Βρεθήκαμε στην Κοινωνική Πολυκατοικία Αλληλεγγύης στα Εξάρχεια

Επισκεφτήκαμε μια πολυκατοικία που φιλοξενεί 15 οικογένειες αστέγων. Μιλήσαμε με την οργάνωση αλλά επίσης γνωρίσαμε την Χριστίνα και τον Δημήτρη που φιλοξενούνται στο δικό τους -πλέον αλλά και προς το παρόν- διαμέρισμα. Μας άνοιξαν το σπίτι τους, μας μίλησαν για την ζωή τους εκεί και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. Update: Η δημοσίευση έγινε στα μέσα του 2015. Σήμερα, Ιούλιος του 2017, οι κάτοικοι αντιμετωπίζουν αναγκαστική έξωση. Να τα λέμε όλα.

Συντάκτης: Διονύσης Ρόκος 
Φωτογραφίες: George Fiorakis
 
///

Update: Να τα λέμε όλα. Η επίσκεψή μας στην κοινωνική πολυκατοικία έγινε στα μέσα του 2015. Σήμερα, Ιούλιος του 2017, οι κάτοικοι που διαμένουν αυτή τη στιγμή, αντιμετωπίζουν αναγκαστική έξωση και διακοπή ρεύματος, καθώς ο Δήμος Αθηναίων δεν ανανεώνει την σύμβαση με το ίδρυμα στο οποίο ανήκει το οίκημα. Μετά από την παρέμβαση, συγκέντρωση διαμαρτυρίας που έγινε στις 20 Ιουλίου, οι κάτοικοι κατάφεραν να κερδίσουν μια παράταση ως το τέλος Αυγούστου. Κανένας στο δρόμο!

«Ολοι όσοι μένουμε στην κοινωνική πολυκατοικία της οδού Μπουμπουλίνας 36 θέλουμε να συνεχίσουμε να έχουμε ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι μας και όχι να βρεθούμε να κοιμόμαστε στους δρόμους και στα παγκάκια.»

/// 
 
Παρακάτω ολόκληρο το ρεπορτάζ, από την επίσκεψή μας στην κοινωνική πολυκατοικία, το 2015:

Στην οδό Μπουμπουλίνας 36 υπάρχει μια πολυκατοικία τόσο ίδια όσο και διαφορετική από τις υπόλοιπες. Εδώ φιλοξενούνται 58 συνάνθρωποί μας με διαφορετική ιστορία. Πρόκειται για 15 οικογένειες αστέγων που φιλοξενούνται εκεί χάρη στην αστική μη κερδοσκοπική οργάνωση «Ανθρώπινοι Άνθρωποι» και στο Δίκτυο Κοινωνικής Κατοικίας. 

Η κα.Βέρα Μεσσήνη, ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια στο επάγγελμα, ξεκίνησε αυτή την προσπάθεια τον Ιούνιο του 2012 με την σύσταση της μη κερδοσκοπικής εταιρίας θέλοντας να βοηθήσει ανθρώπους που στερούνται βασικά αγαθά, όπως είναι η στέγη και η διατροφή. Οι «Ανθρώπινοι Άνθρωποι» επίσης φροντίζουν για την ιατρική και ψυχοκοινωνική τους υποστήριξη, για την εργασιακή τους ενεργοποίηση, όπως και την παρακολούθηση εκπαιδευτικών σεμιναρίων προκειμένου να επανενταχθούν στην κοινωνία.

 

Εικόνα
Κοινωνική Πολυκατοικία



 

Εικόνα
Κοινωνική Πολυκατοικία

Στο χώρο υποδοχής γνωρίσαμε την Χριστίνα και τον Δημήτρη που φιλοξενούνται στην πολυκατοικία 


Μερικές πληροφορίες 

Η γέννηση της ιδέας  της Κοινωνικής Πολυκατοικίας. 
Η πρώτη μεγάλη προσπάθεια είχε ξεκινήσει από τους Δήμους με την δημιουργία Υπνωτηρίων και Ξενώνων που μπορούσαν να προσφέρουν ένα κρεβάτι για το βράδυ, τροφή και ένα μπάνιο. 

Το κτίριο στην οδό Μπουμπουλίνας στα Εξάρχεια άνηκε σε ίδρυμα και παραχωρήθηκε στον δήμο Αθηναίων. Εκεί έχει συσταθεί μία επιτροπή η οποία είναι υπεύθυνη για την επιλογή των οικογενειών, δίνοντας προτεραιότητα στις οικογένειες με παιδιά, στις έγκυες και τους ηλικιωμένους. 

Πόσο εύκολο είναι να πραγματοποιήσεις μια τέτοια ιδέα;  Όταν το θέλεις με την "ψυχή" σου σύμφωνα με την Κα Μεσσήνη, το αποφασίζεις και προχωράς για το καλό των ανθρώπων, αλλά συγχρόνως προσφέρεις ικανοποίηση και χαρά και στον εαυτό σου. Δύσκολες ήταν οι πολλαπλές επισκευές επί οκτώ μήνες της πρώτης Πολυκατοικίας, η οποία ήταν χρόνια κλειστή, αλλά και οι γραφειοκρατικές διαδικασίες που καθυστερούν τη στέγαση.

Η προσπάθειά τους έχει ανταπόκριση. Επειδή πάρα πολλά μέσα "αγκάλιασαν" το έργο τους και το δημοσιοποίησαν πολύ θετικά, έχουν ενεργοποιηθεί πάρα πολλοί συμπολίτες, προσφέροντας ότι μπορεί ο καθένας όπως έπιπλα, είδη οικιακής χρήσης, ρουχισμό και παιχνίδια. Επίσης ο κόσμος προσφέρει εθελοντική εργασία στην οποία βασίζονται. 

Τα μελλοντικά σχέδια της οργάνωσης: Έχουν προσφορές διαμερισμάτων και σε άλλους Δήμους, όπως και στη Θεσσαλονίκη και θα προσπαθούν να στεγάσουν όσους περισσότερους μπορούν. 

Τα Εξάρχεια. Είναι πολύ σημαντικό σύμφωνα με την Κα Μεσσήνη ότι οι κάτοικοι των Εξαρχείων ήταν όλοι πολύ θετικοί και αρκετοί τους συμπαραστάθηκαν σε αυτήν την προσπάθεια. 

Η Οργάνωση προχώρησε στην 2η Κοινωνική Πολυκατοικία στην οδό Επιδάμνου Αχαρνών πριν λίγους μήνες για άλλες 4 οικογένειες με 22 συνανθρώπους μας. Επίσης έχουν ετοιμάσει άλλα 6 διαμερίσματα και επίκειται η επιλογή από την Επιτροπή του Δήμου Αθηναίων καθώς προχωρούν με επόμενα κτίρια και διαμερίσματα, τα οποία προσφέρουν ευαίσθητοι συμπολίτες μας άνευ ανταλλάγματος, με την ευχή να μην μείνει κανείς άστεγος και χωρίς φροντίδα.  Σύντομα θα γίνει επέκταση και σε άλλους Δήμους της χώρας. 
Οι ανάγκες βέβαια μεγάλες. Ο αριθμός των αστέγων και των ατόμων επισφαλής στέγης έχει αυξηθεί πολύ και τους τηλεφωνούν καθημερινά.  

 
Η συζήτηση μας με την Χριστίνα και τον Δημήτρη 
που φιλοξενούνται στο δικό τους -πλέον αλλά και προς το παρόν- διαμέρισμα. 
 

Εμείς επισκεφτήκαμε την κοινωνική πολυκατοικία για να δούμε και να μοιραστούμε το έργο της οργάνωσης. Εκεί γνωρίσαμε δύο κάτοικους της πολυκατοικίας -πρώην άστεγους-, τον Δημήτρη και την Χριστίνα.  Μας έβαλαν στο σπίτι τους και μας μίλησαν για τη ζωή τους εκεί. 
 
 

Εικόνα
Κοινωνική Πολυκατοικία

 

Εικόνα
Κοινωνική Πολυκατοικία


 
 
Πως σου φαίνονται τα Εξάρχεια; 


Δεν είμαι εξαρχειώτης αλλά μου αρέσουν τα Εξάρχεια. Είναι και πως έχεις συνηθίσει πάντως.  Εγώ δεν μπορώ να αλλάξω το Παγκράτι, όπως η Χριστίνα (η γυναίκα του) δεν μπορεί να αλλάξει τα Πετράλωνα.
 
 
Πόσο καιρό μένεις εδώ;
 
Από τον Απρίλη του ‘14. Είμαστε 15 οικογένειες, προσπαθούμε να σταθούμε στα πόδια μας, κάτι που είναι πολύ δύσκολο.


Εικόνα
Κοινωνική Πολυκατοικία

 


Έχετε βολευτεί εδώ;
 
Κοίταξε τουλάχιστον δεν είμαστε στο δρόμο. Η Χριστίνα εδώ ήταν 6 χρόνια στο δρόμο.  Εγώ ήμουνα περίπου 2 χρόνια και το 1,5 χρόνο τον πέρασα στα παγκάκια.  Έμενα στο Σύνταγμα, ένιωθα μεγαλύτερη ασφάλεια εκεί από άλλες περιοχές. Καταλαβαίνεις ότι το σπίτι που μου έχουν παραχωρήσει, για μένα είναι παράδεισος. 
 
 

"Καταλαβαίνεις ότι το σπίτι που μου έχουν παραχωρήσει, για μένα είναι παράδεισος."

 

Εικόνα
Κοινωνική Πολυκατοικία

 

Και πως μάθατε για την Κοινωνική Πολυκατοικία;
 
Τυχαία το βρήκα εγώ επειδή ήμουνα και σε μια άλλη οργάνωση τον «Άλλο ‘Aνθρωπο».  Χάζευα το πρωί τις εφημερίδες, και το είχα δει σε ένα άρθρο τον Ιούλιο του ‘13. Όταν γυρνούσα σαν άστεγος γνώρισα και την Χριστίνα.  Για να μην είμαστε στο δρόμο πήγαμε στους ‘Γιατρούς του Κόσμου’, στον ξενώνα στον Κολωνό όπου εκεί μάθαμε περισσότερα για το πρόγραμμα.  Ήμασταν και σε ένα ξενώνα στα Ηλύσια ο οποίος δυστυχώς έκλεισε λόγω χρηματοδότησης.
 

Η διαδικασία για να μπείτε ήταν εύκολη;
 
Για εμάς ήταν χρονοβόρα η διαδικασία διότι δεν είχαμε την οικονομική δυνατότητα καθώς ήμασταν ανασφάλιστοι και οι δύο και προσπαθούσαμε να βρούμε διεξόδους, δηλαδή να κάνουμε εξετάσεις χωρίς να πληρώσουμε. 
 

Η συμβίωση με τις άλλες οικογένειες;
 

Γενικά καλά, αλλά υπάρχουν και προβλήματα συμβίωσης. 


Φαντάζομαι όπως σε όλες τις πολυκατοικίες… Για πόσο καιρό μένετε αφού γίνει η επιλογή και υπογράψετε;
 
Ένα χρόνο.  


Μετά θα πρέπει να πάτε κάπου αλλού και να έρθουν άλλοι?

Δεν ξέρουμε..Εμείς θέλουμε να μείνουμε γιατί ειδικά για άτομα σαν εμένα είναι δύσκολα. Δεν έχω εργαστεί ποτέ σαν υπάλληλος και δεν δικαιούμαι κάρτα ανεργίας. Είχα 4 μαγαζιά οικογειεακά τα οποία κλείσανε.  Από το ‘94 και μετά τίποτα... Εάν πάρεις την κάρτα είσαι εντάξει.  Εντωμεταξύ τον Σεπτέμβρη μάθαμε ότι η Χριστίνα είναι έγκυος.  Τώρα περιμένουμε να γεννηθεί η κόρη.


Εικόνα
Κοινωνική Πολυκατοικία



 

Άντε, με το καλό! Θα είναι και το πρώτο παιδί που θα γεννηθεί στην Κοινωνική Πολυκατοικία;

 
Ναί θα είναι το πρώτο παιδί που θα γεννηθεί σε αυτή την πολυκατοικία. Ευτυχώς που η κυρία Βέρα μου έχει βρεί έναν θαυμάσιο άνθρωπο, γυναικολόγο και μας έχει αναλάβει αφιλοκερδώς. Εκεί που έχω αγχωθεί εγώ είναι στο θέμα της δουλειάς. Δεν εχω δουλειά, ψάχνω παντού, αλλά δεν με έχουν πάρει τηλέφωνο. Είδα αγγελία στην εφημερίδα φοιτητής 26 ετών με έξι χρόνια προυπηρεσία. Πες μου εσύ πως γίνετε; Η κατάσταση αυτή είναι ψυχοφθόρα. Δεν έχω μάθει έτσι, έχω βρει τοίχο και δεν μπορω να τον σκάψω.. πρέπει να το ζήσεις από κοντά για να το καταλάβεις… Δεν μπορεί ενας δημότης να δικαιούται κάρτα ανεργείας;
 
Ο Δημήτρης ψάχνει ακόμα δουλειά και συνεχίζει τη ζωή του με τη γυναίκα του τη Χριστίνα και τη μικρή τους κόρη, το πρώτο παιδί που γεννιέται στην Κοινωνική Πολυκατοικία.  

 

Στο χώρο υποδοχής της πολυκατοικίας

Εικόνα
Κοινωνική Πολυκατοικία



 

Αυτή είναι η Κοινωνική Πολυκατοικία.
Τέτοιες προσπάθειες χρειάζονται την στήριξη όλων μας, τόσο με την συνεισφορά υλικών αγαθών όσο και άυλων.  Μπορεί κάποιος να στηρίξει αυτή την προσπάθεια και να γίνει ‘φίλος’ της εταιρίας με μια ετήσια συνδρομή των 20 ευρώ, ή εναλλακτικά προσφέροντας έπιπλα, ρούχα, πετσέτες και κλινοσκεπάσματα.  Επίσης μπορεί κάποιος να βοηθήσει προσφέροντας  εθελοντική εργασία με διάφορους τρόπους, αφού υπάρχουν ανάγκες για: 

• Τεχνικές εργασίες (ηλεκτρολογικά, υδραυλικά, βαψίματα, μικρομαστορέματα)
• Αξιολόγηση αλλά και επίβλεψη των εργασιών από Αρχιτέκτονες και Μηχανικούς, των νέων Κοινωνικών Κατοικιών
• Προσφορά από γιατρούς, ψυχολόγους, καθηγητές, εκπαιδευτές, κ.α.
• Μεταφορές (των επίπλων και συσκευών που μας προσφέρονται ευγενώς, καθότι ως τώρα δεν έχουνε δικό τους φορτηγάκι)
• Γενική βοήθεια (διαρρύθμιση χώρων, τακτοποίηση επίπλων στα διαμερίσματα, στρώσιμο κρεβατιών, τοποθέτηση κουρτινών, καθαρισμός χώρου πριν την τοποθέτηση επίπλων κτλ) 

 



Συντάκτης: Διονύσης Ρόκος
Φωτογραφίες: George Fiorakis
 

Ο οδηγός της πιο ζωντανής και ανήσυχης περιοχής της Αθήνας.

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebook, instagram, twitter, youtube

Στην ίδια κατηγορία

Το φιλοζωικό μπαζάρ που διοργανώνει η ομάδα "Αδέσποτα Εξάρχεια" στην πλατεία Εξαρχείων, με βίγκαν φαγητά και γλυκά, αλλά και λαμπάδες, ρούχα, τσάντες, χειροποίητα αντικείμενα, κοσμήματα, βιβλία και είδη δώρων...

local

Με συνέπεια και αφοσίωση στο D.I.Y. ήθος και την ελευθεριακή κουλτούρα, θέτοντας ως βασικό άξονα τις αξίες της συμμετοχικότητας, της αλληλεγγύης και της αλληλοβοήθειας, η μουσική ομάδα του Punk Against...

local

Η ζωή και το έργο της θρυλικής Frida Kahlo ξαναζωντανεύει μέσα από την παράσταση του Ανδρέα Ζαφείρη και την Θεατρική Ομάδα 2510.

local

Πρόσφατα Άρθρα

Newsletter