Γιορτή της ιρλανδικής κουλτούρας με μουσικές και προβολή ταινίας στο Τριανόν

Irish Music Memoirs:Mία εκδήλωση που θα περιλαμβάνει ιρλανδικά παραδοσιακά τραγούδια από το κέλτικο ensemble Sòlastas και πανελλήνια πρεμιέρα της ταινίας "Song of Granite", θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο των εκδηλώσεων "Μουσικές Τρίτες". Στον κινηματογράφο Τριανόν, Κοδριγκτώνος 21, την Τρίτη 13 Μαρτίου, από τις 8μ.μ.


Η εκδήλωση ήταν πρωτοβουλία της Λαμπρινής Γιώτη, συνιδρυτικού μέλους του κέλτικου ensemble Sòlastas, εθνομουσικολόγου με ειδίκευση στο sean-nós (παραδοσιακό γαέλικο τραγούδι της νοτιο-δυτικής πλευράς της Ιρλανδίας). 

Εικόνα
Poster-Irish-Music-Memoirs_inexarchia




Sòlastas
Η μπάντα ξεκίνησε ως ντουέτο το 2011 με το όνομα «Labrini Gioti & George Tsimbouksis Project», μέχρι το 2013 που ενώθηκαν με τον Αντώνη Πανταζή και ξεκίνησαν τους αυτοσχεδιασμούς & τα live με ηλεκτροακουστικό ήχο πάνω σε παραδοσιακές μουσικές. Το 2015 προστέθηκαν στην ομάδα οι κοντραμπασίστες Αντώνης Τζίκας και Θοδωρής Κουέλης.

Οι Sòlastas, που στα σκωτσέζικα γαέλικα σημαίνει "ο φωτισμένος", παίζουν world music, κυρίως άγνωστα τραγούδια στην αγγλική και γαέλικη γλώσσα από Ιρλανδία, Σκωτία, αλλά και σαμανικούς σκοπούς από τη Λαπωνία, παραδοσιακή μουσική από τη Σουηδία, τα Απαλάχια Όρη, τη γυναικεία παράδοση του Χεράτ (Καμπούλ), το Αφγανιστάν, την Ελλάδα, τη θρησκευτική μεσαιωνική παράδοση της Πορτογαλίας, της Ιταλίας και της Καταλονίας, καθώς και τη μουσική των Βαλκανίων σε δικές τους ενορχηστρώσεις βασισμένες στο ύφος του κάθε είδους. Από το 2014, συνδιοργανώνει μαζί με άλλες κέλτικες μπάντες, το Φεστιβάλ Κέλτικης Μουσικής και έχει παρουσιαστεί σε διάφορες μουσικές σκηνές και άλλα φεστιβάλ.

Πολλά από τα τραγούδια είναι χωρίς τη συνοδεία οργάνων ή με όσο το δυνατό λιγότερα όργανα και η ενορχήστρωση είναι βασισμένη στην τεχνική των Sean Nós Gaelic και της σχολής των βάρδων. Τα όργανα που χρησιμοποιούν είναι τραγούδι, πιάνο, nyckelharpa(το παραδοσιακό σουηδικό μεσαιωνικό όργανο), αμερικάνικο μαντολίνο, πορτογαλική μαντόλα και adufe (κρουστό), τρίχορδο μπουζούκι, κιθάρα, φλογέρες, φλάουτο με ράμφος και κοντραμπάσα.


Κομμάτι από την περσινή παράσταση με τους Solastas στο Τριανόν

Solastas' fb page | Soundcloud
 

Song of Granite
Η ταινία για τη ζωή του παραδοσιακού sean-nós τραγουδιστή Joe Heaney σε σκηνοθεσία Pat Collins, θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο της εκδήλωσης Irish Music Memoirs, σε πρώτη πανελλήνια προβολή, με ελληνικούς υπότιτλους.
Το σπάνιο βιογραφικό ντοκουμέντο στην ιρλανδική γαέλικη (κέλτικη) διάλεκτο της Δυτικής Ιρλανδίας και συγκεκριμένα της περιοχής Connemara (Κομητεία Galway), βγήκε τον Νοέμβριο του 2017 στις ιρλανδικές αίθουσες. Πραγματικά ντοκουμέντα από τη ζωή του τραγουδιστή Joe Heaney (Joe Éinniú ή Seosamh Ó hÉanaí) παραδοσιακού τραγουδιστή του sean-nós, που γεννήθηκε το 1919 στην Κονεμάρα, αλλά και κινηματογραφικό υλικό με ηθοποιούς, συνδυάζονται με τη γλώσσα και τα τοπία της περιοχής όπου έζησε και μεγάλωσε ο τραγουδιστής.

Σύνοψη
Ο σκηνοθέτης Πατ Κόλινς, στη δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του, μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη τη ζωή του θρυλικού τραγουδιστή του sean-nós Joe Heaney, επιχειρώντας μια εξερεύνηση της προσωπικότητας και της μουσικής του. Η προσέγγισή του συνδυάζει την αφήγηση με το ντοκιμαντέρ, εξυμνώντας τη μουσική που δημιούργησε ο Joe Heaney, παρουσιάζοντας ένα τολμηρό πορτρέτό του μέσα από το παράξενο, τραγικό και εμπνευσμένο ταξίδι του από την επαρχία της Κονεμάρα στη Νέα Υόρκη.


Πατ Κόλινς | ΗΠΑ | 2017 | 105'


Η ταινία έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο Φεστιβάλ SXSW 2017 στο Τέξας και ήταν η επίσημη πρόταση της Ιρλανδίας για το Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας 2018, ενώ κέρδισε το βραβείο Καλύτερης Φωτογραφίας στο Galway Film Fleadh (Ιρλανδία) και ήταν στην επίσημη επιλογή του Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι.

Εικόνα
songofgranite_inexarchia



Εικόνα
songofgranite5_inexarchia



Sean-nós
Τo παραδοσιακό τραγούδι της Ιρλανδίας sean-nós σημαίνει "με τον αρχαίο τρόπο", δηλαδή χωρίς συνοδεία οργάνων, όπως τραγουδούσαν τα παλιά χρόνια πριν ενσωματωθούν τα όργανα στο τραγούδι. Το είδος το χαρακτηρίζουν τα πολύ δύσκολα γυρίσματα και το γεγονός ότι απαντάται στη δυτική πλευρά της Ιρλανδίας, στα γαέλικα και στα αγγλικά.

Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Pat Collins
Σενάριο: Pat Collins, Eoghan Mac Giolla Bhríde, Sharon Whooley
Ηθοποιοί: Macdara Ó Fatharta, Mícheál Ó Confhaola, Jaren Cerf, Pól Ó Ceannabháín, Colm Seoighe
Μουσική: Delphine Measroch

//

Ινφο

Που
Τριανόν
Κοδριγκτώνος 21 και Πατησίων 101 (Μετρό Βικτώρια)

τηλ.: 210 8215469

Πότε
Τρίτη 13 Μαρτίου 2018
20:00 Ιρλανδικά παραδοσιακά τραγούδια από το Κέλτικο ensemble Sòlastas
21:30 Πανελλήνια πρεμιέρα της ταινίας "Song of Granite" 

Εισιτήρια
10 ευρώ 
8 ευρώ (ΑμεΑ, άνεργοι, προπώληση)

Προπώληση
μέσω του δικτύου viva.gr και στο ταμείο του Τριανόν

Εικόνα

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebookinstagramtwitteryoutube

Ο οδηγός της πιο ζωντανής και ανήσυχης περιοχής της Αθήνας.

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebook, instagram, twitter, youtube

Στην ίδια κατηγορία

124 ταινίες από 42 χώρες, 40 περφόρμανς και 2 εργαστήρια μας περιμένουν για δύο ημέρες του Απριλίου, στο φεστιβάλ που διοργανώνει το Ινστιτούτο Πειραματικών Τεχνών, στο Θέατρο Εμπρός στου Ψυρρή.

think

«Όταν έχεις κουραστεί να κάνεις έρωτα με την ασχήμια, το να πέσεις σ’ έναν πελάτη με φιλντισένιο χαμόγελο που σου λέει πόσο όμορφη είσαι μες στη βροχή και κάτω απ’ το μπαλκόνι σου, κι έχει την πρόνοια να μη...

think

Το εξειδικευμένο κατάστημα ξυλείας, ειδών κιγκαλερίας και χρωματοπωλείο του Σωτήρη και της Νίκης για ό,τι χρειαζόμαστε για το σπίτι, το μπαλκόνι, την αυλή και όλα τα μαστορέματα του σπιτιού μας. Ξυλεία, χρώματα...

think

Πρόσφατα Άρθρα

Newsletter