Το Potential Project και η επιμελήτρια τέχνης Καρολίνα Αλειφεροπούλου μας προκαλούν να φανταστούμε το τέλος των πραγμάτων σε μια εικαστική περιήγηση στα Εξάρχεια

If Anything Survives - Archaeologies, Utopias & The Void. Η επιμελήτρια μιλάει στο inExarchiagr για την ομαδική έκθεση σύγχρονης τέχνης που θα δούμε αυτό τον Νοέμβρη στα Εξάρχεια. Μία έκθεση με τρεις διαφορετικές προσεγγίσεις, σε τρία διαφορετικά κτήρια της περιοχής που διαπραγματεύεται την υστεροφημία του τώρα.

 

   Στο νεοκλασικό κτίριο της Ανδρέα Μεταξά 25, στην πλατεία Εξαρχείων, στεγάζεται η καλλιτεχνική πρωτοβουλία Potential Project. Μια πρωτοβουλία που κεντρικός της άξονας αποτελεί ο διάλογος μεταξύ καλλιτεχνών και επαγγελματιών της τέχνης σχετικά με τη σύγχρονη τέχνη, τις εκθεσιακές πρακτικές, την περιπέτεια της ιδέας, τη σχέση του έργου με το θεατή και τις προσωπικές εμμονές που διατρέχουν και χαρακτηρίζουν το έργο τέχνης. 

Τα Εξάρχεια ανέκαθεν αποτελούσαν ένα ελεύθερο πεδίο άσκησης της ανεξάρτητης εικαστικής δημιουργίας της πόλης. Μια ομάδα νέων ανθρώπων της τέχνης ανασταίνει τον πολιτισμικό χαρακτήρα της γειτονιάς και συνυφαίνει τη δική της εικαστική αφήγηση με τον αστικό ιστό της γειτονιάς διαμέσου των πρότζεκτ συγχρονης τέχνης και των εκθέσεων που δημιουργεί. 

Λίγο μετά την εγκατάσταση Διάμεσο (μία συνεργασία του εικαστικού Δημήτρη Γεωργακόπουλου και του πειραματικού μουσικού Coti K), το Potential Project αυτό τον Νοέμβριο μας προκαλεί να σκεφτούμε ως αρχαιολόγοι ή ιστορικοί του μέλλοντος  το τέλος των πραγμάτων, της ζωής και των σταθερών της ύπαρξης, όπως την ξέρουμε, δημιουργώντας την νέα εικαστική έκθεση If Anything Survives Archaeologies, Utopias & The Void ( από τις 11 Νοεμβρίου 2021 – έως τις 5 Δεκεμβρίου 2021).

 

 

Εικόνα

The Void / από τη νέα έκθεση If anything survives 

 

Εικόνα

Archaeologies / από τη νέα έκθεση If anything survives   

 

 

Εικόνα

φωτογραφία από την εγκατάσταση ΔΙΑΜΕΣΟ (προηγούμενη έκθεση του Potential Project) 
 

Η επιμελήτρια της έκθεσης Καρολίνα Αλειφεροπούλου επιμελήτρια & πολιτιστική διαχειρίστρια μας μίλησε για το τι θα δούμε, τις συνέργειες με τους ανθρώπους της περιοχής αλλά και τα μελλοντικά σχέδια του Potential Project:                                                                                                                                                                         
Τι απομένει μετά το τέλος των πραγμάτων; Πείτε μας με δυο λόγια τι θα δει ο επισκέπτης στην έκθεση, ποιο είναι το σκεπτικό και οι καλλιτέχνες. 

Η ιδέα για αυτήν την έκθεση προϋποθέτει μία αρχαιολογία του μέλλοντος. Υποθέτουμε ότι ο κόσμος μας δεν υπάρχει πια, αλλά κάποιοι άλλοι – ή εμείς οι ίδιοι σε μια μελλοντική εκδοχή μας-  ανακαλύπτουν  και μελετούν τα αντικείμενα που διασώθηκαν και προσπαθούν να αναγνώσουν τη σημασία τους.  Με αυτήν την έννοια, μετά το τέλος απομένει αυτό το οποίο μπορούμε να φανταστούμε και αυτή ήταν και η συζήτηση που έγινε με κάθε καλλιτέχνη για να βρούμε πώς καθένας ερμηνεύει αυτό το σενάριο. Ταυτόχρονα είχε ενδιαφέρον να δημιουργηθεί μία συνθήκη τριών παράλληλων εκδοχών που να επιτρέπει στους καλλιτέχνες να δουλέψουν την ιδέα τους κάνοντας κάθε φορά μία μικρή εννοιολογική μετατόπιση. Έτσι οι τρεις ενότητες της έκθεσης αποτελούν παράλληλους χώρους όπου αναπτύσσονται έργα που συνομιλούν μεταξύ τους από απόσταση που πέρα από γεωγραφική, μπορεί να θεωρηθεί χρονική ή και διανοητική. Οι επισκέπτες μπορούν να πάνε και στους τρεις εκθεσιακούς χώρους  με τη σειρά που διατυπώνεται για να δουν αυτές τις μετατοπίσεις της ιδέας, αλλά μπορεί και να δουν κάθε ενότητα χωριστά σαν το If Anything Survives σε μία από τις εκδοχές του. 

 

 

Εικόνα

Archaeologies στο κτήριο της Ερεσσού 
 

 

Εικόνα

αριστερά Εκδόσεις Ύψιλον - Utopias / δεξιά Archaeologies 3 στο κτήριο της Ερεσσού

 

Εκτός από την έδρα του Potential Project χρησιμοποιείτε άλλους δύο χώρους για την έκθεση, εκείνο των εκδόσεων Ύψιλον και το νεοκλασικό κτίριο της οδού Ερεσσού. Πώς προέκυψαν αυτές οι συνεργασίες και τί προσθέτουν οι συγκεκριμένοι χώροι στην έκθεση;

 

Η προτεινόμενη διαδρομή ξεκινάει από το κτίριο στην οδό Ερεσσού, το οποίο φιλοξενεί τις Αρχαιολογίες. Εκεί οι επισκέπτες θα δουν έργα που ερμηνεύουν το κομμάτι της ανακάλυψης, του ρεαλισμού, των στοιχείων. Πρόκειται για ένα τριώροφο κτίριο των αρχών του 20ου αιώνα, εκλεκτικιστικού στυλ και με έντονα χαρακτηριστικά φθοράς που δίνουν την αίσθηση του περάσματος του χρόνου. Το κτίριο μας παραχώρησαν οι ιδιοκτήτες του Θανάσης και Δημήτρης Αλεξανδρίδης, οι οποίοι είναι φίλοι, είναι φιλότεχνοι και έχουν φιλοξενήσει κι άλλες εκθέσεις εκεί στο παρελθόν. Το δεύτερο μέρος, οι Ουτοπίες, βρίσκεται στον επάνω χώρο των εκδόσεων Ύψιλον στον πεζόδρομο της οδού Τζαβέλλα που μας παραχωρήθηκε από τη φίλη Κατερίνα Χαρμάνη. Το κομμάτι αυτό της έκθεσης προκύπτει από μια ίσως πιο φαντασιακή και ουτοπική ερμηνεία του If Anything και για αυτό το λόγο η συνεργασία με τις ιστορικές εκδόσεις Ύψιλον, με την προσφορά τους στη θεωρία, την πολιτική φιλοσοφία και την ποίηση φάνηκε υπέροχη συγκυρία. Τέλος η τρίτη ενότητα που ασχολείται με το Κενό εκτίθεται στο Potential Project που είναι, σε σύγκριση με τους άλλους δύο, ο λιγότερο χαρακτηρισμένος χώρος.

 

Εικόνα

 

Εικόνα

 
 

Η ομάδα του Potential Project έχει ήδη κάνει αισθητή την παρουσία της μέσα από μια σειρά εκθέσεων. Ποιο είναι το κεντρικό σκεπτικό της ομάδας και ποια τα σχέδια σας για το άμεσο μέλλον;

Αυτή είναι η πέμπτη σε σειρά έκθεση που διοργανώνουμε. Ακολουθεί τη λογική που ξεκινήσαμε να δουλεύουμε το 2019 όταν σχηματίστηκε μία μεγάλη ομάδα καλλιτεχνών και θεωρητικών που προέρχονται από διάφορα γνωστικά αντικείμενα και με την οποία κάναμε τακτικές συναντήσεις και συζητούσαμε θέματα που αφορούσαν το potentiality στην τέχνη και ό,τι αυτό σημαίνει για τον καθένα. Οι συναντήσεις αυτές είχαν αρκετά μεγάλη διάρκεια και εξαιρετικό ενδιαφέρον καθώς έννοιες όπως το δυνάμει έργο, το ενδεχόμενο σενάριο, το μη πραγματοποιημένο, μας απασχόλησαν πολύ και γέννησαν ιδέες, κάποιες από τις οποίες αναπτύχθηκαν σε προσωπικά projects των συμμετεχόντων. Αυτά ακριβώς αποτελούν μέχρι σήμερα το εκθεσιακό μας πρόγραμμα που θα συνεχίσουμε να παρουσιάζουμε και μέσα στο 2022. Με αυτόν τον τρόπο θέλουμε να δείξουμε στο κοινό τα αποτελέσματα του διαλόγου αυτού και να δούμε και εμείς οι ίδιοι να υλοποιούνται οι ιδέες που συζητήσαμε και στοχαστήκαμε στο «στρογγυλό τραπέζι». 

 

Εικόνα

 

Το If Anything Survives είναι μία θεματική, ομαδική έκθεση τέχνης σε τρία μέρη και ο υπότιτλος Archaeologies, Utopias & The Void υποδηλώνει τη θεματική του κάθε μέρους. Οι προσκεκλημένοι καλλιτέχνες συμμετέχουν με έργα σε κάθε μία από τις τρεις ενότητες, οι οποίες παρουσιάζονται παράλληλα σε τρεις διαφορετικούς χώρους στην περιοχή των Εξαρχείων: στο νεοκλασικό κτίριο της οδού Ερεσσού 40, στις Εκδόσεις  Ύψιλον (Τζαβέλλα 15) και στον εκθεσιακό χώρο του Potential Project (Ανδρέου Μεταξά 25). Οι ενότητες αποτελούν τρεις διαφορετικούς τρόπους αφήγησης του σεναρίου, τρεις οπτικές γωνίες, τρεις εκδοχές. Φιλοδοξεί να δώσει μορφή στην έννοια της οπτικής αφήγησης με κεντρικό άξονα ένα φανταστικό (δυνάμει;) σενάριο που διατυπώνεται ως εξής: «Ας φανταστούμε το τέλος: των πραγμάτων, των συμβάντων, του κόσμου. Αυτό θα μπορούσε να είναι η Γη μετά από μια πυρηνική έκρηξη ή μία καταστροφική κλιματική αλλαγή. Ή θα μπορούσε να είναι το τέλος ενός κόσμου μετά από μία ραγδαία αλλαγή, που καθιστά αδύνατο να συνεχιστεί η προηγούμενή του κατάσταση. Είναι μία κάπως θλιβερή συνειδητοποίηση πως τίποτα δεν είναι όπως πριν. Μέσα από αυτό το σενάριο επιστημονικής φαντασίας, ας υποθέσουμε πως κάποιος, κάποια στιγμή στο μέλλον θα μάθει για τον κόσμο που κάποτε υπήρξε και θα ερευνήσει τα τεκμήρια της ύπαρξής του, ας φανταστούμε τι μένει πίσω, ποιες οι αποδείξεις, τα στοιχεία, τα ίχνη. Αφού τελειώσει ο κόσμος, τι απομένει; Εάν κάτι επιβιώσει, τι είναι αυτό;»

H ιδέα για την έκθεση If Anything Survives είναι αποτέλεσμα έρευνας που προέκυψε με αφορμή το τραπέζι των συζητήσεων του Potential Project κατά την περίοδο Απρίλιος – Νοέμβριος 2019. Σε αυτό συμμετείχαν καλλιτέχνες, θεωρητικοί της τέχνης, αρχιτέκτονες και μουσικοί, οι οποίοι, μέσα από τη φόρμα των τακτικών συναντήσεων τύπου στρογγυλής τραπέζης, προσέγγισαν θεωρητικά το θέμα της δυνάμει φύσης των έργων τέχνης και της ενδεχομενικότητας που χαρακτηρίζει την καλλιτεχνική σκέψη.

 

 

Εικόνα

ΙΝΦΟ 

 

Την ομάδα του Potential Project αποτελούν οι: Δημήτρης Γεωργακόπουλος εικαστικός, Καρολίνα Αλειφεροπούλου επιμελήτρια & πολιτιστική διαχειρίστρια, Αλέξανδρος Πλατής θεωρητικός τέχνης & επιμελητής και Βασίλης Νάσης διαχειριστής πολιτιστικής & κοινωνικής εκπαίδευσης.

Επιμέλεια: Καρολίνα Αλειφεροπούλου
Συντονισμός: Βασίλης Νάσης
Παραγωγή: Potential Project

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Άλκηστις Μαυροκεφάλου, Ελεάννα Μπαλέση, Αύγουστος Βεϊνόγλου, Βαγγέλης Σάββας, Δημήτρης Μεράντζας, Δημήτρης Γεωργακόπουλος, Lera Kelemen, Robert Gschwantner, Ανδρέας Παπαστεργίου

Γράφουν οι: Αλέξανδρος Πλατής, Macklin Kowal 

Εγκαίνια: Πέμπτη 11.11.2021 στις 19:00

Διάρκεια: 11.11.2021 – 05.12.2021

Ώρες λειτουργίας: Τετάρτη - Παρασκευή 17:00-21:00 & Σάββατο - Κυριακή 14:00-18:00

 

 

Ο οδηγός της πιο ζωντανής και ανήσυχης περιοχής της Αθήνας.

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebook, instagram, twitter, youtube

Στην ίδια κατηγορία

Το μεσημέρι του Σαββάτου, 20 Απριλίου, επιστρέφουμε στο Solaris για να γνωρίσουμε τον κόσμο του νέου Tomahawk Angel, σε έκδοση μίας από τις μεγαλύτερες ανεξάρτητες εταιρείες κόμικς των ΗΠΑ, της Dark Horse...

think

Μια συζήτηση για την καλλιτεχνική πρωτοβουλία Potential Project και την εικαστική έκθεση “Ενθύμιο” με τους επιμελητές Καρολίνα Αλειφεροπούλου και Δημήτρη Γεωργακόπουλο, στο νεοκλασικό κτήριο της Ανδρέα Μεταξά...

think

Ο Σταύρος Άλλος, μουσικός, τραγουδοποιός, ηχολήπτης και μουσικός παραγωγός, κυκλοφόρησε το πρώτο σόλο εγχείρημά του σε ελληνικό στίχο, με τίτλο “Για την Νόρα” σε βινύλιο, από τη Rudu Records.

think

Newsletter