Η έκθεση "Tο Αντιμνημείο" / "Ένα συνέχες αδιέξοδο που διατηρεί ένα αρχέτυπο από μπετόν."

Το cross section archive παρουσιάζει την έκθεση "Το Αντιμνημείο" και την πρώτη παρουσίαση της νέας του έκδοσης "Document", με το ετήσιο θέμα για το 2021-22.


Ένα συνέχες αδιέξοδο που διατηρεί ένα αρχέτυπο από μπετόν.

Η έκθεση "Το Αντιμνημείο" (The Antimonument) παρουσιάζει την εγκατάσταση "Αίτημα Για Χαρακτηρισμό Μνημείου" (Application For A Monument) από την Μαρία Λαλού και τον Skafte Aymo-Boot μαζί με το κείμενο "Απαρχαιομένη Πρόοδος" (Obsolescent Progress) της Brooke Holmes.

Το έργο επικοινωνεί για πρώτη φορά την περίπτωση του πιο εμβληματικού σκελετού από σκυρόδεμα στην περιοχή της Αττικής, μαζί με την έκθεση επιχειρημάτων των Λάλου και Aymo-Boot για τη διατήρησή του στη σημερινή του κατάσταση ως τον αρχετυπικό σκελετό της κτηριακής τυπολογίας της πολυκατοικίας. Η εγκατάσταση διαρθρώνεται από στοιχεία που υποβλήθηκαν με την επίσημη αίτηση στην Εφορία Νεωτέρων Μνημείων στο Ελληνικό Τμήμα Διατήρησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, η οποία ανταποκρίνεται σε συγκεκριμένα άρθρα και παραγράφους του νόμου Ν.3028-2002, ισχυριζόμενοι τη σημασία του συγκεκριμένου σκελετού απο μπετόν, για το οποιο ζητούν τη διατηρητέα υπόστασή του και την ανακήρυξή του ως μνημείο. Κεντρικό στοιχείο της επιχειριματολογίας είναι η ολοκληρωμένη κτηριακη έρευνα που καταγράφει με ακρίβεια τη δομή του σκυροδέματος με μέγάλη λεπτομέρεια, χρησιμοποιώντας την σύγχρονη τεχνική αρχαιολογικής τρισδιάστατης ψηφιακής τεκμηρίωσης με χρήση επίγειου σαρωτη και φηφιακης φωτογραμμετρίας.

Το κείμενο τη Brooke Holmes "Απαρχαιομένη Πρόδος", παραθέτει γεγονότα, χρονικά και τις επιδράσεις του "τώρα" παρουσιάζοντας μαζί την θέση μίας Μεταταξικής, επιχειρήματολογόντας για το διατηρητέο, ανταποκρινόμενη στο θέμα του Αντιμνημείου, ως προσκεκλημένη του cross section archive για το 2021-22. Το κείμενο της Brooke Holmes παρουσιάζεται στο πρώτο τεύχος Document*, την ετησια εκδοση του cross section archive .

Εικόνα
cross_section_archive_exhibition_poster2_2022_inexarchiagr


Το cross section archive 

Είναι ένας χώρος σύμπραξης Τέχνης και Αρχιτεκτονικής. Οι δράσεις της διερευνούν τη σχέση ανάμεσα στην πολιτιστική παραγωγή και την αρχιτεκτονική ανάπτυξη γύρω από τα φαινόμενα που συμβαίνουν στη διασταύρωση αυτών και πώς αυτά παρεμβαίνουν τα ιστορικά γεγονότα, τα πολιτικά κινήματα και πώς οι συνθήκες αυτές επιρρεάζουν, συμπαράγουν και κατευθύνουν. Με βάση την έρευνα της πολιτικής του αστικού τοπίου, προσκαλεί επισκέπτες / ερευνητές από πεδία οπως λογοτεχνία, την πολιτική, τις κοινωνικές επιστήμες, την ιστορία, την αρχαιολογία, φιλοσοφία αλλα και απο τις εικαστικές τέχνες και την αρχιτεκτονική να συμβάλουν στην αποκάλυψη κρυφών σημείων της συγχρονης πόλης.


Η Μαρία Λάλου

Είναι Ελληνίδα εικαστικός. Τα έργα της βασίζονται στην διαρκώς εξελλισόμενη έρευνα στον ρόλο των θεσμών και των εργαλείων τους, αντιστοιχως και τον θεσμό της Τέχνης σε διάλογο με τον ρόλο της εικαστικού και τον ‘πολιτικό ρόλο’ του θεατή. Από την μικρή κλίμακα του αντικειμένου χώρου, μεταβαίνει στην κλίμακα γλυπτικών εγκαταστάσεων, πολλαπλών χώρων και επεμβάσεων στον αστικό χώρο, μέσω παραγωγής film, performance, σκηνοθέτημένων αλγορίθμων, διαγραμματικών σχεδίων και κειμένων. Της έχουν απονεμηθεί σειρά βραβείων και χορηγιών, παρουσιαζοντας το έργο της διεθνώς σε εκθέσεις, εκδόσεις και διαλέξεις. Έχει εκδόσει δύο μονογραφίες; the camera (2019, Dolce Publications, Athens) και [θέατρο} (2015 Onomatopee, Eindhoven). 2017-18 ήταν artist-in-residence στο πρόγραμμα International Studio and Curatorial Program (ISCP) στην Νέα Υόρκη. Πρόσφατα έργα της έχουν παρουσιαστεί στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Αθήνα), στο Printed Matter (New York), Vilem Flusser Archive (Berlin) και στην LIMA-Institute for Media Art (Amsterdam) μεταξύ άλλων. 


Ο Skafte Aymo-Boot

Είναι Δανός αρχιτέκτονας. Το 2009 ίδρησε τους NEZU AYMO architects, και από το 2019 είναι συνέταιρος στην OP – Open Platform. Μέσω της έρευνας και της μη συμβατικής σκέψης αναπτύσσει νέες ιδέες με τη μορφή κτιρίων, αστικών σχεδίων, εσωτερικών χώρων και χωρικών εννοιών. Έχει πραγματοποιήσει έργα ποικίλου εύρους εφαρμογών, και το έργο του έχει κερδίσει πολλά πρώτα βραβεία και χορηγίες. Σημαντικό μέρος της πρακτικής του είναι η συνεργασία με καλλιτέχνες που εργάζονται στην αλληλεπίδραση μεταξύ αρχιτεκτονικής και εικαστικής τέχνης, με πλήθος μόνιμων έργων και προσωρινών εγκαταστάσεων στην Ευρώπη και την Ασία. Έχει παρουσιάσει το έργο του σε διαλέξεις μεταξύ άλλων στην Βασιλική Ακαδημία της Κοπενχάγης, στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Μποκοτά, στο TU του Ντέλφτ και στην Διεθνή Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής του Ρότερνταμ.

Από το 2012, οι Λάλου και Aymo-Boot, δουλέυουν μαζί πάνω στο έργο [UN}FINISHED μια συνεχής αρχειακή έρευνα για τα ημιτελή τσιμεντένια κτίρια της Αθήνας, εμπλέκοντας τον θεατή σε μια διαδικασία ιστορικής, κοινωνικής και πολιτικής προβολής τμήματατων από το κενό της ιστορίας της πόλης. [UN}FINISHED εχει παρουσιαστεί μεταξύ άλλων στο ETH της Ζυρίχης (CH) στο IUAV της Βενετίας(IT), The Symptom Project - Αμφισσα (GR) Green Park ΑΘήνας (GR) και στο UNIDEE/Fondazione Pistoletto (IT).Το 2020 ίδρυσαν αρχείο διατομής στην Αθήνα. Οι Λάλου & Aymo-Boot, εκδίδουν την Ανοιξη 2021 το πρώτο του βιβλιο απο κοινου με τιτλο [UN}FINISHED - Άτλαντας Των Ημιτελών Κτιρίων Της Αθήνας - Μια Ιστορία Κρυμμένων Αντιμνημείων, με τον εκδοτικό οικο Jap Sam Books στην Ολλανδια, και την υποστηριξη των ιδρυματων Iωαννου Κωστοπούλου και του Danish Art Foundation. 


Η Brooke Holmes

Είναι η Robert F. Goheen Καθηγήτρια στις Ανθρωπιστικές Επιστήμες, Καθηγήτρια Κλασικών και Διευθύντρια του Διεπιστημονικού Προγράμματος PhD στις Ανθρωπιστικές Επιστήμες του Πανεπιστημίου του Princeton. Είναι η συγγραφέας του "The Symptom and the Subject" (Princeton, 2010) και του "Gender: Antiquity and its Legacy" (Οξφόρδη, 2012), έχει συνεπιμεληθεί τρεις τόμους-Aelius Aristides between Greece, Rome, και the Gods (Brill, 2008); Dynamic Reading (Oxford, 2012); and The Frontiers of Ancient Science (de Gruyter, 2015). Συνέλαβε το πολυ-συγγραφικό και πειραματικό βιβλίοκαι την έκθεση Liquid Antiquity (DESTE, 2017) που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Μπενάκη, Αθήνα. Η Holmes έχει κληθεί να συμβάλει στην έρευνα με μια κριτική αντανακλαστική έκθεση.

//


Ίνφο

Που
Μαυρομιχάλη 102, Εξάρχεια

(διασταύρωση Μαυρομιχάλη & Ισαύρων)

Πότε
Μέχρι τις 6 Φεβρουαρίου, 2022
Καθημερινά 18.00-23.00

Είσοδος ελεύθερη

//


*Η έκδοση του Document παραλαλβάνεται κατόπιν ραντεβού από το cross section archive (γράψτε στo info@cross-section-archive.org) ή με παραγγελία, εδώ.

Το fb κάλεσμα στην έκθεση

Εικόνα
cross_section_archive_exhibition_poster_2022_inexarchiagr



Εικόνα

 
Ακολουθήστε το inExarchia στο facebookinstagramtwitteryoutube

Ο οδηγός της πιο ζωντανής και ανήσυχης περιοχής της Αθήνας.

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebook, instagram, twitter, youtube

Στην ίδια κατηγορία

124 ταινίες από 42 χώρες, 40 περφόρμανς και 2 εργαστήρια μας περιμένουν για δύο ημέρες του Απριλίου, στο φεστιβάλ που διοργανώνει το Ινστιτούτο Πειραματικών Τεχνών, στο Θέατρο Εμπρός στου Ψυρρή.

think

«Όταν έχεις κουραστεί να κάνεις έρωτα με την ασχήμια, το να πέσεις σ’ έναν πελάτη με φιλντισένιο χαμόγελο που σου λέει πόσο όμορφη είσαι μες στη βροχή και κάτω απ’ το μπαλκόνι σου, κι έχει την πρόνοια να μη...

think

Το εξειδικευμένο κατάστημα ξυλείας, ειδών κιγκαλερίας και χρωματοπωλείο του Σωτήρη και της Νίκης για ό,τι χρειαζόμαστε για το σπίτι, το μπαλκόνι, την αυλή και όλα τα μαστορέματα του σπιτιού μας. Ξυλεία, χρώματα...

think

Newsletter