Επιστροφή στην φύση με το Alegre στην Μπενάκη – Το πρώτο Growshop στα Βαλκάνια

Ένα μαγαζί για φύση στη πόλη. Κάθε είδους. Απευθύνεται στους πάντες, από τη γιαγιά με τα ντοματάκια της και την θεραπευτική αλόη, μέχρι τους ερασιτέχνες ή επαγγελματίες μικροκαλλιεργητές, ή όλους εμάς που σκεφτόμαστε να γυρίσουμε στα χωριά και θέλουμε να αποκτήσουμε μια πρώτη επαφή με την καλλιέργεια των φυτών.

κείμενο: George Fiorakis
φωτογραφίες: George Fiorakis, Philip Gavrilakis 


Τι εννοούμε όταν λέμε αστική οργανική καλλιέργεια; Πώς μπορώ να κάνω τον κήπο μου οργανικό; Μπορώ να φυτέψω τα δικά μου λαχανικά στην πόλη; Τι είδους φυτά μπορούν να ευδοκιμήσουν σε μια αστική καλλιέργεια; Επισκεφτήκαμε το Alegre και μάθαμε περισσότερα! 
 
Το Alegre Growshop βρίσκεται στην Μπενάκη στα Εξάρχεια και δραστηριοποιείται στον αγροτικό τομέα με ειδίκευση στις αστικές, βιολογικές, οργανικές καλλιέργειες. Είναι ένα κατάστημα που απευθύνεται σε μικροκαλλιεργητές μακριά από την λογική της μαζικής παραγωγής, των συνθετικών λιπασμάτων και της καλλιέργειας με αποκλειστικό σκοπό το κέρδος και αποτελεί το πρώτο growshop στα Βαλκάνια! Επέλεξε από την αρχή να προωθήσει την οργανική καλλιέργεια, παίρνοντας το ρίσκο από το 2004, αφού τότε δεν ήταν διαδεδομένη μέθοδος. Έτσι, σήμερα, πολλοί μικροκαλλιεργητές χρησιμοποιούν οργανικά λιπάσματα και μεθόδους καλλιέργειας φιλικές προς το περιβάλλον και εμπιστεύονται το Alegre εδώ και 13 χρόνια.

Όπως μας είπαν και τα παιδιά, υπήρχε η ανάγκη και γι’αυτό δημιουργήθηκε το μαγαζί. Στην πόλη δεν υπάρχει ο χώρος που χρειάζεται μια καλλιέργεια, αλλά ούτε και οι συνθήκες ή ο ήλιος που χρειάζεται για την ανάπτυξη των φυτών. Αυτό ακριβώς καλύπτει το Alegre. Σου δίνει τις γνώσεις, τα υλικά και ουσιαστικά την δυνατότητα να μάθεις και να ασχοληθείς με την αστική καλλιέργεια, να παράξεις τους δικούς σου σπόρους και ποικιλία από οποιοδήποτε φυτό εσύ θέλεις, κάτω από τις οποιεσδήποτε συνθήκες. Προωθεί μια διαφορετική στάση ζωής, όπου μπορείς να δημιουργήσεις κάτι μόνος σου, στην πόλη, γνωρίζοντας ακριβώς ό,τι έχεις χρησιμοποιήσει. Μέχρι και το να μην χρειάζεται να αγοράζεις τα πάντα από το super market ή από οπουδήποτε αλλού.  

 

Εικόνα
Alegre Growshop

μόλις ανοίξει για τα καλά ο καιρός, καθημερινά θα υπάρχουν εποχιακά φυτά  έξω από το Alegre για το μπαλκόνι ή τον κηπάκι σας


Εικόνα
Alegre Growshop

στον εσωτερικό χώρο του καταστήματος
 

Εικόνα
Alegre Growshop

οργανικά υποστρώματα 

«Το να καλλιεργούμε έστω και ένα μικρό μέρος των καρπών που καταναλώνουμε είναι το καλύτερο δυνατό που μπορούμε να κάνουμε για το περιβάλλον και τους εαυτούς μας», έχει πει ο Μάικλ Πόλαν. Δεν ξέρουμε αν είναι αυτή «η λύση» ή αν είναι πιο οικονομικό, αλλά δεν είναι εκεί ακριβώς το θέμα. Το να καλλιεργήσεις κάτι δικό σου είναι σχολείο, είναι εφόδιο, και θα μπορούσαμε ακόμη και να πούμε ότι λειτουργεί και σαν ψυχοθεραπεία, το να  έρχεσαι σε καθημερινή επαφή με τα φυτά και τη φύση. Σίγουρα είναι μια καινούργια εμπειρία για ανθρώπους που ζουν στην πόλη και στην ουσία είναι ο προθάλαμος σε περίπτωση που θέλεις να ασχοληθείς με τον αγροτικό τομέα. Ένα στάδιο πριν πάρουμε την απόφαση να ασχοληθούμε με τη γεωργία, μπορούμε να δούμε πως συμπεριφέρεται ένα φυτό, να μάθουμε και να διαβάσουμε περισσότερα. Τα φυτά βρίσκονται στην καθημερινότητά μας, πολλές φορές χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε. Αλλά είναι τελείως διαφορετικό όταν δένεσαι με τα δικά σου φυτά και αντιλαμβάνεσαι ότι είναι ένας ζωντανός οργανισμός με τις δικές του ανάγκες και αντιδράσεις. Η ενασχόληση με την καλλιέργεια και την κηπουρική μπορεί να σε γεμίσει όσο δεν φαντάζεσαι, συναίσθημα που θα καταλάβεις μόνο αν ασχοληθείς με αυτή. 

Ο Παναγιώτης Τερζής, τεχνικός βιολογικής καλλιέργειας, είναι ο άνθρωπος που ξεκίνησε το εγχείρημα πριν 13 χρόνια και από τότε με την ομάδα που δημιουργήθηκε απευθύνονται στον καθένα που θέλει να ασχοληθεί με την καλλιέργεια σε οποιοδήποτε χώρο και να ξεκινήσει την δική του αστική καλλιέργεια, εσωτερικού ή εξωτερικού χώρου. Όπως μας λέει ο Παναγιώτης «Το μαγαζί έχει πελάτες -φανατικούς- εσωτερικής καλλιέργειας αλλά και λάτρεις καλλιεργητές εξωτερικής καλλιέργειας».  

 

Εικόνα
Alegre Growshop

δεκάδες διαφορετικές ποικιλίες σπόρων για καλλιέργεια // ντομάτα, αγγούρι και τα κλασικά, μέχρι echinacea και άγρια αγκινάρα  


Εικόνα
Alegre Growshop

 

Εικόνα
Alegre Growshop

 

Τι εννοούμε όμως με τον όρο αστική καλλιέργεια;
Don’t Panic, its Organic!  


Με τον όρο αστική καλλιέργεια εννοούμε μια οποιαδήποτε καλλιέργεια, κάθε μεγέθους, μέσα στην πόλη. Είτε αυτό λέγεται μπαλκόνι, κήπος, ταράτσα ή παρτέρι. Οποιοδήποτε φυτό θέλεις, οποιαδήποτε εποχή του χρόνου. Εντάξει μπορεί να μην καταφέρεις να φτιάξεις την ντομάτα του παππού σου από το χωριό, αλλά μπορείς να πειραματιστείς και να καλλιεργήσεις ό,τι εσύ θέλεις. Είτε είναι αυτό απλά ένας τρόπος να βγάλεις το.. μαρουλάκι σου, είτε για να διακοσμήσεις το παράθυρο σου με κάθετες εφαρμογές υδροπονίας με το φως του ήλιου, να πειραματιστείς με σπάνιους σπόρους και να πάρεις μοσχεύματα από φυτά που σου αρέσουν.

Εκτός από εξωτερική καλλιέργεια υπάρχει η δυνατότητα να καλλιεργήσουμε και σε εσωτερικούς χώρους, κάτι που προέκυψε σαν ανάγκη αφού δεν υπάρχει ο χώρος για εκτάσεις με χώμα. Μπορούμε να δημιουργήσουμε μία καλλιέργεια οπουδήποτε, αρκεί να περνάει ο ήλιος ώστε να γίνεται η απαραίτητη διαδικασία στης φωτοσύνθεσης. Αλλά όπου δεν ‘περνάει’ ο ήλιος, ‘περνάει’ ο τεχνητός φωτισμός. Και αυτό γίνεται αναγκαστικά αφού συνήθως η φωτοπερίοδος που χρειάζεται κάθε φυτό είναι πάνω από 6 ώρες για να έχει μια καλή προοπτική. Αναλόγως τις ανάγκες του φυτού βέβαια. ‘Αλλο η ρόκα και άλλο η ντομάτα ή η πιπεριά που παράγουν μεγάλουν καρπούς, οπότε και έχουν μεγαλύτερες ανάγκες και χρειάζονται περισσότερη δύναμη. Με αυτό τον τρόπο μπορείς να φυτέψεις ό,τι εσύ θέλεις και να κάνεις το κομμάτι σου! Είτε με βιολογικούς σπόρους που θα βρεις και στο Alegre, είτε με μόσχευμα χρησιμοποιώντας ορμόνες ριζοβολίας.

Μια ωραία εφαρμογή στην πόλη: παίρνεις ένα φυτό, κάποιο που είχες συναντήσει και για οποιοδήποτε λόγο σου έκανε αίσθηση, από τα άπειρα ανθοπωλεία που υπάρχουν, το ριζοβολείς και το μεταφέρεις στους γονείς ή φίλους στο χωριό για καλλιέργεια στο κτήμα ή στον κήπο. Θα μου πεις που να ξέρω πως γίνεται αυτή η διαδικασία; Γι’αυτό υπάρχουν τα παιδιά από το Alegre που το κατέχουν! 
 

+Ρωτήστε το γεωπόνο

Το Alegre σου δίνει την δυνατότητα κάνεις την ερώτηση σου online και τα παιδιά απαντούν στα σχετικά θέματα. Όπως μας είπε και ο Παναγιώτης δέχονται καθημερινά πολλά ερωτήματα, σχετικά με κάθε είδους καλλιέργεια. Άσχετα αν είναι πελάτες ή όχι προσπαθούν να τους εξυπηρετήσουν όλους και να αποκτήσουν ακόμη περισσότερες γνώσεις για τον μαγικό κόσμο των φυτών. 


Κάναμε και εμείς μια ερώτηση:
Πως κάνουμε έναν κήπο οργανικό; 


-Ευκολα! Με οργανικό υπόστρωμα και οργανική λίπανση. Ένα από τα αγαπημένα οργανικά λιπάσματα των παιδιών στο Alegre είναι κοπριά νυχτερίδας, που σε σχετική βιβλιογραφία αναφέρεται σαν ένα από τα πιο πλούσια οργανικά λιπάσματα που υπάρχουν.  



Εικόνα
Alegre Growshop


//  

Δείτε ακόμη:
 
- Το πρώτο για σπόρους κάνναβης στην Ελλάδα! TheSeedBank

- Αντιαπαγορευτικό Φεστιβάλ - Γιορτή Κάνναβης 2017

- Παλαιότερη συζήτηση με τους Ηλιόσπορους, κινητήριο δύναμη πίσω από το αντιαπαγορευτικό φεστιβάλ
 

//

 

Εικόνα
Alegre Growshop

 

Εικόνα
Alegre Growshop



Φυσικά μπορείς να επισκεπτείς το Alegre και από κοντά, αν κάποιο από τα φυτά σου έχει πρόβλημα με κάποια ασθένεια. Θα σου προτείνουν πολλές συνταγές έτσι ώστε να το θεραπεύσεις με βάση το φαρμακείο της φύσης, αν αυτό είναι δυνατό.  Homemade συνταγές, με απλά καθημερινά υλικά όπως σαπούνι, πιπέρι, καπνό, κανέλλα και τσουκνιδοχυμό για τους πιο ψαγμένους, εφόσον υπάρχει η δυνατότητα. Το μαγαζί παρέχει φυσικά κάθε είδους σκευάσματα για τις αρρώστιες των φυτών από φυτικά μέχρι πιο δυνατά αλλά δεν ειδικεύται, δεν προτιμά καλύτερα, τα φάρμακα, όσο την ενίσχυση του φυτού με οργανική λίπανση που είναι και η βασική του τροφή. 

Όπως και κάθε χρόνο, όταν ανοίγει ο καιρός, έξω από το Alegre, στην Μπενάκη, καθημερινά θα υπάρχουν φυτά εποχιακά απο το βιοφυτά.gr και το βιοσπόρος.gr, συνεργάτες του μαγαζιού. Ντομάτες, πιπεριές, αγγούρια πεπόνια και διάφορα λαχανικά από ποικιλίες και όχι υβρίδια. Σπόροι που παραμένουν γόνιμοι, από γενιά σε γενιά.


Σεμινάρια και συνεργασίες με Ανώτατα Τεχνολογικά ιδρύματα και ερευνητικά κέντρα και βασικός σπόνσορας του Legalize – Αντιαπαγορευτικό Φεστιβάλ

Στο Alegre παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις στον αγροτικό τομέα και τη φυτική παραγωγή και συχνά διαμορφώνουν οι ίδιοι τις εξελίξεις στην βιολογική καλλιέργεια. Τι εννοούμε με αυτό; Το Alegre Growshop έχει συμβάλλει στην ανάπτυξη της τεχνογνωσίας, έχοντας συνεργαστεί με Τεχνολογικά Ιδρύματα και ερευνητικά κέντρα, έτσι ώστε οι νέες τεχνολογίες να είναι προσιτές και στην ελληνική αγορά και να καλύπτονται οι ανάγκες και του πιο απαιτητικού κηπουρού, ερασιτέχνη και επαγγελματία. Συνεργάζονται με το ΤΕΙ Καλαμάτας και τον επίκουρο καθηγητή Λαχανοκομίας Αναστάσιο Κώτσιρα του τμήματος Φυτικής Παραγωγής της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας, σε θέματα υδροπονίας αλλά και με τον καθηγητή Γιώργο Σαλάχα, από το τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων στο ΤΕΙ Τεχνολογίας Γεωπονίας Μεσολλογίου, και παρέχουν υλικά/εξοπλισμό χωρίς χρέωση για τις ανάγκες των σπουδαστών διοργανώνοντας παράλληλα μαζί σεμινάρια με καλλιεργητές από το εξωτερικό.

Έτσι, διαθέτοντας γνώσεις και εισάγοντας εναλλακτικές τεχνολογίες στην εγχώρια αγορά, βοηθούν τους καλλιεργητές σε εναλλακτικές καλλιέργειες, καινοτόμες και φιλικές προς το περιβάλλον, από βιολογική καλλιέργεια που ειδικεύονται, μέχρι υδροπονία, αεροπονία και φυσικά τη φυσική καλλιέργεια. 


Εικόνα
Alegre Growshop

εσωτερική καλλιέργεια σε κιτ   

Εικόνα
Alegre Growshop

ενισχυτικά ανθοφορίας για την ανάπτυξη μπουμπουκιών ωραίων 
 

Εικόνα
Alegre Growshop

don't panic, it's organic 
 

Στο μαγαζί ανάμεσα σε άλλα θα βρούμε: 

#Κιτ Καλλιέργειας/για εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους
Θάλαμους καλλιέργειας με τεχνητό φωτισμό για ελεγχόμενες συνθήκες, μετρητές και όργανα (θερμοκρασίας, υγρασίας, ph κτλ), φίλτρα, αρωματικά, αφυγραντήρες, δίχτυα και άλλα

#Αυτόματο πότισμα, στεγνωτήρια βοτάνων, κλαδευτήρια, κομποστοποιητές, γλάστρες, παρτέρια, υλικά και εξοπλισμό για κάθε κήπο

#Σπόρους, σπορόφυτα & βιβλία για κάθε φυσιολάτρη κηπουρό
Βιολογικούς σπόρους με ποικιλίες και όχι υβρίδια και σπόρους σπάνιων λουλουδιών

#Βιολογικά πιστοποιημένα θρεπτικά λιπάσματα, βιολογικά χώματα και υποστρώματα

#Λύσεις Υδροπονίας/αεροπονίας για καλλιέργες χωρίς χώμα
Υδροπονικές γλάστρες και εξοπλισμός

 

Για περισσότερες πληροφορίες
Website
Onlineshop
Facebook

 
// 

Εικόνα
Alegre Growshop

δοκιμάζοντας τον τεχνητό φωτισμό
 

Εικόνα
Alegre Growshop

υλικά και εξοπλισμός για κάθε κήπο 
 

Εικόνα
Alegre Growshop

 
 

 
φωτογραφίες/κείμενο: George Fiorakis

φωτογραφίες: Philip Gavrilakis
Ακολουθήστε το inExarchia στο facebookinstagramtwitteryoutube 

 

Ο οδηγός της πιο ζωντανής και ανήσυχης περιοχής της Αθήνας.

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebook, instagram, twitter, youtube

Στην ίδια κατηγορία

Το φιλοζωικό μπαζάρ που διοργανώνει η ομάδα "Αδέσποτα Εξάρχεια" στην πλατεία Εξαρχείων, με βίγκαν φαγητά και γλυκά, αλλά και λαμπάδες, ρούχα, τσάντες, χειροποίητα αντικείμενα, κοσμήματα, βιβλία και είδη δώρων...

local

Με συνέπεια και αφοσίωση στο D.I.Y. ήθος και την ελευθεριακή κουλτούρα, θέτοντας ως βασικό άξονα τις αξίες της συμμετοχικότητας, της αλληλεγγύης και της αλληλοβοήθειας, η μουσική ομάδα του Punk Against...

local

Η ζωή και το έργο της θρυλικής Frida Kahlo ξαναζωντανεύει μέσα από την παράσταση του Ανδρέα Ζαφείρη και την Θεατρική Ομάδα 2510.

local

Πρόσφατα Άρθρα

Newsletter