Το 16ο Αντιαπαγορευτικό Φεστιβάλ της Αθήνας έρχεται τον Μάιο στο Θησείο

Το Αντιαπαγορευτικό Φεστιβάλ επιστρέφει στα δρώμενα της Αθήνας για 16η χρονιά, στο πλαίσιο της παγκόσμιας ημέρας δράσης Global Marijuana March, με στόχο να ξαναβάλει την κάνναβη στον πολιτικό διάλογο και την κοινωνική διεκδίκηση.

*κεντρική φωτογραφία από το αρχείο του inExarchiagr 

 

Το 16ο Αντιαπαγορευτικό Φεστιβάλ Αθήνας (Legalize Cannabis Protestival) έρχεται τον Μάιο, σε διοργάνωση των Ηλιόσπορων και απευθύνει κάλεσμα σε μουσική διαμαρτυρία για τη νομιμοποίηση της κάνναβης, στο σταθμό ΗΣΑΠ του Θησείου. 

Το μουσικό μέρος του φεστιβάλ αναλαμβάνουν οι Fundracar σε ένα ακουστικό λάιβ, οι Hasta Brassta, ο Dj Silence με γκεστς, οι Reggaewise Selectors και οι Big Shine και KillEmil.

Ανάμεσα στα αιτήματα του αντιαπαγορευτικού φεστιβάλ και των ανθρώπων του είναι η ελευθερία στο φυτό και ελευθερία σε όσους το χρησιμοποιούν με κάθε τρόπο. Όχι στην αυστηρά εμπορική εκμετάλλευσή της κάνναβης, όχι στις πατέντες και τα ολιγοπώλια. Δικαίωμα στην οικιακή καλλιέργεια, στη θεραπεία και την προστασία της υγείας. Υπεύθυνη και ασφαλή χρήση για όσους ενήλικες το επιθυμούν, πρόληψη και επιστημονικά υπεύθυνη ενημέρωση για τους ανήλικους.

 

Το 16ο Αντιαπαγορευτικό Φεστιβάλ διεκδικεί:

"Δίκαιες και αποτελεσματικές πολιτικές για την κάνναβη και τις ουσίες εν γένη. Καλούμε την Πολιτεία να αξιοποιήσει τη διεθνή εμπειρία και τις καλές πρακτικές που εξαπλώνονται σε όλο τον κόσμο, για να σταματήσουμε να στρουθοκαμιλίζουμε σαν κοινωνία και να σταματήσουμε να ανεχόμαστε την χρήση ουσιών μόνο πίσω από κλειστές κουρτίνες.

Θέλουμε ένα ολοκληρωμένο και σύγχρονο πλαίσιο νόμιμης ρύθμισης της κάνναβης που να αξιοποιεί την εμπειρία της Γερμανίας, της Μάλτας, και του Καναδά, μεταξύ άλλων. Δεν ανακαλύπτουμε τον τροχό και διεκδικούμε κάτι αυτονόητο για άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Καλούμε σε μια πολιτισμική αναγέννηση της κάνναβης, στη διαμόρφωση μιας κουλτούρας κάνναβης πέρα από τα στερεότυπα, και σε έναν ενημερωτικό αγώνα για την καταπολέμηση των διακρίσεων, των προκαταλήψεων και του στίγματος. Οι προτάσεις μας είναι ρεαλιστικές, διεθνώς εφαρμοσμένες με επιτυχία και στοχεύουν στην προστασία της δημόσιας υγείας και των πολιτών, ανήλικων και ενήλικων. Η νομιμοποίηση της κάνναβης είναι το κλειδί για την οικονομική ανάκαμψη, όπως το τέλος της ποτοαπαγόρευσης στις ΗΠΑ οδήγησε στην ανάκαμψη από τη μεγάλη ύφεση τον προηγούμενο αιώνα. Σε εκατό χρόνια η απαγόρευση της κάνναβης θα μας φαντάζει όσο παράλογη ακούγεται σήμερα η ποτοαπαγόρευση. Γι’ αυτό λοιπόν, εμείς ψηφίζουμε κάνναβη και απαιτούμε νομιμότητα και ανθρωπιά.

Καμιά σύλληψη για κάνναβη. Αποποινικοποίηση της κατοχής για προσωπική χρήση και της οικιακής καλλιέργειας. Διάθεση από μη-κερδοσκοπικά σωματεία και αδειοδοτημένα καταστήματα. Υιοθέτηση προτύπων για την διασφάλιση της ποιότητας. Ίδρυση Εθνικού Οργανισμού (ή Υπηρεσίας) Κάνναβης. Ευρεία εκστρατεία ενημέρωσης για την ασφαλή χρήση της κάνναβης, καθώς και για τους κινδύνους και τα οφέλη από την χρήση προϊόντων κάνναβης. Εκτενή προγράμματα ενημέρωσης και μείωσης της βλάβης για ανήλικους και ενήλικους".

 

Remote video URL

 

 

Απόσπασμα από το συνοδευτικό κείμενο:

Τα δικαιώματα δεν χαρίζονται, αλλά κατακτώνται δημόσια και επώνυμα. Οι απαγορευτικές- κατασταλτικές πολιτικές έχουν δημιουργήσει πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα από τις ίδιες τις ουσίες, γι’ αυτό και εμείς διεκδικούμε πιο δίκαιες και αποτελεσματικές πολιτικές για να μειώσουμε τη βλάβη στην κοινωνία και την οικονομία. Η αποποινικοποίηση της κατοχής για προσωπική χρήση και η νομιμοποίηση της παραγωγής και διάθεσης κάνναβης για τους ενήλικες πολίτες της χώρας, είναι το κύριο μέσο για να καταπολεμηθεί το οργανωμένο έγκλημα και να προστατευθεί η υγεία των πολιτών.

Οι εξαρτήσεις στο σύνολό τους πρέπει να αντιμετωπίζονται με βάση την επικινδυνότητα των ουσιών και τα επιστημονικά δεδομένα, όχι στη βάση ιδεοληψιών χωρίς επιστημονικό υπόβαθρο. Σε όλο τον κόσμο οι πολιτικές αλλάζουν προς όφελος της δημόσιας υγείας, της οικονομίας και των δικαιωμάτων ενός υπολογίσιμου ποσοστού της κοινωνίας που χρησιμοποιεί κάνναβη.

Οι απαγορευτικές πολιτικές και η καταστολή οδηγούν στην περιθωριοποίηση και την εγκληματοποίηση, ενώ έχουν διογκώσει την προβληματική χρήση και την πολυτοξικομανία. Δεν είναι τυχαίο ότι η Ελλάδα έχει μια τραγική πρωτιά στην ΕΕ, καθώς σύμφωνα με δεδομένα ερευνών του Πανεπιστημίου Αθηνών, από τον Απρίλιο του 2018 έως τον Ιούνιο του 2022 καταγράφηκαν 240 θάνατοι μεταξύ 2.406 χρηστών ενέσιμων ναρκωτικών. Η θνησιμότητα είναι 17 φορές μεγαλύτερη από αυτή του γενικού πληθυσμού αντίστοιχης ηλικίας και φύλου και συγχρόνως είναι η μεγαλύτερη που έχει παρατηρηθεί σε Δυτική και Κεντρική Ευρώπη, Βόρεια Αμερική και Αυστραλία, όπου κυμαίνεται από 0,8 έως 1,6 ανά 100 χρήστες ετησίως.

Η απαγόρευση της κάνναβης έχει ως αποτέλεσμα την απουσία ποιοτικού ελέγχου, την κακή ποιότητα προϊόντων που κυκλοφορούν στην παράνομη αγορά, τις ποικιλίες με πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε THC που μεγαλώνουν σε τεχνητές συνθήκες παρανομίας και όχι με φυσικό τρόπο, την προώθηση ημι-συνθετικών ουσιών που κινούνται στα όρια του νόμου (πχ HHC), αλλά και το πιο σημαντικό απ’ όλα, την μεγαλύτερη από ποτέ παραγωγή και διάθεση κοκαΐνης και ηρωίνης στην παγκόσμια αγορά...

...Με πολύ συντηρητικές εκτιμήσεις στην Ελλάδα καταναλώνεται τουλάχιστον 1,5 τόνος κάνναβης την εβδομάδα, δηλαδή 6 τόνοι τον μήνα ή περίπου 72 τόνοι τον χρόνο, με "εμπορική" αξία στην παράνομη αγορά γύρω στα 865 εκατομμύρια ευρώ ανά έτος. Η εκτιμώμενη συνολική «εμπορική» αξία των κατασχεμένων ποσοτήτων κάνναβης το 2021 ξεπέρασε το ποσό των 245 εκατομμυρίων ευρώ. Δηλαδή συνολικός τζίρος άνω του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ που καταλήγει στο οργανωμένο έγκλημα.

Με αυτό τον τρόπο, όσοι χρησιμοποιούν κάνναβη οδηγούνται στα ίδια άτομα που εμπορεύονται τις πιο επικίνδυνες- τοξικές ουσίες, κάνοντας τους έτσι εξαρτημένους από τα παράνομα κυκλώματα που θησαυρίζουν.

Στη βιομηχανική κάνναβη ενώ είναι ρυθμισμένη η καλλιέργειά της από το 2016, κάθε χρόνο χτίζεται ένα περιοριστικό πλαίσιο που δεν ενθαρρύνει την ανάπτυξη του κλάδου και οι Έλληνες παραγωγοί είναι όμηροι του κράτους σε ότι αφορά την μεταποίηση, τις πιστοποιήσεις και τις εξαγωγές. Οι πολιτικές σχεδιάζονται ερήμην των παραγωγών, που αντί να αυξάνουν συρρικνώνονται λόγω του περιοριστικού πλαισίου.

Σίγουρα τα πράγματα δεν είναι όπως πριν από πέντε χρόνια και σίγουρα είναι καλύτερα από τα πρώτα "πέτρινα" χρόνια (2005-2015) που ξεκινήσαμε αυτή την εκστρατεία. Στην Αθήνα υπάρχει μεγαλύτερη ανοχή από την αστυνομία σε ότι αφορά μικροποσότητες κάνναβης, υπάρχουν υποθέσεις κατοχής και οικιακής καλλιέργειας που στα δικαστήρια κρίθηκαν ως ατιμώρητες, ενώ υπάρχουν ρυθμιστικά πλαίσια για την φαρμακευτική και την βιομηχανική κάνναβη, ακόμα και αν είναι ανεπαρκή και χαμηλότερα των περιστάσεων και της διεθνούς εμπειρίας. Παρόλα αυτά, η κατοχή και καλλιέργεια κάνναβης για προσωπική χρήση εξακολουθεί να θεωρείται έγκλημα και να τιμωρείται με σύλληψη, αυτόφωρο, δικαστικά έξοδα, πρόστιμο και τρίμηνη φυλάκιση, καθώς και διαπόμπευση ιδιαίτερα στην επαρχεία.

Περισσότερα, εδώ.
 

Εικόνα
Athens Cannabis Protestival 2023

 

Οι Ηλιόσποροι

Ένα δίκτυο αντιπληροφόρησης και δράσης νέων για τη προώθηση της κοινωνικής και πολιτικής οικολογίας στην Ελλάδα.

Στόχοι του είναι να πληροφορήσει, να ευαισθητοποιήσει και να κινητοποιήσει τους νέους, μέσα από πολιτιστικές και ενημερωτικές εκδηλώσεις, για θέματα που αφορούν την καθημερινότητά τους (τη ποιότητα ζωής, τις κοινωνικές διεκδικήσεις, τη συμμετοχή τους στη διαμόρφωση και λήψη αποφάσεων κ.α.) καθώς και να προτείνει και να εφαρμόσει στη πράξη “οικολογικές” λύσεις για αυτά τα ζητήματα.

Οι Ηλιόσποροι επιδιώκουν να είναι μια γέφυρα επικοινωνίας του οικολογικού (πολιτικού και κοινωνικού) κινήματος που θα χτίζεται με βάση το σεβασμό στη διαφορετικότητα, την έμφαση στη δημιουργική συνεργασία, την ενθάρρυνση της τοπικής δράσης. 

Εικόνα
Legalize Αντιαπαγορευτικό Φεστιβάλ της Αθήνας

Το fb κάλεσμα στη φεστιβάλ.

 

 

Information

Που
ΗΣΑΠ Θησείο

Πότε
Σάββατο 6 Μαΐου, 2023
Ώρες: 18.00 – 00.00

 

Ο οδηγός της πιο ζωντανής και ανήσυχης περιοχής της Αθήνας.

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebook, instagram, twitter, youtube

Στην ίδια κατηγορία

124 ταινίες από 42 χώρες, 40 περφόρμανς και 2 εργαστήρια μας περιμένουν για δύο ημέρες του Απριλίου, στο φεστιβάλ που διοργανώνει το Ινστιτούτο Πειραματικών Τεχνών, στο Θέατρο Εμπρός στου Ψυρρή.

think

«Όταν έχεις κουραστεί να κάνεις έρωτα με την ασχήμια, το να πέσεις σ’ έναν πελάτη με φιλντισένιο χαμόγελο που σου λέει πόσο όμορφη είσαι μες στη βροχή και κάτω απ’ το μπαλκόνι σου, κι έχει την πρόνοια να μη...

think

Το εξειδικευμένο κατάστημα ξυλείας, ειδών κιγκαλερίας και χρωματοπωλείο του Σωτήρη και της Νίκης για ό,τι χρειαζόμαστε για το σπίτι, το μπαλκόνι, την αυλή και όλα τα μαστορέματα του σπιτιού μας. Ξυλεία, χρώματα...

think

Newsletter