Για την υπεράσπιση των δημόσιων χώρων / Εκδήλωση - συζήτηση στο θεατράκι του Λόφου Στρέφη

Οι δράσεις για την υπεράσπιση του Λόφου του Στρέφη συνεχίζονται. Η εκδήλωση “Υπερασπιζόμαστε τους ελεύθερους δημόσιους χώρους”, απέναντι στα ιδιωτικά συμφέροντα και τον εκτοπισμό των κατοίκων, πραγματοποίειται από συλλογικότητες από διαφορετικές περιοχές.


Απέναντι στα συνεχή φαινόμενα πρόθεσης και παραχώρησης σε ιδιωτικού τύπου διαχείριση των δημόσιων ελεύθερων χώρων της Αθήνας από την πολιτεία, οι κάτοικοι της πόλης συνασπίζονται και οργανώνουν ανοιχτή συζήτηση με την συμμετοχή των συλλογικοτήτων: 

Συνέλευση κατοίκων Πετραλώνων-Θησείου-Κουκακίου, Συνέλευση Αντίστασης και Αλληλεγγύης Κυψέλης / Πατησίων, Συνέλευση Κατειλημμένων Προσφυγικών, Victoria Solidarity, Πρωτοβουλία Κατοίκων Εξαρχείων, Λαϊκή Συνέλευση Εξαρχείων, Αυτοδιαχειριζόμενο Πάρκο Ναυαρίνου, Λαϊκή Συνέλευση Γκύζη, Ανοιχτή συνέλευση υπεράσπισης άλσους Πετρούπολης, Λαϊκή Συνέλευση Κολωνού-Σεπολίων-Ακαδημίας Πλάτωνος


Η αφορμή για τον συνασπισμό κατοίκων και συλλογικοτήτων δόθηκε ως συνέχεια μέσα από τις διεργασίες της ανοιχτής συνέλευσης για το Λόφο του Στρέφη. Η συνέλευση γεννήθηκε πριν περίπου τρεις μήνες, όταν εν μέσω λοκνταουν και με αδιαφανείς διαδικασίες έγινε γνωστή η πρόθεση να δοθεί το μεγαλύτερο τμήμα του λόφου του Στρέφη στην ιδιωτική εταιρεία Prodea (η οποία, όπως τονίζουν οι κάτοικοι, δραστηριοποιείται στην αγορά και βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων). Κάτοικοι, πολιτικές και κοινωνικές συλλογικότητες έκτοτε βρίσκονται στην πρώτη γραμμής υπεράσπισης του λόφου, που αποτελεί έναν ζωτικής σημασίας πράσινο ελεύθερο χώρο στην καθημερινότητα των αθηναίων.


Η πρόσφατη παραχώρηση των ιστορικών και αρχαιολογικών χώρων του Φιλοπάππου και του Εθνικού κήπου, με τη δημιουργία εταιρείας που θα λειτουργεί με τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας, αλλά και ο σχεδιασμός ιδιωτικοποίησης άλλων εξίσου σημαντικών ελεύθερων χώρων της πόλης όπως είναι η Ακαδημία Πλάτωνος, το πράσινο στο Γκύζη κ.α βρίσκει απέναντί της τις αντιδράσεις των πολιτών και της μικρής τοπικής οικονομίας. Η καθημερινότητα και η ζωή των κατοίκων βάλλεται από την γρήγορη εξάπλωση του 'εξευγενισμού' και της τουριστικοποίησης του αυθεντικού χαρακτήρα της πόλης.

Οι πραγματικές ανάγκες των πολιτών, των κατοίκων και όσων ζουν και εργάζονται στο κέντρο της πόλης δεν λαμβάνονται υπ όψιν στα σχέδια της πολιτείας και η διεκδίκηση των αυτονόητων ελευθεριών της ελευθερης πρόσβασης και βιώσιμης κατοικίας αποτελούν κάποιες από τις διεκδικήσεις των συλλογικοτήτων.


Η συζήτηση, εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο χώρο της συνέλευσης για τον λόφο του Στρέφη, στο θεατράκι το Σάββατο 24 Απριλίου στις 15.00. Έχουν προηγηθεί δράσεις όπως η περικύκλωση του λόφου από τους κατοίκους και πορεία διαμαρτυρίας έξω από το δημαρχείο.

 

Εικόνα

 


//Διαβάστε ακόμη

- Βρεθήκαμε στην συμβολική περικύκλωση του Λόφου του Στρέφη και μιλήσαμε με τους κατοίκους.


- Τι τρέχει με τον Στρέφη; Σημειώσεις από την πρώτη συνάντηση των κατοίκων και η επίσημη ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας Κατοίκων Εξαρχείων  


- Λόφος Στρέφη: Η απόφαση του δήμου για την ανάθεση της ανάπλασης του Λόφου του Στρέφη σε ιδιωτική εταιρεία βρίσκει απέναντί της την Πρωτοβουλία Κατοίκων Εξαρχείων 

-
Λόφος Στρέφη: Οι κάτοικοι των Εξαρχείων διαδηλώνουν και υπερασπίζονται τον δημόσιο χώρο 



Ο οδηγός της πιο ζωντανής και ανήσυχης περιοχής της Αθήνας.

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebook, instagram, twitter, youtube

Στην ίδια κατηγορία

Ο πολιτιστικός Χώρος 2510, διοργανώνει το 4ο Πασχαλινό Μπαζάρ στην γειτονιά των Εξάρχειων. Έως και 40 χειροτέχνες, σχεδιαστές κοσμημάτων και εκθέτες συμμετέχουν προβάλλοντας τη δουλειά τους.

local

H Aphrodite HGW και ο συνεργάτης της, συνθέτης και μουσικός παραγωγός Sifudindan, παρουσιάζουν το πρώτο ολοκληρωμένο άλμπουμ της, με τίτλο "Ατάλαντη" στο HGW std. Η παρουσίαση του άλμπουμ, θα έχει την μορφή...

local

Η μεγάλη εβδομάδα του βιβλίου από τις Εκδόσεις των Συναδέλφων μας περιμένει στο βιβλιοπωλείο, με μεγάλες προσφορές σε χιλιάδες τίτλους βιβλίων.

local

Newsletter