photos/κείμενο
the crew Δήμητρα Φ., Philip Gavrilakis, George Fiorakis
Ο Σαλίγκαρος, χαμηλά στην οδό Σολωμού, άνοιξε πριν 5 χρόνια, με καλή κουζίνα, ντόπιο ποτό και πάντα έχει καλή παρέα και αληθινή ατμόσφαιρα. Και αυτό είναι κάτι που εύκολα το διαπιστώνει κανείς και μόνος του, αν σκεφτεί ότι το μαγαζί του Ρήγα και της Καρίμα είναι γεμάτο συνεχώς, ενώ βρίσκεται έξω από την περαντζάδα της γειτονιάς, μακριά από γνωστά και κλασικά στέκια. Εμείς αρχικά επισκεφθήκαμε το Σαλίγκαρο την Κυριακή, με live μουσική από ένα σχήμα φίλων του μαγαζιού. Ρεμπέτικο με τη φωνή του τραγουδιστή να θυμίζει κάτι μεταξύ Τσιτσάνη και Μπέλλου (ναι και όμως, θα το ακούσετε τα παιδιά παίζουν συχνά) και καλομαγειρεμένο φαγητό σε μια ατμόσφαιρα φουλ παρεΐστικη με τα παιδιά να κερνάνε ρακή παραγωγής τους για το καλωσόρισμα.
Το μαγαζί μέσα Κυριακή βραδάκι με ρεμπέτικο σωστό και φουλ παρεΐστικη ατμόσφαιρα
Στην προετοιμασία!
- "Γιατί στα Εξάρχεια?"
Ρήγας: Ο Σαλίγκαρος "έπρεπε" να είναι στα Εξάρχεια. Όχι επειδή δε θα στεκόταν κάπου αλλού σαν μαγαζί, αλλά επειδή είμαστε εμείς που είμαστε. Εδώ υπάρχουν νορμάλ άνθρωποι, μπορείς να ανταλλάξεις απόψεις και ο άλλος, όποιος και αν είναι, θα καταλάβει τη διαφορετικότητά σου, συνήθως. Οπότε, που αλλού?
- Ψαγμένες συνταγές, τατού πηρούνι, ο Σαλίγκαρος..
Πραγματική αγάπη με τη μαγειρική, έτσι;
Ρήγας: Ε, η μαγειρική για μένα είναι και δουλειά, και αγάπη και... ψυχοθεραπεία. Έχω ασχοληθεί πολύ, έχω δουλέψει, έχω ταξιδέψει σε άλλες χώρες για να μάθω τα μυστικά τους..! Έχω και ένα site, το thefoodproject, δική μου δουλειά, που εχει από συνταγές για αρχάριους, μέχρι τεχνικές για σεφ με βίντεο συνταγές και άλλα. Κάνω επίσης και μαθήματα ελληνικής κουζίνας στο Πυρολίκι στον Κεραμεικό ανά δύο Σαββατοκύριακα, όπου κάνουμε μια συνταγή τη φορά και μετά καθόμαστε παρέα και τρώμε.
Ο Ρήγας, μάγειρας στο επάγγελμα και με καταγωγή από Κρήτη, φέρνει ό,τι μπορεί από κρητικούς ή άλλους παραγωγούς: λάδι, κουνέλι, κόκκορα, λαχανικά και ρακή. Με ντόπια προϊόντα από διάφορα μέρη και συνταγές από έναν άνθρωπο που γνωρίζει καλά πολλές κουζίνες και έχει βάλει το χεράκι του και στο μενού πολλών άλλων μαγαζιών, ο Σαλίγκαρος είναι ένα ακόμη μαγαζί που κρασάρει το μύθο ότι πλέον δεν μπορείς τόσο εύκολα να φας ποιοτικά στο κέντρο της Αθήνας, τύπου «αυτό δεν είναι ντάκος, στην Κρήτη είναι αλλιώς» ή ντε και καλά θα σου προσφέρουν νερωμένη ρακή. Εδώ η ρακή είναι καλή και το πρώτο σφηνάκι κερασμένο με το που κάτσεις. Ημέρα ή νύχτα. Η κουζίνα του μαγαζιού έχει κυριολεκτικά πάρα πολλές επιλογές: από κυκλαδίτικη κουζίνα, κρητική, ασυνήθιστα τυριά και συνταγές που έντιμα επιλέγονται με βάση τα προϊόντα της εποχής, έως φαλάφελ, χούμους και μεντάμας, επιρροή από τη μεριά της Καρίμα που έχει ρίζες από Κρήτη, Αίγυπτο και Τουρκία. Εμείς αρχικά φάγαμε αρχαιοελληνική σαλάτα και γκερεμέζι, ένα παραδοσιακό κατσικίσιο τυρι με φυστίκι, ένας μεζές που αξίζει να δοκιμάσει κανείς.
Ο Ρήγας και ο Στάθης
-----
Δείτε ακόμη:
Πήγαμε στην Αυλή. Ναι, το ταβερνάκι στην Μεθώνης
-----
Αρχαιοελληνική σαλάτα και γκερεμέζι, ένα παραδοσιακό κατσικίσιο τυρι με φυστίκι
Πέρα όμως από τα καλομαγειρεμένα πιάτα και τη ντόπια τσικουδιά, ο Σαλίγκαρος δεν είναι ένα ρακάδικο που θα πας και θα ξαναπάς μόνο για το φαγητό και το ποτό του, αν και θα μπορούσε κάποιος δίκαια να το επιλέξει και για αυτό. Συνειδητοποιήσαμε ότι είναι κάτι σαν στέκι από μόνο του- ο κόσμος γνωρίζεται, είναι άνθρωποι που πηγαίνουν και ξαναπηγαίνουν, όχι μόνοι από τη γειτονιά, αλλά από διάφορες περιοχές της Αθήνας. Η Καρίμα, μεγαλωμένη και η ίδια στα Εξάρχεια, μας είπε ότι οι πελάτες πηγαίνουν σταθερά βρέξει χιονίσει, χωρίς να πτοούνται από τα επεισόδεια, τρώγοντας και «στα πατώματα» το καλοκαίρι, σε ένα μαγαζί που όλοι οι εργαζόμενοι έιναι ουσιαστικά παρέα μεταξύ τους. Και όντως όποτε και να πηγαίνουμε όλα τα παιδιά στο μαγαζί που δουλεύουν φαίνεται ότι περνάνε πολύ καλά. Σπάνια το βλέπεις αυτό. "Γι' αυτό ο Σαλίγκαρος είναι στη γειτονιά που έπρεπε να είναι. Το κλίμα του μαγαζιού είναι έτσι." Όπως μας είπε και η Καρίμα.
Η Καρίμα!
Κάτι τσιμπήσαμε και την επόμενη ημέρα που ξαναπήγαμε
Αγάπηρε
------
Άσχετο: Ακολουθήστε το inExarchia | facebook - instagram - twitter - youtube
------
Και Motörhead
Δε μπορέσαμε να μην παρατηρήσουμε, ότι, ένα από τα επόμενα πρωινά που ήμασταν στο Σαλίγκαρο, πλησίασε και ζήτησε ένας νέος χρήματα για να φάει. Η Καρίμα μπήκε μαζί του στο μαγαζί, δίνοντάς του ένα πακέτο με φαγητό και εκείνος έφυγε ευχαριστώντας τα παιδιά. Δεν θέλουμε να γίνουμε γραφικοί, τα παιδιά στο Σαλίγκαρο δεν τα ξέρουμε καιρό, αλλά υπάρχουν πράξεις και καταστάσεις που, είτε διαδικτυακά είτε από στόμα σε στόμα, αξίζει να διαδίδονται, όταν βλέπεις πολλούς από τους μαγαζάτορες να πετάνε φαγητό.
Δείτε ακόμη
- Ποιά η σχέση σας με τους πελάτες;
Ρήγας: Κοίτα, η αλήθεια είναι ότι το μαγαζί έχει μια ιδιαιτερότητα, είναι η ταυτότητά μας. Θέλουμε ο κόσμος που έρχεται να μένει ικανοποιημένος και σεβόμαστε τον άνθρωπο που θα μας τιμήσει με την επιλογή του και θα αφήσει εδώ τα λεφτά του. Οι καιροί είναι δύσκολοι- είναι τιμή που με προτιμάς φίλε μου. Αλλά και από την άλλη, επειδή εδώ είμαστε λίγο ή πολύ όλοι μια παρέα, θέλουμε να σέβεται και ο άλλος το χώρο μας γιατί απλά έτσι σκεφτόμαστε. Μπορεί το μαγαζί να το ξεκίνησα εγώ, αλλά είμαστε κοντά με όλα τα παιδιά στο μαγαζί. Έτσι, ξεκάθαρα και χωρίς παρεξήγηση, έχουμε μεταξύ μας το ελεύθερο σε όποιον δε σέβεται το προσωπικό και εκείνον που κάθεται στο διπλανό τραπέζι, να του ζητάμε ευγενικά να φύγει.
Κάτι άλλο που απομυθοποιείται στο Σαλίγκαρο είναι το ότι το καλό φαγητό από έναν σεφ πάντα έχει εκείνες τις περίεργες λέξεις που κανείς δεν μπορεί να προφέρει και τελικά δεν ξέρει τι παρείγγειλε: ναι, λάθος. Για τα παιδιά στο Σαλίγκαρο αυτό που μετράει δεν είναι οι γκουρμέ προτάσεις, αλλά η ελληνική κουζίνα, όσο απλή ή σύνθετη και αν είναι, μαγειρεμένη με μεράκι και προσθήκες που της ταιριάζουν κάθε φορά, πάντα σε άνετη ατμόσφαιρα. Και οι επιλογές τους, τους δικαιώνουν: μπιφτέκι προβατίνας, πανσέτα καπνιστή και χοχλιοί μπουρμπουριστοί, όπου οι τελευταίοι ήταν από τα καλύτερα πιάτα που έχουμε δοκιμάσει. Και στην ερώτησή μας "Ρήγα, έχουν κάτι το ιδιαίτερο? Να τους πάρουμε?", ο Ρήγας μας απάντησε με γέλιο : "Είναι απλά πολύ ωραίοι. Στις χαρές μας."
Σαλίγκαρος. Στην Σολωμού.
Ο Σαλίγκαρος από μέσα πριν το βραδινό τζέρτζελο
Και ένας θαμώνας.
Στικεράκι τσικουδιά "Αναρχάκη" από την Κρήτη. χεχε
Ο Σαλίγκαρος είναι ένας μικρός χώρος με 10-15 τραπέζια και διακόσμηση με ζεστά χρώματα και φωτιστικά χειροποίητα απο πλεκτομηχανές και σκάφες, ανάμεσα σε παλιές διαφημίσεις και διάφορα αντικείμενα ή αυτοκόλλητα όπως από την ρακή "Αναρχάκη". Ωραία φάση. Στο Σαλίγκαρο μπορεί κανείς να πάει από τις 11, για καφέ ή για...τσιπουράκι. Είναι ένα μαγαζί για όσους εκτιμούν το καλό φαγητό, το ντόπιο ποτό, τους ζεστούς χώρους και τους άνετους ανθρώπους. Τα λέμε στα μαθήματα μαγειρικής του Ρήγα!
Συντάκτης: Δήμητρα Φ., George Fiorakis
Φωτογραφίες: Philip Gavrilakis, George Fiorakis
Ακολουθήστε το inExarchia στο facebook, instagram, twitter, youtube