Back to Athens #4: Εννιά ημέρες πολιτιστικών και εικαστικών εκδηλώσεων στην γειτονιά των Εξαρχείων

Επιλεγμένα σημεία στα Εξάρχεια ζωντανεύουν με εκδηλώσεις, εκθέσεις, εικαστικά και μουσικά δρώμενα, ομιλίες και προβολές. Μια πλατφόρμα ιδεών, ένα ετήσιο ραντεβού με το καλλιτεχνικό δυναμικό της Αθήνας.

συνέντευξη: George Fiorakis
πρώτη φωτογραφία: του Philip Gavrilakis - out of tape στο παλιό καπνοπωλείο


Το Back to Athens ξεκίνησε το 2012 με σκοπό τη συγκέντρωση του αθηναϊκού καλλιτεχνικού δυναμικού στο κέντρο της πόλης, και την προσέγγιση και εξοικείωση του κοινού με την περιοχή μέσω των πολιτιστικών εκδηλώσεων του φεστιβάλ. Στο φετινό Back to Athens (3 με 11 Ιουνίου 2016) το τέταρτο κατά σειρά έχει η διοργάνωση στη διάθεση της τρία ιστορικά κτίρια στην περιοχή της πλατείας Εξαρχείων. Πρόκειται για το κτήριο της CHEAPART, το κτίριο της Ερεσσού 40, και το κτίριο των εκδόσεων Ύψιλον Τζαβέλλα 15. Στους χώρους αυτών των κτιρίων αλλά και σε άλλα επιλεγμένα σημεία στα Εξάρχεια θα στεγαστούν 7 θεματικές εκθέσεις, 1 διαθεματική περφόρμανς και 17 καταστήματα & χώροι με εικαστικά και μουσικά δρώμενα.

Το φεστιβάλ ξεκινά στις 3 Ιουνίου, 7 το απόγευμα, στο κτήριο της ‪CHEAPART‬, όπου θα παρουσιαστούν όλες οι εκθέσεις και εκδηλώσεις και στη συνέχεια θα ανοίξουν οι χώροι για το κοινό. 130 καλλιτέχνες σας υποδέχονται στη έναρξη του φεστιβάλ, που για εννιά ημέρες θα βρίσκεται στα πιο ενδιαφέροντα σημεία μέσα στην ιστορική και διαχρονικά δημιουργική περιοχή των Εξαρχείων.

 

Εικόνα
Back to Athens


 
Καλλιτέχνες από Ελλάδα, Αυστρία, Γερμανία, Δανία, Κύπρο ενώνουν τις δυνάμεις τους για να προσφέρουν στο κοινό μία εβδομάδα πολυπολιτισμικής συνεργασίας μεταξύ ανθρώπων που κατανοούν την εποχή τους. Το Back to Athens 2016 πλαισιώνεται από το Berlin Soup, ένα διαθεματικό, πολιτιστικό φεστιβάλ.  

Οι επιμελητές της έκθεσης: 
Γιώργος Γεωργακόπουλος, Δημήτρης Γεωργακόπουλος, Φωτεινή Καπίρη. Μιλήσαμε μαζί τους για να μάθουμε καλύτερα το Back to Athens και τη λογική πίσω από αυτό: 
 

Πως προήλθε το όνομα “Back to Athens” και ποιος ο στόχος του φεστιβάλ;

Το Back to Athens είναι η ιδέα της επιστροφής στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο ιστορικό κέντρο. Ο στόχος ενός τέτοιου φεστιβάλ είναι μια σειρά πολιτιστικών γεγονότων που στρέφει το βλέμμα του Αθηναίου στο κέντρο της πόλης του. Από καθαρή παραδοξότητα το κέντρο ήταν πάντα ένα μέρος από το οποίο ο Αθηναίος ήθελε να φύγει. Όχι τόσο γιατί ήταν ένα μέρος χωρίς ιστορική ταυτότητα, ούτε επειδή η ζωή εκεί ήταν δύσκολη. Με την πληθυσμιακή έκρηξη η Αθήνα άρχισε να χάνει τα αστικά χαρακτηριστικά της. Αντί να αστικοποιηθούν οι πληθυσμοί που συνέρρεαν στην πρωτεύουσα, επαρχιωτοποιούνταν οι Αθηναίοι. Οι καινούριοι κάτοικοι προτιμούσαν σπίτι στα προάστια που τους θύμιζε το χωριό τους. Ενίοτε αυτό το σπίτι των ονείρων τους το έφτιαχναν στην ταράτσα κάποιας ενδιαφέρουσας πολυκατοικίας του ΄30 με μια ιδιοκατασκευή με χαγιάτι και κεραμιδάκι για ομορφιά.

 
Γιατί επιλέξατε τα Εξάρχεια για το Back to Athens#4 και με ποια κριτήρια 
έγινε η επιλογή των σημείων/κτιρίων στην γειτονιά;

Τρία εμβληματικά κτίρια λόγω της ιστορικής και αρχιτεκτονικής τους ταυτότητας θα στεγάσουν 5 θεματικές εκθέσεις. Το κτήριο της cheapart χτισμένο το 1870 προικώο της Σοφίας Σλήμαν, το κτήριο των Εκδόσεων Ύψιλον, χαρακτηριστικό αθηναϊκό σπίτι του τέλους του 19ου αιώνα με εσωτερική αυλή και το κτίριο της Οδού Ερεσού τριώροφη εκλεκτικιστική κατοικία με μπαρόκ στοιχεία των αρχών του 20ού αιώνα. 17 καταστήματα της περιοχής επιλέχθηκαν για να φιλοξενήσουν ισάριθμους καλλιτέχνες. Πρόκειται για επαγγελματικούς χώρους φτιαγμένους είτε από ανθρώπους με καινούριες ιδέες και σύγχρονη αισθητική, είτε από ανθρώπους που αγαπούν τη ζωή και έφτιαξαν απολαυστικούς χώρους για τους ίδιους πρώτα και μετά για τους πελάτες τους. Φυσικά δε θα μπορούσε να λείπει η ιστορική ταβέρνα του Μπάρμπα Γιάννη που βρίσκεται εκεί από το 1913. Δύο περφόρμανς και δύο θεατρικές παραστάσεις καθώς και ένα καθημερινό πρόγραμμα με μουσική και δρώμενα πλαισιώνουν τη φετινή διοργάνωση. Ας μην ξεχνάμε ότι ο back to Athens δεν είναι μόνο τοίχοι είναι και οι άνθρωποι που σχεδιάζουν, σκέφτονται, συνεργάζονται σε πείσμα των καιρών επιμένουν να προχωρούν μπροστά.

Η επιλογή των είναι Εξαρχείων έγινε γιατί η περιοχή αυτή είναι από τις σημαντικότερες και παλαιότερες γειτονιές της Αθήνας. Έχει ισχυρή ιστορική ταυτότητα καθώς ήδη από τον 19ο αιώνα μέρος πολιτικών και κοινωνικών ζυμώσεων, τόπος συνάντησης καλλιτεχνών και διανοουμένων. Ας μην ξεχνάμε ότι το πρώτα ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα και η σχολή καλών τεχνών ιδρύθηκαν εδώ στα μέσα του 19ου αιώνα.


Εικόνα
Back to Athens 4

  

Ποιά η ανταπόκριση του κόσμου της γειτονιάς που έχετε μιλήσει μέχρι στιγμής για το φεστιβάλ;

Η ανταπόκριση του κόσμου και όσων εμπλέκονται στο πρότζεκτ αυτό που είναι κάτοικοι Εξαρχείων είναι πολύ ενθαρρυντική. Ο κόσμος που κατοικεί στα Εξάρχεια έχει κουραστεί από τη μονοδιάστατη εικόνα που καταναλώνεται από τα ΜΜΕ και από αδαείς. Ο κακοπροαίρετος και ο άσχετος έχει μια τάση να παρεξηγεί. Τα Eξάρχεια είναι πολυπολιτισμικά, όχι τώρα αλλά πάντα. Διαφορετικοί άνθρωποι, διαφορετικές ιδεολογίες, διαφορετικές προτιμήσεις έχουν συνυπάρξει και συνυπάρχουν σήμερα. Καινούριες ιδέες γεννιούνται από παρέες σε σπίτια, σε μαγαζιά, στη γειτονιά. Το έχουμε ζήσει εμείς, το ζει τώρα η νεότερη γενιά. 
 

Βλέπουμε ότι το Back to Athens#4 είναι αρκετά διαφορετικό σε σχέση με τα προηγούμενα. Ποιες οι βασικότερες αλλαγές και ποιό το όραμα σας για το μέλλον του φεστιβάλ;

Το back to athens εξελίσσεται, μαθαίνει, πειραματίζεται, βρίσκει λύσεις. Κάθε back to athens είναι διαφορετικό. Προσπαθεί ωστόσο κάθε φορά να κάνει τους καλλιτέχνες και το κοινό που συμμετέχει μια μεγάλη παρέα. Κάνει την τέχνη προσιτή ακόμα και αν δεν είναι έτσι. Δεν απλοποιεί και σίγουρα δεν εκλογικεύει. Το στοίχημα για το μέλλον είναι να υπάρχει ζωντάνια και να μην επέλθει κόπωση. 
 

Πόσο δύσκολη είναι η διοργάνωση ενός τέτοιου φεστιβάλ στην Ελλάδα του σήμερα; Τι δυσκολίες συναντήσατε;

Η δυσκολία του φεστιβάλ είναι η πρόκληση του να σχεδιάσεις κάτι χωρίς οικονομική υποστήριξη. Η υποστήριξη έρχεται από ανθρώπους που ενδιαφέρονται και αγωνιούν για τον πολιτισμό. Εμείς δεν είμαστε σαν το juke box που του ρίχνεις το αργύριο και τραγουδά. Tραγουδάμε έτσι κι αλλιώς και σε πείσμα των κακοπροαίρετων δεν είμαστε φάλτσοι. 
 

Πως μπορεί να βοηθήσει η τέχνη έναν άνθρωπο προσωπικά, για να αντεπεξέλθει στην τωρινή κατάσταση, αλλά και πως μπορεί να βοηθήσει την κοινωνία συνολικά;

Η πρόθεση της τέχνης δεν είναι πρωτίστως η βοήθεια προς τον άνθρωπο, αλλά η προσέγγιση της πραγματικότητας μέσα από την οπτική γωνία του καλλιτέχνη. Ενίοτε η στρατευμένη τέχνη αγγίζει κάποια κοινωνικά η πολιτικά θέματα αλλά στη βάση της παραμένει μια προσωπική υπόθεση του καλλιτέχνη. Από την άλλη εικονοποιεί αφηρημένες έννοιες κάνοντας τις πιο προσιτές και κατανοητές. Η τέχνη μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να έρθουν πιο κοντά χαλαρώνοντας και αμβλύνοντας δυσάρεστες ή πιεστικές καταστάσεις. Ωστόσο ας μην έχουμε την ψευδαίσθηση ότι η τέχνη μπορεί να βοηθήσει μια κοινωνία που δε θέλει να βοηθηθεί.

 
// 

Τώρα που γνωρίσατε και γνωρίσαμε καλύτερα το Back to Athens, δείτε το πρόγραμμα με τις εκδηλώσεις παρακάτω αναλυτικά. Σε καθεμία από αυτές θα βρείτε λινκ με περισσότερες πληροφορίες:



Be my Art Guest
αναλυτικά εδώ


Εικόνα
out of tape

Tο συγκεκριμένο στο παλιό Καπνοπωλείο στην Αραχώβης και Μπενάκη από τον Out of Tape! Συμμετέχει πρώτη φορά σε τέτοιου είδους έκθεση και στόχος του είναι να σε κάνει να δεις τον χώρο με άλλο μάτι και μέσα από αυτό να γνωρίσεις και να μάθεις την τέχνη του tape art, αυτόν τον τρόπο έκφρασης. Ευθείες και τα γεωμετρικά σχήματα λοιπόν, που γαργαλάνε την φαντασία σου, στο καπνοπωλείο στο ιστορικό κυματιστό κτήριο. 

17 καλλιτέχνες προσκαλούνται να συνομιλήσουν με τους καταστηματάρχες και να παρουσιάσουν ένα έργο που θα προκύψει από αυτή τη διαδικασία. Τα καταστήματα δεν θα λειτουργήσουν ως εκθεσιακοί χώροι για το έργο των καλλιτεχνών, αλλά σαν χώροι συμβίωσης της τέχνης μέσα σε αυτά και την καθημερινότητα τους. Η διάρκεια του "Be my Art Guest" θα είναι μια εβδομάδα και τα καταστήματα θα είναι επισκέψιμα ανάλογα με το ωράριό τους.

Δείτε περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση, εδώ.  


//

"Austrillions to come"
αναλυτικά εδώ

Εικόνα
Back to Athens 4 - 9 ημέρες πολιτιστικών εκδηλώσεων στη γειτονιά των Εξαρχείων

 
Η ομαδική εικαστική έκθεση «Austrillions to come» σε επιμέλεια του Christian Rupp, ασχολείται με την οικονομική κρίση των τελευταίων ετών στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Η έκθεση δεν είναι σε θέση να δώσει απαντήσεις ούτε να επικεντρωθεί σε αυτά τα θέματα. Αλλά μοιραία έρχεται αντιμέτωπη με αυτά, και αναπόφευκτα θα επηρεαστεί.

Δείτε περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση, εδώ


//

Who is afraid of «rhinoceros»?

αναλυτικά εδώ

Εικόνα
Ρινοκερίτιδα

 
Το project «who is afraid of rhinoceros?» επιχειρεί να ξαναφέρει στο σήμερα το παγκόσμιο μήνυμα που έστειλε στην ανθρωπότητα ο Ευγένιος Ιονέσκο. Ένας από τους σημαντικότερους θεατρικούς συγγραφείς που τάχθηκε ενάντια στον ιδεολογικό κομφορμισμό, εμπνεόμενος από την άνοδο του φασισμού τη δεκαετία του '30.

Δείτε περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση, εδώ
 

//

"Ο Γλάρος, αυτό ήθελα να πω"

αναλυτικά εδώ



Στα πλαίσια του Back to Athens 4, η θεατρική ομάδα HashArt παρουσιάζει την παράσταση "Ο Γλάρος...αυτό ήθελα να πω". Μια παράσταση για τα πάθη του έρωτα και της δημιουργίας βασισμένη στον Γλάρο του Α.Π.Τσέχοφ και κείμενα των: Ακη Δήμου, Γιώργου Χειμωνά, Laurent Gaude, Γιάννη Ευσταθιάδη, Sarah Kane, Γιάννη Πάνου, Σπύρου Σταυρόπουλου, Χαβιερ Μαριας, Henriette Vogel, Μ. Αντωνοπούλου..κλπ

Δείτε περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση, εδώ
 

//

“Στον ίσκιο της θυγατέρας”

αναλυτικά εδώ

Εικόνα
Back to Athens 4 - Εννέα ημέρες πολιτιστικών εκδηλώσεων στη γειτονιά των Εξαρχείων

 
Η θεατρική ομάδα Ονειρόδραμα  παρουσιάζει την παράσταση “Στον ίσκιο της θυγατέρας”, στα πλαίσια του Berlin Soup στο Back to Athens 2016. Μια παράσταση που ερευνά τον µύθο και αναζητά τον τόπο όπου µπορεί όνειρο και πραγµατικότητα να συνυπάρξουν.

Ο άγνωστος και σκοτεινός κόσµος της ενηλικίωσης, η λαγνεία, η βία, ο έρωτας, η ζήλια, η εξουσία, η µαταιοδοξία, το ταξίδι της αυτογνωσίας, οι ανθρώπινες σχέσεις και οι µύχιες σκέψεις, είναι ο τόπος συνάντησης επτά παραµυθιών που όπως όλα τα παραµύθια πατούν στο χθες κι ερµηνεύουν το σήµερα µέσα από την θεατρική παράσταση “Στον ίσκιο της θυγατέρας”.

Δείτε περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση, εδώ

 

//

I got the power (Training for performance #8)
αναλυτικά εδώ


Εικόνα
Back to Athens #4: Εννιά ημέρες πολιτιστικών και εικαστικών εκδηλώσεων στην γειτονιά των Εξαρχείων

 
Στη νέα σειρά έργων με τίτλο “Training for performance”, ο εικαστικός και performance artist PASHIAS ερευνά τη σύνδεση της τέχνης του performance με το πεδίο του αθλητισμού, επικεντρομένος στο σώμα ως μέσο ενέργειας, επιδεξιότητας, αισθητικών αξιών και δυνατοτήτων, όπως αυτό παρατηρείται στις διαδικασίες εκγύμνασης. Μέσω της έννοιας του "ανταγωνισμού" με σκοπό την επίτευξη ενός συγκεκριμένου στόχου, το σώμα έρχεται σε επαφή με μία άλλη οντότητα - το κοινό - και με τις παραμέτρους του εαυτού του.

Δείτε περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση, εδώ


//

Mythology & Fairytales

αναλυτικά εδώ

Εικόνα
Back to Athens 4 - 9 ημέρες πολιτιστικών εκδηλώσεων στη γειτονιά των Εξαρχείων

 
Το Back to Athens πλαισιώνεται από το Berlin Soup, ένα διαθεματικό, πολιτιστικό φεστιβάλ. Στα πλαίσια της θεματικής Mythology & Fairytales, το 4ο Berlin Soup παρουσιάζει την ομαδική εικαστική έκθεση με τον ομώνυμο τίτλο, σε επιμέλεια Jesper Dalmose και Lennox Raphael.

Δείτε περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση, εδώ


//

Nothing special: just a Tragedy of Belief

αναλυτικά εδώ

Εικόνα
Back to Athens 4 - 9 ημέρες πολιτιστικών εκδηλώσεων στη γειτονιά των Εξαρχείων

 
Η έκθεση εξετάζει την έννοια και την αξία της ίδιας της ζωής. Η έντονα αφόρητη και αποπνικτική προσέγγιση του Δυτικού πολιτισμού για τον άνθρωπο μας προσκαλεί σε μια άνιση μάχη για τον συνάνθρωπο και για την κοινωνία. Σκηνές καθημερινής βίας και εξαθλίωσης, με σύμβολο το σωσίβιο, τη φουσκωτή βάρκα και τη μητέρα, καθώς και την Οδύσσεια των παιδιών της θάλασσας. Στην πρόσκαιρη επικαιρότητα πρωταγωνιστεί ο άγνωστος πληθυσμός των προσφύγων που φέρει το λάβαρο της δυστυχίας. Είναι ο Aylan Kurdi σύμβολο της τραγωδίας των προσφύγων ή της τραγωδίας της πίστης; Επιμέλεια: GURAM Chachanidze

Δείτε περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση, εδώ


//

ΧΑΡΑ

αναλυτικά εδώ

Εικόνα
Back to Athens 4 - 9 ημέρες πολιτιστικών εκδηλώσεων στη γειτονιά των Εξαρχείων

 
Στη παράδοση της εξουσίας ανήκει και η αρνητική της σχέση με τη χαρά: η εξουσία παράγει βία, αυταρχισμό, φόβο και θάνατο και είναι μέσω της λύπης, όχι τη χαράς, που οι μάζες πειθαρχούν και γίνονται εκμεταλλεύσιμες, αναπαράγοντας την ταξική διαίρεση των κοινωνιών.

Η «Χαρά» είναι μία εικαστική έκθεση που παρουσιάζει την πραγματική χαρά, αυτή που γεννιέται αυθόρμητα από τους ανθρώπους και μπορεί να αμφισβητεί πράγματα - και όχι αυτή που μας επιβάλλει η κάθε εξουσία.

Δείτε περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση, εδώ.
 


Εικόνα
Back to Athens 4 - Εννέα ημέρες πολιτιστικών εκδηλώσεων στη γειτονιά των Εξαρχείων

 
Ακολουθήστε το inExarchia στο facebookinstagramtwitteryoutube
 

Ο οδηγός της πιο ζωντανής και ανήσυχης περιοχής της Αθήνας.

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebook, instagram, twitter, youtube

Στην ίδια κατηγορία

Το φιλοζωικό μπαζάρ που διοργανώνει η ομάδα "Αδέσποτα Εξάρχεια" στην πλατεία Εξαρχείων, με βίγκαν φαγητά και γλυκά, αλλά και λαμπάδες, ρούχα, τσάντες, χειροποίητα αντικείμενα, κοσμήματα, βιβλία και είδη δώρων...

local

Με συνέπεια και αφοσίωση στο D.I.Y. ήθος και την ελευθεριακή κουλτούρα, θέτοντας ως βασικό άξονα τις αξίες της συμμετοχικότητας, της αλληλεγγύης και της αλληλοβοήθειας, η μουσική ομάδα του Punk Against...

local

Η ζωή και το έργο της θρυλικής Frida Kahlo ξαναζωντανεύει μέσα από την παράσταση του Ανδρέα Ζαφείρη και την Θεατρική Ομάδα 2510.

local

Πρόσφατα Άρθρα

Newsletter