ρεμπέτικη βραδιά μέχρι πρωίας από ασεβή τροπάρια με τους ήχους της κάνναβης, νταλκάδες, μπερεγκέτια και πολλές άγνωστες αφηγήσεις κι εκπλήξεις, από ρεμπέτικες κομπανίες και συνοδοιπόρους. 

Συμμετέχουν:
Σταύρος Κουρούσης (μπουζούκι, τραγούδι) 
Ανέστης Μπαρμπάτσης (μπουζούκι, μπαγλαμα, τραγούδι) 
Νίκος Ανδριάς (μπουζούκι) 
Γιώργος Άλτης (μπουζούκι, τραγούδι)
Σπύρος Κονσολάκης (κιθάρα, τραγούδι) 
Εβελίνα Αγγέλου (τραγούδι) 
Μανώλης Δημητριανάκης (μπουζούκι, τραγούδι) 
Στέλιος Βαμβακάρης Βιβή Βουτσελά - (τραγούδι)
Γρηγόρης Λαγουδάκος (κιθάρα, τραγούδι, επιμέλεια ορχήστρας)
Yunan Duman: Αποστόλης Κούνης (τραγούδι, ούτι, κιθάρα), Χρήστος Βαλεντίνος Πετεβής (βιολί), Γιώργος Στογιώργης (κανονάκι) και Γιάννης Μουτσάκης (κρουστά) 



 

Ποιος ήταν ο Κώστας Χατζηδουλής

Ο Κώστας Χατζηδουλής γεννήθηκε στον Πειραιά το 1946.
Λάτρης και ιστορικός ερευνητής του ρεμπέτικου τραγουδιού συνεργάστηκε με τα περιοδικά «Ταχυδρόμος» και «Ήχος» και με τις εφημερίδες «Τα Νέα», «Αυγή», «Απογευματινή» και «Βραδινή», ενώ σειρά άρθρων του δημοσιεύτηκε στον διεθνή Τύπο.
Επιμελήθηκε προσωπικά την έκδοση των δίσκων «Ρεμπέτικη Ιστορία νο 1- 6», «Στελ. Περπινιάδης», Ι. Γεωργακοπούλόυ», «Καζατζίδης και ρεμπέτικα», «Οι μεγάλοι του ρεμπέτικου 1-10», «Αμανέδες», «Λατέρνα και ντέφι», Μαρίκα Νίνου», «Γ. Παπαιωάννου», «Σωτ. Μπέλλου», «Γ. Μητσάκης», «Μ. Χιώτης», «Κ. Μάνεσης», «Ρόζα Εσκενάζη – Ρίτα Αμπατζή», «βασίλης Τσιτσάνης 1967-1977», «Καζατζίδης και δημοτικά», «Ν. Γούναρης», κα.
Συνεργάστηκε γράφοντας ιστορικές σημειώσεις ή βοηθώντας στην παραγωγή των δίσκων «Τα πέριξ» με τον Μάνο Χατζηδάκι, «Τα τραγούδια του πατέρα» με τον Μάρκο Δραγούμη και τον Α. Παπαΐωάννου, «Λαΐκή Παράδοση» με τον Γ. Μακράκη και τη Β. Μοσχολιού, «50 χρόνια Ρεμπέτικο» με τον Γ. Νταλάρα, «Επιστροφή στις ρίζες» με τον Γ. Μακράκη και την Γ. Λίδια, «παλιό ρεμπέτικο στέκι» με τον Γ. Μακράκη και την Π. Πάνου και στους περισσότερους δίσκους του Βασίλη Τσιτσάνη.

Έγραψε βιβλία όπως τα «Ρεμπέτικα και λαϊκά», «Βασίλης Τσιτσάνης: Η ζωή μου, το έργο μου», «Αρχόντισσα. Το μυστικό μιας ζωής», «Ρεμπέτικη Ιστορία», κα.

 


Τα Απαγορευμένα Χασικλίδικα

Χαρακτηριστικά δείγματα του ρεμπέτικου τραγουδιού που γνώρισαν μεγάλη δημοφιλία ήταν τα λεγόμενα "χασικλίδικα". Σε αυτά καταγράφεται το φαινόμενο τnς xρήσnς ινδικής κάνναβης και τα αρνnτικά αποτελέσματα τnς κατάχρnσής της, οι τεκέδες της εποχής αλλά και οι μόρτες των μεγάλων λιμανιών της χώρας. Τραγούδια που λογοκρίθηκαν από τον δικτάτορα Μεταξά, με αποτέλεσμα οι δημιουργοί τους είτε να τα πετάξουν στο πηγάδι της λήθης ή να τροποποιήσουν τους στίχους τους, έτσι ώστε κάποιος να πρέπει να διαβάσει πίσω από τις λέξεις για να καταλάβει τι ακριβώς περιέγραφαν. Όπως αναφέρεται στο βιβλίο "Ρεμπέτικα Τραγούδια" του Ηλία Πετρόπουλου, οι χασισοπότες του μεσοπολέμου ονομάζουν τον αργιλέ, "μάπα", "καλάμι", ή "Θανάση". Το ίδιο αναφέρεται και στο βιβλίο "Τοξικομανία" των Α. Δαβαρούκα και Γ. Σουρέτη, όπου "Θανάσης" ή "ο Θανάσης με το τρύπιο κεφάλι" είναι το αργκοτικό συνώνυμο του αργιλέ.

//

Extra Ινφο

Ασεβή Τροπάρια με τους Ήχους της Κάνναβης

Που
Βοτανικός
Ιερά Οδός 72, Αθήνα

Πότε
Σάββατο 11 Μαΐου, 2019 
Ώρα έναρξης 21:00

Εισιτήρια
12 ευρώ
Ηλεκτρονική προπώληση εδώ.

Εικόνα
«Joan of mArc» - Μια μεταφορά της γνωστής ιστορίας της Ζαν ντ

 
Ακολουθήστε το inExarchia στο facebookinstagramtwitteryoutube

Ο οδηγός της πιο ζωντανής και ανήσυχης περιοχής της Αθήνας.

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebook, instagram, twitter, youtube

Στην ίδια κατηγορία

Πενήντα τέσσερις γυναίκες tattoo artists, συμμετέχουν στην έκθεση που θα φιλοξενηθεί στον καινούργιο χώρο τέχνης HeartbeatInk Gallery, στο κέντρο της Αθήνας.

think

Η παράσταση "Προσοχή: Εκτελούνται Έργα" σε σύλληψη και σκηνοθεσία της Νοεμή Βασιλειάδου, μετά από μια δυναμική εκκίνηση στη Θεσσαλονίκη, έρχεται στο Θέατρο Εμπρός, επαναφέροντας στο προσκήνιο το πλέον καίριο...

think

Το Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων, στην οδό Κύπρου στην Κυψέλη, φιλοξενεί στο ξεκίνημα τις νέας χρονιάς, μουσικές παραστάσεις, spoken word με ανοιχτό μικρόφωνο και περφόρμανς.

think

Newsletter