O Ψαλιδοχέρης, του Tim Burton, σε μεταμεσονύκτια προβολή στην Ααβόρα / προλογίζει ο Ηλίας Φραγκούλης

Συναισθηματική, αστεία, σκοτεινή, φανταστική ταινία των '90s από τον Τιμ Μπάρτον, τον άνθρωπο που κατασκευάζει, σε κάθε ταινία του κι έναν διαφορετικό κόσμο. Ο Ψαλιδοχέρης, έρχεται ξανά στη μεγάλη οθόνη για μια και μόνο προβολή στο σαββατιάτικο Midnight Express της Ααβόρας, μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα. Μια ταινία που ανοίγει τις πόρτες σε έναν μαγικό κόσμο, όπου το φως ξεπηδά μέσα από το σκοτάδι του Μπάρτον, και τα συναισθήματα κατακλύζουν όμοια "κανονικούς" ανθρώπους και ανθρώπινα "κατασκευάσματα".

Όπως διαβάζουμε στο κείμενο/κάλεσμα του Midnight Express της Ααβόρας:

"Έχω την αίσθηση ότι οι άνθρωποι έχουν την παρόρμηση να με αφήνουν μόνο μου για κάποιο λόγο, δεν ξέρω ακριβώς το γιατί”, είχε δηλώσει ο Τίμ Μπάρτον καθώς ήταν συχνά μόνος και δυσκολευόταν να διατηρήσει φιλίες. Η ταινία παρότι είναι μια ταινία φαντασίας είναι περισσότερο αληθινή παρά φανταστική. Αιτία για την έμπνευση της στάθηκε ένα σκίτσο που είχε κάνει ο Μπάρτον όταν ήταν έφηβος, το οποίο απεικόνιζε έναν λεπτό, αγέλαστο με μεγάλες μακριές λεπίδες αντί για δάχτυλα. Ο Τζόνι Ντέπ «έκλαψε σαν μωρό» την πρώτη φορά που διάβασε το σενάριο της ταινίας ενώ εδώ έχουμε και την τελευταία εμφάνιση του βετεράνου Βίνσεντ Πράις.

Όλα αυτά, το 1990, σε μια από τις καλύτερες στιγμές του Αμερικάνικου Κινηματογράφου για εκείνη τη δεκαετία (και βρισκόμασταν μόλις στην αρχή της!), σε μια ταινία που επιστρέφει πανηγυρικά στη μεγάλη οθόνη. Είναι η τελευταία προβολή του Midnight Express για το 2018, και θέλαμε να συνεισφέρουμε λίγο στο γενικότερο εορταστικό κλίμα. Για άλλους, Χριστούγεννα σημαίνει Home Alone, για άλλους Τιμ Μπάρτον, τι τα θέλετε, αυτά μας προσδιορίζουν.

Την ταινία θα προλογίσει ο Ηλίας Φραγκούλης, του freecinema.gr

*και το fb event, εδώ

Εικόνα

 

Εικόνα


 

H σιωπή του Τζόνι Ντεπ στην ταινία είναι ηχηρή. Ένας χαρακτήρας βασισμένος σε λίηες λέξεις, που καταφέρνει όμως να επικοινωνήσει κάθε συναίσθημα, σκέψη και πρόθεση χωρίς λόγια. Ο Ντεπ προετοιμάστηκε γι αυτό το σιωπηλό ρόλο βλέποντας αμέτρητες ταινίες Τσάρλι Τσάπλιν. Στην ταινία προφέρει μόνο 169 λέξεις στο σύνολο!

 

Δείτε ακόμη:
O ιστορικός κινηματογράφος Ααβόρα της Νεάπολης
 


Σύνοψη
O Έντουαρντ «γεννήθηκε» από τα χέρια ενός γηραιού εφευρέτη, δικά του όμως δεν απέκτησε ποτέ. «Έμεινε» με δυο ψαλίδια στη θέση τους, καθώς ο ηλικιωμένος άνδρας που τον κατασκεύασε, εξέπνευσε πριν του τα επιδιορθώσει. Και ξαφνικά, βρίσκει καταφύγιο σε μια οικογένεια μεσοαστών μετά από μια ζωή μοναξιάς και απομόνωσης. Στο σπίτι της οικογένειας της οποίας του παρέχεται καταφύγιο θα γνωρίσει την αγάπη, και τον έρωτα, αλλά οι κάτοικοι της κοινότητας θα αναστατωθούν από την έλευση αυτού του ιδιόμορφου άνδρα.
 

Cast & Crew
Σκηνοθεσία: Τίμ Μπάρτον

Παίζουν: Τζόνι Ντεπ, Γουινόνα Ράιντερ, Βίνσετ Πράις
Διάρκεια:105 λεπτά


//

 
Και για όσους έφτασαν μέχρι εδώ, που είμαστε σίγουροι ότι είστε πολλοί, όπως κάθε φορά αναφέρουμε. Τι είναι το "Midnight Express"; Από τη σύντομη και νοσταλγική περιγραφή τους: "
Μεταμεσονύχτιες προβολές. Μας λείπουν. Επίσης μας λείπει η φθορα του φιλμ και οι υπότιτλοι σε πολυτονικό (παίζουμε και HD, αν κόπια δεν υπάρχει). Κουβέντα στη κουβέντα, ταινία στη ταινία. Και κάθε μήνα, μία προβολή - έστω, ας ειναι αυτό το αρχικό πλάνο. Εδώ κάνουμε κουβέντα. Αν ξέρετε κόσμο που νοσταλγεί τη φάση, ασχέτως με το αν την έχει ζήσει ή όχι, κάντε τον invite. Αντε, να μαζευόμαστε" 

Θα μάθετε ακόμη περισσότερα εδώ, στο γκρουπ στο facebook.


//

Ινφο

Μεταμεσονύκτιες προβολές της κινηματογραφικής λέσχης "Midnight Express"

Που
Κινηματογράφος Ααβόρα

Ιπποκράτους 180, Νεάπολη,
τηλ.2106423271

Πότε
Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 12.30, μετά τα μεσάνυχτα
Αυτό το Σάββατο (προς Κυριακή), στις 00.30

Edward Scissorhands (1990)

Εισιτήρια
5 ευρώ


 

Εικόνα


 

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebookinstagramtwitteryoutube

Ο οδηγός της πιο ζωντανής και ανήσυχης περιοχής της Αθήνας.

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebook, instagram, twitter, youtube

Στην ίδια κατηγορία

Ο πολιτιστικός Χώρος 2510, διοργανώνει το 4ο Πασχαλινό Μπαζάρ στην γειτονιά των Εξάρχειων. Έως και 40 χειροτέχνες, σχεδιαστές κοσμημάτων και εκθέτες συμμετέχουν προβάλλοντας τη δουλειά τους.

local

H Aphrodite HGW και ο συνεργάτης της, συνθέτης και μουσικός παραγωγός Sifudindan, παρουσιάζουν το πρώτο ολοκληρωμένο άλμπουμ της, με τίτλο "Ατάλαντη" στο HGW std. Η παρουσίαση του άλμπουμ, θα έχει την μορφή...

local

Η μεγάλη εβδομάδα του βιβλίου από τις Εκδόσεις των Συναδέλφων μας περιμένει στο βιβλιοπωλείο, με μεγάλες προσφορές σε χιλιάδες τίτλους βιβλίων.

local

Newsletter