"Αθήνα, πόλεις κάτω από την πόλη": Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους στο Πάντειο

Ένα φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους για μερικά από αυτά που υπάρχουν εκτός των κυρίαρχων αφηγήσεων της πόλης. Ιστορίες κάτω από την Αθήνα, που αποδομούν την όποια εξευγενισμένη εικόνα της.

Το φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους του εργαστηριακού μαθήματος Πολιτισμού ΙV: Κινηματογράφος, του Πάντειου Πανεπιστημίου, με τίτλο Αθήνα, πόλεις κάτω από την πόλη, παρουσιάζει 10 φιλμ για τους ανθρώπους αυτής της πόλης που ανέκαθεν υπήρχαν έναντι όλων αυτών, που προσπαθούν να τους τοποθετούν στο περιθώριο: μεταναστά, σεξεργατά, κουήρ, ψυχικά ασθενή, άτομα με αναπηρία.

Οι προβολές θα πραγματοποιηθούν παρουσία σκηνοθετριών/σκηνοθετών και θα ακολουθήσει συζήτηση.

 

Το Πρόγραμμα:

Πέμπτη 11 Μαΐου

α’ μέρος

Ακρόπολις 25’, (2001), Εύα Στεφανή
Πρόκειται για μία ταινία, στην οποία μέσω της χρήσης αρχειακού υλικού (παλιές κασέτες) παραλληλίζεται ο ιερός βράχος της Ακρόπολης με το γυναικείο σώμα. Γίνεται αναφορά στην εκμετάλλευση του μνημείου για ιδεολογικούς και εμπορικούς σκοπούς και στην αντικειμενοποίηση και εκπόρνευση του γυναικείου σώματος προς ευχαρίστηση του ανδρικού πληθυσμού, παραλληλίζοντας με αυτόν τον τρόπο την ανδρική ματιά πάνω στην ιστορία, με αυτήν πάνω στο σώμα. Μία ταινία με έντονα καλλιτεχνικά και αφαιρετικά στοιχεία, που θίγει καίρια κοινωνικοπολιτικά ζητήματα, όπως η εμπορευματοποίηση των σωμάτων γυναικών και θηλυκοτήτων.

Εικόνα
Αθήνα, πόλεις κάτω από την πόλη Πάντειο 2023 Ακρόπολις

 

Ρόζα Κάιρο 14’, (2020), Ζακ Σιμχά
Η ζωή σε ένα κουήρ κοινόβιο στο κέντρο της Αθήνας. Μια ματιά στην καθημερινότητα νεαρών ατόμων που ζουν συλλογικά και υπάρχουν αντισυμβατικά. Εικόνες που αντικατοπτρίζουν την δική τους πραγματικότητα, δίνοντας έμφαση στις προσωπικές σχέσεις που χτίζουν εντός των πλαισίων του δικού τους ασφαλούς χώρου.

Ηλιόσποροι 30’, (2013), Αντώνης Τολάκης
Μια παρέα παιδιών μεταναστών ζει και εργάζεται στους δρόμους της Αθήνας. Ένα παιδί βιοπορίζεται πουλώντας σακουλάκια με ηλιόσπορους, ένα άλλο πουλώντας ψωμί στο δρόμο. Μία άλλη πλευρά της Αθήνας, από την οπτική μερικών ανηλίκων αλλά πρόωρα ενηλικιωμένων από τις αντιξοότητες της πόλης μεταναστών, που αφηγούνται το βίωμα τους στην Αθήνα της οικονομικής κρίσης. Φτώχεια, φαγητό από συσσίτια και ρατσιστική βία από τις ακμάζουσες την τότε περίοδο φασιστικές ομάδες,συνθέτουν ένα δυσμενές τοπίο για την παιδικότητα των νεαρών μεταναστών, την οποία μέσα από παιχνίδια και μοιρασμένα κέρματα προσπαθούν να διατηρήσουν.

Εικόνα
Αθήνα, πόλεις κάτω από την πόλη Πάντειο Ηλιόσποροι

 

β’ μέρος

Καλιαρντά 58’, (2015), Πάολα Ρεβενιώτη
Τα Καλιαρντά είναι ένα μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ της Πάολα Ρεβενιώτη, στο οποίο γίνεται καταγραφή και παρουσίαση του γλωσσικού ιδιώματος των "Καλιαρντών" μέσα από προσωπικές μαρτυρίες , συνεντεύξεις και δραματοποιημένες σκηνές. Περιγράφεται ο λόγος ύπαρξης και χρήσης της διαλέκτου από την κουίρ κοινότητα την εποχή  εκείνη, ως μέσο αναγνώρισης και προστασίας, καθώς και το πως με το πέρασμα του χρόνου η διάλεκτος αυτή άρχισε να εκλείπει. Ένα ντοκιμαντέρ στο οποίο δεν λείπει η αληθοφάνεια και η άμεση καταγραφή των καταστάσεων που βίωνε η τότε κοινότητα.

Remote video URL

 

Παρασκευή 12 Μαΐου

α’ μέρος
Ο Χριστός γεννήθηκε στο Ροζικλαίρ | 26’, (2020), Κώστας Δημολίτσας
Ο Χριστός γεννήθηκε στο Ροζικλαίρ είναι η ιστορία ενός "βρόμικου σινεμά", όπως χαρακτηρίζεται από τα συνεντευξιαζόμενα άτομα που επιδιώκουν να αποδώσουν, μέσα από τα βιώματά τους, τη σημασία και τη χρησιμότητα του χώρου αυτού την εποχή εκείνη στην Αθήνα, ως καταφύγιο των ατόμων του "περιθωρίου". Ένα ντοκιμαντέρ του Κώστα Δημολίτσα μέσα από το οποίο διαφωτίζεται ο μύθος που ακολουθεί ακόμα και σήμερα τον ιστορικό αυτόν κινηματογράφο.

Remote video URL

 

Tender | 12’, (1997), Χρήστος Δήμας
Η Tender, μια τρανς σεξεργάτρια, μιλάει για το παρελθόν της, μοιράζεται ιστορίες από το επάγγελμα της και την εμπειρία της στο δρόμο, το οικογενειακό της περιβάλλον, την ερωτική της ζωή και τις διακρίσεις που έχει βιώσει ως διεμφυλικό άτομο. Εκφράζει τις επιθυμίες, τις σκέψεις και τα συναισθήματα της μέσα από την ιδιαίτερη και τρυφερή οπτική της, μιλάει για τη ζωή και τον έρωτα.

Στην αυλή | 12’, Αφροδίτη Καϊράκη
 Στην Αυλή, η περιγραφική καταγραφή μίας μέρας σε μία κατάληψη προσφύγων, της Αφροδίτης Καιράκη. Ένα ντοκιμαντέρ που παρουσιάζει πως εξωτερικοί παράγοντες, όπως μία κοινωνική κουζίνα, συμβάλουν στην ενίσχυση της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, καθώς και το πως ένας ζωντανός κοινωνικός χώρος ερειπώνεται και μένει ανεκμετάλλευτος έπειτα από κυβερνητική παρέμβαση.

 

Εικόνα
Αθήνα, πόλεις κάτω από την πόλη Πάντειο Στην Αυλή

 

Βούτα | 18’, (2020), Δημήτρης Ζάχος
Ο Χρήστος, μετά την επιστροφή του πατέρα του από τη φυλακή, καλείται να διαχειριστεί μια νέα πραγματικότητα στο σπίτι.Ταυτοχρονα εργάζεται σε ένα φούρνο, που αποτελεί ένα δυσμενές εργασιακό περιβαλλον. Μεσα σε αυτές τις συνθήκες,η ενασχόληση του με τις Βούτες, ένα είδος περιστεριού, αποτελεί για αυτόν έναν τρόπο να διαφεύγει από την πραγματικότητα.

β’ μέρος

Κι εγώ για μένα | 20’, (2009), Τζώρτζης Γρηγοράκης
Ο Αντώνης μετά από τροχαίο ατύχημα, χάνει και τα δύο του χέρια. Ακόμα και η κάλυψη των βασικών του αναγκών, μεταξύ άλλων, γίνεται πλέον ένα δύσκολο εγχείρημα. Το περιβάλλον του δεν τον αποδέχεται εύκολα, βιώνει τον κοινωνικό ρατσισμό. Η σχέση του με τη σύντροφο του ωστόσο θα αποτελέσει ένα ασφαλές καταφύγιο αλληλοϋποστήριξης.

 

Εικόνα
Αθήνα, πόλεις κάτω από την πόλη Πάντειο 2023

 

Η Χέλγκα είναι στο Λούντ | 20’, (2016), Θέλγια Πετράκη
Η Χέλγκα είναι στο Λούντ, σε σκηνοθεσία της Θέλγιας Πετράκη, είναι μία ταινία μικρού μήκους που επιδιώκει να φέρει στην επιφάνεια την καθημερινότητα ενός ψυχικά ασθενούς ατόμου, το οποίο έρχεται αντιμέτωπο με τον οικογενειακό και τον κοινωνικό περίγυρο, καθώς και με τον ίδιο του τον εαυτό. Μία ταινία που παρουσιάζει και προσπαθεί να καταρρίψει τα κοινωνικά στερεότυπα για τα άτομα με ψυχικές ασθένειες.

Αθήνα, σ’αγαπάω να της λες | 5’, (2017), Νίκος Πάστρας
"Αθήνα, Σ' αγαπάω να της λες", ένα φιλμάκι-κολάζ του Νίκου Πάστρα με αποσπάσματα από τις ταινίες "Ιωάννης ο Βίαιος", "Το Άλλο Γράμμα" και το "Πρόσωπο με Πρόσωπο", σε μουσική του The Boy. Μέσω των πλάνων, τα οποία προβάλλουν σκηνές που διαδραματίζονται στο κέντρο της Αθήνας, δίνεται η δυνατότητα στον θεατή να δώσει διάφορα νοήματα σε αυτά που παρακολουθεί. Προμηνύεται μία συνομιλία με τον παραλήπτη και την ίδια την πόλη.

Εικόνα
Αθήνα, πόλεις κάτω από την πόλη Πάντειο

Το φεστιβάλ πραγματοποιείται στο πλαίσιο του μαθήματος "Εργαστήριο Πολιτισμός ΙV: Κινηματογράφος" Κατεύθυνση Πολιτισμού και Πολιτιστικής Διαχείρισης, Ε.Μ.ΠΟ

 

//
 

Εικόνα
Αθήνα, πόλεις κάτω από την πόλη Πάντειο 2023 Ροζικλαιρ

Το fb κάλεσμα στο φεστιβάλ

 

Information

Που
Πάντειο Πανεπιστήμιο

Αμφιθέατρο Σάκη Καράγιωργα 2
Λεωφόρος Ανδρέα Συγγρού 136 & Φραγκούδη Πάντου, Αθήνα 

Πότε
Πέμπτη 11 και Παρασκευή 12 Μαΐου
Από τις 18:00 έως τις 21:00

Ελεύθερη είσοδος

Ο οδηγός της πιο ζωντανής και ανήσυχης περιοχής της Αθήνας.

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebook, instagram, twitter, youtube

Στην ίδια κατηγορία

Πενήντα τέσσερις γυναίκες tattoo artists, συμμετέχουν στην έκθεση που θα φιλοξενηθεί στον καινούργιο χώρο τέχνης HeartbeatInk Gallery, στο κέντρο της Αθήνας.

think

Η παράσταση "Προσοχή: Εκτελούνται Έργα" σε σύλληψη και σκηνοθεσία της Νοεμή Βασιλειάδου, μετά από μια δυναμική εκκίνηση στη Θεσσαλονίκη, έρχεται στο Θέατρο Εμπρός, επαναφέροντας στο προσκήνιο το πλέον καίριο...

think

Το Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων, στην οδό Κύπρου στην Κυψέλη, φιλοξενεί στο ξεκίνημα τις νέας χρονιάς, μουσικές παραστάσεις, spoken word με ανοιχτό μικρόφωνο και περφόρμανς.

think

Newsletter