Οι εκδηλώσεις του Δεκεμβρίου στο Χώρο Έκφρασης Zp87 στην Ζωοδόχου Πηγής

Οι μουσικές εκδηλώσεις του Δεκέμβρη φέρνουν κοντά όλο τον κόσμο με μουσικές συνομιλίες ανατολής και δύσης, πρωτότυπες συνθέσεις των καλλιτεχνών που θα εμφανιστούν και αυτοσχεδιασμούς, στον καλλιτεχνικό χώρο Zp87 της Ζωοδόχου Πηγής. Μεταξύ των μουσικών που θα δούμε και θα ακούσουμε είναι ο Χάρης Λαμπράκης, ο Στρατής Ψαραδέλλης, ο Solis Barki και ο Νίκος Σιδηροκαστρίτης.

Το Zp87 είναι ένας χώρος έκφρασης και πειραματισμού. Ένας χώρος ελεύθερης έκφρασης που συγκεντρώνει καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και φιλοξενεί διάφορες παραστάσεις, μία φωλιά για μουσικούς και καλλιτέχνες.
 

Ακολουθεί το πρόγραμμα μουσικών εκδηλώσεων Δεκεμβρίου:

Σάββατο 3 Δεκεμβρίου, στις 9.00 μ.μ.
Λόγια Οθωμανική μουσική 19ου και 20ου αιώνα

Στη συναυλία θα αποδοθούν έργα Λόγιας Οθωμανικής μουσικής 19ου και 20ου αιώνα, φωνητικές συνθέσεις (Şarkı), τραγούδια της Πόλης (Köçekçe, İstanbul Türküleri), οργανικά έργα (Peşrev, Semai) και σκοποί (Oyun Havaları), καθώς και αυτοσχεδιασμοί, οργανικοί (Taksim) και αντίστοιχοι φωνητικοί (Gazel). Ιδιαίτερα σημαντική θα πρέπει να θεωρηθεί η συγκυρία της συμμετοχής της σολίστ τραγουδίστριας Selin Yücesoy, μιας εκ των σημαντικότερων εκπροσώπων της νεώτερης γενιάς, στον χώρο του κλασικού Οθωμανικού φωνητικού ρεπερτορίου. Η ίδια φέρει ευρύτατη εμπειρία με παραστάσεις, συναυλίες, ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές με αντικείμενο την Οθωμανική μουσική, σε φορείς και ιδρύματα, όπως εκείνα του Μεγάρου Μουσικής της Πόλης (CRR), της Τουρκικής Ραδιοφωνίας (TRT), κ.α. καθώς και σημαντική δισκογραφική παραγωγή. Μαζί της στη φωνή ο Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Νίκος Ανδρίκος, καθώς και οι εξαίρετοι Ταξιάρχης Γεωργούλης (ούτι), Τάσος Πούλιος (κανονάκι) και Γιάννης Πούλιος (βιολί).
Selin Yücesoy: φωνή | Νίκος Ανδρίκος: φωνή | Ταξιάρχης Γεωργούλης: ούτι | Τάσος Πούλιος: κανονάκι | Γιάννης Πούλιος: βιολί

 

Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου, στις 9.00 μ.μ.
Χάρης Λαμπράκης Quartet

Το Χάρης Λαμπράκης Quartet σχηματίστηκε το 2006 στην Αθήνα και αποτελείται από τους Νίκο Σιδηροκαστρίτη (τύμπανα), Δημήτρη Θεοχάρη (πιάνο), Δημήτρη Τσεκούρα (κοντραμπάσο) και Χάρη Λαμπράκη (νέυ). Το συγκρότημα για 12 και πλέον χρόνια, εμβαθύνοντας στη σχέση και την επικοινωνία των μελών του με τους ακροατές, παίζει αποκλειστικά δικές του συνθέσεις. Συνθέσεις βασισμένες στη μόνταλ τζαζ, την ελληνική παραδοσιακή αλλά και την αυτοσχεδιαζόμενη μουσική. Η δισκογραφία του Χάρης Λαμπράκης Quartet περιλαμβάνει τρία cd, τα Θέα (2010) και Μετέωρα (2012) και Λαφίνα (2017).

Εικόνα
ZP87 Χάρης Λαμπράκης Quartet

 

Σάββατο 10 Δεκεμβρίου, στις 9.00 μ.μ.
Τούρκικα τραγούδια και συνθέσεις του Περικλή Παπαπετρόπουλου

Τρεις δεξιοτέχνες που έχουν εντρυφήσει πάνω στην παραδοσιακή μουσική της Ελλάδας και άλλων χωρών, συνδιαλέγονται στη σκηνή του Zp87 με άξονα την τούρκικη μουσική και τις συνθέσεις του Περικλή Παπαπετρόπουλου.
Στρατής Ψαραδέλλης: λύρα | Τάσος Πούλιος: κανονάκι | Περικλής Παπαπετρόπουλος: λάφτα, τραγούδι

 

Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου, στις 9.00 μ.μ.

Δυο σολίστες συναντιούνται σ’ ένα κοινό μουσικό ταξίδι, με όχημα οργανικές συνθέσεις και τη φωνή, μουσικά αυτοσχεδιαστικά τοπία και κάποιες ιστορίες. Το solo του καθενός συνομιλεί με το solo του άλλου και δημιουργούν έναν κοινό μουσικό τόπο.
Solis Barki: κρουστά, φωνή | Alekos Vasilatos: μπάσο, φωνή

Εικόνα
solis barki zp87

 

Σάββατο 17 Δεκεμβρίου, στις 9.00 μ.μ.
Βραδιά αυτοσχεδιασμού

Νέυ το και ιερό και όργανο των δερβίσιδων, ένας ήχος από τον άλλο κόσμο για τους μύστες. "Το
νάϊ το γλυκύ, το πράον, φωνὴ ἐκ βαθέως ἀναβαίνουσα, ὡς μύρον, ὡς ἄχνη, ὡς ἀτμός,
θρῆνος, πάθος, μελῳδία..." θα γράψει ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης στον ξεπεσμένο
δερβίση. Μια βραδιά με σόλο νέυ, μέσα από αυτοσχεδιασμούς και συνθέσεις στο τροπικό σύστημα
των μακάμ.

 

Κυριακή 18 Δεκεμβρίου, στις 9.00 μ.μ.
"Ανοιχτό παράθυρο"

Η ανοιχτωσιά μας αφήνει ευάλωτους στα πάντα, αλλά και δυνατούς απέναντι στην εμπειρία. Μια πρόβα σε ένα υπόγειο κι ένα παράθυρο, έφερε στο μουσικό σχήμα τον συνειρμό όλων των ανοιχτών δυνατοτήτων της ζωής και της μουσικής. Κι έπειτα η μουσική του "Ανοιχτού παράθυρου" βρήκε το δρόμο της…
Χάρης Χαραλάμπους: μπάσο | Βύρωνας Ντόλας: κιθάρα | Χάρης Λαμπράκης: νέυ | Νίκος Σιδηροκαστρίτης: ντραμς

Εικόνα
Ανοιχτό Παράθυρο zp87

 

Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου, στις 9.00 μ.μ.
Βραδιά Ανατολικής Μουσικής

Το νέυ συνομιλεί με το ούτι, μέσα από τον αυτοσχεδιασμό και τις συνθέσεις της Εγγύς Ανατολής. Το ντουέτο, με αφετηρία την αγάπη του για τις παραδοσιακές και λόγιες μουσικές της Ανατολής, κινείται σ’ ένα ρεπερτόριο αντλούμενο από την Οθωμανική παράδοση, τον Αραβικό χώρο και εν μέρη από την Ελλάδα.
Ταξιάρχης Γεωργούλης: ούτι | Νίκος Παραουλάκης: νέυ

Εικόνα
Παραουλάκης Γεωργούλης ZP87

 

Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου, στις 9.00 μ.μ.
"Ένστικτο"

Πριν δυό χρόνια ο ντράμερ Νίκος Σιδηροκαστρίτης και ο κιθαρίστας Κων/νος Μητρόπουλος συναντήθηκαν και ξεκίνησαν μαζί ένα μουσικό ταξίδι έτσι απλά για τη χαρά της δημιουργίας. Σιγά σιγά, καλλιεργήθηκε μια βαθειά συναισθηματική επαφή που αποτυπώνεται σε 8 πρωτότυπες συνθέσεις αποτελώντας το άλμπουμ "Ενστικτο" Μιά μουσική έκφραση αφηγηματική και στοχαστική όπου μπλέκονται η μελωδία, ο αυτοσχεδιασμός και το κενό φτιάχνοντας το σάουντρακ του εσωτερικού ταξιδιού που οραματίστηκαν. Η ατμόσφαιρα του άλμπουμ φλερτάρει με τα είδη της modern jazz, free improvisation, experimental, ambient και cinematic διατηρώντας ταυτόχρονα έναν βαθύ προσωπικό ήχο.
Κωνσταντίνος Μητρόπουλος: ηλεκτρική κιθάρα | Νίκος Σιδηροκαστρίτης: ντραμς

Εικόνα
Sidirokastritis ZP87

 

Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου, στις 9.00 μ.μ.
"Τραγούδια της Mεσογείου"

Μια μουσική περιήγηση στη Μεσόγειο με ελληνικά, τούρκικα και σεφαραδίτικα τραγούδια.
Solis Barki: κρουστά
Ξανθούλα Ντακοβάνου: φωνή | Ταξιάρχης Βασιλάκος: ακορντεόν

 

//

Παίρνουμε μία μικρή ιδέα από τα σχήματα που θα εμφανιστούν στο Zp87 τον Δεκέμβριο.

Remote video URL

 

Remote video URL

 

 

Information

Zp87 (Χώρος Τέχνης)
Ζωοδόχου Πηγής 86 - Εξάρχεια, Αθήνα
www.zita-p87.blogspot.com
6980665404

Είσοδος με ελεύθερη συνεισφορά 

Ο οδηγός της πιο ζωντανής και ανήσυχης περιοχής της Αθήνας.

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebook, instagram, twitter, youtube

Στην ίδια κατηγορία

H Aphrodite HGW και ο συνεργάτης της, συνθέτης και μουσικός παραγωγός Sifudindan, παρουσιάζουν το πρώτο ολοκληρωμένο άλμπουμ της, με τίτλο "Ατάλαντη" στο HGW std. Η παρουσίαση του άλμπουμ, θα έχει την μορφή...

local

Η μεγάλη εβδομάδα του βιβλίου από τις Εκδόσεις των Συναδέλφων μας περιμένει στο βιβλιοπωλείο, με μεγάλες προσφορές σε χιλιάδες τίτλους βιβλίων.

local

Το φιλοζωικό μπαζάρ που διοργανώνει η ομάδα "Αδέσποτα Εξάρχεια" στην πλατεία Εξαρχείων, με βίγκαν φαγητά και γλυκά, αλλά και λαμπάδες, ρούχα, τσάντες, χειροποίητα αντικείμενα, κοσμήματα, βιβλία και είδη δώρων...

local

Newsletter