10 χρόνια Pussy Riot: τα κορίτσια με τις μπαλακλάβες δεν εφησυχάζουν

Σχεδόν μία δεκαετία μετά την σύλληψη τους για την “πανκ προσευχή”, μέλη των Pussy Riot συνεχίζουν να διώκονται και πλέον χρηματοδοτούν την ακτιβίστική τους δράση με NFT.

H φεμινιστική αναρχοπάνκ κολεκτίβα των Pussy Riot δεν χρειάζεται συστάσεις. Τον Αύγουστο του 2011 μια κολλεκτίβα 20 περίπου γυναικών με full face ξεκίνησε και έγινε ευρύτερα γνωστή για την καλλιτεχνική ακτιβιστική δράση της και τις guerilla περφόμανς της.

Τον Φλεβάρη του 2012 η σύλληψη των τριών μελών τους για την performance “Punk Prayer” στον Καθεδρικό Ναό του Χριστού Σωτήρος της Μόσχα -στην όποια παρακαλούσαν την Παναγία να γίνει φεμινίστρια και στόχος τους ήταν η διαμαρτυρία ενάντια στην επανεκλογή του Βλαντιμίρ Πούτιν- μετέτρεψε τις Pussy Riot σε παγκόσμια "ποπ" σύμβολα φεμινισμού και αντίστασης. Οι Nadya Tolokonnikova, η Masha Alyokhina και η Yekaterina Samutsevich φυλακίστηκαν με την κατηγορία του «χουλιγκανισμού, υποκινούμενου από θρησκευτικό μίσος» για την περφόρμανς στον ναό, η οποία ολοκληρώθηκε με μια έκκληση προς τον Πούτιν να εξοριστεί (αξίζει να σημειωθεί ότι στην ορθόδοξη Ρωσία ισχύει όπως και στην Ελλάδα ο νόμος περί βλασφημίας). Οι Pyssy Riot την εποχή της σύλληψής τους δέχτηκαν υποστήριξη από τα διεθνή ΜΜΕ,  Βρετανους και Αμερικανούς αξιωματούχους, ενώ καλλιτέχνες και μουσικοί όπως οι Beastie Boys, Banksy, Paul McCartney, Bjork, Yoko Ono, Marina Abramovic, Ai Weiwei Madonna κ.α ζητούσαν την απελευθέρωσή τους. To 2013, στο ντοκιμαντέρ του ΗΒΟ, Pussy Riot: A punk Prayer, η Patti Smith θα δηλώσει: “Αυτά τα κορίτσια είναι τόσο μεγάλη έμπνευση. Είναι οι κόρες μας, οι αδερφές μας. Τις σκέφτομαι κάθε μέρα. Δεν υπάρχει στιγμή που να ανεβαίνω στην σκηνή και να μην τις σκέφτομαι ή να νιώθω την ελευθερία να πω αυτά που με θυμώνουν και με στεναχωρούν για την χώρα μου”


Κατά τη διάρκεια της καταδίκης τους (οι ρωσικές αρχές ήθελαν να τις καταδικάσουν σε έπτα ολόκληρα χρόνια φυλάκισηςκαι τελικά τις καταδίκασαν σε δύο) όπως αναφέρεται στο the Art Newspaper, ο δικαστής ανέφερε τον φεμινισμό ως έναν από τους λόγους για τους οποίους τα μέλη των Pussy Riot έπρεπε να απομακρυνθούν από την κοινωνία. Όπως αναφέρουν τα δικαστικά έγγραφα: «Επί του παρόντος, άτομα που αυτοπροσδιορίζονται ως μέλη του φεμινιστικού κινήματος αγωνίζονται για την ισότητα των φύλων στις πολιτικές, οικογενειακές και σεξουαλικές σχέσεις. Ορισμένες θρησκείες, όπως η Ορθοδοξία, ο Καθολικισμός, το Ισλάμ, έχουν μια θρησκευτική και δογματική βάση που είναι ασύμβατη με τις ιδέες του φεμινισμού». Η Nadya Tolokonnikova, ανέφερε στην ίδια εφημερίδα: «Πήγαμε ενάντια στην παραδοσιακή θρησκεία της χώρας μας και από εκεί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αποτελούμε κίνδυνο για την κοινωνία και ότι έπρεπε να απομονωθούμε». Έχοντας εκτίσει 21 μήνες της ποινής τους και μετά τη χορήγηση αμνηστίας, αμφότερες οι Τολοκονίκοβα και Αλιόχινα αποφυλακίστηκαν στις 23 Δεκεμβρίου 2013. «Το πιο δύσκολο στη φυλακή είναι να βλέπεις πως καταρρακώνουν την αξιοπρέπεια των ανθρώπων», δήλωσε η Alyokhina. Οι πρώτη κουβέντα της Αλιοχίνα κατά την αποφυλάκιση της ήταν: «Αυτό δεν είναι αμνηστία, είναι κοροϊδία. Σκεφτείτε πόσες γυναίκες είναι στη φυλακή και δεν μπορούν να ελευθερωθούν. Δεν μας άφησαν για ανθρωπιστικούς λόγους, αλλά για να βελτιώσουν την εικόνα τους», αντίστοιχα η Tolokonnikova φώναξε «Θέλουμε μια Ρωσία χωρίς τον Putin”. Από το 2014 οι Pussy Riot, έχουν ιδρύσει την ΜΚΟ Zona Prava, η οποία στηρίζει τα δικαιώματα των φυλακισμένων στην Ρωσία. 

Εικόνα




Το 2020 η Μαρία Αλιόχινα δημοσίευσε το βιβλίο της Riot Days -στην Ελλάδα το βρίσκουμε μεταφρασμένο από τις εκδόσεις Red n' Noir- στο οποίο περιγράφει τη ζωή των κρατουμένων στις γυναικείες φυλακές της Ρωσίας. Αντιγράφοντας από το οπισθόφυλλο της έκδοσης αξίζει να αναφέρουμε την συζήτηση της με την συγκρατούμενη της, λίγο πριν βγει από την φυλακή όταν της αποδόθηκε από την κυβέρνηση χάρη: 

«Τι όνειρα έχεις, Μάσα;» με ρώτησε μια τσιγγάνα. Ήταν 19 χρονών, πολύ μεγάλη ποινή, περίπου έξι χρόνια.

«Θα ’θελα να κάνω τον γύρο του κόσμου», είπε μια κοπέλα.

«Κι εγώ θα ’θελα να πάω στη σελήνη», είπε μια άλλη.

Και η τσιγγάνα είπε: «Εγώ θέλω να βγω με αμνηστία. Θέλω να είμαι με το παιδί μου. Το θέλω πάρα πολύ».

Δεν βγήκε με αμνηστία, με αμνηστία βγήκαμε εγώ κι η Νάντια. Εγώ, η Νάντια και τρεις ακόμη άσημες κοπέλες. Πέντε άτομα στη μεγαλύτερη χώρα του κόσμου.

«Θέλω να γράψω ένα βιβλίο», είπα.

«Θα είμαι στο βιβλίο;» ρώτησε η τσιγγάνα.

«Οπωσδήποτε.»

Εικόνα


μπορείτε να βρείτε το βιβλίο, εδώ


Από τότε που αποφυλακίστηκε τον Δεκέμβριο του 2013, η Tolokonnikova έχει παρενοχληθεί, ξυλοκοπηθεί και συλληφθεί κατ επανάληψη. Πολλά άλλα μέλη των Pussy Riot, συμπεριλαμβανομένων των Alexander Sofeyev, Anna Kuzminykh και Veronika Nikulshina, έφυγαν πρόσφατα από τη Ρωσία - όπως διαβάζουμε στον διεθνή τύπο αλλά ανακοίνωσε και η ομάδα μέσω ενός Tweet-  «για να κάνουν ένα διάλειμμα από τις συνεχείς συλλήψεις για ένα δευτερόλεπτο». Οι συλλήψεις των μελών της κολεκτίβας δεν σταμάτησαν το 2012 και η Αλιοχίνα βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό μέχρι και τον Ιανουάριο του 2022. 



Τον Σεπτέμβριο του 2021, οι Pussy Riot δημοσίευσαν ένα NFT υπό τον τίτλο: Virgin Mary, Please Become A Feminist, με βάση τα έγγραφα της ποινής τους. Ο τίτλος του NFT είναι ένας στίχος από το Punk Prayer. Η Nadya Tolokonnikova σχεδίασε την Παναγία σε σχήμα αιδοίου πανω σε ένα ψηφιακό αντίγραφο ψηφιακό αντίγραφο του εγγράφου της ποινής φυλάκισης. Γύρω από την φέμινιστ Παναγία παιδικές ζωγραφιές καρδιών, λουλουδιών και παγωτών συναπεικονίζονται παρέα με εικόνες αναρχικών συμβόλων και του ουράνιου τόξου. Η Παναγία αποτελεί ένα από τα NFT που μέχρι και τον Νοέμβριο του 2021 έχουν γίνει sold out, με τα έσοδα να διατίθενται για την υποστήριξη των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας στη Ρωσία, των πολιτικών κρατουμένων που βρίσκονται στη φυλακή και την αυτόνομη χρηματοδότηση των μελλοντικών έργων τέχνης και ακτιβισμού των Pussy Riot.

Tα έσοδα από το streaming του video “Panik Attack” που κυκλοφόρησε νωρίτερα, πηγαινουν στα θύματα ενδοοικογενειακής βίας στην Ρωσία. Η χώρα το 2017 αποποινικοποίησε την ενδοοικογενειακή βία και το πρόβλημα κατά την διάρκεια της πανδημίας, έχει μόνο χειροτερέψει. 


Εικόνα

Pussy Riot's NFT Virgin Mary, Please Become a Feminist (2021)


Η δράση των Pussy Riot δεν περιορίζεται στην αντίσταση απέναντι στις επικίνδυνες πολιτικές της χώρας τους, αλλά σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, τον φεμινισμό, την lgbtqi κοινότητα. Έτσι πρόσφατα η Tolokonnikova βρέθηκε στην Αλαμπάμα, στις διαμαρτυρίες ενάντια στους νόμους κατά της άμβλωσης και της αυτοδιάθεσης του σώματος. Άλλωστε οι Pussy Riot έχουν δηλώσει το 2018 ότι η δημοκρατία απειλείται από αυταρχικούς ηγέτες όπως ο Πούτιν και ο Τραμπ. 

Εικόνα


 

Προβοκατόρισσες και άφοβες, oι Pussy Riot αποτελούν παγκοσμίως έμπνευση για την αντίσταση στον αυταρχισμό και τα συντηρητικά καθεστώτα που επιστρέφουν και καταλύουν υπόγεια, στο όνομα της επιβεβλημένης κανονικότητας και της επικρατούσας πατριαρχικής κουλτούρας, το δικαίωμα στην διαμαρτυρία, την καλλιτεχνική ελευθερία και την ελευθερία της έκφρασης. Σε έναν κόσμο που ακόμα συζητάμε για το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση του σώματος, που ο αυταρχισμός και η καταστολή αναβιώνουν μέσα από την δημιουργία αστυνομικών κρατών και που η επίφαση της ασφάλειας απειλεί την ζωή μας καθημερινά, η αναρχοπανκ κολεκτίβα θα είναι ένα σημείο αναφοράς για τους απανταχού σκεπτόμενους  ανθρώπους. Όταν η τέχνη και ο πολιτικός ακτιβισμός πάνε μαζί, η αφύπνιση των συνειδήσεων είναι ευκολότερη. 
 

 

Εικόνα
"Σιωπηλός Γάμος" - Η προβολή της Τετάρτης στο Πάρκο Ναυαρίνου

 
Ακολουθήστε το inExarchia στο facebookinstagramtwitteryoutube

Ο οδηγός της πιο ζωντανής και ανήσυχης περιοχής της Αθήνας.

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebook, instagram, twitter, youtube

Στην ίδια κατηγορία

124 ταινίες από 42 χώρες, 40 περφόρμανς και 2 εργαστήρια μας περιμένουν για δύο ημέρες του Απριλίου, στο φεστιβάλ που διοργανώνει το Ινστιτούτο Πειραματικών Τεχνών, στο Θέατρο Εμπρός στου Ψυρρή.

think

«Όταν έχεις κουραστεί να κάνεις έρωτα με την ασχήμια, το να πέσεις σ’ έναν πελάτη με φιλντισένιο χαμόγελο που σου λέει πόσο όμορφη είσαι μες στη βροχή και κάτω απ’ το μπαλκόνι σου, κι έχει την πρόνοια να μη...

think

Το εξειδικευμένο κατάστημα ξυλείας, ειδών κιγκαλερίας και χρωματοπωλείο του Σωτήρη και της Νίκης για ό,τι χρειαζόμαστε για το σπίτι, το μπαλκόνι, την αυλή και όλα τα μαστορέματα του σπιτιού μας. Ξυλεία, χρώματα...

think

Newsletter