"Ένα φεστιβάλ πολύχρωμο, συμπεριληπτικό και πολυδιάστατο". Μιλήσαμε με την ομάδα του illustradays και ανυπομονούμε να το ανακαλύψουμε!

Μια ομάδα ασταμάτητων δημιουργικών ανθρώπων στήνει το φρέσκο φεστιβάλ εικονογράφησης illustradays. Από τις 3 εως τις 12 Σεπτεμβρίου, στην Αθήνα, ιστορίες και εικόνες θα χρωματίσουν την πόλη και θα μας συστήσουν τον μαγικό κόσμο της εικονογράφησης μέσα από δράσεις, εκθέσεις και εργαστήρια από τη λόκαλ και τη διεθνή σκηνή της εικονογράφησης. Η πρώτη γιορτή αφιερωμένη στην εικονογράφηση στην Αθήνα!

Συντάκτης: Κλέλια Α. / επιμέλεια Γιώργης Φιοράκης / κεντρική εικόνα, έργο της Σοφίας Κυρίμη

Τα φεστιβάλ σηματοδοτούν την επιστροφή στην πόλη και η δίψα μας για δημιουργικές συναντήσεις και κοινωνικά ανταμώματα φέτος είναι μεγαλύτερη από ποτέ. Η Ραφαέλλα, η Αναστασία και ο Sebastiano ενώσαν την αστείρευτη δημιουργικότητά τους και έστησαν μαζί με την ομάδα τους μια γιορτή αφιερωμένη στην τέχνη της εικονογράφησης, το χρώμα και τη συμπεριληπτικότητα. Το illustradays!

Τα φεστιβάλ φτιάχνονται με μπόλικη επιμονή και τον δημιουργικό συντονισμό του ανθρώπινου δυναμικού τους, σχεδόν όπως και στις κινηματογραφικές ταινίες, το “μαζί” γεννά αφηγήσεις και ιστορίες που στις συναντήσεις μας σε αυτά γίνονται γνώση, βίωμα και διάδραση. Μιλήσαμε με τα κορίτσια, Ραφαέλλα και Αναστασία, πίσω από την επερχόμενη πρώτη διοργάνωση του illustradays, τις απαιτήσεις του στους παράξενους καιρούς μας και την αλλαγή της πόλης στους ρυθμούς των φεστιβάλ της. 

Το illustradays, το πρώτο φεστιβάλ στην Ελλάδα αφιερωμένο στην εικονογράφηση, μετρώντας αντίστροφα για την έναρξή του στις 3 Σεπτεμβρίου, ανακοινώνει ολόκληρο το πρόγραμμά του για το 2021. Μια χρωματιστή και χαρούμενη γιορτή γεμάτη τέχνη από όλο τον κόσμο, δημιουργικά εργαστήρια και συνεργασίες, επαγγελματίες του χώρου και φυσικά εικονογράφους που μοιράζονται μυστικά και νέες ιδέες, καθώς και μία ενότητα αποκλειστικά σχεδιασμένη για την ανάπτυξη της καλλιτεχνικής κοινότητας της Ελλάδας.

Την Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου, το Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα ανοίγει τις πόρτες του από το πρωί και για 10 ολόκληρες μέρες σε ολόκληρη την κοινότητα των εικονογράφων με έδρα την Ελλάδα, καλεσμένους και καλεσμένες από το εξωτερικό, και φυσικά σε όλους τους ανθρώπους που αγαπάνε το illustration και θέλουν να δουν ιστορίες να ζωντανεύουν. Η ομάδα του illustradays ανυπομονεί να σε γνωρίσει, να μοιραστεί όσα έχει ετοιμάσει και να σε βοηθήσει να ανακαλύψεις τη μαγεία της σύγχρονης εικονογράφησης!

 

Εικόνα

έργο της Rebeca Luciani
 

Εικόνα

έργο του Lee Jungho


Συνέντευξη: 

Ποια είναι η ομάδα και ποια ιστορία κρύβεται πίσω από την δημιουργία του φεστιβάλ; Τι σας οδήγησε στην απόφαση να φτιάξετε ένα φεστιβάλ εικονογράφησης στην Αθήνα;

Όπως φαίνεται το φεστιβάλ αυτό το ονειρεύονταν ταυτόχρονα 3 διαφορετικά μυαλά. Ο Sebastiano, ένας businessman με καταγωγή από την Ιταλία, ο οποίος δημιούργησε γι’ αυτό το σκοπό και την εταιρεία Hundred Worlds, και το δημιουργικό δίδυμο των six impossible wishes, η Ραφαέλα και η Αναστασία. Ο Sebastiano βρίσκεται πίσω από την πρώτη, μικρή έκδοση του illustradays, το «illustraSyros» που πραγματοποιήθηκε το 2018, ενώ οι six impossible wishes είναι μια ομάδα με πολλή αγάπη για την εικονογράφηση και βρίσκοταν πίσω από την έκθεση «A human world map», που πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα με τη συμμετοχή 100 καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο. Οι 3 αυτοί άνθρωποι συναντήθηκαν και πρωτο-συζήτησαν για το illustradays τον Μάρτιο του 2020, αναγνωρίζοντας ότι η εικονογράφηση δεν αναδεικνύεται αρκετά στη χώρα μας, ένωσαν τις ιδέες, τις αναφορές τους και μερικούς ακόμα ανθρώπους και έφτιαξαν τελικά ένα φεστιβάλ πολύχρωμο, συμπεριληπτικό και πολυδιάστατο.

 

Εικόνα

Η ομάδα που διοργανώνει το illustradays 2021 / Αναστασία - Ραφαέλλα - Φωτεινή - Sebastiano

Πώς καταφέρατε να στήσετε το φεστιβάλ σε πείσμα των παράξενων καιρών της πανδημίας; Ποιες δυσκολίες αντιμετωπίσατε;

Remote working, ευελιξία και προσαρμογές. Όπως και πολλές άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις, χρειάστηκε να αναδιαμορφώσουμε τα πλάνα και τα προγράμματά μας για να ανταποκριθούμε στις συνθήκες και τους περιορισμούς της πανδημίας. Αλλαγές χώρου, αποστάσεις, λιγότερος κόσμος από αυτόν που θα θέλαμε και θα περιμέναμε. Για παράδειγμα, το αρχικό πλάνο ήταν το φεστιβάλ να γίνει σε ένα νησί στις αρχές του καλοκαιριού. Καθώς αρχίσαμε να το προγραμματίζουμε, ενημερωθήκαμε ότι λόγω των εκδηλώσεων που είχαν μετατεθεί από την προηγούμενη χρονιά, δεν υπήρχαν αρκετοί διαθέσιμοι χώροι εκεί. Παράλληλα, οι ιδέες μεγάλωναν και αρχίσαμε να σκεφτόμαστε ότι ίσως έχει περισσότερο νόημα να μας γνωρίσει για αρχή το κοινό της πρωτεύουσας. Κάπως έτσι καταλήξαμε στην ιδέα του Σεπτέμβρη, με την ελπίδα ότι δε θα μας προλάβει κάποιο lockdown. Κάτι που ξεκίνησε ως περιορισμός, εξελίχθηκε τελικά θετικά, με αρκετές δυσκολίες ωστόσο.

Τα τελευταία χρόνια η σχεδιαστική κοινότητα στην Αθήνα ανθίζει. Η λόκαλ δημιουργική κοινότητα του design και της εικονογράφησης σε τι επίπεδο πιστεύετε ότι βρίσκεται σε σχέση με τα διεθνή δεδομένα και γιατί θελήσατε να της δώσετε το δικό της βήμα προς τα έξω με το illustraclub;

Παρακολουθούμε εδώ και χρόνια την κοινότητα των εικονογράφων στην Ελλάδα και πιστεύουμε ότι το επίπεδο είναι πραγματικά πολύ υψηλό. Μια ματιά στις δουλειές των σύγχρονων δημιουργών είναι αρκετή για να διακρίνεις τη φαντασία, την άρτια τεχνική και την ποικιλία στο ύφος. Αυτό το διαπιστώσαμε και από τις συμμετοχές που λάβαμε στο ανοιχτό μας κάλεσμα. Στην πραγματικότητα όμως το θέμα με αυτά τα ταλέντα εκεί έξω, είναι ότι δεν έχουν πάντα ευκαιρία να δείξουν ή να μιλήσουν για τη δουλειά τους. Μέσα από τις δράσεις του illustraclub, λοιπόν, θέλουμε να συνδέσουμε την κοινότητα με διεθνείς καλεσμένους και καλεσμένες μέσα από portfolio reviews και σχετικές ομιλίες, με επαγγελματίες του χώρου και μελλοντικούς συνεργάτες. Γι’ αυτόν τον λόγο, η συγκεκριμένη ενότητα δημιουργεί τις ευκαιρίες για να γνωρίσουμε ακόμα περισσότερες εφαρμογές της εικονογράφησης, αλλά δίνει και σε δημιουργικούς ανθρώπους το χώρο που χρειάζονται για να δούμε τη δουλειά τους μέσα από διαφορετικές δράσεις. 

Ποια πιστεύετε είναι η ελληνική πραγματικότητα για τους επαγγελματίες των εφαρμοσμένων τεχνών; Πως μπορούμε όλοι εμείς να στηρίξουμε το έργο τους και να μάθουμε ακόμη περισσότερα; 

Πιστεύουμε ότι η εικονογράφηση είναι λίγο παρεξηγημένη στη χώρα μας, διότι είναι συνυφασμένη αποκλειστικά με το παιδικό βιβλίο, ενώ υπάρχουν τόσες άλλες εφαρμογές στις οποίες θα μπορούσε να επεκταθεί. Και αυτό που θέλουμε να πετύχουμε είναι να βοηθήσουμε το κοινό να τις ανακαλύψει και να τις γνωρίσει. Βρήκαμε, λοιπόν, εικονογράφους που δουλεύουν σε εμπορικά projects, editorials, textile design, ακόμη και στο σχεδιασμό για βιβλία ενηλίκων, ώστε να δώσουμε σε επαγγελματίες, εκδοτικούς οίκους και δημιουργικά γραφεία ακόμα περισσότερα ονόματα, στυλ και τεχνικές για να λαμβάνουν υπόψη τους στα επόμενά τους projects. Από την άλλη, η κοινότητα αυτή δραστηριοποιείται σε πολλές περιπτώσεις και ανεξάρτητα, τρέχοντας e-shops για παράδειγμα, και είναι μια ευκαιρία για τους επισκέπτες και τις επισκέπτριες του φεστιβάλ να γεμίσουν τους τοίχους του σπιτιού τους με χρώματα και ιστορίες στηρίζοντας νέους και νέες δημιουργούς. Ακόμα και στο φεστιβάλ, θα τρέχουμε και το δικό μας shop όπου το κοινό θα μπορεί να αγοράζει τα αγαπημένα του έργα από τις εκθέσεις μας στηρίζοντας έτσι την κοινότητα που θα συμμετέχει σε αυτές.

 

Εικόνα

σχέδιο του Μουμαλίδη Μανώλη

Γιατί διαλέξατε την Αθήνα για το illustradays; Να περιμένουμε κάποια κινητικότητα και εκτός Αττικής στο μέλλον;

Έπειτα από κάποιες αλλαγές λόγω πανδημίας και μέσα από συζητήσεις με συνεργάτες, συνειδητοποιήσαμε ότι το illustradays έπρεπε να ξεκινήσει από την Αθήνα, να γνωριστεί με το ευρύ κοινό, να είναι εύκολα προσβάσιμο από όλη την Ελλάδα, να θέσει τη βάση για όποια μελλοντική εξέλιξη. Η αλήθεια, επίσης, είναι ότι πέρα από το Comicdom CON Athens και αντίστοιχα φεστιβάλ που όμως εστιάζουν περισσότερο στην τέχνη του κόμικ, δεν υπάρχει στην Ελλάδα ανάλογη διοργάνωση, οπότε θεωρήσαμε ότι ξεκινώντας από την Αθήνα θα είναι λίγο πιο εύκολο να κάνουμε μια πρώτη χαρτογράφηση του πεδίου και να πάρουμε μια πιο ξεκάθαρη ανταπόκριση από το κοινό. Ωστόσο, σίγουρα πιστεύουμε ότι η τέχνη πρέπει να ταξιδεύει σε κάθε σημείο του κόσμου και θεωρούμε ότι πρέπει να γίνονται ανάλογα πράγματα και εκτός Αθήνας – υπάρχει φυσικά και μια ιδιαίτερη αγάπη για τα νησιά – οπότε συζητάμε διάφορες ιδέες για τις επόμενες διοργανώσεις.

Διαβάσαμε ήδη ότι στο φεστιβάλ θα φιλοξενηθούν έργα από τη Le immagini della fantasia από το Sarmede, της Βενετίας, που είναι πλέον γνωστό ως το χωριό των παραμυθιών. Τι να περιμένουμε να δούμε; 

Η «Le immagini della fantasia» είναι στην πραγματικότητα η αφορμή που ξεκίνησε ολόκληρο το illustradays μιας και η ομάδα βλέποντας τα έργα που φιλοξενούνται εκεί, θεώρησε ότι πρέπει οπωσδήποτε να τα μοιραστεί με το κοινό της Ελλάδας. Είναι μια μοναδική, διεθνής έκθεση εικονογράφησης που γίνεται στο Sarmede τα τελευταία 38 χρόνια από το Fondazione Zavrel και εμπνέεται κυρίως από το εικονογραφημένο βιβλίο. Στο illustradays φιλοξενούμε έργα από την 36η και 37η διοργάνωση, έργα καλλιτεχνών από χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία, ο Καναδάς, το Ιράν, η Νότια Κορέα, η Αργεντινή, κ.α. Στην πλειοψηφία τους προέρχονται από παιδικά βιβλία, τα οποία θα εκτίθενται μαζί με τα έργα. Ωστόσο, μην περιμένετε καθόλου να δείτε όσα έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε σε παιδικά βιβλία. Υπάρχει πραγματική ποικιλία στο ύφος και το προσωπικό στυλ κάθε εικονογράφου. Επιπλέον, ο Éric Puybaret, εικονογράφος των βιβλίων Φεγγαροσκεπαστής (εκδ. Αίσωπος), Τα κόκκινα ξυλοπόδαρα (εκδ. Αίσωπος) και Μιρέιγ (εκδ. Κόκκινη κλωστή δεμένη), είναι το τιμώμενο πρόσωπο του φετινού φεστιβάλ με έργα του από έντεκα εικονογραφημένα βιβλία να παρουσιάζονται στην έκθεση. Ακόμη, ο ίδιος θα παρευρεθεί στο illustradays για να μοιραστεί μυστικά και συμβουλές με την καλλιτεχνική κοινότητα και το κοινό, αλλά και για να υπογράψει τα αγαπημένα βιβλία. Πέρα από τον Puybaret, θα φιλοξενήσουμε και δύο ακόμα καλεσμένες από την «Le immagini della fantasia», την Clotilde Perrin που μας έρχεται από τη Γαλλία και τη Hoda Hadadi από το Ιράν, με τις οποίες ετοιμάζουμε εκπαιδευτικά εργαστήρια, ομιλίες και δράσεις για την καλλιτεχνική κοινότητα.

 

Εικόνα

εικονογράφηση της Marion Janin 

Στο illustradays θα φιλοξενηθούν δωρεάν εκπαιδευτικά εργαστήρια για μικρούς και μεγάλους. Γιατί θεωρείτε σημαντικό το κομμάτι της εκπαιδευσης στην διεξαγωγή ενός καλλιτεχνικού φεστιβάλ; Πώς η συμμετοχή και η βιωματική μάθηση συμβάλει στην βαθύτερη κατανόηση της τέχνης;

Πιστεύουμε ότι πάντα γνωρίζουμε κάτι πιο ουσιαστικά όταν βλέπουμε στην πράξη τις εφαρμογές και τον χρόνο που χρειάζεται για τη δημιουργία του. Επίσης, μας αρέσει να βλέπουμε μικρά - και μεγάλα- ανερχόμενα ταλέντα σε δράση. Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο έχουμε ετοιμάσει 5 διαφορετικά δημιουργικά εργαστήρια τα οποία μάλιστα πραγματοποιούνται από καλλιτέχνες που είναι και εκείνοι και εκείνες που μπορούν να μεταφέρουν στο κοινό τον τρόπο δουλειάς τους. Θέλουμε να δώσουμε στους ανθρώπους που θα πάρουν μέρος σε αυτά την ευκαιρία να περάσουν χρόνο δημιουργώντας, να ενθουσιαστούν με όσα θα φτιάξουν, να έρθουν σε άμεση επαφή με την καλλιτεχνική κοινότητα. Κατά τη γνώμη μας, είναι ο καλύτερος τρόπος για να αγαπήσεις πραγματικά την τέχνη. Και αυτός μάλιστα είναι και ο μεγαλύτερος στόχος της Hundred Worlds και της six impossible wishes: η σύνδεση τέχνης και κοινού μέσα από την πολιτιστική εκπαίδευση.

Πιστεύετε ότι νοηματοδοτείται διαφορετικά η καθημερινότητά μας όταν παρακολουθούμε την σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία που γεννιέται, εδώ, σε πολύχρωμες γιορτές όπως το illustradays;

Εμείς σαν ομάδα αγαπάμε πολύ τα φεστιβάλ γενικά, και τους τρόπους που μεταμορφώνουν τις πόλεις για τις ημέρες που τρέχουν. Μας αρέσει πολύ να βλέπουμε παρέες να συζητάνε όσα παρακολούθησαν, tote bags γεμάτες προγράμματα και φεστιβαλικό υλικό στους δρόμους, καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο να βρίσκονται μαζί και όλα αυτά τα ερεθίσματα συγκεντρωμένα με διαφορετικές μορφές σε μερικές μόνο μέρες. Με το illustradays θέλουμε να δώσουμε λίγο παραπάνω χρώμα στην Αθήνα, να μοιραστούμε ιστορίες και να βοηθήσουμε το κοινό να ανακαλύψει ένα πεδίο του οποίου οι εφαρμογές μπορεί να βρίσκονται δίπλα του, αλλά να μην κατάφερε να προσέξει πραγματικά πόσο όμορφες είναι!

 

Εικόνα

 

Αναλυτικά το επίσημο πρόγραμμα του illustra days 2021:

Το πρόγραμμα του φετινού φεστιβάλ χωρίζεται σε 4 μεγάλες ενότητες, τα illustrastories, τα illustralabs, τα illustratalks και το illustraclub, με δράσεις για όλες τις ηλικίες, για την εικονογράφηση και τις διαφορετικές εφαρμογές της.

> Ολόκληρο το πρόγραμμα του φεστιβάλ βρίσκεται στο www.illustradays.gr, μαζί με τις λεπτομέρειες που χρειάζεσαι για κάθε μια από τις δράσεις.

Εκθέσεις: Στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα θα φιλοξενούνται καθημερινά τρεις εκθέσεις. Η πρώτη, στον επάνω όροφο, η διεθνής έκθεση «Le immagini della fantasia», σε συνεργασία με το Fondazione Zavrel, έρχεται φορτσάτη από τη μικρή πόλη της Ιταλίας, Σάρμεντε, φέρνοντας το κοινό σε επαφή όχι μόνο με έργα εξαιρετικής εικονογράφησης αλλά και με τα εικονογραφημένα βιβλία για τα οποία αυτά δημιουργήθηκαν. Έργα από 21 καλλιτέχνες και καλλιτέχνιδες, από χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία, ο Καναδάς, το Ιράν, η Νότια Κορέα, η Αργεντινή, κ.α., θα φιλοξενηθούν στους τοίχους του φεστιβάλ και θα συνυπάρχουν μαζί με τα έργα 32 εικονογράφων που επιλέχθηκαν μέσα από το ανοιχτό κάλεσμα που έτρεξε το καλοκαίρι. Εικονογράφοι από όλη την Ελλάδα φαντάστηκαν και σχεδίασαν την «επόμενη μέρα», τη φετινή θεματική του illustradays, κι έτσι η έκθεση «Imagine the next day», στον ισόγειο εκθεσιακό χώρο, ετοιμάζεται να φέρει ιδέες, όνειρα και μια μικρή δόση από το μέλλον. «Σε πόσα χρώματα έρχονται οι άνθρωποι;» είναι ο τίτλος της τρίτης έκθεσης αφιερωμένης στη δουλειά της φετινής Καλλιτεχνικής Διευθύντριας του φεστιβάλ, Φωτεινής Τίκκου, η οποία αποτελεί μια συλλογή από διαφορετικές εικονογραφήσεις που ξεπηδούν από βιβλία, prints, postcards, φανταστικούς και πραγματικούς κόσμους. Όλες οι εκθέσεις θα είναι προσβάσιμες σε άτομα με οπτική αναπηρία μέσα από ειδικά διαμορφωμένες ξεναγήσεις. Τα illustrastories όμως δεν τελειώνουν εκεί! Σε συνεργασία με αναγνωρισμένους εκδοτικούς οίκους της Ελλάδας, το φεστιβάλ θα έχει τη δική του ανοιχτή, πολύχρωμη βιβλιοθήκη με βιβλία για παιδιά και ενήλικες σχεδιασμένα από εικονογράφους που συμμετέχουν στις δράσεις του φεστιβάλ.

Εργαστήρια: Ακόμη, το illustradays φρόντισε και για εκείνα τα ανήσυχα παιδιά - όλων των ηλικιών - που ανυπομονούν να δουν στην πράξη τις τεχνικές της εικονογράφησης. Οργανώνει πέντε δημιουργικά εκπαιδευτικά εργαστήρια, τα illustralabs, με τα δύο από αυτά μάλιστα να απευθύνονται σε ενήλικες. Δημιουργικά εργαστήρια που ανακατεύουν super ήρωες, όσα αγαπάμε και όσα φοβόμαστε, ιστορίες από το Ιράν και ιστορίες από την Ελλάδα, animation και μερικά κουτιά πίτσας! Ο εικονογράφος/animator Μπάμπης Αλεξιάδης θα μυήσει τα παιδιά στην τέχνη της εμψύχωσης (animation) δείχνοντας τους τρόπους που μπορούν να δώσουν κίνηση σε ήρωες και ηρωίδες που θα εικονογραφήσουν μαζί. To δημιουργικό στούντιο Imaginary Rooms με λίγο από Doodle Art, Character Design και μερικούς μαρκαδόρους, θα βοηθήσουν τα παιδιά να ανακαλύψουν ότι δεν κρύβουν μόνο οι ήρωες και οι ηρωίδες σούπερ δυνάμεις! Από την άλλη, η πολυβραβευμένη εικονογράφος Ίριδα Σαμαρτζή έρχεται για να μας αποδείξει πως ένα κουτί πίτσας μπορεί να μετατραπεί με τη βοήθεια των χρωμάτων και λίγων λαχανικών σε ένα πεντανόστιμο βιβλίο! Mια διεθνής καλεσμένη του φεστιβάλ, η εικονογράφος Clotilde Perrin από τη Γαλλία, φέρνει στο εργαστήριο που ετοιμάζει για ενήλικες, μια μοναδική τεχνική, που θα μας βοηθήσει να σχεδιάσουμε το τι κρύβουμε μέσα μας. Το ίδιο και η εικονογράφος Hoda Hadadi που καταφτάνει από το Ιράν, και θα χρησιμοποιήσει την τεχνική του κολάζ για να δείξει στους συμμετέχοντες και στις συμμετέχουσες του εργαστηρίου της, τους τρόπους που παραδοσιακές ιστορίες από το Ιράν και την Ελλάδα μπερδεύονται και συνυπάρχουν μέσα από την εικονογράφηση. Όλα τα εργαστήρια έχουν ελεύθερη είσοδο, απαιτείται όμως κράτηση θέσης, η οποία γίνεται μέσα από την ιστοσελίδα του φεστιβάλ.

Πώς όμως εικονογραφείς ένα εξώφυλλο; Πώς χειρίζεσαι δύσκολα θέματα σε παιδικά βιβλία;  Τι σημαίνει editorial illustration; Πόσο εύκολο είναι να τρέχεις το δικό σου e-shop σαν καλλιτέχνης; Πώς μπορείς να δικτυωθείς κατά τη διάρκεια ενός φεστιβάλ; Πώς φτάνουν οι εικονογραφήσεις σου να τυπώνονται πάνω σε υφάσματα; Πώς οι εικονογράφοι διαλέγουν και διαμορφώνουν τις τεχνικές που τους ξεχωρίζουν; Το φεστιβάλ καλεί εικονογράφους και δημιουργικούς επαγγελματίες από διαφορετικά πεδία, για να μοιραστούν τις ιστορίες και τα μυστικά τους με το κοινό, να απαντήσουν σε όλες σου τις ερωτήσεις σχετικά με την εικονογράφηση και τις εφαρμογές της. Ο Φίλιππος Αβραμίδης, εικονογράφος στα ταξιδιωτικά περιοδικά της Καθημερινής, στο Κάπα, και σε γαστρονομικές εκδόσεις, όπως ο Γαστρονόμος και οι Γλυκές Αλχημείες, ο Θάνος Γιαβρίδης, το σχεδιαστικό μυαλό πίσω από το αγαπημένο ελληνικό brand Karavan Clothing, ο Ηλίας Κατιρτζιγιανόγλου, συν-διοργανωτής του Comicdom Con Athens, ο Χρήστος Κούρτογλου, ο εικονογράφος πίσω από τα επιτυχημένα εξώφυλλα των εκδόσεων Ίκαρος, ο Πέτρος Μπουλούμπασης, βραβευμένος εικονογράφος παιδικών βιβλίων, η Ιρανή Hoda Hadadi, εικονογράφος, συγγραφέας και ποιήτρια, και φυσικά η Φωτεινή Τίκκου, θα δώσουν μερικά πολύ πολύ ενδιαφέροντα illustratalks.

Κοινότητα: Τελευταία αφήσαμε την ενότητα illustraclub, η οποία όπως λέει και το όνομά της, φιλοδοξεί να δημιουργήσει μια κοινότητα καλλιτεχνών που εξελίσσονται και συνεργάζονται. Επισφραγίζεται, μάλιστα, με δύο φανταστικές συνεργασίες: η πρώτη με το φεστιβάλ  Comicdom Con Athens και η δεύτερη με τη Moleskine. Μέσα σε ένα κλίμα δημιουργικής ανταλλαγής, τα δύο φεστιβάλ ετοιμάζουν μια σειρά από δράσεις που έχουν ως στόχο να μας εξοικειώσουν με τις πρακτικές των καλλιτεχνών και να μας δείξουν ότι η εικονογράφηση και τα κόμικς είναι αλληλένδετα! Από την άλλη, η Moleskine, με τα θρυλικά σημειωματάρια να έχουν πια ταυτιστεί με το design, δίνει την ευκαιρία στο κοινό να συνομιλήσει με τους εικονογράφους, αφήνοντας τις αγαπημένες του ιστορίες και δίνοντας έμπνευση, ώστε αυτές να πάρουν μορφή και χρώμα σε πραγματικό χρόνο. Μικρό hint: η δράση αυτή θα αποτελέσει βάση για την επόμενη διοργάνωση! Ταυτόχρονα, το illustradays καλεί εικονογράφους και καλλιτέχνες να μοιραστούν τη δουλειά τους μέσα από τον «τοίχο των ταλέντων» (illustratalents), όπου μέχρι το τέλος του φεστιβάλ θα γίνει ένα σημείο networking για επαγγελματίες του χώρου που ψάχνουν τον επόμενο ή την επόμενη illustrator για τα projects τους. Στο χώρο θα βρίσκονται επίσης σε συγκεκριμένες μέρες και ώρες, αναγνωρισμένοι και αναγνωρισμένες εικονογράφοι που θα συναντούν νέα ταλέντα σε ατομικές συναντήσεις που θα περιλαμβάνουν portfolio reviews. Αν ψάχνεις το προσωπικό σου στυλ ή αναρωτιέσαι για τα επόμενα σου βήματα, πάρε το portfolio σου κι έλα στο Μελίνα!

Τέλος, είναι πολύ πολύ μεγάλη η χαρά για το γεγονός πως ο Éric Puybaret, αγαπημένος εικονογράφος των βιβλίων Φεγγαροσκεπαστής (εκδ. Αίσωπος), Τα κόκκινα ξυλοπόδαρα (εκδ. Αίσωπος) και Μιρέιγ (εκδ. Κόκκινη κλωστή δεμένη), είναι το τιμώμενο πρόσωπο του φετινού φεστιβάλ με έργα του από έντεκα εικονογραφημένα βιβλία να παρουσιάζονται στην έκθεση. Ακόμη, ο ίδιος θα παρευρεθεί στο illustradays για να μοιραστεί μυστικά και συμβουλές με την καλλιτεχνική κοινότητα και το κοινό, αλλά και για να υπογράψει τα αγαπημένα σου βιβλία.

 

Εικόνα




Το illustradays 2021: the Next Day θα πραγματοποιηθεί στις 3-12 Σεπτεμβρίου 2021 Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα του Δήμου Αθηναίων με δωρεάν είσοδο για το κοινό όλων των ηλικιών.

Περισσότερες πληροφορίες: illustradays.gr

Ακολούθησε το ιllustra days 2021 στο Facebook και το Instagram

3-12 Σεπτεμβρίου 2021
Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα, Ηρακλειδών 66, Αθήνα
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 11:00 - 20:00
Είσοδος Ελεύθερη

> Όλοι οι χώροι του φεστιβάλ είναι προσβάσιμοι με αναπηρικό αμαξίδιο.



Εικόνα
Beatniks Road Bar στα Εξάρχεια: Αυθεντικό, ορθάδικο και ροκενρολ.

Συντάκτης: Κλέλια Α. 
Ακολουθήστε το inExarchia στο facebookinstagramtwitteryoutube 


Ο οδηγός της πιο ζωντανής και ανήσυχης περιοχής της Αθήνας.

Ακολουθήστε το inExarchia στο facebook, instagram, twitter, youtube

Στην ίδια κατηγορία

Το μεσημέρι του Σαββάτου, 20 Απριλίου, επιστρέφουμε στο Solaris για να γνωρίσουμε τον κόσμο του νέου Tomahawk Angel, σε έκδοση μίας από τις μεγαλύτερες ανεξάρτητες εταιρείες κόμικς των ΗΠΑ, της Dark Horse...

think

Μια συζήτηση για την καλλιτεχνική πρωτοβουλία Potential Project και την εικαστική έκθεση “Ενθύμιο” με τους επιμελητές Καρολίνα Αλειφεροπούλου και Δημήτρη Γεωργακόπουλο, στο νεοκλασικό κτήριο της Ανδρέα Μεταξά...

think

Ο Σταύρος Άλλος, μουσικός, τραγουδοποιός, ηχολήπτης και μουσικός παραγωγός, κυκλοφόρησε το πρώτο σόλο εγχείρημά του σε ελληνικό στίχο, με τίτλο “Για την Νόρα” σε βινύλιο, από τη Rudu Records.

think

Newsletter