Main Nav

Το ντοκιμαντέρ "Parko" για το Πάρκο Ναυαρίνου συνεχίζει το ταξίδι του

Σχόλια: 0
inExarchia - 29/03/2018

Τέσσερις κινηματογραφιστές από Γερμανία και Ελλάδα, δημιούργησαν ένα ντοκιμαντέρ με πυρήνα το αυτοδιαχειριζόμενο Πάρκο Ναυαρίνου, στην καρδιά των Εξαρχείων. "Ντοκιμαντέρ για ένα αυτοδιαχειριζόμενο πάρκο στην Αθήνα" ο τίτλος της καταγραφής που αφορά στο εγχείρημα δημιουργίας του πάρκου αλλά και στις διαφορετικές ιστορίες που ξεχώρισαν κόντρα στον καπιταλισμό και την κρίση. // Η Πρωτοβουλία "Η Γειτονιά της Αλεξάνδρου Σβώλου, που βαδίζει σε δρόμους παράλληλους, μας καλεί στην προβολή του "Parko - a documentary", την Κυριακή 1 Απριλίου, στον κινηματογράφο Μακεδονικόν στην Θεσσαλονίκη.
 

Parko - a documentary

Το Park, a documentary, έκανε πρεμιέρα στο Πάρκο Ναυαρίνου το Σεπτέμβρη του 2016 και μέχρι σήμερα, η ομάδα κινηματογραφιστών συνεχίζει να διοργανώνει προβολές τόσο σε φεστιβάλ όσο και στο πλαίσιο εκδηλώσεων για την αυτοοργάνωση και τους σημερινούς αγώνες.

collageparko2_inexarchia  
Parko - a documentary  

Το ταξίδι του ντοκιμαντέρ που αναδεικνύει μια μικροκοινωνία σε έναν ανοιχτό δημόσιο πράσινο χώρο, ξεκίνησε από το ίδιο το πάρκο και συνεχίστηκε σε Βερολίνο και Φρανκφούρτη, σε αρκετά φεστιβάλ. Αυτή την περίοδο επιστρέφει στην Ελλάδα (προβολή στη Θεσσαλονίκη 01.04.18 - πληροφορίες εδώ) με σ
τόχο τη συμβολή στη συζήτηση σχετικά με την ανάγκη συν-δημιουργίας και συν-διαχείρισης παρόμοιων τόπων στον πυκνοδομημένο αστικό ιστό της Θεσσαλονίκης. 

 
Δείτε το τρέιλερ

Μάθετε τα πάντα για το ντοκιμαστέρ σελίδα του Park, a Documentary.
 

Το πάρκο δημιουργήθηκε στην καρδιά των Εξαρχείων, σε ένα χώρο 1.476 τ.μ. που για χρόνια χρησιμοποιούνταν ως πάρκινγκ. Ο χώρος είχε παραχωρηθεί από το ΤΕΕ στο Δήμο Αθηναίων το 1990 και το δημοτικό συμβούλιο είχε, τότε, λάβει απόφαση να δημιουργήσει εκεί μια πλατεία. Παρόλα αυτά, οι δημοτικές αρχές έμειναν άπραγες για 18 χρόνια, με αποτέλεσμα οι πολίτες να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, όταν η σύμβαση παραχώρησης του οικοπέδου σε ιδιώτη, που το εκμεταλλευόταν, ως πάρκινγκ, έληξε. Η συλλογική προσπάθεια για την περάτωση του πάρκου το Μάρτιο του 2009 έλαβε χώρα από τους κάτοικους της περιοχής μαζί με την συλλογικότητα "Εμείς, Εδώ και Τώρα και για Όλους Εμάς" και την Επιτροπή Πρωτοβουλίας Κατοίκων Εξαρχείων. Μετά από ένα ταξίδι 9 χρόνων, το Πάρκο σήμερα αποτελεί έναν τόπο δημιουργίας, ανοιχτό σε πολιτικές, πολιτιστικές, αντικαταναλωτικές, μη-εμπορικές δράσεις, φιλοξενεί καθημερινά μέρος της κοινωνικής ζωής των κατοίκων της Γειτονιάς, και λειτουργεί ως τόπος περιπάτου, συνεύρεσης, επικοινωνίας, δράσης και προβληματισμού. 

Σε δρόμους παράλληλους, η Πρωτοβουλία Η Γειτονιά της Αλεξάνδρου Σβώλου, προχωράει στη δημιουργία ενός πάρκου σε ένα άδειο οικόπεδο στη συμβολή των Αγαπηνού και Ι. Μιχαήλ. Από τον περασμένο Απρίλιο προσπαθεί να μετατρέψει σταδιακά έναν ξεχασμένο χώρο σε πάρκο τσέπης στη συμβολή των οδών Αγαπηνού και Ι. Μιχαήλ. Πρόκειται για μία κοινή προσπάθεια που βασίζεται στις αρχές της αυτο-οργάνωσης και της αυτοδιαχείρισης, στοχεύει στην αναβάθμιση της καθημερινότητας και επιδιώκει να δείξει έμπρακτα ότι η οργάνωση των “από-τα-κάτω”, μπορεί να λειτουργήσει με πραγματικό κοινωνικό αντίκτυπο, ενάντια στην απομόνωση της κρίσης, διαμορφώνοντας παράλληλα την ταυτότητα της Γειτονιάς και καλλιεργώντας την συμμετοχική κουλτούρα.

Με αφορμή το “Πάρκο Τσέπης , Αγαπηνού - Ιωάννου Μιχαήλ”, μας καλούν την Κυριακή 1 Απριλίου 2018 και ώρα 13.00' μ.μ. στον Κινηματογράφος Μακεδονικόν στην προβολή του Parko - a documentary (37’, 2016) που αφορά το αυτοδιαχειριζόμενο πάρκο Ναυαρίνου.

collageparko_inexarchia

 

//

Μιας και μπήκε η άνοιξη, το ανθισμένο Πάρκο πίσω στο 2016!
parko-nauarinou-2016-inexarchiagr

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebookinstagramtwitteryoutube

Σχόλια

Σχολιάστε

Εισέλθετε στο σύστημα για να υποβάλετε σχόλια