Comic Review: Η Μητρόπολη του Χρυσού / Ένα κόμικ επικής φαντασίας και αναζήτησης

Αναμένοντας το τρίτο τεύχος του κόμικ της Αγγελικής Σαλαμαλίκη, Μητρόπολη του Χρυσού, διαβάζουμε τα δύο πρώτα και βλέπουμε πως δεν είναι ένα ακόμα κόμικ επικής φαντασίας.

Συντάκτης: Μάκης Κ. 

Παρόλο που τα κόμικ από Έλληνες δημιουργούς είναι παλιά και σχετικά επιτυχημένη ιστορία, οι αυτόνομες σειρές είναι κάτι που συμβαίνει σπάνια και, συνήθως, δεν έχει καλό τέλος.

Θες ότι δεν υπάρχει σταθερή περιοδικότητα αλλά και όταν υπάρχει αυτή είναι περίπου έξι μήνες με έναν χρόνο, θες ότι ο δημιουργός βρήκε κάτι άλλο και το παράτησε, θες ότι ο εκδότης βάρεσε κανόνι κτλ. Λίγες είναι οι ελληνικές σειρές κόμικ που ολοκλήρωσαν ένα κύκλο και ακόμα λιγότερες αυτές που αξίζουν να διαβαστούν.

Μια περίπτωση που αξίζει και μπορεί ο καθένας να διαβάσει είναι η Μητρόπολη του Χρυσού της Αγγελικής Σαλαμαλίκη. Την Αγγελική οι περισσότεροι τη γνωρίσαμε μέσα από το webcomic Monsieur Charlatan, το οποίο τελικά τυπώθηκε μετά από ένα επιτυχημένο crowdfunding στο Indiegogo αποτελώντας μια από τις λίγες περιπτώσεις στα ελληνικά κόμικ που το σχέδιο και το σενάριο σε μια ολοκληρωμένη ιστορία είναι εξίσου καλά από το ίδιο άτομο. Η δημιουργική συνέχεια της Αγγελικής είναι σεναριακά απρόσμενη ενώ ξεδιπλώνεται το χαρακτηριστικό και αναγνωρίσιμο σχέδιό της. 

Η Μητρόπολη του Χρυσού είναι ένα κόμικ επικής φαντασίας, με το πρώτο τεύχος να κυκλοφορεί το 2017, το δεύτερο το 2018 ενώ σε λίγες μέρες θα κυκλοφορήσει το τρίτο τεύχος. Η ανάγνωση των δύο πρώτων τευχών δίνει μια σχετικά ολοκληρωμένη εικόνα του σύμπαντος που δημιούργησε η Αγγελική αφού η ανάγνωση μόνο του πρώτου τεύχους δυστυχώς αφήνει πολλά κενά. Σύμπαν τόσο διαφορετικό, αλλά και τόσο οικείο αφού ο χρυσός αποτελεί το υπέρτατο αγαθό για το οποίο άνθρωποι ζουν, πολεμούν και πεθαίνουν. Δύο φυλές έχουν κυριαρχήσει μετά από πολλά χρόνια πολέμου, οι Κανίβαλοι και οι Αλχημιστές με πρωτεύουσά τους τη Μητρόπολη του Χρυσού και στρατηγό τους τον Ιγκόρ. Στη μέση, τα ελάχιστα εναπομείναντα τηλεπαθητικά ανθρωπόμορφα όντα Γουίβερν (στα αγγλικά Wyvern) που ελέγχονται με χρυσάφι και δρουν ως υπερόπλα στον πόλεμο.

Στο πρώτο τεύχος (Ο Σκλάβος) παρακολουθούμε την διαδρομή ενός Γουίβερν από το ένα στρατόπεδο στο άλλο ενώ στο δεύτερο και μεγαλύτερο σε αριθμό σελίδων (Ο Αλχημιστής), παρακολουθούμε τα γεγονότα κατά την επιστροφή του στρατηγού των Αλχημιστών στη Μητρόπολη μαζί με το αιχμάλωτο Γουίβερν.



Εικόνα
Comic Review: Η Μητρόπολη του Χρυσού

 

Είναι σαφές πως αν σε κάποιον αρέσει το φανταστικό, σε κόμικ ή σε άλλη μορφή, τότε ή θα το έχει διαβάσει ή θα έχει ψηθεί να το διαβάσει χωρίς να πούμε κάτι άλλο. Όμως… η Μητρόπολη του Χρυσού είναι κάτι παραπάνω από ένα κόμικ επικής φαντασίας. Είναι ταυτόχρονα ένα κόμικ αναζήτησης ανάμεσα στις έννοιες της ελευθερίας, της εξουσίας και της πραγματικής εσωτερικής δύναμης. Η επική φαντασία εδώ απέχει από το παραμύθι εννοιολογικά αυτό δίνεται στον αναγνώστη με διάφορους τρόπους. Για παράδειγμα, η Αγγελική πανέξυπνα χρησιμοποιεί την τηλεπαθητική ικανότητα του Γουίβερν, στη πρώτη σελίδα του πρώτου τεύχους του κόμικ, επάνω στον αναγνώστη. 

*Για τους κακεντρεχείς η περιγραφή της πρώτης σελίδας ενός κόμικ δεν είναι spoiler

Άκου…

Αυτόν τον πόλεμο δεν τον θέλαμε.

Άλλα όταν έρχονται να σε σκοτώσουν

και να καταστρέψουν ότι αγαπάς,

οφείλεις να αμυνθείς

Αυτό που μοιάζει με πρόλογο, είναι στην πραγματικότητα σπάσιμο του 4ου τοίχου από την πρώτη κιόλας σελίδα. Ο αναγνώστης γίνεται μέρος της ιστορίας χωρίς καν να έχει καταλάβει τι θα δει και τι θα διαβάσει. Το σχέδιο και ο χρωματισμός φανερώνει την ικανότητα και το ταλέντο της Αγγελικής και είναι ξεκάθαρο πως θέλει να εντυπωσιάσει τον αναγνώστη, αν και σε τελική ανάλυση το καταφέρνει καλά χωρίς να κουράζει με λεπτομέρειες και χωρίς να πέσει στην παγίδα ορισμένα καρέ να είναι με λεπτομέρειες ενώ άλλα φτωχότερα. Γενικά, η σκηνοθεσία των καρέ είναι αρκετά έξυπνη και μοντέρνα, εκεί που χρειάζεται, αν και φαίνεται πως στο δεύτερο τεύχος έδωσε περισσότερη σημασία σε αυτό αλλά και σε άλλες “τεχνικές λεπτομέρειες” όπως οι ήχοι. 

Εικόνα
Comic Review: Η Μητρόπολη του Χρυσού

 

 
Συνολικά η γλώσσα του κόμικ είναι απλή και ελληνικά καθημερινή, δεν είναι λόγια ούτε φαντεζί όπως θα περίμενε κανείς σε μια σειρά φαντασίας. Ξενίζει η έκφραση “Τι σκατά μου λες” ή “Αυτό το αρχίδι…”. Αλλά αυτό είναι τελικά το νόημα του κόμικ: Οι καταστάσεις, στις οποίες λίγο-πολύ όλοι είμαστε μέσα είτε στην Αθήνα, είτε στη Μητρόπολη του χρυσού. Είτε ψάχνοντας για χρυσό, είτε για επιβίωση, είτε τρώγοντας ο ένας τον άλλον.

*Η σειρά κυκλοφορεί από την Jemma Press


 

Εικόνα
Beatniks Road Bar στα Εξάρχεια: Αυθεντικό, ορθάδικο και ροκενρολ.

Συντάκτης: Μάκης Κ.
Ακολουθήστε το inExarchia στο facebookinstagramtwitteryoutube 

Ο οδηγός της πιο ζωντανής και ανήσυχης περιοχής της Αθήνας.

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebook, instagram, twitter, youtube

Στην ίδια κατηγορία

124 ταινίες από 42 χώρες, 40 περφόρμανς και 2 εργαστήρια μας περιμένουν για δύο ημέρες του Απριλίου, στο φεστιβάλ που διοργανώνει το Ινστιτούτο Πειραματικών Τεχνών, στο Θέατρο Εμπρός στου Ψυρρή.

think

«Όταν έχεις κουραστεί να κάνεις έρωτα με την ασχήμια, το να πέσεις σ’ έναν πελάτη με φιλντισένιο χαμόγελο που σου λέει πόσο όμορφη είσαι μες στη βροχή και κάτω απ’ το μπαλκόνι σου, κι έχει την πρόνοια να μη...

think

Το εξειδικευμένο κατάστημα ξυλείας, ειδών κιγκαλερίας και χρωματοπωλείο του Σωτήρη και της Νίκης για ό,τι χρειαζόμαστε για το σπίτι, το μπαλκόνι, την αυλή και όλα τα μαστορέματα του σπιτιού μας. Ξυλεία, χρώματα...

think

Newsletter