Οι βραβευμένες ταινίες του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Το Beyond Borders - Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου ετοιμάζεται για την 9η έκδοσή του στο Καστελλόριζο. Στο μεταξύ το μακρινό Καστελλόριζο έρχεται στην Αθήνα με τα βραβευμένα ντοκιμαντέρ του 8ου Beyond Borders, τα οποία θα προβληθούν τον Μάρτιο στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος.

 

Με προβολές ταινιών, Q&As και masterclasses θα απολαύσουμε ταινίες απ’ όλον τον κόσμο που ξεχώρισαν τον περασμένο Αύγουστο για τον τρόπο που καταπιάνονται με τις λιγότερο γνωστές πτυχές της Ιστορίας, για την κοινωνική τους ευαισθησία, την πρωτοτυπία της ιδέας και την καλλιτεχνική τους αξία. Σε διοργάνωση του Ελληνικού Ιδρύματος Ιστορικών Μελετών (ΙΔΙΣΜΕ) σε συνεργασία με την γαλλική Ecrans des Mondes.

 

Όπως δήλωσε η Ειρήνη Σαρίογλου, καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ:

"Το να έρθει το Beyond Borders και στην Αθήνα, ήταν πάγια επιθυμία δική μας, των δημιουργών και βεβαίως του κοινού του φεστιβάλ, που δεν έχει τη δυνατότητα να ταξιδέψει μέχρι το μακρινό, μαγευτικό Καστελλόριζο. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα για τη συνεργασία μας με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος και από αυτή τη χρονιά οι βραβευμένες ταινίες του Beyond Borders - Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου θα προβάλλονται τον Μάρτιο και στην Αθήνα, συναντώντας το ευρύτερο κοινό τους. Είμαστε πολύ περήφανοι για τις ταινίες του φεστιβάλ, πολλές από τις οποίες προβάλλονται σε ελληνική, διεθνή και παγκόσμια πρεμιέρα, βρίσκοντας μετά το δρόμο τους στα φεστιβάλ ή και στις αίθουσες. Ταινίες με θάρρος, τόλμη, χιούμορ, τεκμηρίωση, ταινίες που βλέπουν τον κόσμο καθαρά και που αξίζει να τις δει όσο το δυνατόν περισσότερος κόσμος. Σας περιμένουμε όλους και όλες για τρεις κινηματογραφικές βραδιές στην Αθήνα με αέρα Καστελλορίζου!".

 

Εικόνα
Beyond Borders Ταινιοθήκη της Ελλάδος Colonization

 

 

Ταινίες που δεν πρέπει να χάσετε, όπως το Scenes with my father (Βραβείο Καλύτερου Ιστορικού Ντοκιμαντέρ και Βραβείο FIPRESCI) της Ολλανδο-Κροάτισσας σκηνοθέτριας Biserka Šuran σε ελληνική πρεμιέρα που αναβιώνει σκηνές από την πρώην Γιουγκοσλαβία, το Audrey Napanangka (Βραβείο Καλύτερου Ιστορικού Ντοκιμαντέρ) της αυστραλιανής Penelope McDonald σε διεθνή πρεμιέρα, που παρακολουθεί τη ζωή της εκπληκτικής Audrey και της οικογένειας Walpiri που ταξιδεύει εκπαιδεύοντας η ίδια τα παιδιά της και το Ξύπνησα 18 (Ειδικό Βραβείο Οδυσσέας) της Βέρας Ιόνας Παπαδοπούλου, όπου έξι ασυνόδευτοι νέοι και νέες μιλούν για τη ζωή στην Ελλάδα, καθώς αλλάζει και δυσκολεύει απότομα στα 18.

Επίσης τα ντοκιμαντέρ, Φύλλα Καπνού (Βραβείο Καλύτερου Ελληνικού Ντοκιμαντέρ) των Στάθη Γαλαζούλα και Ελίζας Καβαλαράκη, που ξεδιπλώνουν τις μνήμες γυναικών καπνεργατριών, το The hidden children of Colonization (Βραβείο #ThisisEU) του Dominique Regueme σε ελληνική πρεμιέρα, που πραγματεύεται την ιστορία απομάκρυνσης και εξορίας χιλιάδων πολυφυλετικών παιδιών κατά τη διάρκεια του βελγικού αποικισμού στο Κονγκό, τη Ρουάντα και το Μπουρούντι και το Bitter September (Χάλκινος Φοίνικας μicro) της Σοφίας Φαραντάτου σε ελληνική πρεμιέρα για τη διαχείριση της δολοφονίας του Ζακ Κωστόπουλου.

Αξίζει να παρακολουθήσουμε και το επίκαιρο A Tale of four Minorities (Βραβείο Καλύτερου Πολιτικού Ντοκιμαντέρ και Ειδικό Βραβείο Μεσογειακής Φιλίας) του ισραηλινού David Deri με τις αποκαλυπτικές ιστορίες από οικογένειες Μουσουλμάνων, Εβραίων Υπερ-Ορθόδοξων, Εβραίων Θρησκευόμενων Έποικων και Εβραίων Κοσμικών ομοφυλόφιλων, το Will you look at me? (Χρυσός φοίνικας μicro) του κινέζου Shuli Huang, μια εξομολογητική συζήτηση ανάμεσα σε έναν νεαρό σκηνοθέτη και τη μητέρα του και το Scars (Αργυρός Φοίνικας μicro) της Alex Anna σε ελληνική πρεμιέρα, ένα αφοπλιστικά ειλικρινές πορτρέτο της προσωπικής πάλης της ίδιας της σκηνοθέτριας με την κατάθλιψη και τον αυτοτραυματισμό.

Masterclass του Michel Noll | Παρασκευή 29 Μαρτίου
"Πέρα από τη Φαντασία", ο Michel Noll, πρόεδρος της γαλλικής Ecrans des Mondes, εμπνευστής του Grecdoc και διευθυντής Διεθνούς Ανάπτυξης του Beyond borders, θα επικεντρωθεί σε ζητήματα διεθνούς διασύνδεσης και ανάπτυξης των κινηματογραφικών φεστιβάλ υπό το πρίσμα της καινοτομίας, της τεχνητής νοημοσύνης και των μελλοντικών προοπτικών.

Masterclass "Εξερευνώντας τη μετανάστευση μέσω του φακού" | Σάββατο 30 Μαρτίου
O Jordan Paterson Καναδός σκηνοθέτης, παραγωγός και συγγραφέας, θα εξετάσει ερωτήματα που αντιμετωπίζουν οι δημιουργοί ντοκιμαντέρ και οι ερευνητές των μέσων μαζικής ενημέρωσης σήμερα με την κλιμακούμενη μεταναστευτική κρίση, όπως: Ποια είναι η ηθική της συναίνεσης σε μια κρίση; Ποια είναι η νομική δέσμευση του ντοκιμαντέρ διεθνώς; Ποιος είναι ο ρόλος της συνεργασίας με τους συνομιλητές και των προσωπικών τους απόψεων; Τι εννοούμε πραγματικά με τον όρο ‘πρόσβαση’; Ποιο είναι το ιδεολογικό πλαίσιο του κινηματογραφιστή, ρητά ή σιωπηρά; Και πώς μπορεί το ντοκιμαντέρ να αναπαραστήσει και να δημιουργήσει ταινίες που αντιτίθενται σε κυρίαρχες αφηγήσεις της κινηματογραφικής βιομηχανίας ή των ΜΜΕ;

 

Εικόνα
Beyond Borders Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Bitter September

 

 

Πρόγραμμα προβολών και masterclasses:

Παρασκευή 29 Μαρτίου
16:30-17:15
Masterclass Michel Noll "Πέρα από τη Φαντασία"
18:00-18:30 Έναρξη δράσης / καλωσόρισμα
18:30-19:17 Scenes with my Father της Biserka Suran, 47΄
19:17-19:25 Διάλλειμα
19:25-20:50 Audrey Napanagka της Penelope McDonald, 84΄
20:50-21:00 Διάλλειμα
21:00-21:15 Ξύπνησα 18 της Βέρας Ιόνας Παπαδοπούλου, 13΄
(Ακολουθεί Q&A με τη σκηνοθέτρια)

 

Σάββατο 30 Μαρτίου
16:00-18.00
Masterclass Jordan Paterson "Εξερευνώντας τη μετανάστευση μέσω του φακού"
18:00-18:40 Φύλλα Καπνού των Στάθη Γαλαζούλα & Ελίζας Καβαλαράκη, 39΄
18:40-19:00 Q&A με τους σκηνοθέτες
19:00-20:00 The Hidden Children of Colonization του Dominique Regueme, 58΄
20:00-20:10 Διάλλειμα
20:10-20:40 Bitter September της Σοφίας Φαραντάτου, 26΄

 

Κυριακή 31 Μαρτίου
18:00-18:20
Will you look at me? του Shuli Huang, 20΄
18:20-19:55 A Tale of Four Minorities του Devid Deri, 95΄
19:55-20:05 Διάλλειμα
20:05-20:15 Scars της Alex Anna, 10΄
20:15 Κλείσιμο δράσης

 

 

Εικόνα
Beyond Borders Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Το fb σελίδα και η ιστοσελίδα του Beyond Borders

 

Information

Που
Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Ιερά Οδός 48 & Μεγ. Αλεξάνδρου 136, Αθήνα
Στάση μετρό Κεραμεικός

Πότε
Από Παρασκευή 29 έως Κυριακή 31 Μαρτίου, 2024

Εισιτήρια
Είσοδος ελεύθερη, με δελτία εισόδου που θα βρείτε στο more.com

Ο οδηγός της πιο ζωντανής και ανήσυχης περιοχής της Αθήνας.

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebook, instagram, twitter, youtube

Στην ίδια κατηγορία

Σαν εργαστήρι δίνει νέα πνοή στα μεταχειρισμένα ρούχα, με τη μέθοδο του upcycling, δηλαδή την ανακατασκευή των ρούχων. Το υλικό δημιουργίας του smock αποτελείται από απλά καθημερινά ρούχα μέχρι και εξαιρετικής...

think

Το φεστιβάλ Καραγκιόζης Γιούργια μας περιμένει για άλλη μια χρονιά στο Κύτταρο, σε ένα διήμερο με μουσικά σχήματα που αγαπάμε. Στη σκηνή ανεβαίνουν η Ιουλία Καραπατάκη, οι Babo koro, η μπάντα του Δημήτρη...

think

Η αρχιτεκτονική εκδήλωση που έγινε θεσμός κλείνει φέτος τα 10 χρόνια παρουσίας, στην πόλη της Αθήνας. Το OPEN HOUSE Athens, επανέρχεται με περισσότερα από 70 κτήρια καθώς και πλήθος παράλληλων δράσεων.

think

Πρόσφατα Άρθρα

Newsletter