The New New: Αφιέρωμα στη νέα γενιά καλλιτεχνών βιντεοτέχνης από το Video Art Μηδέν

The New New: Διαδικτυακό αφιέρωμα στη νέα γενιά καλλιτεχνών με ένα πανόραμα της τρέχουσας παραγωγής των σπουδαστών και της επόμενης γενιάς καλλιτεχνών στον τομέα της βιντεοτέχνης, στο πλαίσιο των ψηφιακών προβολών του Video Art Μηδέν.


Μεγάλο αφιέρωμα στη φοιτητική και νεανική δημιουργία με τίτλο The New New, σε συνεργασία με τις σημαντικότερες σχολές καλών τεχνών και οπτικοακουστικών τεχνών της Ελλάδας, παρουσιάζει το Video Art Μηδέν, στο πλαίσιο των online προβολών βιντεοτέχνης που πραγματοποιεί από τον περασμένο Απρίλιο.

Φέρνοντας μαζί έναν μεγάλο αριθμό νέων καλλιτεχνών (συμμετέχουν περισσότεροι από 170 νέοι δημιουργοί, σε ατομικά ή ομαδικά έργα), από νεοεισαχθέντες φοιτητές που κάνουν τα πρώτα τους βήματα στον χώρο των οπτικοακουστικών τεχνών, του βίντεο και των ψηφιακών μορφών τέχνης μέχρι πρόσφατους απόφοιτους και μεταπτυχιακούς φοιτητές που έχουν ξεκινήσει ήδη μια προσωπική πορεία, το μεγάλο αυτό αφιέρωμα του Video Art Μηδέν έχει σα στόχο να δώσει ερεθίσματα και μια νέα ώθηση στο διάλογο για την οπτικοακουστική τέχνη στην Ελλάδα, παρέχοντας ένα βήμα στα νέα παιδιά να συνεκθέσουν τις δουλειές τους, να εντοπίσουν ετερότητες και κοινούς τόπους και να «συνομιλήσουν» μεταξύ τους, οπτικοακουστικά, έστω και από απόσταση.

Σε μία επιπλέον μικτή ενότητα, με τίτλο Generation Next, παρουσιάζονται έργα νέων δημιουργών, πρόσφατων αποφοίτων και σπουδαστών από διάφορες σχολές της Ελλάδας που συγκεντρώθηκαν από την τελευταία ανοικτή πρόσκληση του Video Art Μηδέν.

Στο αφιέρωμα ανταποκρίθηκαν και συμμετέχουν με επιμελημένες ενότητες έργων προπτυχιακών ή/και μεταπτυχιακών φοιτητών:

Η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας (ΑΣΚΤ), το Τμήμα Εικαστικών & Εφαρμοσμένων Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), το Τμήμα Κινηματογράφου του ΑΠΘ, το Τμήμα Εικαστικών & Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στη Φλώρινα, το Τμήμα Εικαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, το Τμήμα Φωτογραφίας & Οπτικοακουστικών Τεχνών και το Τμήμα Γραφιστικής και Οπτικής Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ), το Τμήμα Τεχνών Ήχου & Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου στην Κέρκυρα, καθώς και 2 τμήματα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στο Ναύπλιο, το Τμήμα Παραστατικών και Ψηφιακών Τεχνών και το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών.

Σε μια εποχή που, λόγω των περιορισμών που επιβλήθηκαν εξαιτίας του covid, αποτελεί μια πρωτόγνωρη και εξαιρετικά δύσκολη περίοδο τόσο για την ομαλή διεξαγωγή των μαθημάτων, όσο και για την κοινωνικοποίηση και την ανταλλαγή γνώσης και ιδεών μεταξύ των φοιτητών στο φυσικό τους πλαίσιο, τις πανεπιστημιακές αίθουσες και τα κατάλληλα διαμορφωμένα και εξοπλισμένα εργαστήρια των σχολών, τα φοιτητικά έργα που παρουσιάζονται σε αυτό το αφιέρωμα, ως αποτελέσματα των ασκήσεων στο πλαίσιο αντίστοιχων μαθημάτων, αφενός αποδεικνύουν την ισχυρή θέληση και την ανάγκη των σπουδαστών να δημιουργήσουν, να πειραματιστούν και να εκφραστούν ακόμη και με ελάχιστα μέσα στον περιορισμένο χώρο του εγκλεισμού που έχει επιβάλλει σε όλους μας το lockdown, και αφετέρου, συγκεντρωμένα όλα μαζί, λειτουργούν ως μια ουσιαστική επικοινωνία και ανταλλαγή ανάμεσα στους φοιτητές των διαφόρων σχολών και τμημάτων. 


Η Θεματολογία:

Είναι χαρακτηριστικό πως τα περισσότερα έργα έχουν να κάνουν με έννοιες που μας απασχολούν όλους αυτή την περίοδο: η απομόνωση, ο εγκλεισμός, η οικία, η καθημερινότητα, η ανάδειξη των μικρών πραγμάτων, η έννοια του εαυτού, το μέσα και το έξω, ο χρόνος, η απόδραση, η περιπλάνηση στο αστικό και φυσικό τοπίο, πράγματα που ζούμε καθημερινά ή πράγματα που μας έλειψαν. Με ποιητικότητα, φαντασία, παρατηρικότητα, κυνική διάθεση, μελαγχολία ή χιούμορ, πάντα όμως με μια διάθεση εξερεύνησης, όλα τα έργα μας καλούν σε μια απόδραση, είτε προς τα μέσα είτε προς τα έξω, και σε μια ανακουφιστική περιπλάνηση μέσω της τέχνης από τη νέα, εκκολαπτόμενη γενιά καλλιτεχνών.

Οι περιγραφές των ενοτήτων και οι συμμετέχοντες:

Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας (ΑΣΚΤ)
Εργαστήριο Βιντεοτέχνης

Επιμέλεια ενότητας: Βίκη Μπέτσου

Στην ενότητα φοιτητικών βίντεο με τίτλο "Πόσο διαρκεί το τώρα / How long is now", παρουσιάζονται έργα φοιτητών που πραγματοποίησαν εν καιρώ καραντίνας: κάποια στο 1ο lockdown (εαρινό εξάμηνο 2020) και τα περισσότερα στο 2ο lockdown (χειμερινό εξ. 2021). Τα έργα διαπραγματεύονται θέματα που έχουν να κάνουν με τον χώρο: απόσταση, απομόνωση – εγγύτητα και τηλε-επαφή, αλλά και κυρίως με τον χρόνο που μοιάζει να διαστέλλεται σε ένα "αέναο τώρα", που επαναλαμβάνεται χάνοντας την στιγμιαία παροδικότητά του. Οι φοιτητές/τριες πραγματοποιούν λήψεις στον οικιακό τους χώρο, καθώς και υλικά που συλλέγουν από το διαδίκτυο (found footage). Μέσα από ποικίλες τεχνικές και χειρισμούς ανασυνθέτουν το χώρο και το χρόνο σε προσωπικές εικαστικές διατυπώσεις και αφηγήσεις με την κινούμενη εικόνα και ήχο.


Εργαστήριο Νέων Μέσων, Τμήμα Εικαστικών & Εφαρμοσμένων Τεχνών Α.Π.Θ

Επιμέλεια ενότητας: Γ. Κατσάγγελος, Μπ. Βενετόπουλος, Στ. Ντεξής, Γ. Δρόσος, Φ. Μπουντούρογλου,  Γ. Παπαδοπούλου

Στις αντίξοες και δύσκολες συνθήκες των δύο τελευταίων ετών, οι φοιτητές δημιουργούν έργα με αναφορές στην αναπόφευκτη απομόνωση των lockdown, αξιοποιώντας στοιχεία της καθημερινότητας και του προσωπικού ή/και δημόσιου χώρου για να συνθέσουν μικρόκοσμους από συμβολικές εικόνες που διαπραγματεύονται έννοιες όπως η μοναξιά, η φθορά, το τραύμα, το πέρασμα του χρόνου, η αναμονή, η σισύφεια επανάληψη, η διερεύνηση του εαυτού και της ανθρώπινης φύσης, η σημασία των μικρών πραγμάτων, ο εγκλεισμός, η απόδραση και η περιπλάνηση μέσω της φαντασίας. 



Τμήμα Κινηματογράφου Α.Π.Θ
Film Office Auth

Επιμέλεια ενότητας: Πέννυ Μπούσκα

Ο πειραματισμός στην τέχνη του κινηματογράφου σημαίνει μεταξύ άλλων την παραίτηση από καθιερωμένους τρόπους πρόσληψης, πράξης και κατανόησης. Γι’ αυτό οι εικόνες μοιάζουν ανορθόδοξες, οι αφηγήσεις ακατανόητες και η γλώσσα σε διαρκή διαμόρφωση. Σαν ένα παιχνίδι με κανόνες που κάθε δημιουργός είναι ικανός να μεταβάλει. Κι αν μοιάζει ατελέσφορη προσπάθεια, αυτοσκοπός χωρίς νόημα και στόχο, ας θυμηθούμε τη σημασία που έχουν οι αφηγήσεις των μικρών παιδιών πριν μάθουν να οργανώνουν τον λόγο τους, τις σκέψεις στον ύπνο που στην επαγρύπνηση χάνουν την δύναμή τους, τις αλήθειες που καταλαβαίνει μόνο το σώμα και τα συναισθήματα. Εάν η τέχνη σε κάνει να προχωράς, ο πειραματισμός στην τέχνη διευρύνει τους τρόπους. 



Τμήμα Εικαστικών & Εφαρμοσμένων Τεχνών, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας (Φλώρινα)

Επιμέλεια ενότητας: Βασίλειος Μπούζας

Το οπτικοακουστικό υλικό που παρουσιάζεται στην ενότητα αποτελεί επιλογή του παραγόμενου οπτικοακουστικού υλικού με αναφορά σε επιλεγμένες θεματικές. Τα μαθήματα αφορούν την εισαγωγή στο εύρος και την εμβάθυνση σε επιλεγμένα πεδία των ψηφιακών τεχνών και πραγματοποιήθηκαν στα 1ο, 3ο, 5ο εξάμηνο σπουδών στο ΤΕΕΤ.

 

Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Τμήμα Φωτογραφίας & Οπτικοακουστικών Τεχνών και ΠΜΣ "Παραγωγή Βίντεο, Οπτικοακουστικά Μέσα και Κινούμενα Γραφικά"

Επιμέλεια ενότητας: Μυρσίνη Βουνάτσου και Δρ. Γρηγόριος Βλασσάς

Μια ευρεία γκάμα αισθητικών και μορφολογικών κατευθύνσεων: animation, κινηματογραφική αφήγηση και εικαστικά πειραματικά βίντεο. Η ενότητα ξεδιπλώνει μια σειρά από εννοιολογικούς προβληματισμούς γύρω από τη σύγχρονη πραγματικότητα, τα αδιέξοδα, τους εφιάλτες και τα όνειρα, τις ανθρώπινες σχέσεις, τη συνειδητότητα της ζωής και του θανάτου, την αποδέσμευση μας από τα αυστηρά κανονιστικά πλαίσια, μέσα από συμβολικά εσωτερικά και εκφραστικά ταξίδια και διαφορετικές διαδρομές αφήγησης.


Τμήμα Τεχνών Ήχου & Εικόνας και ΠΜΣ «Οπτικοακουστικές Τέχνες στην Ψηφιακή Εποχή», Ιόνιο Πανεπιστήμιο (Κέρκυρα)

Στην ενότητα παρουσιάζονται έργα φοιτητών σε δύο υποενότητες.

Στο πρώτο μέρος, οι θεματικοί άξονες στους οποίους κινούνται οι φοιτητικές εργασίες είναι: σώμα, προσωπικό αντικείμενο, εικόνα και κείμενο, μεταμορφώσεις εαυτού, video-clip, οίκος-οικία και φανταστικά τοπία.

Στο δεύτερο μέρος παρουσιάζονται έργα από το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Οπτικοακουστικές Τέχνες στην Ψηφιακή Εποχή» του τμήματος Τεχνών Ήχου & Εικόνας.


Τμήμα Παραστατικών και Ψηφιακών Τεχνών, Σχολή Καλών Τεχνών Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

Επιμέλεια ενότητας: Βασίλης Ψαρράς

9 φοιτητικά έργα video art και video performance από το μάθημα "Τα Πολυμέσα στις Παραστατικές Τέχνες με έμφαση στη Βίντεο Τέχνη και Performance Art" (2ο έτος). Η ενότητα προβολών έχει τίτλο "Σημαίες / Επαναστάσεις" και περιλαμβάνει φοιτητικά έργα που επαναπροσεγγίζουν κριτικά τις έννοιες επανάσταση και σημαία αναδεικνύοντας μεταφορικές, ποιητικές και πολιτικές προεκτάσεις αυτών. Βασικός σκοπός του τμήματος είναι η καλλιέργεια γνώσης στα καλλιτεχνικά και επιστημονικά αντικείμενα που αφορούν τις παραστατικές και ψηφιακές τέχνες με έμφαση στις μεταξύ τους υβριδικές συνδέσεις.


Τμήμα Θεατρικών Σπουδών, Σχολή Καλών Τεχνών Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

Επιμέλεια ενότητας: Εμμανουέλα Βογιατζάκη Κρουκόβσκι

Το διεθνές έργο "The Portrait Project" είναι η ερμηνεία πορτραίτων  γνωστών ζωγράφων, όπως της Frida Kahlo, Anne-Marie Zilberman, Berthe Morisot, του Gustave Courbet, John Singer Sargent και άλλους, από φοιτητές ηθοποιούς και performers του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Το έργο αυτό ήρθε ως απάντηση στην απομόνωση που δημιούργησε η πανδημία Covid-19 που είχε ως αποτέλεσμα να κλείσει τα θέατρα και όλους τους χώρους τέχνης αποξενώνοντας τους καλλιτέχνες από το φυσικό τους περιβάλλον. Το project είχε ως αφετηρία τα Τμήματα Θεάτρου και Κινηματογράφου του πανεπιστημίου της Ρεγγίνα και η πρώτη διαδικτυακή προβολή του πραγματοποιήθηκε στον Καναδά το Νοέμβριο του 2020. 

 


Τμήμα Γραφιστικής και Οπτικής Επικοινωνίας – Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

Επιμέλεια ενότητας: Νίκη Καποκάκη

Τα έργα που παρουσιάζονται στην ενότητα προέρχονται από το μάθημα "Εικαστικές Αφηγήσεις και Βίντεο Αρτ". Σε αυτήν την ενότητα παρουσιάζονται κάποιες εργασίες που πραγματοποιήθηκαν κατά το χειμερινό εξάμηνο (2020-2021) με γενικό τίτλο "Ενδιαφέροντες Καιροί". Οι θεματικές  που αναδύθηκαν ήταν ο εγκλεισμός, η  επανανακάλυψη της οικίας και της οικογένειας, η εσωστρέφεια , η μονοτονία  της καθημερινότητας, ο εχθρικός δημόσιος χώρος, η εμβύθιση στην τεχνολογία, η ροή και η έκθεση των ψηφιακών δεδομένων μας, η εισβολή των μέσων ενημέρωσης στην ζωή μας, η επιτήρηση.



Τμήμα Εικαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Επιμέλεια ενότητας: Μάνος Κατσάρης

Μια ενότητα έργων φοιτητών που πραγματοποιήθηκαν μεσούσης της πανδημίας, στο πλαίσιο του μαθήματος Βιντεοτέχνη- Οπτικοακουστικά μέσα. Η ενότητα έργων που παρουσιάζεται διαπραγματεύεται θέματα εγκλεισμού, απόστασης, επιστροφής σ ένα σπίτι- καταφύγιο, μικρόκοσμοι, φαντασιακοί κόσμοι. Οι προσεγγίσεις που επιλέγονται ποικίλουν, κινηματογραφική αφήγηση, ανιμέισον, περφόρμανς, εικαστικές πειραματικές κινηματογραφήσεις αλλά και έργα που χρησιμοποιούν έτοιμο υλικό από το διαδίκτυο.

 

Generation Next

Επιμέλεια ενότητας: Γιούλα & Όλγα Παπαδοπούλου
Συνεργάστηκαν: Νίκος Ποδιάς, Άννα Τσίχλη

Η ενότητα Generation Next λειτουργεί συμπληρωματικά στο φοιτητικό αφιέρωμα, παρουσιάζοντας έργα που κατατέθηκαν κατά κύριο λόγο ατομικά από τους καλλιτέχνες/φοιτητές στην τελευταία ανοικτή πρόσκληση του Video Art Μηδέν.

Το κύριο στοιχείο των έργων είναι κι εδώ ο πειραματισμός μέσα από διαφορετικές μορφές της βιντεοτέχνης, με τη φρεσκάδα και την υποσχόμενη, ανοικτή ματιά των νέων καλλιτεχνών.

//

Ίνφο

Που 
Διαθέσιμο διαδικτυακά  στο κανάλι του Video Art Μηδέν στο youtube.

Πότε
Από 20 Μαρτίου έως 30 Απριλίου 2021 

Δωρεάν

//

Για τις επιμέλειες των ενοτήτων εργάστηκαν οι πανεπιστημιακοί διδάσκοντες:

Μπάμπης Βενετόπουλος, Γρηγόριος Βλασσάς, Εμμανουέλα Βογιατζάκη Κρουκόβσκι, Μυρσίνη Βουνάτσου, Γιώργος Δρόσος, Νίκη Καποκάκη, Γιώργος Κατσάγγελος, Μάνος Κατσάρης, Μαρία Κρίγκα, Αγγελική Μαλακασιώτη, Χριστίνα Μητσάνη,  Βίκη Μπέτσου, Βασίλειος Μπούζας, Φανή Μπουντούρογλου, Πέννυ Μπούσκα, Στέλιος Ντεξής, Γιούλα Παπαδοπούλου, Νίκος Ποδιάς, Φώτιος Ραφτόπουλος, Κωνσταντίνος Τηλιγάδης, Άννα Τσίχλη, Βασίλης Ψαρράς

Σχεδιασμός και συνολική επιμέλεια αφιερώματος: Γιούλα & Όλγα Παπαδοπούλου


Περισσότερα στην ιστοσελίδα και στη fb σελίδα του Video Art Μηδέν.

Εικόνα
Aristotle_University_Video_Art_Miden_TheNewNew-inexarchiagr

 

Εικόνα

 
Ακολουθήστε το inExarchia στο facebookinstagramtwitteryoutube

Ο οδηγός της πιο ζωντανής και ανήσυχης περιοχής της Αθήνας.

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebook, instagram, twitter, youtube

Στην ίδια κατηγορία

124 ταινίες από 42 χώρες, 40 περφόρμανς και 2 εργαστήρια μας περιμένουν για δύο ημέρες του Απριλίου, στο φεστιβάλ που διοργανώνει το Ινστιτούτο Πειραματικών Τεχνών, στο Θέατρο Εμπρός στου Ψυρρή.

think

«Όταν έχεις κουραστεί να κάνεις έρωτα με την ασχήμια, το να πέσεις σ’ έναν πελάτη με φιλντισένιο χαμόγελο που σου λέει πόσο όμορφη είσαι μες στη βροχή και κάτω απ’ το μπαλκόνι σου, κι έχει την πρόνοια να μη...

think

Το εξειδικευμένο κατάστημα ξυλείας, ειδών κιγκαλερίας και χρωματοπωλείο του Σωτήρη και της Νίκης για ό,τι χρειαζόμαστε για το σπίτι, το μπαλκόνι, την αυλή και όλα τα μαστορέματα του σπιτιού μας. Ξυλεία, χρώματα...

think

Newsletter