Μία κουβέντα για το 4ο άλμπουμ της Σtella και το λάιβ στο ΠΛΥΦΑ [inExarchia BandTrack]

H Σtella, μετά την παγκόσμια κυκλοφορία του τέταρτου άλμπουμ της "Up and Away" στην ιστορική Sub Pop, κλείνει την ευρωπαϊκή περιοδεία της τον Μάρτιο στην Αθήνα και στο Πρώην Βιομηχανικό Πάρκο ΠΛΥΦΑ.

inExarchia #BandTrack: Σtella
συνέντευξη: Nancy Angelopoulou
photo credits: Dimitra Tzanou

 

H εικαστικός και μουσικός Σtella, γνωστή για τις μελωδίες που έκαναν αίσθηση εντός και εκτός συνόρων, επέστρεψε τον περασμένο Ιούνιο με νέο ήχο και το νέο της άλμπουμ "Up and Away". Ένας δίσκος σε συνεργασία με τον Άγγλο παραγωγό Tom Calvert (aka Redinho) και δισκογραφική τη Sub Pop Records. 

Στο Πρώην Βιομηχανικό Πάρκο ΠΛΥΦΑ, στην Αθήνα, με τη μπάντα της ολοκληρώνει μία σειρά εμφανίσεων σε Γερμανία, Γαλλία και Ολλανδία, παρουσιάζοντας ζωντανά τα κομμάτια του νέου δίσκου.
 

Εικόνα
Σtella ΠΛΥΦΑ Dimitra Tzanou

φώτο: Dimitra Tzanou
 

Η Σtella, λίγες μέρες πριν την εμφάνισή της στο ΠΛΥΦΑ, μιλά στο inExarchia και τη Νάνσυ Αγγελοπούλου. 

  
INTERVIEW
 
 

Ν.Α.: Ποια είναι η δική σου ανάγνωση όσον αφορά στην εξέλιξη του ήχου στο τελευταίο άλμπουμ; Εκτός από το μπουζούκι και το κανονάκι, τι άλλο έχει προστεθεί στις νέες συνθέσεις;

Σtella: Η εξέλιξη του ήχου στο τελευταίο άλμπουμ έχει πολύ να κάνει με την συνεργασία μου με τον Tom Calvert και την κοινή μας ανάγκη τότε να δημιουργήσουμε κάτι πιο κλασικό, αλλά και σύγχρονο με πολύ Khruangbin και διάφορα παλιά ελληνικά λαϊκά τραγούδια που άκουγα τότε, και αυτός μου έστελνε κάποια παλιά Ιρανικά και Περσικά κομμάτια.

Το μπουζούκι και το κανονάκι είναι αυτά που δεν είχα ξαναχρησιμοποιήσει σε παλαιότερες συνθέσεις. Είχα την τύχη να γνωρίσω την Σοφία Λαμπροπούλου σε ένα live μου στην Αθήνα, όπου μοιραστήκαμε την σκηνή, και όταν ηχογραφούσαμε με τον Tom το δίσκο, σκέφτηκα πως θα ήθελα πολύ να ακούσω το κανονάκι σε κάποια από τα κομμάτια. Η ιδέα για το μπουζούκι ήταν του Tom, και στην αρχή μπορεί να ήμουν λίγο διστακτική, αλλά όταν το γράψαμε ένιωσα μεγάλη χαρά γιατί είχε ταιριάξει πάρα πολύ καλά. 
 

Ν.Α.: Μίλησε μας για την συνεργασία με τον Tom Calvert; Πόσο χρόνο διήρκεσε η δημιουργική διαδικασία και πως λειτούργησε μεταξύ δύο χωρών;

Σtella: Με τον Tom είχαμε φανταστική χημεία και αυτός ο δίσκος ηχογραφήθηκε σχεδόν μόνος του. Θα έλεγα πως διήρκεσε περίπου ένα χρόνο, αλλά το μεγαλύτερο μέρος του είχε ολοκληρωθεί μέσα σε λίγους μήνες. Ανταλλάσσαμε αρκετά αρχεία μέσω ίντερνετ, αλλά είχε επισκεφτεί και ο Tom την Αθήνα για ένα διάστημα. 
 

N.Α.: Ποιοι μουσικοί έγραψαν στον δίσκο;

Σtella: Οι βασικοί είμασταν εγώ και ο Tom. Όταν το άλμπουμ είχε προχωρήσει λίγο παραπάνω, ήρθε ο Χρήστος Σκόνδρας που έπαιξε μπουζούκι, και η Σοφία Λαμπροπούλου που έπαιξε κανονάκι.

Remote video URL

 

Ν.Α.: Το άλμπουμ συνοδεύεται και από υλικό που εκτός από την ακοή, εξάπτει και άλλες μας αισθήσεις. Ποιες/οι συνέβαλαν στη δημιουργία των βίντεο που ντύνουν οπτικά τα νέα κομμάτια (Up and Away, The Truth is, Nomad);

Σtella: Στο Up and Away, συνεργάστηκα με τον Illustrator & Animator Γιώργο Καραγιώργο, και σκηνοθέτησα εγώ. Είχαμε κοινή αισθητική με τον Γιώργο και αυτό που δημιούργησε μου άρεσε από την αρχή πάρα πολύ. Επίσης αυτό το βίντεο στηρίζεται πάνω σε μια αληθινή ιστορία και για μένα είναι μοναδικό. Στο The Truth Is συνεργάστηκα με τον σκηνοθέτη Γρηγόρη Ρέντη ο οποίος αποτύπωσε πολύ όμορφα την ιδέα μου για μια "δίκη" μεταξύ ενός ζευγαριού. Στο Nomad πάλι σκηνοθέτησα εγώ, και συνεργάστηκα με το Φάνη Δαλέζιο (Dolce Films) ο οποίος τράβηξε φανταστικά πλάνα πάνω στο καΐκι, εκεί λίγο έξω από την Επίδαυρο.
 

Remote video URL

 

Ν.Α.: Τι σημαίνει για τη Σtella η υπογραφή σε μία ιστορική δισκογραφική; Θεωρείς ότι δίνει πάτημα και σε άλλα σχήματα της εγχώριας ανεξάρτητης σκηνής να δοκιμάζουν τις δυνάμεις τους και εκτός συνόρων;

Σtella: Για μένα είναι αρκετά σημαντικό και ήταν μια πολύ χαρούμενη στιγμή, γιατί ένιωσα πως η δουλειά μου πάει ένα βήμα παρακάτω. Υπάρχουν πολύ ταλαντούχα σχήματα και καλλιτέχνες στην Ελλάδα, αλλά δεν θα έλεγα πως η δική μου υπογραφή είναι το πάτημα για αυτούς να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους και εκτός συνόρων. Φαντάζομαι αυτό είναι κάτι που θα μπορούσαν να δοκιμάσουν και πριν υπογράψω εγώ στην Sub Pop. Είναι κάτι θετικό, ότι υπέγραψα, αλλά πρώτα απ’ όλα, πρέπει κανείς να πιστεύει σε αυτό που κάνει, να δουλεύει, και να βρει τον δικό του δρόμο.

Εικόνα
Σtella ΠΛΥΦΑ  Ebru Durupinar

φώτο: Ebru Durupinar

 

Ν.Α.: Πως θα περιέγραφες τα συναισθήματά σου για τη ζωντανή παρουσίαση του νέου υλικού σε εξωτερικό και Αθήνα; Ετοιμάζετε κάτι ξεχωριστό για το αθηναϊκό live;

Σtella: Το τουρ στο εξωτερικό ήταν φοβερό, περάσαμε τέλεια και η ανταπόκριση του κόσμου ήταν πολύ μεγαλύτερη από αυτή που φανταζόμουν.

Για το live στην Αθήνα θα παρουσιάσω τον νέο δίσκο, και θα έχω την χαρά να έχω μαζί μου τον Χρήστο Σκόνδρα στο μπουζούκι, κάτι που για πρώτη φορά θα συμβεί, μετά τις ηχογραφήσεις που κάναμε για τον δίσκο!
 

Ν.Α.: Ποια είναι τα αγαπημένα σου σποτ στην Αθήνα (Εξάρχεια, Κυψέλη…) Εμπνέεσαι από το αστικό τοπίο;

Σtella: Η Αθήνα είναι μεγάλη και τα μέρη πολλά. Μου αρέσει να πηγαίνω στον Πειραιά, στο Σούνιο, σε μέρη που δεν έχω πάει ξανά και τα εξερευνώ. Εμπνέομαι από άλλα τραγούδια και καταστάσεις, ίσως ποτέ από τοπία.

Εικόνα
Σtella ΠΛΥΦΑ

To fb κάλεσμα στο λάιβ

 

Ο οδηγός της πιο ζωντανής και ανήσυχης περιοχής της Αθήνας.

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebook, instagram, twitter, youtube

Στην ίδια κατηγορία

Το μεσημέρι του Σαββάτου, 20 Απριλίου, επιστρέφουμε στο Solaris για να γνωρίσουμε τον κόσμο του νέου Tomahawk Angel, σε έκδοση μίας από τις μεγαλύτερες ανεξάρτητες εταιρείες κόμικς των ΗΠΑ, της Dark Horse...

think

Μια συζήτηση για την καλλιτεχνική πρωτοβουλία Potential Project και την εικαστική έκθεση “Ενθύμιο” με τους επιμελητές Καρολίνα Αλειφεροπούλου και Δημήτρη Γεωργακόπουλο, στο νεοκλασικό κτήριο της Ανδρέα Μεταξά...

think

Ο Σταύρος Άλλος, μουσικός, τραγουδοποιός, ηχολήπτης και μουσικός παραγωγός, κυκλοφόρησε το πρώτο σόλο εγχείρημά του σε ελληνικό στίχο, με τίτλο “Για την Νόρα” σε βινύλιο, από τη Rudu Records.

think

Newsletter