Το φεστιβάλ που εξερευνά τις διαφορετικές κοινότητες μέσα από 35 ταινίες μικρού μήκους / Positively Different Short Film Festival '22

Το κινηματογραφικό φεστιβάλ Positively Different Short Film επιστρέφει για τρίτη χρονιά, στον κινηματογράφο Τριανόν, παρουσιάζοντας 35 ταινίες μικρού μήκους από 17 χώρες, που συνοδεύονται από παράλληλο πρόγραμμα εκδηλώσεων.

Το Positively Different Short Film Festival 2022 επιστρέφει δυνατό, παρουσιάζοντας 35 ταινίες μικρού μήκους από 17 χώρες, οι οποίες μας μεταφέρουν σε διαφορετικές γωνιές του πλανήτη, εξετάζοντας την έννοια της διαθεματικότητας και του προνομίου σε μία σειρά διαφορετικών πλαισίων. Το πρόγραμμα προβολών που επέλεξε για φέτος η επιμελητική ομάδα συμπληρώνεται από συζητήσεις, μουσικές και πολυμεσικές παραστάσεις.

Ανάμεσα στην πολιτική αμηχανία που προκαλεί η προσήλωση στην ατομική εμπειρία και σε καθιερωμένες, καταχρηστικές ομαδοποιήσεις που εκφράζουν λίγους, υπάρχει ένας κοινωνικός χώρος σε διαστολή, ο δικός μας χώρος.

Το PDSFF22 εξερευνά τις μεθορίους διαφορετικών κοινοτήτων και τις "κοινότητες" χαρακτηριστικών, καταπιέσεων και αγώνων που τις συγκροτούν. Ακολουθεί μπερδεμένες ρίζες και υπόγειες διαδρομές που ενώνουν προτάγματα και ταυτότητες που φαινομενικά δεν σχετίζονται. Ισορροπεί ανάμεσα στην ανάγκη ελεύθερης έκφρασης και δημιουργίας ασφαλών χώρων και στην προσπάθεια να είμαστε αποτελεσματικές και "επικίνδυνες" απέναντι σε αυτά που γεννούν διακρίσεις.

Οι φετινές φιναλίστ διαγωνίζονται για τρία βραβεία - κριτικής επιτροπής, κοινού και καλύτερης ελληνικής παραγωγής - συνοδευόμενα από χρηματικά έπαθλα σε μία προσπάθεια έμπρακτης στήριξης των δημιουργών.


Η επιμελητική ομάδα ξεχωρίζει 5 ταινίες για το inexarchia:

Bolzmann (30') | Γερμανία | Janis Westphal | 2021

O René "Bolzmann" Kleinschmidt είναι ένα ταλαιπωρημένο πρώην είδωλο του τοπικού ποδοσφαίρου, που περνάει τον χρόνο του σε μία επίσης ταλαιπωρημένη ντόπια πάμπ του Βερολίνου που σταδιακά εξευγενίζεται. Αποφασίζει να κερδίσει εκ νέου το σεβασμό, συμμετέχοντας σε ένα τουρνουά για ποδοσφαιράκι. Μία δύσκολη μάχη ξεκινά, όχι μόνο απέναντι στον αλκοολισμό και την απραξία του, αλλά και ενάντια στην εικόνα και την ιδέα που έχει για την αρρενωπότητα. Τελικά, μόνο ένας άγγελος μπορεί να τον σώσει...

Εικόνα
Bolzmann _Vancouver_2_Positively_Different_Short_Film_Festival_inexarchiagr

 
Βανκούβερ (25') | Ελλάδα | Άρτεμις Αναστασιάδου | 2021

Δύο αδέλφια, ένα ξόρκι, πληγωμένα τοπία κι ένα αναπόφευκτο φευγιό. "Το Bανκούβερ", μια καθημερινή ιστορία μετανάστευσης, θα γίνει το χρονικό μιας εξαφάνισης.

Εικόνα
Vancouver_2_Positively_Different_Short_Film_Festival_inexarchiagr



Sexual Distancing (16')| Ελλάδα | Δημήτρης Ασπρόλουπος | 2021

Δύο αγόρια, ένας δολοφονικός ιός, μία πόλη σε καραντίνα και πολλή σεξουαλική απόγνωση.

Εικόνα
Sexual_Distancing_Vancouver_2_Positively_Different_Short_Film_Festival_inexarchiagr


Beauty Boys (18') | Γαλλία | Florent Gouelou | 2019

Σε ένα μικρό χωριό, ο Leo, 17 χρονών, αγαπάει πολύ το μακιγιάζ. Ο μεγάλος του αδερφός, Jules, που φοβάται την κοροϊδία, μπαίνει εμπόδιο στο πάθος του. Τη νύχτα της παράστασης, ο Leo εμφανίζεται σε full drag...

Εικόνα
Beauty_Boys_Still_2_Vancouver_2_Positively_Different_Short_Film_Festival_inexarchiagr



 

Bridging the Gap (6') | Ηνωμένο Βασίλειο | Nina Ross, Meg Barrett | 2021

Στα 18, η Meg άρχισε να ακούει μία φωνή. Προσπάθησε να την αγνοήσει, δεν το είπε σε κανέναν, όμως η φωνή δυνάμωσε. Πιο κακοποιητική, πιο παραισθητική, και συχνά τελείως εκτός του ελέγχου της.
 

Εικόνα
Bridging_the_Gap_Vancouver_2_Positively_Different_Short_Film_Festival_inexarchiagr


Τα έξι σετ ταινιών μικρού μήκους*:

Going through Changes (91’)
Ένα σετ σχεδιασμένο για να είναι προσβάσιμο από διαφορετικές ηλικίες και βιώματα, γεμάτο ιστορίες για τις αλλαγές που υφίστανται μέσα αλλά και έξω από εμάς, ιστορίες που μας αλλάζουν, ιστορίες που αλλάζουν τον κόσμο (μας).

Humans of late capitalism (90’)
Πανδημία, απομόνωση, επισφάλεια, πολιτική αναταραχή: η εποχή που διανύουμε αφήνει αποτυπώματα στις ζωές και τις σχέσεις των υποκειμένων. Ποιο θα καταφέρει να βγει αλώβητο;

Intimate encounters (94’)
Είναι στιγμές που η κινηματογραφική κάμερα δημιουργεί μια σχέση εμπιστοσύνης και προσφέρει μία ματιά σε έναν κόσμο αθέατο, εσωτερικό. Αυτός ο κόσμος είναι τελείως προσωπικός, αλλά ταυτόχρονα δημιουργεί τον χώρο για ταυτίσεις και συνδέσεις.

Symptoms of Masculinity (91’)Αρρενωπότητες που αποκαθηλώνονται, απειλούνται, διαρρηγνύονται και επαν-επινοούνται, για να χωρέσουν την ευαισθησία, σε μία κοινωνία πολυσύνθετη και αντιφατική, στην οποία κανένα βάθρο δεν θα μείνει όρθιο.

Family 2.0
Τι μετρά ως οικογένεια, τι θυσιάζεται στο όνομα της υπέρτατης αξίας της και πώς δημιουργούνται συνδέσεις πάνω και πέρα από τους δεσμούς αίματος; Το σετ αυτό μιλάει για οικογένειες επιλογής, σχέσεις που κληροδοτούνται ή δημιουργούνται, διεκδικούνται και δεν έχουν τίποτα το δεδομένο.

Castaways
Αυτό είναι ένα σετ για τον χώρο που διεκδικούν όσα απειλούνται από τη βία, τον αποκλεισμό και την περιθωριοποίηση: ένα σετ για τον κόσμο που μπορούμε να ονειρευτούμε, αν αυτές οι ζωές έπαυαν να είναι αόρατες, αν νοούνταν ως άξιες να βιωθούν.

Δείτε το τιζεράκι του φεστιβάλ:

*Η αναλυτική παρουσίαση του φετινού προγράμματος θα γίνει μέσω της σελίδας του φεστιβάλ στο instagram και στο fb κάλεσμα.

Παράλληλες εκδηλώσεις:

Συμπτώματα αρρενωπότητας:

Ανοιχτός διάλογος & Προβολή | Σάββατο 12 Μαρτίου, 18.00

Για τους "πατριάρχες" των γλωσσικών αναφορών, τα media και τα δημόσια πρόσωπα, ο ανδρισμός και η αρρενωπότητα νοούνται ως έννοιες ταυτόσημες με συγκεκριμένες συμβολικές αναφορές· επιβολή, ισχύς, κυριαρχία. Οι αναφορές αυτές συγκροτούν μοντέλα που καταπιέζουν όλα όσα δεν δύνανται ή δεν επιθυμούν να τις επιτελέσουν, και ταυτόχρονα αποξενώνουν τα άτομα που τις επιδιώκουν από τον εαυτό τους, συγκροτώντας μια κοινωνία καταπίεσης από τη μία και ματαίωσης από την άλλη.

Αξιοποιώντας συνδυαστικά τις εμπειρικές και επιστημονικές αναφορές των ομιλητριών/ών και την ομώνυμη ενότητα ταινιών μικρού μήκους, δημιουργούμε τον χώρο για να μιλήσουμε για άλλες αρρενωπότητες: αρρενωπότητες που αποκαθηλώνονται, απειλούνται, διαρρηγνύονται και επαν-επινοούνται, για να χωρέσουν την ευαισθησία, σε μία κοινωνία πολυσύνθετη και αντιφατική.

Συζητούν: Αντώνης Πούλιος, κλινικός ψυχολόγος/ψυχαναλυτής, Δημήτρης Τερζής, δημοσιογράφος, Άννα-Μαρία Παπαχαραλάμπους, ηθοποιός, Άννα Κουρουπού, διευθύντρια Red Umbrella Athens, Αγγελική Σεραφείμ, δικηγόρος.

Συντονισμός: Μελ Καλφαντή, PDSFF, υποψήφιο διδάκτωρ στις σπουδές φύλου 

Los Tre Live στο ΤΡΙΑΝΟΝ | Σάββατο 12 Μαρτίου, 22.30

Συνδυάζοντας μουσικές παραδόσεις από όλο τον κόσμο με τη δύναμη και την ελευθερία του αυτοσχεδιασμού, οι Los Tre συμβάλουν στην αναζήτηση του PDSFF22 με επιπλέον ερωτήσεις · ψηλαφώντας τι χωράει που και με ποιόν τρόπο.

Ως μια μπάντα που ζυμώνεται και (ανα)διαμορφώνεται διαρκώς με διαφορετικά κοινά και μικροκοινότητες, οι Los Tre μας προσκαλούν να γνωρίσουμε νέα κομμάτια και να ξανακούσουμε προηγούμενες δισκογραφικές δουλειές της δεκαετούς πορείας του συγκροτήματος.

Εικόνα
lostre_positively_different_inexarchiagr


//


Extra Ίνφο

Που
Τριανόν
Κοδριγκτώνος 21 & Πατησίων 101
Μετρό Βικτώρια

Πότε
Παρασκευή 11 ως και Κυριακή 13 Μαρτίου, 2022

Εισιτήρια
3 ευρώ 

//

To fb κάλεσμα και η σελίδα του PDSFF22

Εικόνα
Positively_Different_Short_Film_Festival_poster_inexarchiagr

Εικόνα

 
Ακολουθήστε το inExarchia στο facebookinstagramtwitteryoutube

Ο οδηγός της πιο ζωντανής και ανήσυχης περιοχής της Αθήνας.

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebook, instagram, twitter, youtube

Στην ίδια κατηγορία

Το Theatre of the NO, το πρώτο αγγλόφωνο θέατρο στο κέντρο της Αθήνας, άνοιξε τις πόρτες του με την παράσταση «Περιμένοντας τον Γκοντό» του Samuel Beckett, σε σκηνοθεσία του Νίκου Διονύσιου.

think

Μια επταμελής ομάδα Ελλήνων δημιουργών, όλοι τους από τη γενιά του Φαϊτάκη, συναντιούνται στη Roma Gallery για να τιμήσουν τον πρόωρα χαμένο ζωγράφο.

think

Σαν εργαστήρι δίνει νέα πνοή στα μεταχειρισμένα ρούχα, με τη μέθοδο του upcycling, δηλαδή την ανακατασκευή των ρούχων. Το υλικό δημιουργίας του smock αποτελείται από απλά καθημερινά ρούχα μέχρι και εξαιρετικής...

think

Newsletter