Video Art Μηδέν: Τρεις ενότητες βιντεοτέχνης διαθέσιμες ελεύθερα στο διαδίκτυο

Τρεις ενότητες του Video Art Μηδέν είναι διαθέσιμες για τους φίλους που αγαπούν τη βιντεοτέχνη ή για νέους φίλους που έχουν την περιέργεια να την ανακαλύψουν.

Το Video Art Μηδέν, ένας ανεξάρτητος οργανισμός για τη διερεύνηση και την προώθηση της βιντεοτέχνης, συνεχίζει να συμβάλλει στην εξάπλωση και γενικότερη προώθηση της βιντεοτέχνης.

Στο πλαίσιο των διαδικτυακών του δράσεων, παρουσιάζει 8 έργα βιντεοτέχνης υπό τον τίτλο ARTificial Intelligence, την ενότητα ελληνικής βιντεοτέχνης του Video Art Μηδέν από το NewMediaFest2020 αλλά και ελληνική βιντεοτέχνη στο VisualcontainerTV. 


Video Art Μηδέν: "ARTificial Intelligence" διαδικτυακά

Το Video Art Μηδέν συνεργάζεται με το Α' Εργαστήριο της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας, συμμετέχοντας στο ακαδημαϊκό project που υλοποιεί φέτος το εργαστήριο με θέμα "ARTificial Intelligence". Το Μηδέν ετοίμασε, ειδικά γι’ αυτό το σκοπό, μια ενότητα βιντεοτέχνης για προβολή στους φοιτητές του εργαστηρίου, την οποία μοιράζεται διαδικτυακά με όλους τους φίλους και το κοινό του φεστιβάλ, σε μια προσπάθεια να προβάλλονται έργα, να συνεχίζεται η εικαστική δραστηριότητα και ο καλλιτεχνικός διάλογος και να ανταλλάσσουμε δυνατές εικόνες τέχνης.

Η ενότητα, σε επιμέλεια της Γιούλας Παπαδοπούλου, παρουσιάζει 8 έργα που διαπραγματεύονται μια σειρά προβληματισμών για την εποχή του "homo digitalis" και της τεχνητής νοημοσύνης, θέτοντας ερωτήματα για τη φυσική αποσωματικοποίηση και τη σταδιακή ψηφιοποίηση και εικονικοποίηση του κόσμου μας, των κοινωνιών μας και της σκέψης μας.

Είτε εκθέτοντας την ειρωνική διάσταση του "έξυπνου κόσμου" μας, είτε διερευνώντας μια αλγοριθμική συναισθηματική νοημοσύνη, είτε αναλύοντας την "τεχνητή περιέργεια" και την "αυτο-εξέλιξη" των bots, όλα τα έργα έχουν ένα κοινό στοιχείο: εντοπίζουν και αποκωδικοποιούν την ανθρώπινη συμπεριφορά στην ψηφιακή εποχή και ανατέμνουν τη σχέση μας με τον εαυτό μας και με τον "άλλον".

Τι πρέπει να θυσιάσουμε για να προσεγγίσουμε έναν υποτιθέμενα τέλειο μελλοντικό κόσμο; 

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες και τα έργα τους:

- Juergen Trautwein & Silvia Nonnenmacher, Meta_Face, ΗΠΑ 2017, 2.09
- Di Hu, Les Objets Du Système, Κίνα 2019, 4.00
- Landia Art and Economy Foundation, Chatbot Dialogs, Γερμανία 2019, 4.58
- Landia Art and Economy Foundation, Human Applications, Γερμανία 2019, 13.18
- Elliott Nicole J. Waller & Fabian Forban, AEI (artificial emotional intelligence), Σουηδία/Γερμανία, 2019, 4.10
- Yvana Samandova & Borjan Zarevski, Artificial Intelligence VS Aristotle// beta 0.98, Γαλλία, 2019, 4.21
- Katerina Athanasopoulou & Eleni Ikoniadou, Her Voice, Μ. Βρετανία 2019, 5.32
- Sven Windszus, PURE WHITE, Γερμανία 2017, 3.00 

*Η ενότητα θα παραμείνει διαθέσιμη μέχρι τέλος Απριλίου ενώ περισσότερες πληροφορίες για τα έργα μπορείτε να βρείτε, εδώ.



Ενότητα ελληνικής βιντεοτέχνης του Video Art Μηδέν online @ NewMediaFest2020

Το New Museum of Networked Art παρουσιάζει online όλο τον Απρίλιο, στο πλαίσιο του NewMediaFest2020, τις συνεργασίες με το Torrance Art Museum ΤΑΜ- Los Angeles σε ένα εικονικό Darkroom, που περιλαμβάνει τις ενότητες βιντεοτέχνης που εκτέθηκαν στο TAM τις χρονιές 2014, 2016, 2018 και οι οποίες είναι προσβάσιμες πλέον, με συνολική διάρκεια 24 ωρών.

Η ενότητα ελληνικής βιντεοτέχνης του Video Art Μηδέν με τίτλο "Down to Earth", σε επιμέλεια Γιούλας Παπαδοπούλου, που ήταν μέρος της έκθεσης "WOW: We are One World" στο TAM το 2018, είναι τώρα προσβάσιμη online, μαζί με πολλές άλλες ενδιαφέρουσες ενότητες από φεστιβάλ και επιμελητές απ’ όλο τον κόσμο! Μπορείτε να την παρακολουθήσετε επιλέγοντας "WOW.08 – Program units 14-15". 

Εικόνα
video_art_miden_newmediafest_inexarchiagr

Περισσότερες πηροφορίες και πλήρες πρόγραμμα του NewMediaFest2020, εδώ.


Ελληνική βιντεοτέχνη στο VisualcontainerTV

Το Video Art Μηδέν παρουσιάζει στο διαδικτυακό κανάλι βιντεοτέχνης VisualcontainerTV την ενότητα σύγχρονης ελληνικής βιντεοτέχνης Inscapes, σε επιμέλεια της Γιούλας Παπαδοπούλου, από τις 12 Μαρτίου έως τις 22 Απριλίου 2020.

Το VisualcontainerTV International Videoart Web Channel 
Λειτουργεί από το 2009 και είναι ένα εξειδικευμένο διαδικτυακό κανάλι που εσχολείται αποκλειστικά με τη videoart, παρουσιάζοντας σύγχρονη βιντεοτέχνη απ’ όλο τον κόσμο σε online προβολές που λειτουργούν όλο το εικοσιτετράωρο και κάνοντας εφικτή την πρόσβαση και την ενημέρωση για τη σύγχρονη παραγωγή σε επιμελητές, καλλιτέχνες και κοινό απ’ όλο τον πλανήτη.

Στόχος του καναλιού είναι να φέρει την αφρόκρεμα της σύγχρονης βιντεοτέχνης και των φεστιβάλ στα σπίτια των φίλων της videoart, των φοιτητών, των ερευνητών, των επιμελητών και του ευρύτερου κοινού, δημιουργώντας έναν κόμβο δωρεάν και εύκολης πρόσβασης από κάθε σημείο του πλανήτη.

Inscapes, σε επιμέλεια Γιούλας Παπαδοπούλου, 30'

Mια επιλογή σύγχρονης ελληνικής βιντεοτέχνης, με 6 έργα που οδηγούν τον θεατή σε εσωτερικά, προσωπικά “τοπία” και σκηνικά ελάχιστης δράσης, αντανακλώντας υπαρξιακές, ψυχολογικές και μεταφυσικές προσεγγίσεις του εαυτού και εξερευνώντας -με ποιητικό και συμβολικό τρόπο- τη σχέση μας με τον εσωτερικό και εξωτερικό κόσμο. 

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: 
Ελένη Μουστάκα, Θωμάς Βαλλιανάτος, Σοφία Λιάρου, Φένια Κωτσοπούλου, White Dog Films (Δημήτρης Παπαδόπουλος), Χριστίνα Μερτζάνη / free fall company, Αλίκη Χιωτάκη & Δημήτρης Μπαρνιάς

*Η ενότητα θα μεταδίδεται σε διαρκή ροή όλο το εικοσιτετράωρο, εδώ

Εικόνα
poster_Miden_VisualcontainerTV-inexarchiagr



//

Το Μηδέν

Ένας ανεξάρτητος οργανισμός για τη διερεύνηση και την προώθηση της βιντεοτέχνης. Ιδρύθηκε το 2005 από μια ανεξάρτητη ομάδα ελλήνων καλλιτεχνών και υπήρξε ένα από τα πρώτα εξειδικευμένα διεθνή φεστιβάλ βιντεοτέχνης στην Ελλάδα για τα πρώτα δέκα έτη λειτουργίας του. Από το 2015 και μετά συνεχίζει το έργο του με ένα πιο ευέλικτο και διευρυμένο πρόγραμμα προβολών και εκδηλώσεων με σκοπό να υποκινήσει τη δημιουργία πρωτότυπης βιντεοτέχνης, να βοηθήσει στη διάδοσή της και να αναπτύξει την έρευνά της.

Μέσα από συνεργασίες και ανταλλαγές με σημαντικά φεστιβάλ, χώρους τέχνης και οργανισμούς στο εξωτερικό, έχει αναγνωριστεί ως μια από τις πιο  ενδιαφέρουσες διοργανώσεις για τη βιντεοτέχνη διεθνώς και μια σημαντική πλατφόρμα πολιτιστικής ανταλλαγής για την ελληνική και παγκόσμια βιντεοδημιουργία. Συνεχίζει να δημιουργεί ταυτόχρονα ένα εναλλακτικό σημείο συνάντησης για αναδυόμενους και αναγνωρισμένους καλλιτέχνες και έναν κόμβο επικοινωνίας μεταξύ καλλιτεχνών, οργανισμών, φεστιβάλ και χώρων τέχνης απ’ όλο τον κόσμο.

Ενότητες προβολών του Μηδέν έχουν ταξιδέψει σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, αλλά και σε όλο τον κόσμο, και φιλοξενούνται σε σημαντικά φεστιβάλ και Μουσεία της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Εικόνα

Ακολουθήστε το inExarchia το facebookinstagramtwitteryoutube

Ο οδηγός της πιο ζωντανής και ανήσυχης περιοχής της Αθήνας.

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebook, instagram, twitter, youtube

Στην ίδια κατηγορία

124 ταινίες από 42 χώρες, 40 περφόρμανς και 2 εργαστήρια μας περιμένουν για δύο ημέρες του Απριλίου, στο φεστιβάλ που διοργανώνει το Ινστιτούτο Πειραματικών Τεχνών, στο Θέατρο Εμπρός στου Ψυρρή.

think

«Όταν έχεις κουραστεί να κάνεις έρωτα με την ασχήμια, το να πέσεις σ’ έναν πελάτη με φιλντισένιο χαμόγελο που σου λέει πόσο όμορφη είσαι μες στη βροχή και κάτω απ’ το μπαλκόνι σου, κι έχει την πρόνοια να μη...

think

Το εξειδικευμένο κατάστημα ξυλείας, ειδών κιγκαλερίας και χρωματοπωλείο του Σωτήρη και της Νίκης για ό,τι χρειαζόμαστε για το σπίτι, το μπαλκόνι, την αυλή και όλα τα μαστορέματα του σπιτιού μας. Ξυλεία, χρώματα...

think

Newsletter