Muhajir στα αραβικά σημαίνει μετανάστης / Η εγκατάσταση "Mohajer" στην Ζαΐμη στα Εξάρχεια και στην πρώτη έκθεση του Esto Association

Η πολυμεσική εγκατάσταση Mohajer φιλοξενείται στην πρώτη έκθεση του Esto Association στην οδό Ζαΐμη, όπου συμμετέχουν όλα τα μέλη του.

Μία δημιουργική ομάδα με πρόθεση να συνδέσει καλλιτεχνικές και σχεδιαστικές πρακτικές, βάζει τα θεμέλια για διάλογο γύρω από τα ζητήματα του σήμερα. Η ομάδα Esto Association δίνει το όνομά της στον χώρο της Ζαΐμη 24 που πριν μετατραπεί στο project space λειτουργούσε προσφέροντας προσφυγικό κοινωνικό έργο.

Ο τίτλος της εγκατάστασης Muhajir ή Mohajir (Arabic: مهاجر, muhājir; pl. مهاجرون, muhājirūn) στα αραβικά σημαίνει μετανάστης ή /και ταξιδιώτης. Τον όρο οικειοποιήθηκαν και γλώσσες μουσουλμανικών χωρών αλλά και η Αγγλική. 
 

 

Εικόνα

 
 

Το συνοδευτικό κείμενο της εγκατάστασης:

Η πολυμεσική εγκατάσταση που αποτελείται από design objects και graphics που βασίζονται στην έρευνα καθώς και ηχογραφημένες αφηγήσεις και βίντεο, λειτουργεί ως αφηγηματικό μέσο της πραγματικότητας και των αναμνήσεων που υπήρχαν στο χώρο της Ζαΐμη και στη γειτονιά των Εξαρχείων, καθώς και μια υπενθύμιση του παρελθόντος που θέλουμε να μεταφέρουμε στο μέλλον. Το Bag Mohajer ήταν ένα κοινωνικό πρότζεκτ το οποίο απαρτιζόταν από μετανάστες με τη βοήθεια μιας designer από τη Γερμανία. H μικρή κοινότητα παρήγαγε τσάντες που ταξιδεύαν σε μέρη στα οποία οι ίδιοι δεν είχαν πρόσβαση και χρησιμοποιούσαν ως πρώτες ύλες υπολείμματα από τις πλαστικές βάρκες και τα σωσίβια με τα οποία οι ίδιοι και άλλοι πρόσφυγες έφταναν στο νησί της Λέσβου.

Μαθαίνοντας τυχαία την ιστορία του χώρου από τον Nassim Muradi, έναν νεαρό πρόσφυγα από το Αφγανιστάν, προσπαθήσαμε να έρθουμε σε επαφή με τους ανθρώπους που υπήρξαν στο χώρο για να μάθουμε περισσότερα πράγματα για το project. Αντλώντας στοιχεία από τη μνήμη του χώρου, ξεκινήσαμε μία έρευνα σχετικά με το κοινωνικό project Mohajer, καθώς δε θέλαμε ο χώρος μας να είναι άλλο ένα "white cube" που λειτουργεί ανεπηρέαστο από την κοινωνική και πολιτική επικαιρότητα αλλά και από την ίδια του την γειτονιά.

 

 

Εικόνα
Mohajer_esto_association_zaimi_24_inexarchiagr

 

Η πολυμεσική εγκατάσταση Mohajer είναι ένα κράμα ερευνητικού design, αντικειμένων, γραφιστικών, ηχητικών ντοκουμέντων καθώς και του ντοκιμαντέρ του ίδιου του project, "Bag Mohajer" που γυρίστηκε το 2017 από τον Adrian Oeser. Η εγκατάσταση λειτουργεί ως αφηγηματικό μέσο της πραγματικότητας και των αναμνήσεων που υπήρχαν στο χώρο της Ζαΐμη 24 και στη γειτονιά των Εξαρχείων. 

Η υλοποίηση των αντικειμένων που συνθετουν την εγκατάσταση πραγματώθηκε σε συνεργασία με την ANKAA Project, μία δομή που παρέχει μαθήματα χειραφέτησης σε παιδιά και ενήλικες πρόσφυγες. Η ANKAA ως πρώην συνεργάτης της Bag Mohajer, μας παρείχε υλικά από τις τσάντες αλλά και μας έφερε σε επαφή με κάποιους από τους ανθρώπους που δούλευαν στο χώρο, όπως η Ιρανή σχεδιάστρια Shafi Qias.

Σε αυτή τη πρώτη έκθεση, συστήνουμε το Esto Association μέσα από το παρελθόν του. Επιδιώκουμε να ξαναδιηγηθούμε την ιστορία του χώρου και να μεταμορφώσουμε τη μνήμη σε μια απτή αφήγηση και ταυτόχρονο βίωμα. Ο χώρος, οι αναμνήσεις, τα αντικείμενα, οι σχέσεις μεταξύ μας και οι μικροκοινωνία της γειτονιάς, συνδέονται. Θέλουμε να πάρουμε την ιστορία μαζί μας, να τη μετατρέψουμε σε δράση για το παρόν και σε παρελθόν που "συμβαίνει" και καθορίζει αναπόφευκτα το μέλλον.

 

 

Εικόνα
Mohajer_esto_association_zaimi24_inexarchiagr

 

Συντελεστές:
Καλλιτέχνες: Niki Danai Chania, Konstantinos Doumpenidis, Markella Bgiala, Iro Karavia
Επιμέλεια: Esto Association - Λυδία Μαρκάκη
Επιμέλεια κειμένου: Filippos Raskovic

Η εγκατάσταση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τo ΑΝΚΑΑ Project που παρέχει μαθήματα χειραφέτησης σε παιδιά και ενήλικες πρόσφυγες.
 

//
 

Που
ESTO Association
Ζαΐμη 24, Εξάρχεια 

Πότε
Εγκαίνια: 6 Ιουλίου, 20:00 - 23:00
Προβολή-Συζήτηση: 7 Ιουλίου, 20:00 - 23:00
Διάρκεια: 6-10 Ιουλίου, 19:00-22:00

Είσοδος ελεύθερη

//

 

To fb κάλεσμα στην έκθεση

 

Εικόνα

 
 

 

Εικόνα

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebookinstagramtwitteryoutube

Ο οδηγός της πιο ζωντανής και ανήσυχης περιοχής της Αθήνας.

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebook, instagram, twitter, youtube

Στην ίδια κατηγορία

Ο πολιτιστικός Χώρος 2510, διοργανώνει το 4ο Πασχαλινό Μπαζάρ στην γειτονιά των Εξάρχειων. Έως και 40 χειροτέχνες, σχεδιαστές κοσμημάτων και εκθέτες συμμετέχουν προβάλλοντας τη δουλειά τους.

local

H Aphrodite HGW και ο συνεργάτης της, συνθέτης και μουσικός παραγωγός Sifudindan, παρουσιάζουν το πρώτο ολοκληρωμένο άλμπουμ της, με τίτλο "Ατάλαντη" στο HGW std. Η παρουσίαση του άλμπουμ, θα έχει την μορφή...

local

Η μεγάλη εβδομάδα του βιβλίου από τις Εκδόσεις των Συναδέλφων μας περιμένει στο βιβλιοπωλείο, με μεγάλες προσφορές σε χιλιάδες τίτλους βιβλίων.

local

Newsletter