The Ring Boxing Academy. Μια σχολή πυγμαχίας βγαλμένη από ταινία. Ένας χώρος εντυπωσιακός και ένας αφοσιωμένος προπονητής που αξίζουν την προσοχή μας.

Ένας φρέσκος χώρος στην οδό Τσιμισκή στα Εξάρχεια, για να προπονηθείς, να γυμναστείς και να μυηθείς το αξιακό σύστημα και την πραγματική ομορφιά της πυγμαχίας, ενός αθλήματος με χιλιάδες χρόνια ιστορίας. Ένα σημείο που η άσκηση γίνεται, εκτός από μέθοδος εκγύμνασης και ενδυνάμωσης, εργαλείο αυτογνωσίας αλλά και ψυχαγωγίας.

Συντάκτης: Κλέλια Αρμπηλιά / Φωτογραφίες: Georgia Maragopoulou - advart / Eπιμέλεια δημοσίευσης: Γιώργης Φιοράκης

 

Ένας προπονητής που έχει αφιερώσει τη ζωή του στην εκπαίδευση της πυγμαχίας - μποξ, ένας χώρος που από την πρώτη στιγμή που τον επισκέπτεσαι αντιλαμβάνεσαι την ολιστική προσέγγιση γύρω από την εκμάθηση του αθλήματος. Το The Ring Boxing Academy άνοιξε στη μέση της οδού Τσιμισκή στα Εξάρχεια, τον Νοέμβριο του 2023. Μη σε παρασύρει το στήσιμο του χώρου με τις ωραίες μουσικές, το τζουκ μποξ, τo arcade και το ξύλινο ποδοσφαιράκι, ο χώρος δεν είναι φτιαγμένος μόνο για το “φαίνεσθαι”. Εκτός το μεράκι και τη φοβερή αισθητική, Το The Ring Boxing Academy είναι ένα γυμναστήριο αφιερωμένο εξ’ ολοκλήρου στον κόσμο και την τέχνη του μποξ. Παράλληλα με μοναδικά συλλεκτικά αντικείμενα που έχουν σχέση με την πυγμαχία, τα έργα τέχνης και τα βιβλία, στο The Ring Boxing Academy θα βρεις τον κορυφαίο εξοπλισμό για το άθλημα και τον άνθρωπο που είναι υπεύθυνος για όλο αυτό. 

Γνωρίσαμε τον Χάρη Βασιλειάδη, προπονητή πυγμαχίας και ψυχή του χώρου και βουτήξαμε στα ενδότερα του αθλήματος που έχει εμπνεύσει ζωές ανθρώπων. Το The Ring Boxing Academy είναι ένα πρότζεκτ ταξιδεμένο ανά την Ελλάδα και η προσωπική δουλειά του Χάρη. Αθλητής του Taekwondo που παθιάστηκε στην πορεία με την πυγμαχία μετράει πάνω από είκοσι χρόνια εμπειρίας, απόφοιτος και επίσημα από τη Σχολή Προπονητών Πυγμαχίας, έχει ασχοληθεί σε βάθος για τη σωστή και ασφαλή μετάδοση της γνώσης σε επίδοξες και επίδοξους μποξέρ. Ξεκινώντας από τη Θεσσαλονίκη, κάνοντας μια ενδιάμεση στάση για τέσσερα χρόνια στο Βόλο, το 2023 ήταν η χρονιά που έμελλε τελικά να στηθεί ο χώρος εκεί που από πάντα ήθελε να είναι, στην αγαπημένη του γειτονιά στην Αθήνα και στα Εξάρχεια.  Άλλωστε τι πιο challenging για έναν αθλητή να θέτει νέες προκλήσεις και τις καταφέρνει; 

 

Εικόνα
The Ring Boxing Academy Μποξ Πυγμαχία Προπόνηση Αθήνα Άθληση

 

Εικόνα
The Ring Boxing Academy Μποξ Πυγμαχία άθληση Προπόνηση Αθήνα

 

Εικόνα
The Ring Boxing Academy Μποξ Πυγμαχία άθληση Προπόνηση Αθήνα

The Ring Boxing Academy / Τσιμισκή 28, Εξάρχεια - Αθήνα / 2103608855
Facebook - Instagram - Website

 

Πριν αποκαλύψουμε όμως περισσότερα για τη σχολή, θα πρέπει πρώτα απ όλα να αναφερθούμε στη μακρά ιστορία της πυγμαχίας. Η ιστορία του μποξ ή αλλιώς της πυγμαχίας είναι πραγματικά πολύ πλούσια και φαίνεται να συνοδεύει τον ανθρώπινο πολιτισμό και την άθληση ακόμα και από τους προϊστορικούς χρόνους. Όπως γνωρίζουμε σήμερα ξεκίνα να αναφέρεται από τους αρχαίους πολιτισμούς των Μινώων, των Μυκηνών, της αρχαίας Αιγύπτου και της Ρώμης, και πρόκειται για ένα από τα αρχαιότερα ολυμπιακά αθλήματα (καταγράφεται ως τέτοιο από το 688 π.Χ). Στην αρχαία ελληνική μυθολογία η πυγμαχία λέγεται ότι επινοήθηκε από τους Ολύμπιους θεούς ωστόσο, η σύγχρονη μορφή του μποξ όπως το γνωρίζουμε σήμερα αναπτύχθηκε στην Αγγλία κατά τον 18ο αιώνα. Το 1867 ιδρύθηκαν οι πρώτοι κανόνες πυγμαχίας που περιλάμβαναν τον στρογγυλό αγώνα που γνωρίζουμε σήμερα, τα γάντια πυγμαχίας και τη διαίρεση των αγώνων σε γύρους. Η πρώτη επίσημη αναγνώριση των αγώνων μποξ ως αθλήματος έγινε το 1882, όταν δημιουργήθηκε η πρώτη διεθνής ομοσπονδία μποξ. Η πυγμαχία έχει εξελιχθεί σε ένα από τα πιο δημοφιλή αθλήματα παγκοσμίως, συνδυάζοντας τη δύναμη, την αντοχή και φυσικά την τεχνική. Εκτός από τους αγώνες, η πυγμαχία έχει επίσης διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην κοινωνική προώθηση της αυτοπεποίθησης, της διατήρησης της φυσικής κατάστασης και της αυτοσυνειδησίας. Άλλωστε και ποιος δεν έχει εμπνευστεί από τις μυθοπλαστικές απεικονίσεις της ζωής των πυγμάχων, όπως η σειρά ταινιών Rocky που από τα τέλη της δεκαετίας του 70 έφερε το μποξ στην ποπ κουλτούρα, αλλά και ποιος δεν έχει θαυμάσει τον μεγάλο Μοχάμεντ Άλι για το ταλέντο και τις αξίες τις οποίες αντιπροσώπευε.

Το box συμβαδίζει με την εποχή του και αφορά κάθε άνθρωπο που θέλει να συγκροτήσει και να ισορροπήσει τη σωματική και την ψυχική του δύναμη. Ο Χάρης μας μιλάει για την εντυπωσιακή δύναμη του αθλήματος σε ό,τι αφορά τη φυσική ενδυνάμωση και την αθλητική νοοτροπία του σεβασμού που καλλιεργεί. Πάνω όλα όμως στο box, μας λέει ο coach, ”δείχνεις χαρακτήρα”. Όπως και σε όλα τα πράγματα στη ζωή, πάντα έχει σημασία πως θα εκμεταλλευτεί κανείς τη δύναμή του.  Η πυγμαχία μπορεί να είναι ένα άθλημα εκτόνωσης αλλά συγχρόνως πρόκειται για ένα άθλημα που πρωτίστως εκπαιδεύει τους αθλούμενους στα όρια, στον σεβασμό και στον αυτοέλεγχο. “Όταν ένα παιδί ξεκινήσει από μικρό να αθλείται αποκτά αθλητική παιδεία και ο πιο σημαντικός ρόλος του προπονητή είναι αυτός του παιδαγωγού. Στην πυγμαχία την πιο μεγάλη σημασία έχουν οι αγκαλιές και τα γέλια, μετά τον αγώνα. ”Σε κάθε περίπτωση ο Χάρης και εν γένει ο προπονητής του μποξ ψυχολογεί τον/την ασκούμενο/η και μέσα από την προπόνηση τον/την μαθαίνει να νικά τους φόβους του και να ελέγχει τη δύναμή του. Η γυναικεία πυγμαχία όπως συζητάμε, έχει μεγάλη δημοτικότητα πια, ερασιτεχνικά και επαγγελματικά, ενώ συγχρόνως πολλές γυναίκες προπονούνται για λόγους άθλησης και αυτοάμυνας. 

 

Εικόνα
The Ring Boxing Academy Μποξ Πυγμαχία Προπόνηση Αθήνα Άθληση

 

Εικόνα
The Ring Boxing Academy Μποξ Πυγμαχία Προπόνηση Αθήνα Άθληση

 

Εικόνα
The Ring Boxing Academy Μποξ Πυγμαχία Προπόνηση Αθήνα Άθληση

 

 

Το περιβάλλον στο Ring Boxing Academy έχει ωραία ολντ σκουλ και σινεφίλ αισθητική, θα μπορούσαμε να πούμε. Βγάζει μια παρεΐστικη διάθεση, διαφορετική από τα τυπικά γυμναστήρια. Ο εξοπλισμός είναι πραγματικά εντυπωσιακός. Όλα όσα χρειάζεται κανείς για να προπονηθεί βρίσκονται εδώ, ακόμη και ένα κανονικό ρινγκ με τις σωστές διαστάσεις! Το πιο σημαντικό όμως είναι “ότι δεν είναι απαραίτητο να αντιμετωπίσεις αντίπαλο για να μάθεις να πυγμαχείς.” Εδώ μπορείς να ακολουθήσεις ένα πλήρες πρόγραμμα με βήματα, εξάσκηση στους ειδικούς σάκους, αποφυγές και ό,τι κάνουν οι αθλητές χωρίς να ανέβεις ποτέ στο ρινγκ, η “μάχη” είναι πάντα προαιρετική. Πριν και μετά από την εκγύμναση μπορείς να παίξεις ένα ποδοσφαιράκι, να βάλεις ένα δισκάκι να παίζει στο jukebox, να μιλήσεις με το Χάρη για τις μουσικές και τις τεχνικές πυγμαχίας που ενσωματώνουν κινήσεις από τον χορό όπως η σάλσα, να χαζέψεις μία ταινία ή να παρακολουθήσεις κάποιο ντοκιμαντέρ στην οθόνη. Συγχρόνως μπορείς να χαλαρώσεις πίνοντας μία μπυρίτσα (βρήκαμε εδώ την “Ψυχή του Πάρτυ”) ή να ενυδατωθείς με κάποιο μελετημένο ενεργειακό ποτό που θα βρεις στα ψυγεία. Αν κουράστηκες, μία μπάρα από το Anthema από τους φίλους στο Βόλο θα σου δώσει την απαραίτητη ανάταση. Ακόμα και δεν είσαι αθλούμενος, εδώ μπορείς να περάσεις να πάρεις ειδικά ροφήματα για ενέργεια και το ανοσοποιητικό για το σπίτι που δε βρεις εύκολα αλλού. Το γυμναστήριο είναι ανοιχτό από νωρίς το πρωί μέχρι το απόγευμα για όσες και όσους θέλουν να προπονηθούν, πάντα υπό την επίβλεψη του ειδικού. Από το απόγευμα και μετά, παραδίδονται μαθήματα σε ολιγομελή τμήματα αλλά και personal για όσες και όσους θέλουν να μάθουν την τέχνη της πυγμαχίας.

 

Εικόνα
The Ring Boxing Academy Μποξ Πυγμαχία Προπόνηση Αθήνα Άθληση

 

Εικόνα
The Ring Boxing Academy Μποξ Πυγμαχία Προπόνηση Αθήνα Άθληση

 

Εικόνα
The Ring Boxing Academy Μποξ Πυγμαχία Προπόνηση Αθήνα Άθληση

 

 

Η νέα άφιξη στη γειτονιά είναι ένας πολύ εξειδικευμένος χώρος, ανοιχτός για όλες και όλους, όπου δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στην ηλικία ή τη διάπλαση παρά μόνο η πρόθεση της ευγενούς άμιλλας και της μετάδοσης της αθλητικής κουλτούρας, σε ένα πολύ προσεγμένο και παράλληλα χαλαρό περιβάλλον.

 

Συντάκτης: Κλέλια Αρμπηλιά / Φωτογραφίες: Georgia Maragopoulou - advart / Eπιμέλεια δημοσίευσης: Γιώργης Φιοράκης

 

Information

The Ring Boxing Academy
Τσιμισκή 28, Εξάρχεια - Αθήνα
2103608855

Facebook - Instagram - Website

Ο οδηγός της πιο ζωντανής και ανήσυχης περιοχής της Αθήνας.

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebook, instagram, twitter, youtube

Στην ίδια κατηγορία

Η Μαριαλένα μεγάλωσε στο βιβλιοπωλείο της μητέρας της στο Βαρθολομιό και αποφάσισε να ανοίξει ένα μικρό βιβλιοπωλείο στα Εξάρχεια. Οικείο σαν τα βιβλιοπωλεία γειτονιάς που μας μεγάλωσαν, το Book/owski’s...

Go Out

Μια δραστήρια εξαρχειώτισσα, η Ευαγγελία Σωτηροπούλου, δημιούργησε το πρότζεκτ Oinosporos. Χειροποίητα φυσικά καλλυντικά και προϊόντα, από το λάδι του κουκουτσιού του σταφυλιού, με μια ολιστικά φιλική προς το...

Go Out

Στον πεζόδρομο της Τσαμαδού, η νεαρή και τολμηρή Αναστασία μας βουτάει στη σχεδόν κινηματογραφική αισθητική των 1970ς και 1980ς retro vintage ρούχων του Dark Cherry. Στην καρδιά του vintage, που είναι τα...

Go Out

Πρόσφατα Άρθρα

Newsletter