Η μεγάλη γιορτή των κόμικς και της αθηναϊκής άνοιξης / Comicdom CON Athens 2022

Το Comicdom CON Athens 2022 επιστρέφει για την 16η διοργάνωσή του στην Ελληνοαμερικανική Ένωση και την Πλατεία Κλαυθμώνος, με ένα υβριδικό πρόγραμμα σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους, πάντα με ελεύθερη είσοδο.

*κεντρική φωτογραφία: του Άκη Τριανταφύλλου, φωτογράφου του comicdom
 
 
Tο μακροβιότερο διεθνές Φεστιβάλ κόμικς και της αθηναϊκής άνοιξης, Comicdom CON Athens 2022, ξανά μαζί μας με το καθιερωμένο artists alley, τον μεγαλύτερο διαγωνισμό cosplay της χώρας, self-publishers Alley, τις διεθνείς εκθέσεις "Ο Θρύλος της Wonder Woman" και "Οι Ιστορίες μας, μας Έφεραν Εδώ", νέες κυκλοφορίες, εργαστήρια, προβολές και πολλά άλλες δράσεις. 


Στην Ελληνοαμερικανική Ένωση θα φιλοξενηθούν οι διεθνείς και ελληνικές εκθέσεις του Φεστιβάλ, ενώ παράλληλα θα πραγματοποιηθούν panels, workshops, προβολές και εκδηλώσεις, πάντα με την πληρότητα που ορίζουν οι ισχύοντες υγειονομικοί κανόνες.

Στην Πλατεία Κλαυθμώνος, καταστήματα comics, εκδοτικές και περισσότεροι από 100 δημιουργοί comics, θα βρεθούν μαζί με το κοινό στην ασφάλεια του υπαίθριου χώρου, με merchandise και φυσικά, πολυαναμενόμενες νέες (αλλά και παλαιότερες εκδόσεις).

Η έναρξη του Comicdom CON Athens 2022, θα γίνει το βράδυ της Πέμπτης, 14 Απριλίου στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, με την Τελετή Απονομής των Ελληνικών Βραβείων Κόμικς.


Εικόνα
Esad_Ribic_comicdom_hellenic_american_union_inexarchiagr






 
Μεταξύ των διεθνών προσκεκλημένων της φετινής διοργάνωσης είναι ο Κροάτης Esad Ribić σχεδιαστής σε τίτλους κυρίως της Marvel Comics, όπως Loki, Silver Surfer: Requiem, στο εμβληματικό event, Secret Wars και τη σειρά Eternals.

Εικόνα
Wonder_Woman__comicdom_hellenic_american_union_inexarchiagr

 
Η κεντρική διεθνής έκθεση "Ο Θρύλος της Wonder Woman", γιορτάζει τα 80 χρόνια της εμβληματικής αμαζόνας της DC Comics και πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Cartoon Art Museum του Σαν Φρανσίσκο. Η Wonder Woman είναι αναμφισβήτητα η πιο αναγνωρίσιμη υπερηρωίδα, με το αποτύπωμά της στην ψυχαγωγία να εκτείνεται όχι μόνο σε πολλές γενιές, αλλά και να υπερβαίνει τα γλωσσικά εμπόδια και τις ηλικίες, αποτελώντας πηγή έμπνευσης, χειραφέτησης και ενδυνάμωσης για εκατομμύρια γυναίκες ανά τον κόσμο. Η έκθεση περιλαμβάνει comics, αντικείμενα και πρωτότυπες εικονογραφήσεις πολλών από τους πιο εξέχοντες καλλιτέχνες της Wonder Woman, στην πλούσια 80χρονη ιστορία της.

Εικόνα
our_stories_comicdom_hellenic_american_union_inexarchiagr


 
Στη δεύτερη διεθνή έκθεση του Φεστιβάλ "Οι Ιστορίες μας, μας Έφεραν Εδώ" (βασισμένη στην ομότιτλη ανθολογία Our Stories Carried Us Here: A Graphic Novel Anthology) συμμετέχουν έντεκα μετανάστες και πρόσφυγες από το Τσαντ, τη Γουατεμάλα, τη Τζαμάικα, το Καζακστάν, τη Λιθουανία, το Μεξικό, τη Μιανμάρ, το Πακιστάν, τις Φιλιππίνες, το Βιετνάμ και την Υεμένη που ζουν σήμερα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μέσα από δέκα ιστορίες, αναδεικνύουν περίπλοκα και προκλητικά ζητήματα φυλής, θρησκείας, τάξης, εκπαιδευτικής ανισότητας, συστηματικής εκτόπισης και διακρίσεων, ψυχικής υγείας, αναπηρίας, ακτιβισμού και πολλά άλλα, για την ανάκτηση μιας αφήγησης που τόσο συχνά έχει διαμορφωθεί από το μίσος, τον φόβο, και την ξενοφοβία.


Τιμώμενος καλλιτέχνης του φετινού Φεστιβάλ ο Κωνσταντίνος Σκλαβενίτης, ο οποίος επιμελήθηκε το εικαστικό της φετινής διοργάνωσης. Φυσική έκθεση του καλλιτέχνη θα φιλοξενηθεί στο Φεστιβάλ, ενώ παράλληλα μία αναδρομική του θα βρίσκεται διαδικτυακά στο Ψηφιακό Μουσείο Comics - comicsmuseum.gr.


Εικόνα
efi_theodoropoulou_comicdom_hellenic_american_union_inexarchiagr


 
Artists Alley

Οι επισκέπτες του Comicdom Con Athens 2022 θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν μερικούς από τους πλέον δημοφιλείς και καταξιωμένους Έλληνες δημιουργούς comics, σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο, στον οποιο οι καλλιτέχνες θα έχουν το δικό τους τραπέζι, όπου θα εκθέτουν τη δουλειά τους και θα διαθέτουν τα comics τους προς πώληση.

Οι δημιουργοί που θα φιλοξενηθούν στο Artists Alley του Comicdom Con Athens 2022 είναι οι:

Δήμητρα Αδαμοπούλου, Αντώνης Βαβαγιάννης, Ευγενία Βερελή, Κορίννα Μέι Βερόπουλου, Ντέννις Γιατράς, Ανδρέας Γιοβάνος, Έλενα Γώγου, Μιχάλης Διαλυνάς, Γεωργία Ζάχαρη, Πάνος Ζάχαρης, Έφη Θεοδωροπούλου, Γιώργος Καλτσούδας, Δημήτρης Καμένος, Πάνος Καμουλάκος, Νίκος Καμπασελέ, Αύγουστος Κανάκης, Kanellos COB, Θανάσης Καραμπάλιος, Κλήμης, Σταύρος Κιουτσιούκης, Θάνος Κόλλιας, Σοφία Κομηνέα, Γιώργος Κομιώτης, Δημήτρης Κοσκινάς, Αρινέλα Κοτσίκο, Περικλής Κουλιφέτης, Ηλίας Κυριαζής, Μάνος Λαγουβάρδος, Νάσος, Κυριάκος Μακρής, Χρήστος Μακροζαχόπουλος, Malk, Δημήτρης Μαστωρος, Γαβριήλ Μελισσουργάκης, Πέτρος Μπάλτας, Mpolypragmon, Μαρία-Όλια Ντακογιάννη, Αλέξια Οθωναίου, Παναγιώτης Πανταζής, Κώστας Παντούλας, Τάσος Παπαϊωάννου, Θανάσης Πετρόπουλος, Θοδωρής Πρασίδης, Rubus, Harry Saxon, Κωνσταντίνος Σκλαβενίτης, Χρήστος Σταμπουλής, Στέλλα Στεργίου, Νικόλας Στεφαδούρος (Stef), Steve Stivaktis, Tasmar, Γιώργος Τσαρδανίδης, Κόννυ Τσιχλογιάννη, Κώστας Φραγκιαδάκης (Μύθος), Βαγγέλης Χατζηδάκης, ChrysaSakel, Πέτρος Χριστούλιας

Εικόνα
brain_mince_comicdom_hellenic_american_union_inexarchiagr

Self-Publishers Alley

Όπως συμβαίνει και με τις επίσημες εκδοτικές, ένα σημαντικό κομμάτι της ετή­σιας εκδοτικής παραγωγής αυτοεκδόσεων και fanzines συντονίζεται για να συμπέσει με την τριήμερη γιορτή των comics. Από την πρώτη διοργάνωση του 2006, μέχρι σήμερα, το Comicdom Con Athens στηρίζει τα ερα­σιτεχνικά έντυπα, παραχω­ρώντας στους δημιουργούς τους χώρο, για να προβάλλουν τις εκδόσεις τους.

Οι δημιουργοί που θα φιλοξενηθούν στο Self-Publishers Alley του Comicdom Con Athens 2022, οι οποίοι επιλέχθηκαν από πενταμελή κριτική επιτροπή, αποτελούμενη από τους Κωνσταντίνο Σκλαβενίτη, Μέλανδρο Γκανά, Γιάννη Κουρουμπακάλη, Αριστείδη Κώτση, και Δημήτρη Σακαρίδη, είναι:

Δημήτρης Αβραμόπουλος, Jimmy Chris Agarai, Σάββας Αμπατζίδης, Ιάκωβος Βάης, Θεοδώρα Βασιλάκου Φιλιππάκου, Μαγδαληνή Βεντούρη, Παναγιώτης Γερακάκης, Δανιήλ Γουδέλης, Διονυσία Δεδούση, Χρίστος Δημητρίου, Διονύσης Διγώνης, Ορέστης Ερμείδης, Γιάννης Ερμίδης, Κατερίνα Ζάκκα, Άρτεμις Ζαφειροπούλου, Δάφνη Βασιλική Θερμίδη, Γεωργία Καλογεροπούλου, Γιώργος Καλοκαιρινός, Βασιλική Καναβού, Πέτρος Καραγκουνίδης, Χρήστος Κάρπης, Θωμάς Κεφαλάς, Ναταλία Κοκώση, Γιώργος Κόλλιας, Φίλιππος Κωνσταντάκης, Άννα Κωνσταντινίδη, Γιάννης Κωνσταντινίδης, Κωνσταντίνα Μάντζαρη, Κατερίνα Μεραμβελιωτάκη, Παναγιώτης Μητρούσης, Μαρία Μπιντζηλαίου, Άννα Μπότσου, Νικόλαος Μπράτος, Δήμητρα Νικολαΐδη, Καλλιόπη Ντολτσέτη, Ντορίνα Παναγιωτοπούλου, Λυδία Παπακωνσταντίνου, Φοίβος Πικάζης, Αλέξανδρος Ιωάννης Πουρνάρας, Aldo Shabani, Αικατερίνη Σαραντινού, Νίκος Σκαμάγκας, Ειρήνη Σκούρα, Αδριανός Σταγγίδης, Δημήτρης Σταμαδιανός, Νίκος Σταυριανός, Νάσια Στυλίδου, Μαρία Τζανάκη, Louise Truc, Κώστας Τσελεπατιώτης, Φώτης Τσελεπατιώτης, Λευτέρης Φαϊδάς, Ιωσήφ Φαντέλ, Αχιλλέας Φίλιππας, Χρύσα Χαρτσά


Εικόνα
workshop_sklavenitis_comicdom_hellenic_american_union_inexarchiagr


 
Workshops

Κωνσταντίνος Σκλαβενίτης - Comic Strip Από Το Παρελθόν
Παρασκευή 15 Απριλίου, 17:00-17:50
Ελληνοαμερικανική Ένωση | Seminar Room 4ος

Ο Κωνσταντίνος Σκλαβενίτης, με αφορμή την συγκεντρωτική έκδοση της σειράς ΑΝΩΝΥΜΟΣ Ο ΑΘΗΝΑΙΟΣ, μας αποκαλύπτει τα μυστικά του comic strip, προσκαλώντας μας να συμμετέχουμε στη διαδικασία της δημιουργίας του.

Πώς καταφέρνεις να ισορροπήσεις ανάμεσα στην Ιστορία και την κωμωδία, στα κλισέ και τις διαφορετικές επιρροές, για να δημιουργήσεις τους δικούς σου ήρωες; Πώς μπορείς να μιλήσεις για τα προβλήματα του σήμερα, χρησιμοποιώντας ως όχημα το παρελθόν και πώς αυτό μπορεί να αποτελέσει τη βάση ενός comic strip;

Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στον χρόνο, με χιούμορ και χρώμα!


Θανάσης Πέτρου - Τα Μυστικά Του Storyboard
Σάββατο 16 Απριλίου, 16:00-16:50
Ελληνοαμερικανική Ένωση | Seminar Room 4ος

Είμαστε καλοί σχεδιαστές, είμαστε όμως και καλοί αφηγητές; Αν έχουμε ένα ολοκληρωμένο σενάριο, πώς ξέρουμε ότι θα είναι και οπτικά κατανοητό; Η σωστή οργάνωση και προπαρασκευή είναι πολύ σημαντικά στάδια της δημιουργίας ενός comic και η δημιουργία ενός storyboard θα μας προφυλάξει από πολλές στραβοτιμονιές.

Ο Θανάσης Πέτρου, γνωστός δημιουργός comics στην Ελλάδα και καθηγητής στο πρόγραμμα BA (Hons) in Sketch – Comics – Cartoon του ΑΚΤΟ/Middlesex University, έχοντας δημοσιεύσει μέχρι σήμερα 15 βιβλία με τα comics του, θα παρουσιάσει τρόπους που θα σας βοηθήσουν στην οργάνωση της δουλειάς σας.


Γιάννης Μάνος - Υπάρχει Ο Batman Χωρίς Την Gotham City;
Κυριακή 17 Απριλίου, 16:00-16:50
Ελληνοαμερικανική Ένωση | Seminar Room 4ος

Ένας πολυπράγμων αρχιτέκτονας εσωτερικών χώρων αντιμετωπίζει τις σύγχρονες πόλεις ως ένα σημαντικό συστατικό στην εξέλιξη των comics και μας προσκαλεί σε ένα ξεχωριστό workshop, που διερευνά τη σχέση των comics με το αστικό τοπίο, το περιβάλλον και την έννοια του Χώρου.

Ο Γιάννης Μάνος είναι καθηγητής στον AKTO από το 1996, με αντικείμενο την επανάχρηση χώρων και τη σύνθεση, και διδάσκει βασικές αρχές αρχιτεκτονικού σχεδίου, στα τμήματα Interior Design, Ζωγραφικής και Sketch – Comics – Cartoon.

Για να εγγραφείτε στα εργαστήρια, στείλτε mail με το ονοματεπώνυμο και το τηλέφωνό σας, καθώς και τον τίτλο του workshop που σας ενδιαφέρει, στο workshops@comicdom-con.gr

Εικόνα
alley_comicdom_hellenic_american_union_inexarchiagr

 

Διαδικτυακές εκθέσεις στο Ψηφιακό Μουσείο Comics:

Πανελλήνιο Φεστιβάλ Κόμικς: Τα έργα από τις εμβληματικές εκθέσεις 
του Α΄ Πανελλήνιου Φεστιβάλ Κόμικς – "Νύχτα" (1994) και του Β΄ Πανελλήνιου Φεστιβάλ Κόμικς – "Μόνο τα Νεκρά Ψάρια Πάνε με το Ρεύμα" (2012) μαζί με τα έργα που επιλέχθηκαν από τον ομώνυμο διαγωνισμό σκίτσου παρουσιάζονται συγκεντρωμένα για πρώτη φορά.

Αναδρομική έκθεση του τιμώμενου καλλιτέχνη, Κωνσταντίνου Σκλαβενίτη, με περισσότερα από 40 έργα του.

Μια Μέρα με τον Καλύτερό μου Φίλο: Έκθεση των έργων που διακρίθηκαν στον πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό comics που διοργανώθηκε από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, την Athens Comics Library και το Ψηφιακό Μουσείο Comics με αφορμή τη σειρά comics "Κουνέλι και Αλεπού".

//

Extra Ίνφο

Που
Ελληνοαμερικανική Ένωση, Μασσαλίας 22 Αθήνα
Πλατεία Κλαυθμώνος (είσοδος από Σταδίου)

Πότε
Εκδήλωση έναρξης: Πέμπτη 14 Απριλίου, Ελληνοαμερικανική Ένωση
Διάρκεια: Παρασκευή 15 έως Κυριακή 17 Απριλίου, 2022
11:00-21:30

Ελεύθερη είσοδος

Σε όλες τις εκδηλώσεις που θα λάβουν χώρα στην Ελληνοαμερικανική Ένωση, για την είσοδο στα workshops απαιτείται πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης (για τους ενήλικες), ή δήλωση self test (για τους ανήλικους).

//


Μείνετε συντονισμένοι στο comicdom-con.gr και στο fb κάλεσμα.

Εικόνα
poster_comicdom_hellenic_american_union_inexarchiagr


Εικόνα

 
Ακολουθήστε το inExarchia στο facebookinstagramtwitteryoutube

Ο οδηγός της πιο ζωντανής και ανήσυχης περιοχής της Αθήνας.

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebook, instagram, twitter, youtube

Στην ίδια κατηγορία

124 ταινίες από 42 χώρες, 40 περφόρμανς και 2 εργαστήρια μας περιμένουν για δύο ημέρες του Απριλίου, στο φεστιβάλ που διοργανώνει το Ινστιτούτο Πειραματικών Τεχνών, στο Θέατρο Εμπρός στου Ψυρρή.

think

«Όταν έχεις κουραστεί να κάνεις έρωτα με την ασχήμια, το να πέσεις σ’ έναν πελάτη με φιλντισένιο χαμόγελο που σου λέει πόσο όμορφη είσαι μες στη βροχή και κάτω απ’ το μπαλκόνι σου, κι έχει την πρόνοια να μη...

think

Το εξειδικευμένο κατάστημα ξυλείας, ειδών κιγκαλερίας και χρωματοπωλείο του Σωτήρη και της Νίκης για ό,τι χρειαζόμαστε για το σπίτι, το μπαλκόνι, την αυλή και όλα τα μαστορέματα του σπιτιού μας. Ξυλεία, χρώματα...

think

Newsletter