Ο Γκοτζίλα επιστρέφει για μια και μόνο προβολή στην Ααβόρα / GODJIRA - Γκοτζίλα: Το Τέρας του Αιώνος (1954)

Ένας προϊστορικός δεινόσαυρος δημιουργείται σαν συνέπεια πυρηνικών δοκιμών των Αμερικανών, καταστρέφοντας ένα ολόκληρο χωριό: στον απόηχο του Β' παγκοσμίου πολέμου, η ιαπωνική κινηματογραφία φαίνεται εμφανώς επηρεασμένη από τα κοινωνικά και πολιτικά δρώμενα. Για μια λοιπόν και μόνο προβολή, ο Γκοτζίλα επιστρέφει, δεκαετίες αργότερα, στην οθόνη της Ααβόρα. Μεταμεσονύκτιες προβολές ταινιών που αγαπάμε να θυμόμαστε, από το Midnight Express!

Θεωρούμενο ως το πρώτο Κάϊγου (ταινία τεράτων), το Γκοτζίλα ξεκίνησε μία παγκόσμια τάση που ακόμα δεν μας έχει αφήσει: Το σινεμά τεράτων μαζικής καταστροφή και εισήγαγε τον χαρακτηριστικότερο του ήρωα: τον Γκοτζίλα. Παρόλα αυτά, η αυθεντική του εκδοχή παραμένει παρεξηγημένη.
Το έργο γυρίστηκε το 1954, μόλις εννέα χρόνια μετά την αμερικανική πυρηνική επίθεση στην Χιροσίμα και το Ναγκασάκι το 1945. Ο ερχομός του Γκοτζίλα σημαίνεται με τον ήχο σειρήνων, εκρήξεων και το σφύριγμα βομβαρδισμών, καθώς ο στρατός συγκεντρώνεται να αντιμετωπίσει μία ασύμμετρη απειλή. Ήχοι μακράν γνώριμοι στο ιαπωνικό κοινό της δεκαετίας του 1950. Ο αριστοτεχνικός σκηνοθέτης Ισίρο Χόντα δημιουργεί ένα έργο - τεκμήριο του τι συνέβη πραγματικά στην Ιαπωνία. Έναν απολογισμό του θρήνου, του τραύματος αλλά και της προσευχής της. Δεν είναι παράλογο, μετά τις καταστροφικές συνέπειες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το Ιαπωνικό κοινό να είναι αφοσιωμένο στην κινηματογραφική καταστροφολογία.

Αλλά στην πραγματικότητα, τι είναι ο Γκοτζίρα ο ίδιος; Πολλά ερωτηματικά προκύπτουν από την προϊστορική, μυθική φύση αυτού του μαζικού καταστροφέα που ξυπνάει αφότου το περιβάλλον του καταστράφηκε από την ατομική βόμβα. Είναι οι Η.Π.Α παρουσιασμένες τερατόμορφες καθώς καταστρέφουν τον κόσμο; Είναι το αρχαίο και ατίθασο πνεύμα της Ιαπωνίας που αναδύεται δυνατότερο μετά το χτύπημα; Είναι μία μορφή αυτοκαταστροφικής τάσης όπου η παλιά Ιαπωνία πρέπει να θαφτεί κάτω από ένα όπλο “σχεδιασμένο να ισοπεδώσει ολόκληρο το Τόκυο;” Είναι η βόμβα υδρογόνου; Ο σκοπός, αλήθεια αγιάζει τα μέσα; Ο Γκοτζίρα είναι ένας Θεός και όπως οι περισσότεροι Θεοί, είναι καθ’εικόνα και ομοίωσή μας. Ο άνθρωπος αντικρίζει τον μεγαλύτερο του φόβο και δεν είναι κάποιο αρχαίο κτήνος, αναδυόμενο από τα βάθη της θάλασσας που βλέπει, αλλά τον εαυτό του: το τέρας της φύσης.

(κείμενο της Ismene Daskarolis, για το Midnight Express) 

 
+πριν την μεταμεσονύχτια προβολή του GODZILLA θα προβληθεί άλλο ένα επεισόδιο από την ορίτζιναλ σειρά του Twilight Zone

Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες στο facebook event.   


Δείτε ακόμη:
O κινηματογράφος Ααβόρα της Νεάπολης


Σύνοψη
Ο Γκοτζίλα, ένας τεράστιος δεινόσαυρος που γεννήθηε σαν αποτ΄λεσμα αμερικανικών πυρηνικών δοκιμών, σκορπίζει το τρόμο στο νησί του Όντο, στην Ιαπωνία. Ύστερα από πάρα πολλές υλικές ζημιές και θανάτους, οι αρχές επιχειρούν να σκοτώσουν το τέρας, χωρίς επιτυχία. Παρά την επιμονή διαφόρων επιστημόνων, που θέλουν να μελετησουν το τέρας λόγω της μοναδικής ικανότητάς του να μην προσβάλλεται από τη ραδιενέργεια, ο κόσμος και ο στρατός και θέλει το πλάσμα νεκρό. Θα τα καταφέρουν; 

Tρέιλερ

 
Cast & Crew
Σκηνοθεσία: Ισίρο Χόντα
Συγγραφείς: Τακέο μουράτα, Ισίρο Χόντα
Πρωταγωνιστούν: Τακάσι Σιμούρα, Ακιχίκο Χιράτα, Ακίρα Τακαράντα


//
Και για όσους έφτασαν μέχρι εδώ, που είμαστε σίγουροι ότι είστε πολλοί, όπως κάθε φορά αναφέρουμε. Τι είναι το "Midnight Express"; Από τη σύντομη και νοσταλγική περιγραφή τους: "
Μεταμεσονύχτιες προβολές. Μας λείπουν. Επίσης μας λείπει η φθορα του φιλμ και οι υπότιτλοι σε πολυτονικό (παίζουμε και HD, αν κόπια δεν υπάρχει). Κουβέντα στη κουβέντα, ταινία στη ταινία. Και κάθε μήνα, μία προβολή - έστω, ας ειναι αυτό το αρχικό πλάνο. Εδώ κάνουμε κουβέντα. Αν ξέρετε κόσμο που νοσταλγεί τη φάση, ασχέτως με το αν την έχει ζήσει ή όχι, κάντε τον invite. Αντε, να μαζευόμαστε" 

Θα μάθετε ακόμη περισσότερα εδώ, στο γκρουπ στο facebook.


//

Ινφο

Μεταμεσονύκτιες προβολές της κινηματογραφικής λέσχης "Midnight Express"

Που
Κινηματογράφος Ααβόρα

Ιπποκράτους 180, Νεάπολη,
τηλ.2106423271

Πότε
Σάββατο 15 Φεβρουαρίου, μετά τα μεσάνυχτα στις 00.30

Εισιτήρια
5 ευρώ


 

Εικόνα


 

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebookinstagramtwitteryoutube

Ο οδηγός της πιο ζωντανής και ανήσυχης περιοχής της Αθήνας.

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebook, instagram, twitter, youtube

Στην ίδια κατηγορία

Ο πολιτιστικός Χώρος 2510, διοργανώνει το 4ο Πασχαλινό Μπαζάρ στην γειτονιά των Εξάρχειων. Έως και 40 χειροτέχνες, σχεδιαστές κοσμημάτων και εκθέτες συμμετέχουν προβάλλοντας τη δουλειά τους.

local

H Aphrodite HGW και ο συνεργάτης της, συνθέτης και μουσικός παραγωγός Sifudindan, παρουσιάζουν το πρώτο ολοκληρωμένο άλμπουμ της, με τίτλο "Ατάλαντη" στο HGW std. Η παρουσίαση του άλμπουμ, θα έχει την μορφή...

local

Η μεγάλη εβδομάδα του βιβλίου από τις Εκδόσεις των Συναδέλφων μας περιμένει στο βιβλιοπωλείο, με μεγάλες προσφορές σε χιλιάδες τίτλους βιβλίων.

local

Newsletter