Docs in Exile 2021: Φεστιβάλ μικρού και μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ στο Exile Room

Ένα φεστιβάλ ντοκιμαντέρ που θα μας φέρει πιο κοντά. To Exile Room παρουσιάζει το Docs in Exile 2021, αυτή τη φορά στη μεγάλη οθόνη επαναφέροντας την ολοκληρωμένη κινηματογραφική εμπειρία της σκοτεινής αίθουσας.

Έπειτα από την πρώτη διαδικτυακή διοργάνωση του 2020, το κινηματογραφικό φεστιβάλ Docs in Exile επανέρχεται δριμύτερο, αυτή τη φορά στη μεγάλη οθόνη του Exile Room. Μια επιλογή από μεγάλου και μικρού μήκους ντοκιμαντέρ από όλο τον κόσμο, στην πλειοψηφία τους σε πρώτη προβολή στην Ελλάδα, ξεδιπλώνεται μέσα από τέσσερις συναρπαστικές θεματικές ενότητες.

Tο ωρολόγιο πρόγραμμα:

Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου
19:00 Short Docs I
21:00 Σχεδόν Παράδεισος

Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου
19:00 Μαβιά Θάλασσα
21:00 Ένα Θέρετρο για Όλους

Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου
19:00 Ξύπνημα στον Άρη
21:00 Άνοδος

Σάββατο 18 Δεκεμβρίου
19:00 Δαμάζοντας τον Κήπο
21:00 Οι Μάγισσες της Ανατολής

Κιριακή 19 Δεκεμβρίου
19:00 Short Docs II
21:00 Η Ζωή της Ιβάνα

//


Αφιέρωμα Wild East

Το Wild East (Άγρια Ανατολή) μας ταξιδεύει από τις αχανείς παγωμένες εκτάσεις της Σιβηρίας μέχρι τη σχεδόν σουρεαλιστική, ιλιγγιώδη οικονομική και βιομηχανική ανάπτυξη της σύγχρονης Κίνας, κι από ‘κει στις μαγικές περιπέτειες μιας παρέας γυναικών που σχεδόν άθελά τους άφησαν ανεξίτηλο το στίγμα τους στην ποπ κουλτούρα της Ιαπωνίας.

Άνοδος
(Ascension, 2021) Ελληνική Πρεμιέρα
Σκηνοθεσία: Jessica Kingdon / Διάρκεια: 97'

Μια διαφορετική, σχεδόν ιμπρεσιονιστική Κίνα αναδύεται μέσα από την "Άνοδο", ένα αφαιρετικό και στυλιστικά υπνωτιστικό πορτρέτο της εγχώριας βιομηχανίας, που αποκαλύπτει το χάσμα ανάμεσα στις κοινωνικές τάξεις. Ο μόχθος, ο καταναλωτισμός και ο πλούτος συνθέτουν το καπιταλιστικό τοπίο της Κίνας, από το πιο σκοτεινό ορυχείο μέχρι τις πιο πολυτελείς διασκεδάσεις.


Οι μάγισσες της Ανατολής
(The Witches of the Orient, 2021) Ελληνική Πρεμιέρα
Σκηνοθεσία: Julien Faraut / Διάρκεια: 100'

Ώρα να μπούμε στη μηχανή του χρόνου για να γνωρίσουμε τις μεγαλύτερες σταρ του βόλεϊ που έβγαλε ποτέ η Ιαπωνία, δηλαδή τα μέλη της μεταπολεμικής εθνικής ομάδας γυναικών. Πλέον στα 70 τους, ήταν κάποτε γνωστές ως "Οι Μάγισσες της Ανατολής", χάρη στις υπεράνθρωπες επιδόσεις τους πίσω απ’ το φιλέ. .

Η ζωή της Ιβάννα
(Life of Ivanna, 2021) Ελληνική Πρεμιέρα
Σκηνοθεσία: Renato Borrayo Serrano / Διάρκεια: 79'

Δυνατή σαν βράχος και με καρδιά γεμάτη πάθος, η νεαρή Ivanna ανήκει στη φυλή των Νένετς και είναι μητέρα πέντε παιδιών, τα οποία είναι αναγκασμένη να μεγαλώνει μόνη της στην παγωμένη ρωσική τούνδρα. Σύμφωνα με τις παραδόσεις της φυλής της, η Ivanna διατηρεί ταράνδους, ζει σε μια μικροσκοπική καλύβα-έλκηθρο και υπομένει απάνθρωπα χαμηλές θερμοκρασίες.

Αφιέρωμα Artificial Paradise

Το Artificial Paradise (Τεχνητοί Παράδεισοι) ιχνηλατεί τις συχνά αλλοπρόσαλλες προσπάθειες του ανθρώπου να κατασκευάσει το απόλυτο περιβάλλον για να στεγάσει την εγωπάθειά του: από την εκκεντρική πινακοθήκη χαρακτήρων μιας γηριατρικής Disneyland made in USA έως ένα all-inclusive θερινό θέρετρο στις ακτές της Τουρκίας, κι από ‘κει στην εξωφρενική διαδικασία δημιουργίας ενός νέου κήπου της Εδέμ που βλέπει τα αιωνόβια δέντρα της επαρχίας της Γεωργίας να διασχίζουν στεριά και θάλασσα.

Ένα θέρετρο για όλους
(All-Ιn, 2021) Ελληνική Πρεμιέρα
Σκηνοθεσία: Volkan Üce / Διάρκεια: 80'

Ο Ismail και ο Hakan είναι δύο αγόρια που έχουν μόλις ξεκινήσει δουλειά σε ένα all-inclusive θέρετρο στην Τουρκική Ριβιέρα. Καθώς η φιλία ανάμεσά τους δυναμώνει, οι διαφορές στους χαρακτήρες τους φαίνονται όλο και πιο έντονα. 

Δαμάζοντας τον κήπο
(Taming the Garden, 2021)
Σκηνοθεσία: Salomé Jashi / Διάρκεια: 92’

Ένας παντοδύναμος και ανώνυμος άντρας έχει αποκτήσει ένα ασυνήθιστο χόμπι: αγοράζει υπεραιωνόβια δέντρα, ψηλά σαν ουρανοξύστες, από χωριά κατά μήκος της γεωργιανής ακτογραμμής και τα μεταφέρει στον προσωπικό του κήπο. Η σχεδόν ποιητική αυτή πράξη απύθμενου εγωισμού, ανοίγει πληγές σε όσους βρεθούν στο διάβα της.



Σχεδόν Παράδεισος

(Some Kind of Heaven, 2020) Ελληνική Πρεμιέρα
Σκηνοθεσία: Lance Oppenheim / Διάρκεια: 83'

Καλώς ήρθατε στο "The Villages", τη μεγαλύτερη κοινότητα συνταξιούχων στην Αμερική. Γνωστή ως «Disneyland για ηλικιωμένους», πρόκειται για μια τεχνητή πόλη-ουτοπία, όπου όλα είναι όπως άλλοτε – και τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται.

Double Feature: Voyage to Freedom

Στο δίπτυχο Voyage to Freedom (Ταξίδι προς την Ελευθερία) δύο ταινίες ξετυλίγουν τις συγκλονιστικές μαρτυρίες μιας χούφτας ξεριζωμένων που στην πορεία εκπλήρωσης του ονείρου για μια καλύτερη ζωή ήρθαν αντιμέτωποι με τον εφιάλτη. Ιστορίες μετανάστευσης που επαναλαμβάνονται από τη Σουηδία έως τα ελληνικά πελάγη.

Μαβιά Θάλασσα
(Purple Sea, 2020) Ελληνική Πρεμιέρα
Σκηνοθεσία: Amel Alzakout, Khaled Abdulwahed / Διάρκεια: 67'

Αυτό το σπαρακτικό ντοκιμαντέρ θα ήταν σχεδόν εξπρεσιονιστικό αν δεν ήταν τόσο ανελέητα αληθινό. Η Σύρια καλλιτέχνης Amel Alzakout καταγράφει το δραματικό της πέρασμα από την Τουρκία στην Ελλάδα με μια κάμερα δεμένη στον καρπό της, όταν η βάρκα στην οποία επιβαίνει βουλιάζει κοντά στις ακτές της Λέσβου.

Εικόνα
purlple_sea_exile_film_festival_2021_inexarchiagr



Ξύπνημα στον Άρη

(Wake Up on Mars, 2020) Ελληνική Πρεμιέρα
Σκηνοθεσία: Dea Gjinovci / Διάρκεια: 74'

O Furkan, το νεότερο μέλος μιας οικογένειας Αλβανών Ρομά που ζουν στη Σουηδία, δυσκολεύεται να αποδεχτεί τη μυστηριώδη ασθένεια που έχει προσβάλει τις δύο αδερφές του. Εδώ και κάποια χρόνια, η Ibadeta και η Djeneta έχουν πέσει σε ένα ανεξήγητο κώμα που κάποιοι ονομάζουν "σύνδρομο παραίτησης".



Προγράμματα Μικρού Μήκους

Short Docs I

(συνολική διάρκεια: 82 λεπτά)

- Πολεμική Κραυγή (This Is the Way We Rise) της Ciara Lacy
- Maalbeek του Ismaël Joffroy Chandoutis
- Φιλαδέλφεια Αγάπη Μου (Dear Philadelphia) της Renee Maria Osubu
- Πριν Σε Γνωρίσω (To Know Her) της Natalie A. Chao
- Snowy των Kaitlyn Schwalje & Alex Wolf Lewis

Short Docs ΙΙ

(συνολική διάρκεια: 79 λεπτά)

- Γράμματα από το Σιλίβρι (Letters from Silivri) του Adrian Figueroa
- Μετέωροι (Hanging On) του Alfie Barker
- Σαντιάγο 1973-2019 (Santiago 1973-2019) της Paz Corona
- Οι Γητευτές των Χελιών (The Elvermen) της Isla Badenoch
- Ζωντανή (Alive) της Makeda Matheson
- Το Ματς (The Game) του Roman Hodel


//

Ίνφο

Που
Exile Room
Αθηνάς 12, Μοναστηράκι (3ος όροφος)
Tηλ. +30 210 3223395

Πότε
Από τις 15 έως τις 19 Δεκεμβρίου, 2021

Ελεύθερη είσοδος

Οι ταινίες προβάλλονται με ελληνικούς υπότιτλους.
Χωρητικότητα περιορισμένη.
Το Exile Room είναι Covid Free χώρος. Οι εισερχόμενοι πρέπει να διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, καθώς και ταυτότητα. Οι μάσκες είναι απαραίτητες καθ’ όλη τη διάρκεια των προβολών. 

//

 

To fb κάλεσμα και το αφισάκι του φεστιβάλ

Εικόνα
exile_film_festival_2021_inexarchiagr


Εικόνα

 
Ακολουθήστε το inExarchia στο facebookinstagramtwitteryoutube

Ο οδηγός της πιο ζωντανής και ανήσυχης περιοχής της Αθήνας.

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebook, instagram, twitter, youtube

Στην ίδια κατηγορία

124 ταινίες από 42 χώρες, 40 περφόρμανς και 2 εργαστήρια μας περιμένουν για δύο ημέρες του Απριλίου, στο φεστιβάλ που διοργανώνει το Ινστιτούτο Πειραματικών Τεχνών, στο Θέατρο Εμπρός στου Ψυρρή.

think

«Όταν έχεις κουραστεί να κάνεις έρωτα με την ασχήμια, το να πέσεις σ’ έναν πελάτη με φιλντισένιο χαμόγελο που σου λέει πόσο όμορφη είσαι μες στη βροχή και κάτω απ’ το μπαλκόνι σου, κι έχει την πρόνοια να μη...

think

Το εξειδικευμένο κατάστημα ξυλείας, ειδών κιγκαλερίας και χρωματοπωλείο του Σωτήρη και της Νίκης για ό,τι χρειαζόμαστε για το σπίτι, το μπαλκόνι, την αυλή και όλα τα μαστορέματα του σπιτιού μας. Ξυλεία, χρώματα...

think

Newsletter