Θάνατος, αντιμέτωποι με τη θνητότητά μας [πρόταση βιβλίου]

Οι –εξαρχειώτικες- εκδόσεις Στάσει Εκπίπτοντες συστήνουν στο ελληνόφωνο κοινό τον πολυγραφότατο αμερικανό Todd May με τη μετάφραση του έργου του Θάνατος το οποίο εκδόθηκε στις ΗΠΑ το 2009.

συντάκτης: Kostis Margiolis
 
«Το να σκεφτόμαστε συνεχώς το θάνατο δεν είναι καλύτερη στρατηγική από το να τον αγνοούμε, καθώς συνήθως αποτελεί μια απόπειρα να τον θεραπεύσουμε ή να τον ελέγξουμε. Ο θάνατος όμως ούτε θεραπεύεται ούτε ελέγχεται. Το να κοιτάμε επίμονα την αυλαία δεν θα την εμποδίσει να πέσει. Το να σκεφτόμαστε μονίμως το θάνατο, σε μια προσπάθεια να προστατευτούμε από τον κίνδυνό του, θυμίζει τους ψυχαναγκαστικούς ανθρώπους που δεν μπορούν να σταματήσουν να πλένουν τα χέρια τους. Νιώθουν να απειλούνται συνεχώς από τη σκόνη και την ακαθαρσία , οπότε ελπίζουν ότι με αρκετό καθάρισμα θα τη γλιτώσουν. Όμως τα μικρόβια και ο θάνατος θα είναι πάνοτε μαζί μας. Δεν υπάρχει τελετουργικό που να τα εξαφανίζει ή έστω να τα κρατάει σίγουρα σε απόσταση.» 

Πώς να μιλήσεις για το θάνατο αποφεύγοντας την ευκολία του πεσιμισμού και της κοινοτοπίας; Πώς καταφέρνει κανείς να αποτυπώσει  ένα βαθύ στοχασμό πάνω στο τέλος της ανθρώπινης ύπαρξης, χωρίς να βουλιάξει στο βάλτο των μεταφυσικών αναζητήσεων, αλλά και χωρίς να βρέξει τα πόδια του στα ρηχά νερά μιας αφελούς αισιοδοξίας; Ακόμα περισσότερο, πώς μπορούν να γραφτούν πολλές χιλιάδες λέξεις για τη θνητότητα κι ωστόσο το βιβλίο να τραβάει τον αναγνώστη απ΄το μανίκι μέχρι να διαβαστεί κι η τελευταία του σελίδα; 

Οι –εξαρχειώτικες- εκδόσεις Στάσει Εκπίπτοντες συστήνουν στο ελληνόφωνο κοινό τον πολυγραφότατο αμερικανό Todd May με τη μετάφραση του έργου του Θάνατος  το οποίο εκδόθηκε στις ΗΠΑ το 2009. (Παλαιότερα είχε μεταφραστεί ένα κείμενό του για την αναρχική θεωρία για λογαριασμό των ίδιων εκδόσεων) 

Ο καθηγητής φιλοσοφίας στο πανεπιστήμιο Clemson της Νότιας Καρολίνας γράφει ένα δοκίμιο εκκινώντας από την -τολμηρή, όπως ομολογεί- σκέψη ότι «το γεγονός πως πεθαίνουμε είναι το σημαντικότερο γεγονός για εμάς». Το πώς αυτή η αρχική σκέψη δεν οδηγείται σε μια αλληλουχία μηδενιστικών αφορισμών και ταυτόχρονα δεν λοξοδρομεί σε μια νοσταλγική περιττολογία για την ‘’αξία της ζωής’’, είναι κάτι που ανακαλύπτει κανείς μόνο μετά την ανάγνωση των 180 πυκνογραμμένων σελίδων. 

Αυτό που αναζητά ο συγγραφέας είναι το πώς μπορεί να ζει κανείς κουβαλώντας στην πλάτη του την επίγνωση ότι κάποια στιγμή θα πεθάνει. Κι έχοντας πάρει από νωρίς τις αποστάσεις του από την εναπόθεση του ζητήματος στη φιλευσπλαχνία των θεών και των πνευμάτων, ο ίδιος ξεψαχνίζει τη σάρκα του θανάτου, για να βρει τι μένει τελικά για τους ανθρώπους μετά τη συνειδητοποίηση «της ευαθραυστότητας της ζωής». Με άλλα λόγια, αναζητά το νόημα της ζωής κι ακόμα περισσότερο το αν υπάρχει νόημα ν΄αναζητά κανείς νόημα στη ζωή, από τη στιγμή που το μόνο δεδομένο της είναι ότι κάποια στιγμή θα τελειώσει. 

Ασφαλώς το θέμα του βιβλίου δεν σε προδιαθέτει για μια εύκολη ανάγνωση. Ούτε και είναι από τα βιβλία που θα μπορούσες να κάνεις δώρο χωρίς να ανησυχείς ότι θα παρεξηγηθούν οι προθέσεις κι οι διαθέσεις σου. Άλλο τόσο βέβαιο είναι, ωστόσο, ότι η γλώσσα και το ύφος γραφής αφαιρούν πολύ από το βάρος του ζητήματος. Και για το λόγο αυτό ανήκει μάλλον στα βιβλία που κάποια στιγμή θες να ξαναδιαβάσεις.

Συγγραφέας Todd May
εκδόσεις Στάσει Εκπίπτοντες, Νοέμβριος 2016  



Εικόνα
Θάνατος, αντιμέτωποι με τη θνητότητά μας

 



Συντάκτης: Kostis Margiolis
Ακολουθήστε το inExarchia στο facebookinstagramtwitteryoutube


 

Ο οδηγός της πιο ζωντανής και ανήσυχης περιοχής της Αθήνας.

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebook, instagram, twitter, youtube

Στην ίδια κατηγορία

124 ταινίες από 42 χώρες, 40 περφόρμανς και 2 εργαστήρια μας περιμένουν για δύο ημέρες του Απριλίου, στο φεστιβάλ που διοργανώνει το Ινστιτούτο Πειραματικών Τεχνών, στο Θέατρο Εμπρός στου Ψυρρή.

think

«Όταν έχεις κουραστεί να κάνεις έρωτα με την ασχήμια, το να πέσεις σ’ έναν πελάτη με φιλντισένιο χαμόγελο που σου λέει πόσο όμορφη είσαι μες στη βροχή και κάτω απ’ το μπαλκόνι σου, κι έχει την πρόνοια να μη...

think

Το εξειδικευμένο κατάστημα ξυλείας, ειδών κιγκαλερίας και χρωματοπωλείο του Σωτήρη και της Νίκης για ό,τι χρειαζόμαστε για το σπίτι, το μπαλκόνι, την αυλή και όλα τα μαστορέματα του σπιτιού μας. Ξυλεία, χρώματα...

think

Πρόσφατα Άρθρα

Newsletter