Aτομική εικαστική έκθεση στο Modluv στην Πλατεία Αργεντινής Δημοκρατίας / Limbo της Δήμητρας Φακάρου

Η Δήμητρα Φακάρου παρουσιάζει ζωγραφικά έργα και video art με έντονα χρώματα και κίνηση που δημιουργήθηκαν εν μέσω μιας κοινωνικοπολιτικής και υγειονομικής κατάστασης "Limbo" τα χρόνια της πανδημίας.

To μπαρ Modluv που εκτός από τη διασκέδαση αγαπά τη μουσική και την τέχνη, φιλοξενεί την πρόσφατη δουλειά της εικαστικού Δήμητρας Φακάρου με τίτλο Limbo.

Limbo, μία λέξη με τρεις κεντρικές ερμηνείες γύρω από έναν εννοιολογικό πυρήνα.

Η πρώτη ως κατάσταση αναμονής, αιώρησης, λήθης και μετάβασης. Στη μεταφυσική δε, αναφέρεται στην κατ’ εξαίρεση αναμονή ψυχών για το πέρασμά τους στη μεταθανάτια ζωή. Τέλος είναι το γνωστό ομώνυμο εξωτικό χορευτικό παιχνίδι καταγόμενο από το νησί Τρινιντάντ όπου με τη χρήση ενός οριζόντιου στύλου που σταδιακά πλησιάζει τη γη οι χορευτές προσπαθούν να μεταβούν κάτω από αυτόν με την πλάτη γυρισμένη στο έδαφος χωρίς να αγγίξουν είτε αυτόν είτε το δάπεδο. Το ίδιο το παιχνίδι σε διάφορες αφρικανικές πεποιθήσεις συνδέθηκε με τον κύκλο της ζωής και τον θρίαμβό της έναντι του θανάτου.

Η έκθεση παρουσιάζει ζωγραφικά και video art έργα με έντονα χρώματα, χειρονομία και κίνηση που δημιουργήθηκαν εν μέσω της κοινωνικοπολιτικής και υγειονομικής κατάστασης "Limbo" κατά την τριετία της πανδημίας. Αθώοι πολίτες κρίθηκαν για την ευσυνειδησία τους μέσω της επίδειξης ατομικής ευθύνης και μιας οριακής πρόταξης της προστασίας της υγείας έναντι της ίδιας της ζωής.

Η κοινωνικοπολιτική κατάσταση Limbo βεβαίως και δεν φαίνεται να έχει ορατό τέλος. Ένας πόλεμος που φαίνεται να παίρνει παγκόσμιες διαστάσεις και μια μιντιακή εγρήγορση για την ανάδυση νέων πανδημιών.

Τελικά πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να ζήσουμε; Θα ωριμάσουν ποτέ οι συνθήκες; Και πώς ορίζεται το ίδιο το γεγονός της ζωής; Ως υγεία; Ως αναπνοή; Ως ειρήνη; Ως υπακοή ή ως εξέγερση; Ως όνειρο και αιώρηση ή ως υπερδραστηριότητα και κυνήγι (της υποκειμενικής ούτως ή άλλως έννοιας) της επιτυχίας και του πλούτου στα όρια της καταστροφής και της αυτοκαταστροφής;

Η έκθεση επιδιώκει να υπενθυμίσει πως η ζωή και το νόημά της επαφίεται στον κάθε έναν από εμάς ανεξάρτητα από τάσεις, μόδες, νόρμες και κοινωνικοπολιτικές έμμεσες ή άμεσες επιταγές. Τα έργα προσπαθούν να αποκαταστήσουν την αξία και τη σημασία του ονείρου και της αιώρησης, της ελπίδας, της ευχής και της προσευχής, του κενού έως και νεκρού από δραστηριότητα χρόνου, της μετάβασης, της αμφιταλάντευσης και της αμφιβολίας, της λυτρωτικής θλίψης και της εκστατικής χαράς πέρα από το τρέντι "ζήσε το σήμερα γιατί το αύριο είναι κατασκεύασμα του νου και το χθες δεν υπάρχει πια".
 

 

Εικόνα
Limbo-Poster_modluv_inexarchiagr

Δήμητρα Φακάρου

Σπούδασε Κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών και Εικαστικά στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, απ’ όπου αποφοίτησε το 2016. Εκφράζεται κυρίως σε υβριδικό ύφος μεταξύ μιας εκφραστικής γεωμετρίας, εξπρεσιονισμού και σουρεαλισμού, ενώ έχει ασχοληθεί επίσης με το χορό και τη μουσική. Έχει συμμετάσχει σε εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Κωνσταντινούπολη, Αίγυπτος), ενώ έργα της βρίσκονται ήδη σε ιδιωτικές συλλογές. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα

 

Extra Ίνφο

Που
MODLUV
Πλ. Αργεντινής Δημοκρατίας 14, Αθήνα 114 72

Πότε
Από 17 Ιουνίου έως 17 Ιουλίου, 2022
Εγκαίνια: Παρασκευή 17 Ιουνίου στις 7μ.μ.
Καθημερινά και σαββατοκύριακα 4-9μ.μ.

Είσοδος δωρεάν

//

 

To fb κάλεσμα στο μπαζάρ.

 

Εικόνα
Limbo-Poster_modluv_painting_inexarchiagr

 

 

 

Εικόνα

 
Ακολουθήστε το inExarchia στο facebookinstagramtwitteryoutube

Ο οδηγός της πιο ζωντανής και ανήσυχης περιοχής της Αθήνας.

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebook, instagram, twitter, youtube

Στην ίδια κατηγορία

Πενήντα τέσσερις γυναίκες tattoo artists, συμμετέχουν στην έκθεση που θα φιλοξενηθεί στον καινούργιο χώρο τέχνης HeartbeatInk Gallery, στο κέντρο της Αθήνας.

think

Η παράσταση "Προσοχή: Εκτελούνται Έργα" σε σύλληψη και σκηνοθεσία της Νοεμή Βασιλειάδου, μετά από μια δυναμική εκκίνηση στη Θεσσαλονίκη, έρχεται στο Θέατρο Εμπρός, επαναφέροντας στο προσκήνιο το πλέον καίριο...

think

Το Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων, στην οδό Κύπρου στην Κυψέλη, φιλοξενεί στο ξεκίνημα τις νέας χρονιάς, μουσικές παραστάσεις, spoken word με ανοιχτό μικρόφωνο και περφόρμανς.

think

Newsletter